VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Blog

Házi szennyvíz átemelő kiépítése szakemberrel

2021. Október 14.

Házi szennyvíz átemelő kiépítése szakemberrel

A szennyvíz átemelő szivattyú az átemelő rendszerek legfontosabb része.

Minden lefolyórendszerben központi szerepet tölt be, ahol nincs lehetőség a gravitáció "irányította” rendszerek kiépítésére. Gondolunk itt például arra, hogy magasabb helyre kell felvezetni a szennyvizet, ahova nem folyik át magától. A szivattyú bármilyen meghibásodása, elzáródása komoly problémákat, hibákat idézhet elő, így fontos a rendszeres karbantartása, ellenőrzése a hibák kivédése, megelőzése céljából.  

Ahhoz, hogy megértsük a működését, illetve a karbantartásának fontosságát, először is tisztáznunk kell, hogy mi is az a szennyvízátemelő és hogy épül fel.  

Mi a szennyvízátemelő? 

Mint, ahogy a nevében is benne van, a szennyvízátemelő a szennyvíz átemelésében segít. Azaz egy alacsonyabb területről egy magasabbra való szállítására ad hatékony megoldást. Mikor van erre szükség? Nos, számos esetben, például, amikor egy hegyháton kell "átvinni” a szennyvizet, hogy el tudjon folyni az alacsonyabb szinten lévő szennyvízkezelő üzemhez. Az átemelő rendszerek legfontosabb részei a szivattyúállomás, a kút, az emelőszivattyúk, a szelepek, a kábelkamra és az irányítótábla. A szivattyú alapvetően kétféle lehet. Az egyik a darálós szivattyú a másik pedig a darabos anyagok szállítására, átemelésére alkalmazható szivattyú. A kút a beérkező, kezelendő szennyvíz kezelését hivatott szolgálni. Elsődleges feladata, hogy biztosítsa az átemelőállomás problémamentes működését. A szelepek, a kábelkamra és az irányítótábla is fontos feladatokat látnak el.  

Szennyvíz átemelő szivattyú bekötése 

A szivattyú bekötése egyszerűnek tűnik, ám jobb, ha inkább biztosra megyünk és szakember segítségét kérjük. Többféle szivattyú létezik és a bekötés típusonként változik, emellett pedig az üzemeltetés körülményei, valamint a berendezés sajátosságai is figyelmet érdemelnek. Minden esetben az elsődleges szempont az, hogy a beüzemelés biztonságosan történjen meg az előírásoknak megfelelően. Fontos, hogy az alapelvek betartása is szem előtt legyen. Egy megbízható szakember mindig türelmesen és precízen dolgozik és odafigyel azokra a részletekre, apróságokra is, amik felett más, kevésbé minőségi munkát végző hivatásbeliek elsiklanának. Ha felmerül, hogy saját kezűleg végezze el a bekötést, mielőtt bármit is tenne, jusson eszébe, hogy több kárt tehet, mint gondolná! Ne kísérletezzen, menjen biztosra és higgye el, rendszeres karbantartás esetén a szivattyú nem csak most, hanem évek múlva is kiválóan fog üzemelni.  

A darálós szivattyú jellemzői 

Ezeket a szivattyúkat másnéven végószerkezetes szennyvízszivattyúnak is hívjuk. A benne található vágószerkezet feladata, hogy a szennyvízben található szilárd szennyeződéseket felaprítsa, megfelelő módon szétdarabolja. Az aprítás akkor kész, amikor a szétvágott darabok a szennyvízzel együtt szivattyúzhatóvá válnak. Erre akkor van szükség, ha a szennyvízvezetéknek túl szűk a keresztmetszete vagy a szennyeződések olyan állagúak, méretűek, hogy az aprítás az egyetlen módja annak, hogy át lehessen emelni azokat. Ez utóbbi például akkor fordul elő, amikor bizonyos létesítményekben az emberek a kéztörlő papírt is bedobják a WC csészébe. A papír ugyanis a víz hatására megduzzad, ragacsossá válik és összetapad, ennek hatására pedig a vezeték eldugul.  

A megfelelő szivattyú kiválasztása 

A minden szempontból megfelelő szennyvíz átemelő szivattyú kiválasztása egy fontos feladat.

