VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.huhttps://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Blog

Praktikus találmány a nyomáskapcsoló

2021. Június 25.

Praktikus találmány a nyomáskapcsoló

A nyomáskapcsoló segítségével könnyen és olcsón automatizálható a szivattyú vezérlése. Ez az egyszerű szerkezet rendkívül hatékonynak számít, ha kútvízzel szeretnénk öntözni, mosni, de a házi vízmű is felszerelhető ezzel a szerkezettel.

Hogyan működik a nyomáskapcsoló?

A rendszerben folyamatos nyomás uralkodik, ameddig nem nyitunk meg valahol egy csapot vagy öntözőfejet. A szivattyú önmagában nem érzékeli a csökkenő nyomást, ezért nem is kapcsol be, hogy biztosítsa az utánpótlást. Viszont, ha egy nyomáskapcsoló is szerepel a képletben, az automatikusan munkára sarkalja a szivattyút a nyomás csökkenésével. Ezért fontos a megfelelő beállítás, ugyanis ez egy bizonyos határértéken belül történik, akárcsak a szivattyú kikapcsolása, miután elzárjuk a víz útját.

A nyomáskapcsoló önmagában még nem elég

Ezért van szükség hidrofor tartályra, mivel ez tárolja a vizet, így nem kell a szivattyúnak minden alkalommal bekapcsolnia, amikor csak egy pohár vízre van szükségünk. A kisebb mennyiségű folyadékszükségleteket a tartály biztosítja. A ki- és bekapcsolások számának csökkenésével növelhető a szivattyú élettartama, továbbá az energiatakarékosságot illetően is lényeges a rendszer működése során. A hidrofor tartály és a nyomáskapcsoló „összedolgoznak", mivel a nyomásingadozás is kiegyenlítésre kerül a tartály használatával, ezért ha szivárgás következik be, a nyomáskapcsoló nem kezdi el ki- és bekapcsolgatni a szivattyút.

Nem mindegy melyiket választjuk

A vásárlás során figyelni kell a nyomáskapcsoló működési nyomástartományára. Ez azt jelenti, hogy a szivattyú zárónyomása nem haladhatja meg a kiválasztott kapcsoló felső tartományának az értékét. Az egyedi beállítás szinte minden rendszer esetében szükséges, viszont ehhez is hozzáértő kezekre van szükség, mert egy elállított nyomáskapcsoló sok bosszúságot okozhat.

A nyomáskapcsoló beállítása

A rugós kivitel a leginkább elterjedtebb a háztartási felhasználás szempontjából. Egyszerű, ám annál célravezetőbb konstrukcióval rendelkezik. A megfelelő beállítást a két rugóval ellátott csavar teszi lehetővé. Az egyikkel, ami általában a nagyobb csavar, a ki- és bekapcsolási érték állítható, míg a másik a nyomásérték közötti különbség szabályozására alkalmas. Hogyha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor a nyomáskapcsoló beállítását bízzuk szakemberre! Túl magas kikapcsolási nyomásérték esetén, a szivattyú nem kapcsol ki, mivel folyamatosan próbálja létrehozni a megadott nyomás értékét. Ez könnyen okozhatja a szivattyú maradandó károsodását.

Mi befolyásolja az árát?

Érdemes márkás terméket választani, mert nem tartozik a költséges kiegészítők közé. Viszont egy silány változat beállítása és helytelen működése sok kellemetlenséget okozhat. Az Italtecnica termékei, a kifinomult kivitelnek és a minőségi anyaghasználatnak köszönhetően, kifogástalannak számítanak. Az árakat a nyomásérték közötti különbség befolyásolja leginkább. Minél nagyobb a különbség a két érték között, annál magasabb árra számíthatunk. A rendszer tulajdonságaiból adódóan egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább mindig a legjobb.Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Mikor szükséges a búvárszivattyú alkalmazása?

2021. Június 20.

Mikor szükséges a búvárszivattyú alkalmazása?

Mert nem mindenkinek egyértelmű, hogy mi a különbség a búvárszivattyú, csőbúvárszivattyú vagy az önfelszívós változatok között. Ha rosszul választ, az meglátszik a hatékonyságon, ráadásul előbb-utóbb a szivattyú meghibásodásához fog vezetni. Ezért nem mindegy, hogy mikor melyik kerül alkalmazásra és az sem elhanyagolható tényező, hogy mire szeretné használni az adott modellt.

Fúrt kutak esetén használható búvárszivattyú?

Általános esetekben ezek a víznyerő helyek önfelszívó szivattyúval üzemeltethetőek a legjobban, viszont ez főként az alföldi sekély kutak esetében igaz. Az üzemi vízszint felszínétől mért távolság jó irányadónak számít, aminek során fontos figyelembe venni az átmérőt is. Egy 3” vagy ennél nagyobb átmérővel rendelkező fúrt kúthoz, minden további nélkül használhat önfelszívó szivattyút, hogyha a vizet nem kell messzebbre szállítani 7-8 méternél.

Hogyha az üzemi vízszint mélyebben található és a kút átmérője is nagyobb, mint 3”, akkor értelemszerűen már célszerű búvárszivattyút alkalmazni.

Ásott kutak búvárszivattyúval

Szintén az üzemi vízszint figyelembevételével határozható meg, hogy milyen teljesítményű merülőmotoros búvárszivattyúra vagy csőkút szivattyúra lesz szükség. Ilyenkor is a 7-8 m alatti vízszint számít határértéknek. Amennyiben nagy vízmennyiség kinyerése a cél, inkább hanyagoljuk az önfelszívó változat használatát, mert a megfelelő teljesítmény ezzel csak nagyon körülményes kialakítással érhető el.

Miért alkalmazható nagyobb mélység esetén?

A felszíni szivattyúk, a kialakításukból kifolyólag kiszívják a kút mélyéből a vizet és továbbítják azt a házba vagy az öntözőrendszerbe. A búvárszivattyú motorja viszont a kútban, a vízszint alatt helyezkedik el, ezért ez a merülőmotoros változat úgymond fel tolja, pumpálja a vizet a felszínre. Ez a kialakítás teszi lehetővé az alkalmazhatóságát 8 méternél nagyobb mélység esetén, ugyanis a hidraulika felül található, míg a motor az alsó részében helyezkedik el. A két szivattyúkategória, nevezetesen a búvár és a membrános nem összekeverendő, mivel más csoportba tartoznak.

Búvárszivattyú többféle célra

A sokoldalúságát bizonyítja, hogy a tiszta víz átszivattyúzásán kívül, használható medencék, tartályok, pincék szivattyúzására. Az ilyen felhasználás során köpenycsőre van szükség.

Ezen kívül karbantarthatja vele a kertjét, mert ideális locsoláshoz, öntözéshez, de házi vízellátáshoz szintén előnyös, a körülményektől függően, ugyanakkor az árasztásos öntözéshez ugyancsak bevethető eszköznek számít.

Többféle változat is létezik?

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy csak egyféle búvárszivattyú létezik, viszont ezt a megnevezést használják minden merülőmotoros típus esetében. A szennyvíz szivattyúzásához is merülő típusokat alkalmaznak.

Mire figyeljünk az áron kívül?

Persze a drágább árkategóriában helyet kapó modellek értelemszerűen minőséginek számítanak, de fontos például szem előtt tartani a szivattyú várható terhelését a nyomó oldalon.

A kút vízhozama is mérvadó lehet, hiszen, ha ez túl alacsony, akkor nem lesz elegendő a szivattyú megfelelő működéséhez.Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Megbízható vízellátás házi vízmű beépítésével

2021. Június 15.

Megbízható vízellátás házi vízmű beépítésével

A házi vízmű használatával olyan helyen is megoldható a vízellátás, ahol nincs vezetékes vízhálózat. Egy teljesen független rendszer alakítható ki, a megfelelő eszközök és szerelvények beépítésével. Nem kell víz nélkül maradnia az újonnan vásárolt nyaralójában, de az eldugott tanyákon is biztosítható a szükséges mennyiségű használati víz. Továbbá, lehetőség adódik egy automata öntözőrendszer kialakítására is.

Mikor alkalmazható a házi vízmű?

Eső vagy talajvíz felhasználásával automatikusan megoldja az egész ház, illetve telek vízellátását. A víztartályok és a medencék feltöltése szintén megoldottnak tekinthető a rendszer kialakítását követően.

A használata szinte minden esetben megoldható, amennyiben lehetséges egy fúrt vagy ásott kút kivitelezése. A magasan fekvő, sziklás talajviszonyok nem kedveznek a házi vízműnek. Ilyen esetben a rendszer kiépítése nem várt költségeket vonhat maga után, ezért érdemes más megoldást keresni, ami kevésbé munkaigényes, ugyanakkor hasonlóan hatékony.

Házi vízmű öntözéshez

Rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg, nem beszélve a tetemes mennyiségű vízmennyiségről. Mivel teljes mértékben automatizálható, ezért kizárólag akkor kapcsol be, amikor arra valóban szükség van, ezáltal nem pazarolja feleslegesen a vizet. A nyomáskapcsolónak köszönhetően, villamos energiát is megtakaríthat a használatakor. Ez az apró alkatrész növeli a szivattyú élettartamát azzal, hogy csökkenti a ki- és bekapcsolások számát.

Miből épül fel a házi vízmű?

Három fő egységből tevődik össze, ezekből kettő már említésre került az előbbiekben. A rendszer szíve a szivattyú, ami továbbítja a folyadékot az öntözőrendszerbe vagy a házi vízhálózatba.

 A nyomáskapcsolónak köszönhetően, a szivattyú nem dolgozik állandóan, ennek ellenére a vízellátás folyamatos marad. A modern digitális nyomáskapcsolók szárazonfutás elleni védelmet is biztosítanak a szivattyúnak, illetve lehetővé teszik, hogy a kapcsolótábla működését párás környezetben.

hidrofor tartályban található folyadék felelős a megfelelő nyomás biztosításáról. Hogyha valahol a házban kinyitunk egy csapot, mert szeretnénk megmosni a kezünket vagy töltenénk egy pohár vizet, akkor kisebb mennyiség esetén a hidroforban található nyomás fogja biztosítani az ehhez szükséges vizet. Ennek köszönhetően, a szivattyú nem kapcsol be feleslegesen. Amint a nyomáskapcsoló érzékeli a nyomáscsökkenést, bekapcsolja a szivattyút, ami ismét feltölti a hidrofortartályt.

Nem igényel különösebb karbantartást a házi vízmű

A minőségi PedrolloElpumpsPentax modellek, rendeltetésszerű használat esetén, éveken keresztül képesek a hibamentes működésre. Árvíz esetén viszont érdemes teljes rendszertisztítást eszközölni, mert ilyenkor szennyezetté válik a talaj és megeshet, hogy ezzel együtt a kútvíz is. A tisztítást és fertőtlenítést követően, garantáltan megszabadulhatunk a különféle vírusoktól és baktériumoktól. Ritkán, évente legalább egyszer nem árt szakemberrel segítségével megtisztítani a szivattyút a lerakódott szennyeződésektől. Ez szintén növeli az élettartamot és hibamentes működést tesz lehetővéRészletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

A szennyvízszivattyú elvégzi a piszkos munkát

2021. Június 11.

A szennyvízszivattyú elvégzi a piszkos munkát

Ha építkezésre, felújításra kerül a sor, akkor fontos a szennyvízszivattyú modellek helyes kiválasztása, mert csak így kivitelezhető hatékonyan a szennyvíz szivattyúzása és ezt követően az elvezetése. A háztartásokban elsősorban a fekáliás szennyvíz átemeléséhez használják a vágószerkezetes változatokat. Átemelő szivattyúra nagyobb szintkülönbségeknél van szükség, de általános esetben a szabad átömlésű változatok is elvégzik a munkát.

A szennyvízszivattyú típusai

A vágószerkezettel ellátott modellek működéséről nagyjából mindenkinek van valamilyen elképzelése. Általában minden gyártó egyedi megoldást használ hasonló működési elv alapján. A felhasznált anyagok és a gyártónként eltérő konstrukció komolyan meghatározhatja az adott modell minőségét és ezek a tényezők fontos szerepet játszanak a hatékonyságban is. A darabolós szennyvízszivattyú, a strapabíró kivitelének köszönhetően nem igényel karbantartást. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy az ezekben található vágószerszám, ahogy más eszközökben is, egy idő után elkopik. A vágószerkezet felújítása viszont megoldható, a felújítása néhány évente ajánlott. Ezzel megelőzhető egy új modell beszerzése, ami jellemzően nagyobb költségeket vonna maga után.

A vágószerkezetes szennyvízszivattyú alkalmazása akkor indokolt, amikor a nyomóoldali csővezeték átmérője nem teszi lehetővé a darabolás nélküli szállítást, így elhárítható a dugulás veszélye.

Átemelő szennyvízszivattyú

Erre a már említett szintkülönbségek esetén van szükség, amiben szerepet játszhatnak a különféle domborzati viszonyok. Ezzel a verzióval megoldható a szennyvíz átemelése egy alacsonyabb pontról a magasabb felé. Így hatékonyan eljuttatható a szennyezett folyadék a gyűjtőhelyre. Az átemelő szennyvízszivattyú is készülhet darálós kivitelben.

Kis emelőmagasság esetén átömléses szennyvízszivattyú

A háztartásokban általában elegendő ezt a típust választani. 5-6 méteres emelőmagasság esetén hatékonyan használhatóak. A szabad átömlésű Vortex járókerekes típusokban nem időzik sokáig a szennyvíz, mint például a darabolós típusokban.  

Mi alapján válasszon szennyvízszivattyút?

Az emelőmagasságról már esett szó, viszont legalább ennyire fontos a teljesítmény is. A korszerű háztartási változatok energiatakarékosak, mégis rendkívül hatékonynak számítanak. Ilyenek például az ELPUMPS, UMBRA, HYDROPOMPE modellek. A teljesítményük alapján beszerezhetünk 280 W vagy 2200 W feletti típusokat is.

Továbbá, a szállítási mennyiség meghatározása is legalább annyira fontos. Ezen múlik, hogy 1 óra leforgása alatt az eszköz hány m3 szennyvizet képes mozgatni.

A szennyvízszivattyú karbantartása

Ez a feladat nem kínál kiemelkedő felhasználói élményt, ezért ezt érdemes szakemberre bízni, aki megfelelő védőöltözékkel veti bele magát a piszkos munkába. A szolgáltatás másik nagy előnye, hogy a szakember az aknában is rendet teremt.

A szivattyú meghibásodása karbantartással megelőzhető. Ezért ne öntsünk háztartási olajat vagy zsíros ételmaradékot a WC-be mert lerakódást, majd dugulást idézhet elő a szivattyúban, aminek költséges lehet a javítása!Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Nem lehet nem szeretni a felfújható SUP-ot

2021. Május 26.

Nem lehet nem szeretni a felfújható SUP-ot

A felfújható SUP nem más, mint a merev szörfdeszka teljesen újragondolt változata. Az állva evezés és a SUP jóga elengedhetetlen kelléke. Ezek a vízi sportok hazánkban is egyre népszerűbbé válnak és ez lényegében a felfújható koncepciónak köszönhető, illetve az ebből származó előnyökből.

Miben rejlik a felfújható SUP különlegessége?

Aki próbált már felállni a vízen valamilyen felfújható úszóalkalmatosságon, az megtapasztalhatta, hogy ez egy lehetetlen művelet. Ha nem egyenletes a súlyelosztás a gumimatracon, akkor összecsuklik és lecsúszunk róla. A felfújható SUP-ot elsősorban a merevsége különbözteti meg egy átlagos matractól. Ebben is levegő van, amitől nagyjából 1 bar nyomás keletkezik a „deszka" belsejében. Ez már elegendő ahhoz, hogy elbírja egy felnőtt ember súlyát. A „deszka" alsó és felső részét belülről vékony szálak kötik össze, ennek köszönhetően megtartja az alakját és nem lesz felfújt állapotban hordó formája.

Felfújható SUP a profik ajánlásával

Azt hihetnénk, hogy a profi szörfösök rá sem néznek a felfújható SUP-ra, pedig ez egyáltalán nem igaz, mert bizonyos szempontból előnyösebb a használata, mint a hagyományos merev szörfdeszkáknak. Például az állóevezés szempontjából sokkal praktikusabb egy ilyet beszerezni. Tanuláshoz is ideális, mivel ezekkel könnyebb megtenni az első néhány evezőcsapást.

A felfújható SUP előnyeiről néhány szóban

Sokkal könnyebb szállítani, hiszen egy hagyományos, merev szörfdeszka nem fér el egy személyautó csomagtartójában. Ilyenkor tetőcsomagtartóra van szükség és az sem kizárt, hogy a szállítás során megsérül. Ezzel szemben, a felfújható SUP leengedett állapotban nagyon kevés helyet foglal, ami miatt elfér egy átlagos autó csomagartójában. Sőt, még repülőgépen is szállítható, hogyha az édesvíz helyett, a tenger hullámain szeretnénk ringatózni.

Ebből következik, hogy utazáshoz ideális. Bárhová magunkkal vihetjük. Nem kell azon töprengeni, hogy vajon megéri egy napra leugrani a Velencei tóhoz, mivel egy merev deszka ez esetben dilemmát okozhat a macerás szállítás miatt.

Puhább a felülete és ez nem a talpunk kényeztetése miatt fontos, hanem inkább akkor, amikor elesünk. Mert nem mindegy, hogy nagyot koppan az állunk vagy sérülés nélkül megússzuk. Így a gyermekekkel is könnyebb megszerettetni ezt a vízisportot, hiszen nem fognak attól rettegni, hogy beütik magukat egy esés alkalmával, ami nagyobb önbizalmat eredményez evezés közben.

Sokkal stabilabbak, ez pedig főleg erősebb hullámzás esetén mutatkozik meg. Ebből következik, hogy a stabilabb felület miatt a tanulás is könnyebb. Kibírja az extrém terhelést is. Akár egy autóval is áthajthatunk rajta, persze ez senkinek sem ajánlott, de néhány gyártó így reklámozza és teszteli a termékét. Ha mégis kilyukadna, akkor a hibát a javítókészlettel orvosolhatjuk.

A felfújható SUP hátrányai

Szerencsére ebből kevesebb van, mint az előnyökből, de azért ezekkel is számolnia kell, hogyha felfújható SUP vásárlása előtt áll.

Megfelelő nyomás esetén kellően merevnek számítanak, de mégsem annyira, mint az üvegszálas vagy karbon változatok. Minden evezés előtt fontos ellenőrizni a nyomást, mert ha az egy kicsivel is kevesebb, mint 1 bar, akkor hajlani fog, amint ráállunk. Valamivel lassabban lehet haladni a felfújható változatokkal, mivel a merev modellek jobban fekszenek a vízen, ezért ezekkel könnyebb manőverezni.Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás