VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.hu https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.png VL Szivattyú Kft. +36-29-320-150 info@vlbt.hu customer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Blog

A világ leglátványosabb szökőkútjai

2018. Június 14.

A világ leglátványosabb szökőkútjai

A víz éltető elemünk, de nem csak fogyasztásával használhatjuk ki előnyös tulajdonságait, hanem akkor is, ha dekorációról és turistacsalogató látványosságokról van szó. A történelem során számos, ma már világhírre szert tett szökőkút épült, de ma is korszerű és igényes megoldások látnak napvilágot a Föld minden pontján. A megfelelő szivattyúk használatával pedig kifogástalanná tehető a szökőkutak működése.

1140 méter hosszú színes csoda

Dél-Koreában, Szöulban található a Moonlight Rainbow névre hallgató szökőkút, amely a Han folyó vizét hasznosítja, és több tízezer lámpa világítja meg az egészet. A világrekordnak számító hosszúság már alapvetően rendkívül látványos, és az 1140 méterhez még hozzájön az a 380 fúvóka és 38 szivattyú, amelyek perceként körülbelül 200 tonna vizet mozgatnak meg. A monumentális méretű szökőkút kétségkívül a turisták kedvencének számít.

A világ legnagyobb barokk szökőkútja

Kevésbé modern, ám barokk jellegénél fogva annál különlegesebb a Rómában megtalálható Trevi-kút. Az 1762-ben épült városépítészeti elem a világ legnagyobb barokk szökőkútjaként számon tartott és több millió turista érkezik hozzá minden évben, hogy megcsodálják a mitológiai eredetű görög istenekkel és lényekkel dekorált kompozíciót. A szökőkutak rendszerint arra csábítják látogatóikat, hogy érmét dobjanak azokba, remélve, a jövőben még visszatérnek a helyszínre. Nincs ez másként a Trevi-kút esetében sem. Itt azonban a lopások megakadályozása és a szegények támogatása érdekében gyakran összegyűjtik az érméket a kútból. Naponta körülbelül 3000 euró landol a szökőkút vizében, ami sokat elárul annak népszerűségéről.

Különleges megoldás könyvdekorációval

Kialakításánál és dekorációjánál fogva igazi különlegességnek számít az Egyesült Államokban, Cincinnatiben megtalálható szökőkút, amely a helyi főkönyvtár előtt kapott helyet. Michael Frasca alkotását 1990-ben adták át, és stílusosan, hatalmas könyvek tetejéről csobog alá a víz. A kétségkívül szívmelengető alkotás látványában sem utolsó, és olyan értékekre is felhívja a figyelmet, amelyek napjainkból lassan már kiveszőben vannak.

Cikkünkben a teljesség igénye nélkül igyekeztünk sorra venni a világ néhány népszerű szökőkútját, de a listát folytathatnánk például a Dubai-ban látható Búvárok szökőkútjával, vagy a vitorlásra emlékeztető spanyolországi műremekkel is, amely a Malvarossa strand igazi különlegességének számít.Részletek » Hozzászólás 0 hozzászólás

Az úszókapcsoló működési elve és felhasználása

2018. Június 9.

Az úszókapcsoló működési elve és felhasználása

Az úszókapcsoló rendszerint a búvárszivattyú működését szabályozza, mely abban nyújt segítséget, hogy a vizet lehessen kinyerni például kútból, vagy zárt tartályból. Az eszköznek többféle szerepe van, és kialakításánál fogva eltérő jellemzőkkel bíró folyadékokhoz is gond nélkül alkalmazható.

Az úszókapcsoló nem csak védi a szivattyút az úgynevezett szárazon futás ellen, hanem használatával egy előre beállított vízmennyiséghez juthatunk hozzá. Attól függően, hogyan kötjük be, egyaránt használható ürítésre vagy akár töltésre is. A készülék feladata tulajdonképpen az, hogy két vízszint között beindítsa a szivattyút. Szennyvíz, olajjal szennyezett vizek, vagy szilárd szennyeződéseket tartalmazó folyadékok esetében éppen úgy speciális tudással rendelkező készülékre van szükség, mint akkor, ha savas vagy lúgos oldatokat szeretnénk szivattyúzni.

Az úszókapcsoló működése

Az úszókapcsolókat úgy alakítják ki, hogy a burkolat vízhatlanul zárjon és egy méternél mélyebben is kifogástalan működést biztosítsanak. A felhasználási hőmérséklet is igen tág intervallumot tudhat magáénak, így -10 és  +60 fok között gond nélkül használhatjuk az úszókapcsolót. Magában a készülékben egy mikrokapcsoló helyezkedik el, amelyet egy kifejezetten erre alkalmas kar kapcsol be. A szintén belül megtalálható golyó gondoskodik arról, hogy a kar lenyomva maradjon, illetve felengedésre kerüljön. A golyót egyébként billenés hozza mozgásba, ez pedig a vízszint függvényében alakul. Amennyiben több úszókapcsolót alkalmazunk, úgy figyeljünk arra, hogy különböző szinteken helyezkedjenek el azok.

A választás során mindenképpen megfontolást érdemel az, hogy milyen célra, mely folyadékok esetében szeretnénk majd alkalmazni az úszókapcsolót. Az általános felhasználás iránt sokan érdeklődnek, de a kínálatban a speciális igényekkel rendelkezők is megtalálják számításukat. Vannak olyan verziók, amelyek kifejezetten ipari felhasználásra alkalmasak és akár sűrűbb folyadékokat is egyszerűen, biztonságosan szabályozhatunk segítségükkel. Nem ritka, hogy szűk helyre szeretnénk elhelyezni az úszókapcsolót, s ilyenkor is rábukkanhatunk a méretben és teljesítményben egyaránt megfelelő darabra. A kínálat minden korábbinál szélesebb, és akár az online rendelés kényelmét is kihasználhatják azok, akik korrekt áron szeretnének megbízható minőségű eszközt beszerezni.Részletek » Hozzászólás 0 hozzászólás

Hogyan védekezik az ember az árvíz ellen?

2018. Június 4.

Hogyan védekezik az ember az árvíz ellen?

Az évek során az emberek megtanulták, hogy az árhullám gyakran nagyon hirtelen érkezik, és ha nincsenek felkészülve rá, akkor akár házakat és életeket is követelhet az. Így tehát mind a kertek esetében, mind monumentálisabb méretekben is gyakran sor kerül az árvíz és a belvíz elleni védekezésre már a problémát megelőzően. Míg az ingatlanok esetében nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljon egy megfelelő szivattyú, addig a természeti katasztrófák ellen sokszor csak az épített akadályok nyújtanak megoldást.

 

Árvíz védekezés Hollandiától Kínáig

 

A Hollandiában megtalálható zsilipkapu-rendszer például a modern világ hét csodájának egyike, és a négy kilométer hosszan húzódó megoldás kapui kedvezőtlen időjárási körülmények esetén záródnak, ezzel védelmet biztosítva a tenger szintjénél alacsonyabban fekvő területek számára. Kínában olyan víztározót hoztak létre, amely képes jelentősen csökkenteni az árvíz mértékét. Nagy előnye a megoldásnak, hogy nem csak az árvíz elleni védekezés fontos eszköze, hanem villamos energia előállítására is alkalmas, és a felhasznált mennyiség három százaléka biztosítható ilyen módon.

 

Folyószabályozás

 

Az árvíz okozta problémák kiküszöbölésére egyéb módszerek is léteznek. Kiszélesíthető a folyóvonal, vagy akár annak mélységén is változtatni lehet. Egyes szakaszok kiegyenesítésével a víz áramlási sebessége gyorsítható. Angliában például a folyók 25 százalékának esetében történt hasonló szabályozás, megelőzve ezzel az árvizek okozta gondokat és veszélyhelyzeteket.

 

Az árvíz lehet hasznos is

 

Egyfajta megoldás lehet az is, ha ellenőrzött körülmények között történik meg az áradás. Ha az érintett területeken megengedett az árvíz, akkor jó eséllyel elkerüli majd a lakott övezeteket, és még az élővilágnak is jót tehetünk ilyen módon. Délkelet-Ausztráliában például gyakran alkalmazzák az úgynevezett kezelt árvizek nyújtotta előnyöket. Az erdőtelepítés szintén olyan módszer, amely inkább a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A növények ugyanis több esőt fognak fel és használnak a fotoszintézis során, s így egyszerűen nem éri el a folyót a nagymennyiségű eső. A Mississippi esetében például erdőtelepítési programot indítottak, ami végső soron az árvizeket éppen úgy csökkentette, mint a folyóvíz szintjét. A globális felmelegedéssel egyidejűleg a csapadékos telek gyakran hozzák magukkal az árvíz és a belvíz kockázatát, melyekre azonban felkészülhetünk a megfelelő elővigyázatossággal és korszerű eljárásokkal, építményekkel. Részletek » Hozzászólás 0 hozzászólás

Nyári víztakarékos tippek a kertészek számára

2018. Május 24.

Nyári víztakarékos tippek a kertészek számára

A kert otthonunk szerves részét képezi, és a tavasztól őszig terjedő hónapokban szívesen töltjük időnket területén. Ahhoz azonban, hogy igazán jól érezzük magunkat a kertben, korántsem mindegy, hogy milyen állapotban van az. Az igényes gyep, a virágzó növények éppen olyan fontosak, mint a sok örömet okozó konyhakert, vagy a mutatós örökzöldek és sziklakerti részek. A kert öntözése komoly összegekbe kerülhet, pedig létezik takarékosabb megoldás is. 

Nem mindegy, mikor öntözünk

 

A saját kút ma már megfizethető áron kivitelezhető, és az ásottkút szivattyú segítségével a szükséges mennyiségű vízhez juthatunk hozzá, amelyet öntözésre is felhasználhatunk. S hogy miként érdemes a megfelelő mennyiségű vizet biztosítani a növények számára? Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha a napsütéses időszakban locsolunk, akkor a párolgás következtében akár a víz harminc százaléka tulajdonképpen el is veszhet.

 

Éjszaka szintén nem érdemes locsolni, ez az időszak ugyanis kedvez a gombák és a penész növekedésének, melyek nem tesznek jót a zöld területeknek. Érdemes tehát a kora reggeli vagy a késő esti órákat választani az öntözésre, amikor nem tűz a nap. A gyakori locsolással egyébként megerősödnek a növények gyökerei és így azok ellenállóbbá válnak majd. Az automata öntözőrendszert gondosan állítsuk be, hogy tényleg oda juttassa a nedvességet, ahol arra a legnagyobb szükség van. 
 

Szivattyúk kerti felhasználásra

Remek választásnak bizonyulnak az úgynevezett esőhordók, amelyekben a lehullott csapadékot gyűjthetjük. A kerti szivattyú segítségével felhasználhatjuk a vizet és az öntözőrendszer számára is elérhetővé tehetjük. A kerti tó folyamatos friss vízzel ellátása lehetővé teszi, hogy ne kelljen azt leengedni, ráadásul a friss víz az állatok számára is vonzó lesz, és igazi kis ökoszisztémát alakíthatunk így ki az otthon közelében, akár halakat is telepítve.

 

A szivattyúk tehát nem csak a kerti kútból való víznyeréshez szolgálnak remek segítségként, hanem számos kerti teendő esetében bevethetőek. Amennyiben árterületen fekszik az ingatlan, akkor érdemes erre is felkészülni, hiszen a hatalmas esőzések után nem ritka, hogy a víz elönti az alacsonyan fekvő részeket. A szivattyúk ilyenkor nélkülözhetetlennek bizonyulnak. S hogy milyen márka mellett érdemes letenni a voksot? A megbízhatóság érdekében célszerű akár kicsit mélyebben is a zsebünkbe nyúlni, ugyanis az ismert, már bizonyított márkák nyújtotta színvonalnak meg van a maga ára.Részletek » Hozzászólás 0 hozzászólás

Bemutatjuk a világ legnagyobb úszómedencéjét!

2018. Május 18.

Bemutatjuk a világ legnagyobb úszómedencéjét!

A nyár elképzelhetetlen medencés strandok, élményfürdők nélkül. Hazánk számos komplexummal várja azokat, akik a természetes vizek helyett a kristálytiszta vizű medencék, a napfürdőzés és a meleg szerelmesei. Azonban látványelemekkel gazdagított medencék, csúszdaparkok és prémium kategóriás wellness szolgáltatások ide vagy oda, egyik hazai fürdő sem veheti fel a versenyt azzal a komplexummal, amely Chilében nyúlik végig a tengerparton.

A 66 millió gallon, körülbelül 25 millió liter tengervízzel feltöltött medence San Alfonso del Mar üdülőhelyen várja a turistákat. A Crystal Lagoon olyan méretes, hogy ha egyenes vonalai nem lennének, azt gondolhatnánk róla, hogy valamilyen természetes jelenség közel az óceánhoz. Azonban nem más ez, mint a világ legnagyobb medencéje, amely a csendes-óceán közvetlen közelében helyezkedik el. Ha érzékeltetni szeretnénk méreteit, akkor hossza legalább akkora, mint egy olimpiai méretű medence hússzorosa. Nem csak a fürdőzés, hanem a vitorlázás szerelmesei is kihasználhatják a Chystal Lagoon nyújtotta lehetőségeket, ez pedig szintén sokat elárul annak monumentális méretéről.

A hatalmas medencét 2006-ban adták át és a két millió fontos költségvetéssel készült létesítmény öt éven át épült. Természetesen ekkora medence esetében nagyon fontos, hogy sikerüljön a tisztántartását maximálisan megoldani. Ennek érdekében óriási úszószivattyús rendszerre van szükség. S hogy milyen elven működik mindez? A medence egyik felét feltölti friss tengervízzel, a másik oldalon pedig ezzel egyidejűleg távozik belőle a medence korábbi víztartalma. A komplexum köré természetesen komoly idegenforgalmi infrastruktúra épült, így prémium kategóriás szállodákkal, nívós vendéglátóhelyekkel várja a létesítmény a vendégeket. A medencéből egyébként kisebb területek is leválasztásra kerültek, ezzel például a gyermekek számára biztonságos szórakozást lehetővé téve.

Ha a felsorolt mérettel ugyan nem is rendelkeznek a kerti medencék, de esetükben is nagyon fontos a megfelelő víztisztítás. Ebben nagy segítséget jelenthetnek azok a szivattyúk, amelyek márkájuknál fogva is időtálló minőségben állnak rendelkezésre. A nyár remek programokat kínál akkor is, ha nem szeretnénk elhagyni otthonunkat. Érdemes a kertben rejlő lehetőségeket is számításba venni, így a gyep gondozására, a sziklakert építésére, vagy a saját, minőségi medence kialakítására is hangsúlyt helyezni a nyárhoz közeledve.Részletek » Hozzászólás 0 hozzászólás