Ezen áll vagy bukik a rendszer problémamentes működése. Az első és legfontosabb tanács, hogy minden esetben jó minőségű szivattyúk közül válasszon! Első ránézésre talán vonzó alternatívának tűnik beszerezni egy olcsóbb változatot, de legyen előrelátó! Ugye, Ön sem akar bosszankodni amiatt, hogy eldugul a vezeték és rendszeresen gondok vannak a WC lehúzásával? Bármilyen szivattyút is választ, nagyon fontos, hogy a megfelelő motor védelemről is gondoskodjon. Érdemes úgy nevezett vész szint jelző rendszer beépítését is kérnie, hiszen ez által is rengeteg kellemetlenségtől kíméli meg magát. Amennyiben hosszabb gerinc vezetékhez szeretne szivattyút telepíteni, akkor a szennyvíz visszacsapó szelep is jó szolgálatot tesz. 

A szennyvíz átemelő szivattyú karbantartása 

A szivattyú nem igényel különösebb odafigyelést, félévente azonban érdemes elvégezni az általános karbantartást. Ha nem spóroljuk meg az erre fordított időt, energiát, pénzt, akkor a saját életünket könnyítjük meg.

Nem érdemes megvárni, amíg egy nagyobb hiba vagy dugulás kialakul, ez esetben ugyanis sokkal többe kerül a javítás, tisztítás és duguláselhárítás.

Ráadásul dugulás kialakulása esetén sok esetben ki kell cserélni az alkatrészeket is, amit szintén megspórolhatunk magunknak, ha előre látóan gondoskodunk a rendszeres karbantartásról. Amennyiben mégis szükség van a duguláselhárítás elvégzésére, akkor azt a szakember három lépésben végzi el. Először kitakarítja az átemelő aknát, második lépésben kitisztítja a szennyvízszivattyút, majd tüzetesen átvizsgálja, hogy kiderítse pontosan mi okozta a problémát. Végül zsírtalanítja a gumikábelt és az úszókapcsolót.

Mikor van szükség házi szennyvízátemelőre? 

Amennyiben a házunk alacsonyabb területen fekszik, mint a közmű csatorna, akkor szükség van szennyvízemelő kiépítésére. Anélkül ugyanis nem tudjuk eljuttatni a szennyvizet a megfelelő helyre.

A házi emelőrendszer telepítése nem bonyolult feladat, ha azt a megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakember csinálja.

Ha laikus a témában, akkor kár is fáradnia, nem fogja tudni abban a minőségben megcsinálni, telepíteni a rendszert, ami a problémamentes működéshez kell. Sokakban az az első gondolat, hogy majd saját kezűleg megcsinálják az átemelőt, ez a vállalkozás azonban az esetek nagy részében nem valósul meg. Legalábbis nem az elképzelések szerint. Rengeteg időt és energiát spórol meg azzal, ha már első körben szakember segítségét kéri. Ha még ezek után is vonzónak érzi, hogy saját maga végezze el ezt a feladatot, gondoljon arra mennyi kellemetlenséget okozna, ha a fürdőszobája úszna a szennyvízben! Arról nem is beszélve, hogy ha valamilyen meghibásodás lép fel, akkor a kiépítést végző szakember a helyszínre jön és rövid idő alatt kijavítja a hibát. Ellenben, ha Ön csinálja, akkor nincs kire számítson, ha baj van. Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Amit a tágulási tartályról tudni érdemes

2021. Október 5.

Amit a tágulási tartályról tudni érdemes

A tágulási tartály szerepe megkérdőjelezhetetlen a fűtési rendszerekben.

A megfelelő rendszer megtervezése és kivitelezése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy biztosítsuk az igényeinknek megfelelő fűtési lehetőséget. Ehhez minden esetben szakértő segítségét kell kérnünk, aki rendelkezik a kellő szakértelemmel és tapasztalattal. 

A víz felfűtésével működő fűtésrendszerek egyik legfontosabb eleme a tágulási tartály.

Mostani cikkünkben az ezzel kapcsolatos kérdésekre adunk választ. 

Mi az a tágulási tartály? 

Sok fűtési rendszer úgy működik, hogy a víz felmelegítésével emeli meg a belső terek hőmérsékletét. Szimplán fizika, hogy a víz melegedésével nyomásnövekedés, illetve térfogat tágulás jön létre. Annak érdekében, hogy ez ne okozzon kisebb-nagyobb zavarokat a rendszerben fontos, hogy megfelelő paraméterekkel rendelkező tartály is be legyen építve. Ez lényegében egy olyan eszköz, ami elvezeti a keletkező térfogat változást a víz hőmérsékletének megemelkedésekor. Ezeket a tartályokat nem feltétlenül csak fűtéshez használják.  

Hogyan működik a tágulási tartály? 

A tartálynak két része van, az elosztásért a membrán vagy a táguló ballon felel. Az egyik gázzal vagy levegővel kerül feltöltésre, míg a másik részben a folyadék van. Amikor a folyadék hideg, akkor a tartály szinte teljes térfogatában a gázzal (vagy levegővel) van feltöltve. A gáz nyomására a membrán kiszorítja a hideg folyadékot a tartályból. Amikor viszont elkezd emelkedni a folyadék hőmérséklete épp ellentétes folyamat zajlik le. A térfogatnövekedés hatására a folyadék gyakorol nyomást a membránra, ami ez által összenyomja a gázt, a tartály pedig megtelik folyadékkal. Ahogy a rendszer elkezd hűlni, csökken a folyadék térfogata. Ennek eredményeképp a gáz ismét kiszorítja a rendszerből a hideg folyadékot. Ez a folyamat újra és újra megismétlődik.  

Milyen fajtái vannak a tágulási tartályoknak? 

Alapvetően kétféle típusú tartályt különböztetünk meg. Vannak a nyitott és vannak a zárt rendszerrel működő változatok. Bármilyen is legyen, két feladatot mindenképpen el kell tudnia látni. Az egyik, hogy a rendszer felmelegedésekor az egyre táguló vízmennyiséget fel kell venniük. A másik pedig, hogy biztosítaniuk kell a fűtési rendszer számára a tartalék vizet. A tartályok típusa kapcsán érdemes tudni, hogy a nyílt rendszerű modellek ma már kevésbé népszerűek. A mai, modern fűtéstechnikai berendezések működtetésében egyre kevésbé fordulnak elő. Ezzel szemben a zárt, másnéven gumimembrános tágulási tartályok nagyon kedvelt megoldások.  

Szükség van-e karbantartásra? 

A tartályok nem igényelnek különösebb odafigyelést, emiatt gyakran hallhatjuk, olvashatjuk, hogy jóformán gondozásmentesek.

Évente egyszer azonban érdemes leellenőriztetni a tágulási tartályelőnyomás értékét. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni az ellenőrző szeleppel le kell választani a rendszerről. A teljes fűtési rendszer leeresztése ehhez a művelethez nem szükséges. Amennyiben a tartályt melegvizes rendszerekhez használjuk, akkor fokozottan oda kell figyelnünk. A pangó víz hatására ugyanis könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Mind közül az egyik legismertebb a legionella, ami kifejezetten "jól érzi magát” a 20-45 °C fokos hőmérsékletű vizes környezetben, ahol lerakódások is előfordulnak. E baktériumok megjelenésének és elszaporodásának kivédése érdekében érdemes a tartályt hideg helyen telepíteni úgy, hogy minél közelebb legyen a bejövő vízcsatlakozáshoz. A baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében használhatunk speciális adalékanyagokat is.  

Milyen tágulási tartály kell? 

A tartályok telepítésekor nagyon körültekintően kell eljárni. A megfelelő tartály kiválasztásakor figyelembe kell venni például azt, hogy milyen funkciót lát el a rendszer, amihez fel szeretnénk használni. Mindegyik rendszerhez megvan, hogy melyik a legjobb választás. A fűtési tartályokat tilos ivóvizes körökben alkalmazni, hiszen azok nem teljesítik a szükséges biztonsági előírásokat. Fordítva ugyan lehetséges a beépítés, de teljesen felesleges.

Egy ivóvizes tartályt, ami sokkal magasabb műszaki tartalommal rendelkezik a szükségesnél, miért telepítenénk fűtési rendszerbe?

Többek között a maximális nyomást, a tartály tűrőképességét és a közeget is figyelembe kell venni a megfelelő tartály kiválasztásakor. Ezen adatokon felül a tartály méretére kell még kiemelt figyelmet szentelni. 

Hogyan történik a méretezés? 

A tágulási tartály méretezése szakember közreműködését igényli, ugyanis csak ő tudja elvégezni azokat a bonyolult számításokat, ami a tartály pontos méretkialakításához szükségesek.

Nagyon fontos továbbá, hogy eleget tegyünk az ehhez kapcsolódó előírásoknak. Megvan, hogy a rendszer legfelső pontján hideg állapotban minimum mekkora bar túlnyomást kell alkalmazni a gázkiválás megakadályozása érdekében. Ugyanúgy arra vonatkozó adat is létezik, hogy a tartalék vízmennyiség hideg állapotban a rendszer teljes térfogatának hány %-a lehet. Végül, de nem utolsó sorban említést kell tennünk a lefúvató szelepről is, ugyanis az is meg van határozva, hogy a szelep maximális nyomása mekkora lehet. Ezek ismeretében tudja a szakember meghatározni a megfelelő méretet, ami egy 7 lépésből álló számításból határozható meg. 

Mikor kell tágulási tartály? 

Tartályra minden esetben szükség van a vízzel működő fűtésrendszerek kiépítésekor. Ezen felül a termikus szolár rendszerek, azaz napkollektorok, melegvizes, illetve házivízmű rendszerek esetében is jó szolgálatot tesznek. Mindenhova alkalmazni kell, ahol szükség van a kialakuló térfogat változás elvezetésére. 

Tágulási tartály helyes felszerelése zárt fűtőrendszer esetén 

A tartályok zárt fűtésrendszerben történő felszerelése meglehetősen egyszerű.

Jóformán nincsenek a telepítés helyére vonatkozó előírások. Az egyetlen ajánlás, hogy érdemes a keringető szivattyú után elhelyezni úgy, hogy a beömlőszelep (vízcső) lefelé mutasson. Így a hűtőfolyadék minden esetben leengedésre kerül, még akkor is, ha a membránnal valami gond adódik. Telepítés után fontos meggyőződni arról, hogy megfelelő-e a készülék üzemi nyomása. Amennyiben az adat nem megfelelő, akkor módosítani kell a beállításokon, amíg el nem érjük a megfelelő értéket. Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Mindenre van megoldás a szivattyúboltban

2020. Szeptember 16.

Mindenre van megoldás a szivattyúboltban

A szivattyúbolt hatalmas kínálatában Ön is megtalálhatja azt a változatot, amely teljes mértékben megfelel az igényeinek, legyen szó öntözésről, vízellátásról, vízátemelésről, keringetésről stb.

A szivattyúboltminőségi termékeket kínál, amelyek mindegyike korszerű technológiával rendelkezik a számos tartozék és extra funkció mellett. A teljesítmény mellett természetesen a tartósság is döntő tényezőnek számít ezeknél a berendezéseknél, hiszen senki sem azért vásárol szivattyút, mert szabadidejébe nincs mit bütykölnie. Minél kevesebb karbantartást igényel a megfelelő hatásfok mellett, annál jobb. A szivattyúk egyértelmű előnyei ismertek, viszont a választás során felmerülhetnek olyan kérdések, amik elbizonytalanítják a vásárlókat.

Mikor van szükség mélykúti szivattyúra?

A szivattyúbolt felhozatalában természetesen ezek a típusok is megtalálhatóak. De mikor van szükség egy ilyen termékre? Egyáltalán mi számít mély kútnak? Hiszen a felszínről bepillantva minden kút elég mélynek tűnik.

A szivattyúk világában a mélykúti szivattyú használata akkor válik esedékesség, amikor csőkútról beszélünk.

Ennek a típusnak a másik elnevezése a csőbúvár szivattyú. Így talán többeknek is ismerős lehet és ezáltal már nagyjából el lehet helyezni, hogy mikor és hol érdemes a szivattyú ezen típusának az alkalmazása. Értelemszerűen egy olyan víznyerő helyről képes kiemelni a vizet, amelynek cső alakja van. Ebben elmerülve a felszínre juttatja a folyadékot, akár több 10 m mélységből is. Újonnan elkészített fúrt kút esetén viszonylag könnyű a választás, mert egy magára valamit is adó kútfúró mester megadja a szükséges mélykúti szivattyú méreteit. A mélykúti szivattyú különféle paraméterei között az átmérő az egyik legfontosabb a teljesítmény mellett. Az ásott kút, nem ugyanaz, mint a fúrt kút, tehát nem szabad összetéveszteni ezeket a típusokat, mert ilyen esetben nem számíthatunk az elvárt végeredményre.A szivattyúk között az ásott kutak esetében használható típusok is helyet kaptak.

A búvárszivattyúk kategóriájában kitűnő választást jelentenek többek között a Wilo és Pentax termékek.

Vízellátás, nyomásnövelés házi vízművel!

A szivattyúbolt jóvoltából mi sem természetesebb, mint az, hogy kitűnő termékek formájában természetesen erre is lehetőség nyílik, méghozzá nem is akármilyen módon.

Házi vízművek egész garmadáját felvonultató kínálattal kecsegtet a vásárlóknak.

Ahány ház, épület, olyan sokféle változó körülménynek kell megfeleljenek ezek a berendezések. Nem mindegy, hogy milyen paraméterekkel és teljesítménnyel rendelkeznek a szivattyúboltban található házi vízművek. Ezt követően a beszerelést követően a megfelelő beállítást sem szabad a véletlenre bízni. Öntözési feladatok ellátására is képes, ekkor viszont módosítani kell a gyári beállításokat. Már ez alapján is egyértelmű, hogy milyen sok helyen alkalmazható a házi vízmű. Egy teljesen önellátó rendszer alakítható ki a segítségével. Vízhálózattól függetlenül és vízhálózatra kötve, egyaránt használható. Az alacsony víznyomás gyakran keseríti meg a többszintes családi házban élők életét. Sok helyen egyszerűen nem elég a vezetékes vízhálózatban található nyomás arra, hogy a felsőbb szinteken is megfelelően működjön a vízellátás. Ismerős a helyzet, amikor a konyhában kinyitjuk a csapot, a fürdőben emiatt lehetetlenné válik a zuhanyzás. Ez a probléma egy többszintes épület esetén hatványozódva jelentkezik, ami egyszerűen kiküszöbölhető egy házi vízmű beszerelésével, ami így nyomásnövelőként funkcionál.

A szivattyúbolt házi vízművei között jeleskednek az olyan gyártók termékei, mint a kiváló Pedrollo és Pentax modellek.

Mini szivattyú többféle célra

Már a megnevezéséből is következtethetünk arra, hogy a hagyományostól eltérően ezek a szivattyúk lényegesen kisebbek a méretüket és a teljesítményüket illetően. Milyen esetben lehet szükség egy alig 42 mm átmérővel rendelkező 12V mini búvárszivattyúra vagy nyomásfokozóra? Ilyen eszközöket használnak például a kis átmérővel rendelkező fúrt kutakból történő mintavételezés során.

A mini búvárszivattyúknak megvan az az előnyös tulajdonságuk, hogy többet sorba kötve nyomásfokozóként alkalmzhatóak. Minél több kapcsolódik egymáshoz, annál nagyobb emelőmagasság érhető el az ilyen típusú mini szivattyúkkal.

A kis méretű változatok nem csak szűk, fúrt kutakban használhatóak.

A mini szivattyúk egyik másik csoportját a szobai szökőkút szivattyúk képviselik. Kifejezetten hangulatos a természet egy szeletének a mesterséges imitálása, amiben fontos szerepet játszik a mini szivattyú. A szökőkút és tószivattyúk többféle kivitelben rendelhetőek meg a szivattyúboltból. A további előnyük, hogy a tószűrőberendezés vízellátó szivattyújaként is beépíthetőek. A csatlakoztatott szórófejek által az ilyen változatok többféle vízjáték előadására képesek. Ebben a kategóriában népszerűnek számít az Easy Pump Ninphaea termékcsaládja.  

A szivattyúbolt termékeinek köszönhetően kitűnő vízellátó, öntöző és keringető rendszerek alakíthatóak ki, tarthatóak karban.

A folyamatos és kényelmes vízvételezés, illetve a megfelelő víznyomás kialakítása kizárólag minőségi eszközökkel valósulhat meg. Ehhez kínál kimagasló tulajdonságokkal rendelkező termékeket a szivattyúbolt, amiknek az alkalmazása és a beépítése egyszerű, ugyanakkor magasszíntű hatékonyságot garantál, minimális karbantartás mellett.

A szivattyúk és tartozékaik rendeltetésszerű használatával hosszú évekre megoldottnak tekinthető az öntözés, a házi vízellátás, fűtés stb. Kerülje más gyártók gyanúsan olcsó termékeit, amik az áruknál fogva csábítóak ugyan, viszont a hatékonyságukat illetően meg sem közelítik a már fent említett modellek tulajdonságait a silány kialakításukból kifolyólag. A szivattyúboltszakértelmének köszönhetően kitűnő vízellátó rendszerek kiépítésére nyílik lehetőség, amik jó befektetésnek számítanak figyelembe véve ezek költséghatékonyságát, ami főként a prémium berendezések előnyös tulajdonságaiból fakad. Egy szivattyú akkor számít jónak, hogyha a beállítását követően szinte rá sem kell nézni.Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Gazdaságos öntözés ásottkút szivattyúval

2021. Szeptember 13.

Gazdaságos öntözés ásottkút szivattyúval

Az ásottkút szivattyú minden kétséget kizáróan egy rendkívül hasznos eszköz, amennyiben egy független vízellátó rendszer kiépítését tűztük ki magunk elé.

A változó körülmények miatt nem árt körültekintőnek lenni az ásottkút szivattyú vásárlás alkalmával, mivel könnyen belefuthatunk egy olyan hibába a tudtunk nélkül, ami a későbbiekben plusz kiadást, addig pedig több kellemetlenséget vonhat maga után. Természetesen a legkönnyebb megoldás az, hogyha az adott eszköz kiválasztását és beépítését, vagyis az egész folyamatot egy hozzáértőre bízzuk. De, aki saját maga szeretné megismerni az ásott kút szivattyúk előnyeit és a hatékony működésük feltételeit, azoknak a segítségére lehetnek a következő sorok.

Mitől függ az ásott kút szivattyú telepítése?

Elsősorban a kút típusától, hiszen az eszköz neve is arról árulkodik, hogy ezt bizony egy szűk átmérővel rendelkező fúrt kútba nem nagyon tudnánk beleszuszakolni, ehhez csőbúvár szivattyúra van szükség. Nem csak a kút átmérője, hanem a mélysége is irányadó lehet, mivel egy bizonyos mélység után már nem képes megfelelő hatásfokon működni az ásottkút szivattyú. Az önfelszívó szivattyúk esetében határérték általában 7-8 m jelent. Ennél mélyebben már merülő, búvárszivattyú alkalmazása számít célszerűnek. Hogyha a kútban lévő vízszint pl. 5 m mélyen található, akkor egy önfelszívó szivattyú is kiválóan funkcionál a víz felszínre emelése során.

Mire figyeljünk még az ásott kút szivattyú telepítése esetén?

Az önfelszívó szivattyúk elhelyezése és üzembe állítása általában a kúttól távolabbi helyen történik, ami akár hátrányt is jelenthet. Aki egy kicsit jártas a témában az tisztában van azzal az általános szabállyal, hogy a vízellátás vagy az öntözés ásott kútból csak akkor válik hatékonnyá, hogyha a szivattyút a szívó oldalon semmilyen formában nem korlátozzuk. A hosszú szívószakasz pedig pont egy ilyen korlátozásnak minősül, ami jelentős teljesítménycsökkenést eredményez. A hatékonysága ezért meg sem közelíti majd az elvárt értéket, hiába szereztük be a megfelelőnek tűnő modellt. Tehát minél rövidebb a szívószakasz, annál hatékonyabb a vízszállítás. Amennyiben a szívószakasz hossza nem fér össze az önfelszívó szivattyú alkalmazásának szabályaival, ez esetben nincs más választásunk, mint egy merülő motoros ásott kút szivattyú telepítése, amely akár 70 m-es mélységből is képes biztosítani a megfelelő vízellátást.

Miért éri meg ásottkút szivattyúval az öntözés?

Mert tény, hogy bizony megéri. Nyilván az olyan helyeken, ahol nincs vezetékes vízhálózat, evidens, hogy szükség van egy alternatív víznyerő helyre, ami lehet egy tartály, kerti tó, esetünkben pedig ásott kút. Egy házi vízművel akár a telken fekvő épületek vízellátása is maximális mértékben az igényekhez igazítható. Visszatérve az öntözéshez, egy megfelelően kiépített rendszer esetén rendkívül jó hatást érhetünk el, takarékos vízhasználat mellett.

Ráadásul az öntözőrendszer automatizálása is kivitelezhető, amivel rengeteg időt takaríthatunk meg, hiszen nem kell hosszú perceken, nagyobb kert esetében órákon át slaggal locsolni.

Slaggal nem csak hosszadalmas, hanem egyenesen pocséklás az öntözés. Az egyik rész túl sokat kap, a másik pedig alig jut vízhez. A hátrány hamarosan szemmel láthatóvá válik a nagyobb területek esetén. Egy profi automata öntözőrendszer nagy terhet vesz le a vállunkról, amiben fontos szerepe van az ásott kút szivattyúnak. Az sem elhanyagolható, ezek az eszközök teljesen csendesek működés közben, mivel a víz alá kerülnek telepítésre.

Megéri az öntözés ásott kútból, hogyha van vezetékes vízhálózat?

Elsőre értelmetlennek hangzik, hiszen az öntözőrendszert csak a hálózathoz kell csatlakoztatni, aztán szépen végzi a dolgát. Viszont ebben a formában az öntözéshez használt ivóvíz pazarlásának a hatását hamarosan megérezhetjük a pénztárcánkon.

Ezzel ellentétben ásottkút szivattyúval öntözni sokkal gazdaságosabb, hiszen a víz a kútban újratermelődik.

Mielőtt bármit is kezdenénk a kútvízzel érdemes megállapítani az adott kút vízhozamát. Ehhez mérten érdemes kiválasztani a szivattyú teljesítményét is. Ha túl nagy a teljesítmény, de a vízhozam alacsony, akkor könnyen elapadhat a kút hirtelen nagymennyiségben történő szivattyúzás miatt. Még egy tényező, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül a telepítés előtt! Visszatérve a költséghatékonysághoz, hamar kiderül, hogy az öntözés ásott kútból már csak amiatt is gazdaságos, mert a rendszer által felhasznált elektromos áramon kívül gyakorlatilag nem kell fizetnünk semmiért. Tehát a kiépítés és az öntözés ezen módja egy idő után teljesen megtérül.

Az öntözőrendszerkiépítése során több tartozék a takarékos vízhasználatot eredményez, ilyen például az áramláskapcsoló. Vezérli és megvédi az ásottkút szivattyút, hogyha a vezetékekben nem áramlik elég folyadék. Amikor már nincs szükség a szivattyú működésére, automatikusan kikapcsolja azt. Ez az apró tartozék jelentősen jó hatással van a szivattyúk élettartamára.

Az ásottkút szivattyú önmagában nem képes észlelni, hogyha csőrepedés történik, ezért az értékes víz szabadon távozik a sérült vezetékből.

Az áramláskapcsoló viszont észleli a problémát és lekapcsolja az ásottkút szivattyút. A vásárlás során szem előtt kell tartani, hogy milyen szivattyúhoz keresünk áramláskapcsolót. Az Umbra Aquatec modellek például eleve el vannak látva úszókapcsolóval, amely biztosítja a szárazonfutás elleni védelmet.

Összességében elmondható, hogy egy körültekintően kiépített öntözőrendszer szívének tekinthető az ásottkút szivattyú, ami nagyszerű szolgálatot tesz a mindennapok során. Időt, pénzt és rengeteg energiát takaríthatunk meg egy minőségi változat telepítésével. A fent említett példák és választási szempontok szerint jó irányadónak bizonyulhatnak azoknak, akik még csak most ismerkednek a szivattyúk világával. Az eszközök megfelelő beállítása és az ideális teljesítményű modellek kiválasztása már komolyabb hozzáértést igényel, ezért a telepítést nem árt egy szakértő jelenlétében elvégezni. Így a későbbiekben teljes mértékben, hosszú éveken át élvezhető a szivattyú és az általa megtáplált rendszer minden előnye.Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

Praktikus találmány a nyomáskapcsoló

2021. Június 25.

Praktikus találmány a nyomáskapcsoló

A nyomáskapcsoló segítségével könnyen és olcsón automatizálható a szivattyú vezérlése. Ez az egyszerű szerkezet rendkívül hatékonynak számít, ha kútvízzel szeretnénk öntözni, mosni, de a házi vízmű is felszerelhető ezzel a szerkezettel.

Hogyan működik a nyomáskapcsoló?

A rendszerben folyamatos nyomás uralkodik, ameddig nem nyitunk meg valahol egy csapot vagy öntözőfejet. A szivattyú önmagában nem érzékeli a csökkenő nyomást, ezért nem is kapcsol be, hogy biztosítsa az utánpótlást. Viszont, ha egy nyomáskapcsoló is szerepel a képletben, az automatikusan munkára sarkalja a szivattyút a nyomás csökkenésével. Ezért fontos a megfelelő beállítás, ugyanis ez egy bizonyos határértéken belül történik, akárcsak a szivattyú kikapcsolása, miután elzárjuk a víz útját.

A nyomáskapcsoló önmagában még nem elég

Ezért van szükség hidrofor tartályra, mivel ez tárolja a vizet, így nem kell a szivattyúnak minden alkalommal bekapcsolnia, amikor csak egy pohár vízre van szükségünk. A kisebb mennyiségű folyadékszükségleteket a tartály biztosítja. A ki- és bekapcsolások számának csökkenésével növelhető a szivattyú élettartama, továbbá az energiatakarékosságot illetően is lényeges a rendszer működése során. A hidrofor tartály és a nyomáskapcsoló „összedolgoznak", mivel a nyomásingadozás is kiegyenlítésre kerül a tartály használatával, ezért ha szivárgás következik be, a nyomáskapcsoló nem kezdi el ki- és bekapcsolgatni a szivattyút.

Nem mindegy melyiket választjuk

A vásárlás során figyelni kell a nyomáskapcsoló működési nyomástartományára. Ez azt jelenti, hogy a szivattyú zárónyomása nem haladhatja meg a kiválasztott kapcsoló felső tartományának az értékét. Az egyedi beállítás szinte minden rendszer esetében szükséges, viszont ehhez is hozzáértő kezekre van szükség, mert egy elállított nyomáskapcsoló sok bosszúságot okozhat.

A nyomáskapcsoló beállítása

A rugós kivitel a leginkább elterjedtebb a háztartási felhasználás szempontjából. Egyszerű, ám annál célravezetőbb konstrukcióval rendelkezik. A megfelelő beállítást a két rugóval ellátott csavar teszi lehetővé. Az egyikkel, ami általában a nagyobb csavar, a ki- és bekapcsolási érték állítható, míg a másik a nyomásérték közötti különbség szabályozására alkalmas. Hogyha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor a nyomáskapcsoló beállítását bízzuk szakemberre! Túl magas kikapcsolási nyomásérték esetén, a szivattyú nem kapcsol ki, mivel folyamatosan próbálja létrehozni a megadott nyomás értékét. Ez könnyen okozhatja a szivattyú maradandó károsodását.

Mi befolyásolja az árát?

Érdemes márkás terméket választani, mert nem tartozik a költséges kiegészítők közé. Viszont egy silány változat beállítása és helytelen működése sok kellemetlenséget okozhat. Az Italtecnica termékei, a kifinomult kivitelnek és a minőségi anyaghasználatnak köszönhetően, kifogástalannak számítanak. Az árakat a nyomásérték közötti különbség befolyásolja leginkább. Minél nagyobb a különbség a két érték között, annál magasabb árra számíthatunk. A rendszer tulajdonságaiból adódóan egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább mindig a legjobb.Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás