VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Blog

Nyitólap   »   blog

A házi vízmű működése részletesen

2024. Július 10.

Ma már kevesen vannak azok, akik még nem hallottak a házi vízművekről, és a vízművek jótékony hatásairól. A pozitív vélemények hatására, mégis minden évben egyre többen döntenek úgy, hogy otthonukat korszerűsítik, és beruháznak egy házi vízműre.

Akik ezt még nem tették meg, valószínűleg azért nem, mert nem igazán tudják, hogy mire kell számítani. A házi vízmű működése azonban egyáltalán nem bonyolult. Hogy megkönnyítsük az érdeklődők dolgát, ebben a cikkben röviden bemutatjuk, miként működik a házi vízmű, és mit kell feltétlenül tudni, mielőtt beszereznénk életünk első házi vízművét.

Mire jó a házi vízmű?

Először nézzük meg gyorsan, hogy mire jó a házi vízmű. A házi vízmű, vagy más néven hidrofor, vagy házi vízellátó rendszer lényege, hogy vezetékes vizet csinál a nem vezetékes vízből. De mit is jelent ez pontosan?

Képzeljünk el egy kutat (az most mindegy, hogy ásott, vagy fúrt kút), vagy egy esővízgyűjtőt! Az itt található vizet alapesetben csak úgy tudnánk felhasználni, ha fogunk egy vödröt, belemerítjük, és elvisszük a vizet a felhasználási pontra.

A mai világban azonban ez már messze nem mindennapos. Megszoktuk, hogy elég csak megnyitni a vízcsapot, és máris jön a víz, stabil nyomás mellett. Arra viszont ritkábban gondolunk, hogy ez a víz honnan jön, és mennyit kell fizetni érte.

És itt jön képbe a házi vízmű. Ezt a szerkezetet a kúthoz, vagy a vízgyűjtőhöz telepítik, az összegyűlt vizet pedig a vízmű segítségével juttatják el a kívánt pontokra. Így a vizet ingyen szerezhetjük egy természetes forrásból, és még csak cipekedni sem kell.

A házi vízmű működési elve röviden

A házi vízmű működése egyáltalán nem bonyolult. Ezt abból is sejthetjük, hogy mindössze három részből áll: egy hidrofor szivattyúból, egy hidrofor tartályból és egy nyomáskapcsolóból. A szivattyú feladata, hogy felszívja a vizet a természetes forrásból, és eljuttassa a hidrofor tartályba.

A kiszivattyúzott víz a hidrofor tartályban várja, hogy felhasználják. A hidrofor tartály azonban nem egy közönséges víztározó. A hidrofor tartály állandó nyomás alatt tartja a vizet. Ez azért fontos, mert így a szivattyú nem kapcsol be minden egyes alkalommal, amikor vizet használunk a tartályból. Más szóval, a hidrofor tartály lehetővé teszi, hogy engedjünk egy pohár vizet anélkül, hogy a szivattyút be kéne kapcsolni.

Ezt pedig a nyomáskapcsolónak köszönhetjük, ugyanis ez a szerkezet biztosítja az állandó nyomást a tartályban. A nyomáskapcsoló két értéket érzékel: a bekapcsolási és a kikapcsolási értéket. Amint lesüllyed a tartályban lévő víz a bekapcsolási érték alá, a nyomáskapcsoló elindítja a szivattyút.

A szivattyú szállítja a vizet a hidrofor tartályba mindaddig, amíg a vízszint el nem éri a kikapcsolási értéket. Miután ez megtörtént, a nyomáskapcsoló leállítja a szivattyút. Ez a korszerű mechanizmus megóvja a szivattyút az állandó ki-, és bekapcsolástól, és jelentősen növeli az élettartamát.

A házi vízmű felépítése

Az előbb már elmondtuk, hogy a házi vízmű a szivattyúból, a hidrofor tartályból és a nyomáskapcsolóból áll. A házi vízmű működése ezen alkatrészek minőségétől függ. A szivattyúnál rendkívül fontos, hogy elegendő teljesítménye legyen ahhoz, hogy biztosítsa a kívánt vízmennyiséget.

Arra is figyeljünk a szivattyú kiválasztásánál, hogy megfelelő szívómélységgel, és emelő magassággal rendelkezzen. A szivattyúk telepítése is eltérő lehet. Míg a merülő szivattyúk a vízbe merítve pumpálják a folyadékot, addig a felszíni szivattyúkat kizárólag a felszín felett, száraz helyen szabad telepíteni.

A házi vízmű tartálya is kulcsfontosságú. A tartály esetében a méret az, ami igazán számít. Sokan úgy gondolják, sajnos tévesen, hogy elegendő kizárólag a szivattyú teljesítményét növelni ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű vizet lehessen felhasználni.

A legpraktikusabb megoldás azonban az, ha növeljük a hidrofor tartály méretét. Így aztán több vizet tudunk összegyűjteni, és nagyobb mennyiséget tudunk felhasználni a szivattyú működtetése nélkül.

És, ha már itt tartunk, a nyomáskapcsolóról se feledkezzünk meg. A nyomáskapcsoló érzékeli, hogy a tartályban lévő víz mikor éri el a be-, és a kikapcsolási értéket. Ezeket az értékeket azonban személyre lehet szabni, így a házi vízmű működése könnyedén optimalizálható a háztartás igényeihez mérten.

A házi vízmű bekötése

A házi vízmű működése nem csak az alkatrészek minőségén múlik, de a bekötésen is. A házi vízmű telepítéséhez érdemes szakembert hívni, mert csakis a szakszerűen bekötött házi vízműtől várhatjuk a maximális hatékonyságot.

A házi vízmű bekötés első lépése, hogy kiválasztjuk a vízmű helyét. Határozzuk meg, hogy honnan fogjuk kinyerni vele a vizet (kút, ciszterna, esővízgyűjtő, stb). Ezután fektessük le a csöveket, majd telepítsük a szivattyút és a tartályt.

Ezt követi az elektromos bekötés. Ehhez akkor is érdemes szakembert hívni, ha egyébként jártasak vagyunk az ilyen jellegű munkában. Nagyon fontos, hogy minden csatlakozás hibátlan legyen, különben súlyos károk keletkezhetnek a rendszerben.

Ha ez is megvan, jöhet a nyomáskapcsoló beállítása. Minden esetben kövessük az előírásokat, ezzel megelőzhetjük a szerkezet meghibásodását. Elsőnek csatlakoztassuk a nyomáscsatlakozókat a szivattyú bemeneti és kimeneti oldalához. Ezután végezzük el a villamossági bekötést.

A ki-, és bekapcsolási értéket két rugó segítségével állíthatjuk be. A nagyobbik rugóval a ki-, és bekapcsolási értéket állíthatjuk, a kisebbik rugóval pedig a kettő közötti különbséget. Fontos, hogy a különbség soha ne menjen 1 Bar alá.

A bekötés egész folyamata alatt legyen kikapcsolva és áramtalanítva a szivattyú!

A házi vízmű alkalmazási területei

A házi vízművet leginkább háztartási környezetben használják. A legelterjedtebb felhasználási mód a ház vízellátása. Ebben az esetben az ingatlan nem csatlakozik a központi vízhálózatra, mivel a házi vízmű biztosítja a szükséges vezetékes vizet. Ez a megoldás kifejezetten hasznos nyaralóknál és hétvégi házaknál, ahova nem érnek el a közművek.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy olyanok is beruháznak házi vízműre, akiknek egyébként rendelkezésre áll a központi hálózat. Az ő esetükben az elsődleges szempont a hálózattól való függetlenedés. A házi vízellátó rendszer használata mellett nem kell aggódni a víznyomás változások, és növekvő vízszámlák miatt.

A házi vízellátáson túl előszeretettel használják a házi vízművet nyomásfokozásra és kerti öntözéshez is.

A házi vízmű meghibásodás és javítása

A minőségi házi vízművek hosszú éveken át szolgálják a tulajdonosukat. Ehhez azonban szükség van a rendszeres karbantartásra. Nem árt, ha hetente ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e, minden hibátlanul működik.

Ha nem figyelünk eléggé, előfordulhat, hogy nem indul be a szivattyú, esetleg túl hangosan működik, szivárog, vagy hirtelen lecsökken a nyomás. Ha ezek közül a hibák közül bármelyiket is észleljük, forduljunk azonnal szakemberhez. Egy hozzáértő profi percek alatt rendbehozza a szerkezetet és az ismét működőképes lesz.

Hogyan válasszak?

Amikor házi vízművet választunk, gondoljunk arra, hogy ez egy hosszú távú beruházás. Ez pedig azt jelenti, hogy csak akkor járunk jól, ha nem a legolcsóbb terméket választjuk. Tilos spórolni a vízmű minőségén, mert később a kezdőár többszörösét költhetjük a javításra és a cserére. További infó: Milyen házi vízművet vegyek? és Házi vízmű árak 

Házi vízművet kizárólag szaküzletből vásároljunk. Noha, a nagyobb áruházak látszólag kedvezőbb árakat ígérnek, a kínálat jóval kisebb, mint egy szaküzletben. Mi több, egy házi vízművekre specializálódott üzletben használható tanácsokat is kaphatunk a házi vízmű működését illetően.

Minőségi házi vízmű minden otthonba

Ma már egyetlen otthonból sem hiányozhat egy korszerű házi vízmű. Olyan pozitívumokkal rendelkezik, amelyek jelentősen hozzájárulnak egy fenntarthatóbb, gazdaságilag is előnyös jövőhöz.

Amennyiben házi vízművet vásárolna, keresse fel webáruházunkat. Széles választékú kínálatunkban csakis a legkiválóbb minőségű házi vízművek kaphatók. Szakképzett kollégáink pedig készséggel válaszolnak minden kérdésre.Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Milyen medencét vegyek?

2024. Június 17.

Amint beköszönt a nyár, elindul a medence szezon is. Sokan csak ilyenkor teszik fel maguknak a kérdést: Milyen medencét vegyek? A medence beszerzését azonban érdemes már jóval a szezon kezdete előtt elkezdeni, hiszen olyankor nagyobb választék áll rendelkezésre, és elkerülhetjük a kapkodást is.

A megfelelő medence kiválasztása nem az üzletben, közvetlenül a vásárlás előtt történik. Aki ránézésre szeretné kitalálni, hogy milyen medence illik hozzá, nagy valószínűséggel melléfog. Az ideális, személyes igényeknek megfelelő medencét több szempont figyelembe vételével határozhatjuk meg. Ebben az írásban megpróbáltuk összeszedni azokat a szempontokat, amelyek segítenek a megfelelő medence kiválasztásában.

Mi alapján válassz medencét?

Elsőre megterhelőnek tűnhet a medence választás, hiszen akkora választék áll a rendelkezésünkre, hogy már mi magunk se tudjuk, hogy mit szeretnénk. Pedig pont ezzel könnyíthetjük meg a dolgunkat. Vagyis azzal, ha pontosan meghatározzuk, hogy milyen medencét szeretnénk.

A kiválasztás első lépéseként döntsük el, hogy ki fogja használni a medencét. Érdemes hosszú távra tervezni, vagyis számolni azzal, hogy esetleg érkeznek kisgyerekek is a családba.

Azt is találjuk ki, hogy mire szeretnénk használni a medencét. Nyilvánvaló, hogy a legtöbben tengerparti hangulatot szeretnének varázsolni a kertjükbe. De mi van akkor, ha valaki úszni is szeretne a medencéjében?

Ami azonban a legtöbbször befolyásolja a medence választást, bármily szomorúan is hangzik, de mégis csak az anyagiak. Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy kisebb aqua parkot létesítsen a kertjében. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy kisebb költségvetésből ne lehetne kényelmes, megbízható és látványos medencét vásárolni.

Miután meghatároztuk a medence célját, és a rászánni kívánt összeget, máris könnyebben megtaláljuk az ideális méretű, anyagú, és formájú darabot.

Határozd meg a medence helyét!

Amikor az ideális medencét keressük, tisztázni kell, hogy hova szeretnénk telepíteni. Ebben a témában több lehetőség közül is választhatunk. A kerti medencénket telepíthetjük a felszín felett, félig a földbe süllyesztve, vagy teljesen besüllyesztve. A legolcsóbb, legegyszerűbben telepíthető medencék a felszín feletti medencék. Ide tartoznak a felfújható, a puhafalú, és a merevfalú medencék.

Ezeket a típusokat viszonylag egyszerűen és rendkívül gyorsan fel lehet állítani. Azoknak, akik kicsit komolyabb medencére vágynak, ideális választás a fémfalas, vagy fémpalástos medence. A fémpalást merevséget ad a medence falának, ezért lehetőség van a félig, és a teljesen süllyesztett telepítésére is. Ráadásul, a fémpalástos medencét el sem kell csomagolni nyár végén.

A teljes luxust az épített medencék jelentik. Egyértelműen ez a legdrágább kategória, és a kivitelezése sem egyszerű. A legtöbb esetben teljes tereprendezésre van szükség, ami során kialakítják a medence helyét és környékét. Az épített medencék igazán nagy előnye, hogy az anyaga és a formája teljes mértékben a megrendelő igényeihez van igazítva.

Mivel a felszíni medencék a leggyakoribbak, és ezek a típusok érhetők el a legnagyobb választékban, a következőkben főként róluk lesz szó.

Az sem mindegy, hogy mire szeretnénk használni. Ha csak közös fürdőzésre és játékra, akkor elég egy 3-4 méter átmérőjű medence. Ha viszont úszni is szeretnénk, akkor érdemes egy hosszabb méretet választani.

Figyelj a medence méreteire!

Sajnos a medence méretét illetően jobban meg van kötve a kezünk, mint azt gondolnánk. Először is, figyelembe kell venni a rendelkezésre álló helyet, vagyis azt, hogy mekkora terület jut a medencének. Egész más a helyzet, ha egy szűkös teraszon szeretnénk felállítani, mint ha egy tágas kertben.

Továbbá, minél nagyobb a medence, annál drágább. És nem csak a medence maga, de a használata is. Mert ugyebár a medencét fel is kell tölteni vízzel, ami szintén nem olcsó. Ezért csak akkor válasszunk nagyméretű medencét, ha fel is tudjuk tölteni. Más különben mi értelme volna?

Végül pedig vessünk egy pillantást a medence használóira is. Ha egy medencében gyerekek is fürdenének, nem ajánlatos túlságosan mélyet venni, különben a kicsiket nem lehetne biztonságosan magukra hagyni. A családi medence ideális mélysége nagyjából 90 cm.

Az sem mindegy, hogy mire szeretnénk használni. Ha csak közös fürdőzésre és játékra, akkor elég egy 3-4 méter átmérőjű medence. Ha viszont úszni is szeretnénk, akkor érdemes egy hosszabb méretet választani.

Az ideális medence anyaga és formája

A felszín feletti medencék leggyakrabban gumiból készülnek, legyen szó felfújható, vagy puhafalú medencéről. A gumi mellett előszeretettel alkalmaznak PVC anyagokat. A merevfalú medencék szerkezete általában rozsdamentes acél.

A jobb minőség érdekében a medence falához használt fóliákat szöveterősítéssel készítik. A szöveterősítés során két fóliaréteg közé egy szőtt anyagot ragasztanak, így a szakítószilárdság jelentősen megnő. Ennek köszönhetően a medence élettartama 7-10 év is lehet.

A gumi mellett találunk minőségibb anyagokat is, mint a különféle laminált anyagok, kerámia, és a beton. Ezeket azonban elsősorban a süllyesztett medencékhez használják, amik drágábbak a felszíni medencékhez képest.

A medence formáját szintén az alapján érdemes meghatározni, hogy milyen célra tervezzük a medencét. A közös családi fürdéshez a kör alakú medencét javasoljuk. Kényelmesebben el lehet benne férni. Mi több, a kör alakú medencék tisztítása és karbantartása is egyszerűbb. Aki inkább úszni szeretne, az válasszon ovális, vagy téglalap alakú medencét.

A különféle medence típusok előnyei és hátrányai

Ahogy arról már volt szó, a kerti medencéknek több, különböző típusa van. Ezek a puhafalú, fémvázas, félig süllyesztett, és az épített medence. A félig süllyesztett és az épített medence igazi előnye a luxus, ami nem csak a fürdés élményre, de a megjelenésre is igaz. Továbbá, ezeket a változatokat télire sem kell elcsomagolni, és nem kell minden nyáron újra összeszerelni őket.

Ami azonban komoly hátrány, az az ár, amely igen magas ezeknél a medencéknél. Ha olcsóbb, de ugyancsak megbízható medencét szeretnénk, érdemes a puhafalú medencék között szétnézni. Ezeket pofon egyszerű telepíteni, semmilyen szakértelem nem szükséges hozzá. Fantasztikus ár/érték arányban kaphatók, ráadásul igen széles választékban. Negatívumként megemlíthetjük, hogy az anyaga könnyen sérülhet, és kevésbé ellenálló az UV sugárzással szemben.

A fémvázas medence egy kicsit drágább a puhafalú medencénél, viszont stabilabb, és nagyobb méretű. Fémvázas medencékből szintén széles választék áll rendelkezésre, ráadásul itt már mindenféle kiegészítő is szóba jöhet. Arra kell csupán figyelni, hogy egyenletes terhelést kapjon, nehogy a lábai eltörjenek.

Ezek a legjobb medence márkák

A kerti medencék piacán két márkát találunk az élen: az INTEX-et és a Bestway-t. Mindkét cég élen jár a családi medencék gyártásában. Termékeik a legmagasabb minőség, és a széles választék jellemzi. A legkülönfélébb medencéket gyártják, így mindenki megtalálja náluk azt, amire a leginkább vágyik.

A Bestway medencék jellemzően az olcsóbb kategóriába esnek, ami nem azt jelenti, hogy nem elég jók, mindössze annyit, hogy azok is megengedhetik maguknak, akik kevesebbet tudnak rászánni.

Milyen medence kiegészítőkre lesz szükséged?

Elsőre nem is gondolnánk, de a medence önmagában még nem elég. A "Milyen medencét vegyek?” kérdésbe az is beletartozik, hogy milyen kiegészítőket szerezzek be hozzá? Mert a medence csak akkor teljes, ha felszereljük a szükséges tartozékokkal.

Amit semmilyen esetben nem szabad nélkülözni, az a víztisztító berendezés, és a szűrő. A medence vizét tisztán kell tartani, mert a koszos víz káros az egészségre, és a medence szerkezetére is. A víztisztítás legkorszerűbb módja a vízforgatós tisztítás, ahol a medence vize áthalad egy szűrőberendezésen, ahonnan csak a tiszta víz jut vissza a medencébe.

Szükség lesz még egy medence takaró fóliára is, sőt, a legjobb ha szolár medence takaróban gondolkodunk. A fólia védelmet nyújt a fizikai szennyeződések ellen, vagyis a por, a levelek, és a rovarok ellen. Mindemellett pedig segíti a víz felmelegedését, és nem hagyja, hogy kihűljön.

Magasabb falú medencék esetében szükség lehet medence létrára. A felszín feletti medencéknél javasoljuk az alátét használatát, amivel a medence fenekét óvjuk. Senki se örülne, ha egy kavics, vagy gyökér kiszakítaná a medence alját.

És persze ne feledkezzünk meg egy jó minőségű medence szivattyúról sem, enélkül nem tudjuk hatékonyan forgatni a vizet.

A medence szakszerű karbantartása

A medence karbantartása fontos feladat, hiszen a rendszeres karbantartással jelentősen növelhetjük a medence élettartamát. A karbantartás fontos része a víz minőségének ellenőrzése. Itt leginkább a víz pH szintjére kell figyelni. Az optimális érték 7,2 és 7,6 között van. Ezt pH szabályozóval lehet állítani.

A rendszeres szűrésről se feledkezzünk meg. A medence vizét érdemes naponta 2-3 alkalommal teljesen átforgatni a szűrőrendszerrel. A vegyszeres vízkezelés során óvatosnak kell lenni, hiszen a klór aggresszivan léphet fel az érzékenyebb bőrrel szemben. A klórozás helyett javasoljuk a medence sóbontó készülék használatát.

Ha pedig következő évet nem újabb medence vásárlással szeretnénk kezdeni, ne felejtsük el nyár végén téliesíteni a medencét. A felszíni medencéket mossuk ki, szárítsuk ki, majd csomagoljuk el, és fagymentes helyen tároljuk. Ilyen előkészületek után tavasszal nem érhet meglepetés.
Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Házi vízmű árak: részletes áttekintés

2024. Május 13.

 Ma, amikor egyre hangsúlyosabbá válik a fenntartható életmód, a házi vízművek kiemelkedő szerepet kapnak az otthoni vízellátás biztosításában. A folyamatosan bővülő piacnak köszönhetően meglehetősen széles választék áll a vásárlók rendelkezésére. A házi vízmű árak emiatt igen széles skálán mozognak, így azok is megengedhetik maguknak, akik egyébként nem tudnának olyan hatalmas összegeket ráfordítani.

Ebben a cikkben megpróbálunk részletes áttekintést adni a házi vízművek áráról. Megvizsgáljuk, hogy mely tényezők befolyásolják az árakat, kinek éri meg, és hozunk néhány konkrét példát is. Amennyiben házi vízmű vásárlása előtt állsz, érdemes végigolvasni, mert megkönnyítheti a döntéshozatalt.

Kinek ajánljuk a házi vízművet?

A házi vízművet minden olyan háztartásnak ajánljuk, ahol szeretnék csökkenteni a vízszámla összegét. Ha eddig csak hallottál a házi vízművekről, de nem olvastál jobban utána, akkor most elmondom, hogyan spórolhatunk egy ilyen házi vízellátó rendszerrel.

A házi vízmű természetes forrásból nyeri ki a vizet, és azt alakítja át vezetékes vízzé. Vagyis, nem a központi hálózatra csatlakozik az ingatlan, hanem egy kútból, vagy ciszternából érkezik a vízellátás. Ily módon teljesen függetlenné válhatsz a szolgáltatótól, amely több előnnyel is jár.

Egyrészt, nem kell fizetni a hálózatról érkező vízért, ezáltal nem vagy kitéve a folyamatosan emelkedő víz áraknak. Másrészt pedig a váltakozó víznyomás sem okozhat gondot, hiszen a házi vízmű állandó, magas nyomást biztosít az otthoni rendszerben.

Persze nem csak a saját pénztárcádat kímélheted, hanem a környezetet is. A klímaváltozás egyre súlyosabb következményekkel jár, ezért nem árt, ha mi is teszünk ellene valamit. A házi vízmű használata viszonylag egyszerű, de annál nagyobb lépés, amellyel segíthetjük a természetet. Ha tehát tenni szeretnél valamit a Földért, a házi vízmű neked való.

Milyen árban érdemes házi vízművet venni?

Mint minden vásárlásnál, a házi vízműveknél is kétségkívül az ár jelenti a döntő tényezőt. Azt azonban nem árt tudni, hogy a házi vízmű egy hosszú távú befektetés, vagyis érdemes kicsit többet költeni rá, hiszen hamarosan a többszörösét kaphatod vissza. De mégis, milyen házi vízmű árak jöhetnek egyáltalán szóba, és melyik az a kategória, amellyel már nem érdemes foglalkozni?

Ahogy már a bevezetőben is említettük, a házi vízmű árak igen eltérőek lehetnek, vagyis a csábítóan olcsótól a nevetségesen drágáig minden kapható. A túl alacsony ár azonban megtévesztő lehet, ezért nem javasoljuk senkinek. Különösen akkor nem, ha az adott terméket egy nagyobb barkács áruházból szereznéd be.

Ezekkel a nagy áruházakban kapható, olcsó házi vízművekkel az a baj, hogy nem elég jó minőségűek. Elsőre lehet, hogy jól hangzik, hiszen potom összegért a tiéd lehet, de ha pár hónap múlva elromlik, fizetheted a javítást, rosszabb esetben pedig cserélni kell. Ez összességében pedig már nem is olyan olcsó. (További olvasásra ajánljuk: Miért nem vettem Obi szivattyút?)

A barkácsáruházak másik problémája, hogy kicsi a választék, és az eladók sem rendelkeznek széleskörű tapasztalattal a házi vízművek terén. Ha egy szivattyúkra szakosodott üzletben vásárolsz, garantáltan választ kapsz minden kérdésedre.

Szóval, ha a túl olcsó becsapós, akkor legyen rögtön a legdrágább? Nos, ezt sem javasoljuk, több okból sem. Az első, hogy a házi vízmű árak felső határa sokszor a csillagos ég. Ezek a több százezer forintba kerülő házi vízművek azonban nem tudnak sokkal többet, mint a kevésbé drága társaik.

Igen, nagyobb a teljesítményük, jobb az emelő magasságuk, és gyorsabban szállítják a vizet. Az ekkora teljesítményt azonban képtelenség háztartási környezetben kihasználni, vagyis feleslegesen költöttél el egy kisebb vagyont. Ráadásul, az ilyen drága vízművek javítása és karbantartása sem olcsó, ezért többszörösen is ráfizethetsz.

Röviden szólva, az ideális házi vízmű árak valahol a skála közepén helyezkednek el.

Házi vízmű árak 2024-ben

Nézzük meg néhány konkrét termék árát azok közül, amelyek nálunk is kaphatók.

A PENTAX MPX 120/5+50L a felsőbb kategóriába tartozik, ára jelenleg 220 000 Ft. A digitális nyomáskapcsoló jelentősen megkönnyíti a kezelését, és megbízható működést biztosít.

Kicsit olcsóbban, jelenleg 155 000 Ft-ért kapható a PEDROLLO HYDROFRESH JSWM 2C-24CL. A rozsdamentes járókerék ellenáll a kopásoknak, így hosszú élettartamra számíthatsz.

A magyar fejlesztésű ELPUMPS VB 50/1300 jelenleg 110 000 Ft-ba kerül. Kiválóan alkalmas arra, hogy ellássa a háztartásokat ivóvízzel, és biztosítsa az öntözéshez szükséges vizet is.

A PEDROLLO PQM 60-24CL meglehetősen olcsó, jelenleg mindössze 75 000 Ft. Ideális választás, ha kisebb nyaralók és hétvégi házak vízellátását szeretnénk kiépíteni.

Mi befolyásolhatja a házi vízmű árát?

Most már konkrét példákon keresztül is szemléltettük, hogy mennyire eltérőek lehetnek a házi vízmű árak. De arról még nem volt szó, hogy milyen tényezők befolyásolják az árakat. Ami valószínűleg senkit nem lep meg, az a vízmű teljesítménye. Minél nagyobb teljesítményre képes egy házi vízmű, annál többe kerül. Éppen ezért, rendkívül fontos, hogy előre kiszámítsd a szükséges teljesítményt, nehogy súlyosan ráfizess.

A házi vízmű teljesítménye mellett nagy jelentősége van a szivattyú szívómélységének, valamint a hidrofor tartály méretének is. Itt ugyanúgy igaz, hogy előre fel kell mérni a személyes igényeket, és aszerint érdemes választani.

A minőséget a házi vízművek esetében is meg kell fizetni, így a nagyobb márkák termékei valószínűleg drágábbak lesznek. A minőség mellett az olyan extra funkciók, mint például egy digitális nyomáskapcsoló is növelhetik a házi vízmű árát.

Mennyit spórolhatunk a házi vízművel?

Egy szakszerűen telepített, jó minőségű házi vízművel óriási összegeket spórolhatsz meg. Mivel az ingatlanod független a központi vízhálózattól, nem fenyegetnek a folyamatosan növekvő víz árak. Mi több, a vízfogyasztást is igényeid szerint szabályozhatod. Ezek egybevéve a gyakorlatban akár 50-70%-os megtakarítást is eredményezhetnek.

Ilyen mértékű megtakarításra viszont csak abban az esetben számíthatsz, ha nem a házi vízmű minőségén próbálsz meg spórolni. A beszerzési és telepítési költségeket rá kell szánni, de idővel mind megtérül. A telepítéshez érdemes szakember segítségét kérni, hiszen ő rendelkezik kellő tapasztalattal és szakértelemmel ahhoz, hogy megfelelően állítsa be a házi vízművet.

A házi vízművek karbantartása

A házi vízmű ára csak akkor térülhet meg, ha szakszerűen van karbantartva. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés. Nézd meg, hogy rendben van-e a házi vízmű szerkezete, a csapágyak, a csöveket és a hidrofor tartály nyomása.

Idővel a legjobb házi vízművek is meghibásodhatnak. Gyakori hibajel, hogy a házi vízmű nem kapcsol be és ki. Ha problémás a vízmű be-, és kikapcsolása, valószínűleg meghibásodott a nyomáskapcsoló. Az sem kizárt, hogy elkopott a nyomáskapcsoló mechanikája, vagy hogy az elektronikával van gond.

Az sem jelent jót, ha túlságosan hangosan üzemel a házi vízmű. A hangos működést a meghibásodott csapágyak okozzák. Ha nincsenek megfelelően bekenve, hamar elkopnak. Sajnos a nedvesség sem tesz jót nekik, ezért próbáld meg minél szárazabb helyet találni a házi vízműnek.

A karbantartást és a javítást érdemes szakemberre bízni, így biztos lehetsz benne, hogy minden szakszerűen, profi munkával készül el.

Kapcsolódó cikkek:Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Milyen házi vízművet vegyek? Melyik a legjobb házi vízmű?

2024. Április 15.

Nyáron a legtöbb háztartásban jelentősen megugrik az átlagos napi vízhasználat. A nagy meleg miatt gyakrabban kell öntözni a növényeket, fel kell tölteni a medencét, és az autót is szívesebben mossuk ilyenkor. Amikor megoldást keresünk a fenntartható vízfogyasztásra, ma már szinte mindenhol a házi vízművet ajánlják. Én is ezt javaslom, mivel a házi vízmű nem csak stabil vízellátást biztosít, de az ára is rendkívül kedvező.

A legtöbben meg is fogadják a tanácsot, ám rögtön felmerül bennük a kérdés: milyen házi vízművet vegyek, mi alapján válasszak? Merthogy, igen sokféle házi vízmű kapható, ami nem igazán könnyíti meg a döntést. Ebben a cikkben szeretném megmutatni azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha házi vízmű vásárlása előtt állsz.

A házi vízművekről dióhéjban

Mielőtt vakon belevágnánk, nézzük meg, hogy miért is olyan jó egy házi vízmű. A házi vízmű legnagyobb előnye, hogy a vizet valamilyen természetes forrásból nyeri ki, és átalakítja át vezetékes vízzé. Vagyis, a házi vízmű csak akkor működhet hatékonyan, ha rendelkezünk egy ásott vagy fúrt kúttal, egy ciszternával, vagy esővízgyűjtővel.

Azáltal, hogy a vízmű természetes forráshoz van telepítve, nem kell csatlakoztatni a központi vízhálózatra. Ez hatalmas könnyebbséget jelent, hiszen teljes mértékben függetlenedhetünk a szolgáltatótól. És hogy ennek milyen előnyei vannak? Egyrészt, nem kell tartani a víznyomás változástól, mert a házi vízellátó rendszer állandó nyomást biztosít a vezetékekben. Másrészt, nem fenyegetnek bennünket a folyamatosan növekvő árak, nem kell egy vagyont költeni nyáron sem a vízszámlára.

A megtakarítások mellett nem árt azt sem figyelembe venni, hogy a természetes vízfelhasználás a környezetnek is kedvezőbb, hiszen így kevésbé használjuk ki a természetet. A házi vízmű alkalmazása egy határozott lépést jelent a fenntarthatóbb jövő irányába.

A házi vízmű tehát vezetékes vizet biztosít számunkra állandó nyomás mellett. Az állandó nyomás a hidrofor tartálynak köszönhető, ami folyamatosan nyomás alatt tartja a vizet, melyet a szivattyú juttatott a tartályba. Így akár kisebb mennyiségű vizet is használhatunk anélkül, hogy a szivattyút be kéne indítani.

A szivattyút a nyomáskapcsoló irányítja, amely érzékeli a tartályban a víznyomást. Ha túl alacsony, elindítja a szivattyút, a kellő nyomás elérésekor pedig leállítja. Ez a mechanizmus különösen előnyös a szivattyú szempontjából, mivel így jelentősen megnő annak élettartama. A folytonos ki-be kapcsolgatás ugyanis hamar megrongálja a rendszert.

A nyomáskapcsoló nem csak a szivattyú élettartamát növeli, de a lehetséges felhasználási helyzetek számát is. A házi vízművet kényelmesen alkalmazhatjuk a mindennapos vízhasználathoz, de ha elég nagy a tartály, a kert locsolására is alkalmas lehet.

Házi vízmű árak

Ha alaposabban megnézzük a házi vízművek árát, láthatjuk, hogy igen széles skálán mozog. Az olcsóbb darabok már 75 ezer forint körül kaphatók, de találunk bőven 200 ezer forint feletti verziót is. Átlag emberként rögtön lecsapnánk a legdrágább lehetőségre, gondolván, hogy minél drágább, annál jobb. Ez a megközelítés azonban nem teljesen igaz. Sok esetben figyelembe kell venni, hogy egyes termékeknél nem csak magáért a termékért fizetünk, hanem a neves márkáért is. Ami szintén fontos, hogy több pénzt általában akkor kérnek el egy házi vízműért, ha jobb a teljesítménye, nagyobb az emelőmagassága, vagy nagyobb hidrofor tartály jár hozzá. Ezek természetesen mind fontos tényezők, de tisztázni kell, hogy pontosan mire is lesz szükségünk. A legtöbb esetben teljesen feleslegesen vennénk túl nagy teljesítményű vízművet, mivel a helyi adottságok miatt nem lehetne kihasználni. Akkor pedig minek költenénk rá plusz százezret, ha már egy kisebb méretű vízmű is tökéletesen megfelel. Mindazonáltal, még véletlenül sem szeretnék arra bátorítani, hogy gondolkodás nélkül megvegye a legolcsóbb terméket. A házi vízmű egy hosszú távú befektetés, ahol az elején ugyan kicsit többet költünk rá, viszont ez az összeg rövid időn belül megtérül. Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha nem egy olcsó, silány terméket vásárolunk, ami néhány hét után szétesik, és szervizelni kell. Azt javaslom tehát, hogy mielőtt véglegesítjük a döntésünket, kérjük ki egy szakember véleményét. Aki régóta ezzel foglalkozik, pontosan tudja, hogy mikor milyen eszközre van szükség, így nekünk is nagy valószínűséggel hasznos tippeket fog adni.

A házi vízmű választás legfontosabb szempontjai

Az mindenkinek az egyéni dolga, hogy mennyi pénzt hajlandó rááldozni a házi vízműre, de mint mondtam, nem érdemes a vízmű minőségén spórolni. Amikor megbízható házi vízművet keresünk, az alábbi szempontokra figyeljünk: márka, teljesítmény, tartály méret, szívómélység, és ár/érték arány. Már szóba került, hogy sok esetben nem csak a termékért, hanem annak márkájáért is fizetni kell. Ez elsőre talán túlzásnak tűnik, de ha jobban belegondolunk, egy közismert márka megbízhatóságot, biztonságot és garanciát jelent. Ráadásul a nagy márkák gyakran kínálnak külön alkatrészeket is, így meghibásodás esetén elég csak azt a darabot kicserélni, és nem kell egy teljesen új rendszert beszerezni. Házi vízművek esetén rendkívül fontos a szivattyú teljesítménye és a hidrofor tartály mérete. A szivattyú biztosítja a szükséges óránkénti vízhozamot, amely a háztartási igényektől, és a felhasználási körülményektől függően változhat. Ugyanígy, a hidrofor tartály méretét is aszerint kell megválasztani, hogy mire használjuk majd a házi vízellátó rendszert. Ha például automatizált kerti locsolórendszert szeretnénk üzemeltetni, nagyobb tartályra lesz szükség. A házi vízmű hatékony működéséhez elengedhetetlen a megfelelő szívómélység. Azok a házi vízművek, amelyek önfelszívó szivattyúval vannak felszerelve, akár 9 méteres mélységből is képesek felszívni a vizet, de sok olyan típus is található, aminek a maximális szívómélysége mindössze 7 méter. A szívómélység mellett nagy jelentősége van az emelőmagasságnak, vagyis, hogy hány méterre képes a szivattyú eljuttatni a vizet. Egy átlagos háztartás igényeit már 5-6 bar nyomás képes kielégíteni (ez 50-60 méteres emelőmagasságot jelent). Emelőmagasság esetén érdemes mindig többel számolni, hiszen a szállító csövek hossza és anyaga jelentősen csökkentheti a rendszerben a nyomást.

A legjobb házi vízmű márkák

A legjobb házi vízmű márka címért a Pentax, a Pedrollo, a Grundfos, és az Elpumps versenyeznek. Valójában mindegyik rendkívül magas minőséget képvisel, termékeik pedig jó ár/érték arányban kaphatók. Az Elpumps, a Grundfos és a Pedrollo kifejezetten széles választékot kínálnak, sokak számára elérhető áron. A Pentax termékei ugyan kicsit drágábbak, cserébe jóval hosszabb az élettartamuk, és a működésük csendes. Akinek fontos, hogy könnyen telepíthető és karbantartható legyen a házi vízműve, a Pedrollo és az Elpumps termékei közül választhat. Az ipari minőségű és nagy hatékonyságú házi vízművek inkább a Pentaxnál és a Grundfosnál kaphatók.

Honnan vegyünk házi vízművet?

Házi vízművet érdemes olyan helyről vásárolni, ahol kifejezetten erre szakosodtak. Nem biztos, hogy a nagy barkácsáruházak jó megoldást jelentenek, hiszen ott meglehetősen korlátozott a választék, és az eladók szakértelme sem teljeskörű. Ezzel szemben egy szivattyúkra szakosodott üzletben bátran kérhetünk tanácsot, és biztos, hogy kielégítő választ kapunk. Így van ez nálunk is, ahol a kollégák több tíz éves tapasztalattal rendelkeznek a vízművek és szivattyúk terén, a beszereléstől, a karbantartáson át a házi vízmű teljes cseréjéig mindenhez értenek. Mi több, egy ilyen helyen a kínálat is jelentősen szélesebb.Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

A házi vízmű bekötése, telepítése

2024. Március 26.

Egy házi vízmű bekötése nagy változásokat hoz egy háztartás életébe. Egyre több ismerőssel találkozom, aki házi vízművet működtet a kertjében, és egyáltalán nem bánta meg. A házi vízmű, bármily fellengzősen is hangzik, de valamilyen szinten választ ad modern korunk problémáira.

Tudniillik, a házi vízművel segíthetjük a környezetet, miközben megfizethető áron garantálja a folyamatos vízellátást. Ehhez azonban szükséges a házi vízmű bekötésének megfelelő kivitelezése. Ebben a cikkben megpróbálom elmondani, hogy miként lehet telepíteni a házi vízművet.

Házi vízmű alapok

Először ismerkedjünk meg jobban a házi vízművel, és annak felépítésével, ez ugyanis később nagyban megkönnyíti majd a telepítés folyamatát.

A házi vízmű részei

A házi vízmű alapvetően három részből áll: egy szivattyúból, egy hidrofor tartályból és egy nyomáskapcsolóból. A szivattyú értelemszerűen a víz pumpálásáért és szállításáért felel. Fontos, hogy a szivattyú típusa a víz forrásától függ, vagyis lehet merülő, búvárszivattyú, és önfelszívó szivattyú.

A szivattyú egy úgy nevezett hidrofor tartályba juttatja a felszívott folyadékot. A hidrofor tartály állandó nyomás alatt tartja a vizet, ezért akár kisebb mennyiséghez is hozzáférünk anélkül, hogy a szivattyút be kéne kapcsolni. Ez azért lényeges, mert így megóvhatjuk a szivattyú életét azzal, hogy nem kell állandóan be és ki kapcsolgatni, a víz mégis folyamatosan rendelkezésünkre áll. A tartály után gyakran nevezik a házi vízművet hidrofor rendszernek (de a házi vízellátó rendszer sem ritka).

A házi vízmű harmadik eleme a nyomáskapcsoló. Ez a kicsi szerkezet felel azért, hogy a tartályban az állandó nyomásért. A nyomáskapcsolón két értéket lehet beállítani: egy bekapcsolási és egy kikapcsolási nyomásértéket. Vagyis, amikor a tartályból annyi vizet használunk, hogy a belső nyomás lecsökken a bekapcsolási értékig, a nyomáskapcsoló működésbe hozza a szivattyút. Amint a tartály megtelik vízzel, és kialakul a kikapcsolási nyomás, a kapcsoló leállítja a szivattyút.

Alkalmazási területek

Mivel a házi vízmű biztosítja a folyamatos vízellátást, kiválóan alkalmazható kisebb nyaralók, de akár családi házak vízellátásához. Annak köszönhetően, hogy vezetékes vizet csinál a kútvízből (vagy bármilyen egyéb természetes forrásból származó vízből), előszeretettel alkalmazzák locsoláshoz is.

Noha, az öntöző szivattyúk alapvetően alkalmasabbak a kert öntözésére, egy nagy méretű hidrofor tartállyal rendelkező házi vízmű segítségével is automatizálhatjuk az öntözőrendszerünket.

A házi vízmű előnyei

És hogy milyen előnyökkel jár a házi vízmű? Kezdjük ott, hogy a vizet nem a központi hálózatról szerzi, hanem valamilyen természetes forrásból (pl. kút,ciszterna, esővízgyűjtő). Ezért, ha házi vízművel oldjuk meg az otthoni vízellátást, sokat tehetünk a természetvédelem érdekében.

A természetes forrás azt is lehetővé teszi, hogy függetlenedjünk a szolgáltatótól, hiszen saját magunk szerezzük meg a vizet. Ily módon olyan ingatlanokon is hozzáférhetünk vezetékes vízhez, ahol egyébként nem lehet bekötni a közműveket, mert túl költséges lenne, vagy egyszerűen túlságosan messze van.

A szolgáltatótól való függetlenség másik pozitívuma, hogy nem vagyunk kitéve a víznyomás ingadozásnak, mivel a házi vízmű állandó nyomáson tartja a vizet. Az emelkedő árak sincsenek ránk hatással, vagyis, ha egyszer beruházunk egy házi vízműre, a későbbiekben sokat spórolhatunk vele. (További infóért érdemes elolvasni a Házi vízmű árak cikkünket is.)

A házi vízmű telepítésének lépései

Mindezt látva nem is akkora túlzás azt állítani, hogy a házi vízmű kötelező eleme egy modern, fenntartható háztartásnak. Ahhoz viszont, hogy az otthoni vízellátó rendszerünk valóban ilyen hatékonyan működjön, elengedhetetlen, hogy a bekötése tökéletes legyen. Mivel senkitől nem várható el, hogy profi villany-, és vízszerelő legyen, érdemes egy szakember segítségét kérni.

Megjegyzem, a vízmű telepítése nem rakétatudomány, mégis jobb és biztonságosabb, ha egy hozzáértő végzi. A profi nem először lát ilyet, pontosan tudja, hogy milyen hibák léphetnek fel, és, hogy ezeket a hibákat miként lehet megelőzni. Mi több, a szakember által bekötött vízművekre még garanciát is lehet kapni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha profi végzi a munkát, időt és energiát is spórolhatunk.

Természetesen bizonyos lépéseket nekünk kell megtenni, bizonyos döntéseket nekünk kell meghozni. Az alábbiakban bemutatom, hogy hogyan történik a házi vízmű bekötése, mit milyen lépés követ, és hol vannak a buktatók. Aki elég magabiztosnak érzi magát, megpróbálkozhat vele saját kezűleg is.

Tervezés

A telepítés első lépése az alapos tervezés. Válasszuk ki a vízmű helyszínét, valamint, hogy honnan nyerjük ki vele a vizet. Nem mindegy, hogy ásott vagy fúrt kútra, tartályra, ciszternára, vagy kerti tóra fogjuk telepíteni. Azt is érdemes ilyenkor tisztázni, hogy mire szeretnénk majd használni a hidrofor rendszert, mivel ettől függ, hogy mekkora méretű tartályra és milyen teljesítményű szivattyúra lesz szükség.

Nagyon ügyeljünk arra, hogy a házi vízművet száraz, fagymentes helyre telepítsük, mivel a nedves, párás környezet károsítja a berendezést. A vízmű lehetőség szerint közel a vízforrás közelében helyezkedjen el, így ugyanis jobb teljesítményre képes. Ha mindezt megterveztük, jöhet a szükséges eszközök (csővezeték, szivattyú, nyomástartály, és egyéb szerelvények) beszerzése.

Összeszerelés

Ha megvan minden szükséges eszköz és alkatrész, nekiállhatunk összeszerelni a rendszert. Először, helyezzük el a csővezetékeket a víz forrásától a házi vízműig, majd onnan a felhasználási pontokig. Ezt követően telepítsük a szivattyút és a nyomástartályt. Ez a két elem fog felelni a víz állandó nyomásáért és ellátásáért.

Ha ezzel is megvagyunk, jöhet az elektromos bekötés, amikor a szivattyút és az egyéb vezérlőegységeket csatlakoztatjuk az elektromos hálózatra. Mivel ez egy komolyabb, nagyobb szakértelmet kívánó munka, tényleg bízzuk szakemberre. Nem érdemes kockáztatni, mert nem csak a berendezés épségét, de a saját egészségünket is veszélybe sodorhatjuk.

Utolsó lépés a nyomáskapcsoló bekötése. A nyomáskapcsolók gyári beállítása alapvetően megfelel a legtöbb háztartás igényeinek, de előfordulhat, hogy állítani kell rajta. Ezt a következőképp tehetjük meg. A nyomáskapcsolón két rugó található, amiket anyacsavarokkal módosíthatunk.

A nagyobbik rugó a be-, és kikapcsolási nyomásérték beállítására szolgál, vagyis ezzel növelhetjük, illetve csökkenthetjük. A kisebb rugóval állíthatjuk be a hiszterézist, vagyis a két érték közötti különbséget. A gyári beállítás általában 1,4 bar különbség, amit igény szerint csökkenthetünk, habár nem érdemes 1 bar alá engedni, mert akkor nem tud hatékonyan működni a rendszer.

Tesztelés és beállítás

Miután beállítottuk a megfelelő átfolyási sebességet is, ellenőrizzük, hogy a rendszer hiba nélkül működik-e, nincsenek-e szivárgások. Ha mindent rendben találunk, használatba is vehetjük a házi vízművet.

Amit a házi vízmű vásárlásról tudni kell

A házi vízmű egy hosszú távú befektetés, vagyis nem éri meg spórolni vele. Amikor vízmű vásárláson gondolkodunk, vegyük figyelembe a tartály méretét, a nyomáskapcsoló működési tartományát, a szivattyú emelési magasságát, és teljesítményét.

Amikor a kínálatokat böngésszük, keressünk nevesebb márkájú termékeket, olyanokat mint a Pedrollo, a Wilo, vagy éppen a Grundfos. Ezek a márkák felhasználóbarát áron kínálják a házi vízműveket, aminek köszönhetően jó minőségű termékek válnak elérhetővé sokak számára.

Arra a kérdésre, hogy hol érdemes házi vízművet venni, határozottan az a válaszom, hogy barkács áruházban semmiképp. Az ilyen jellegű üzletekben általában kicsi a választék, és az eladók szakértelme sem túl mélyre menő. Ezzel szemben, egy szivattyúkra és vízművekre szakosodott webáruház, mint mi, hatalmas kínálatot tudunk biztosítani, ráadásul kérdés esetén is rendelkezésre állunk. Ha tehát házi vízmű vásárlásán gondolkodsz, keress fel minket bátran!

Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás