VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Iszapszivattyú

 termék/oldal
Szállítási határidő:Raktárról
Garancia:12 hó
Csatlakozás:3" (B75)
Szivattyúház:Alumínium
Tengely:Flexibilis
Fordulatszám:3600 f/perc
477 600 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
Csatlakozás:3" (B75)
Szivattyúház:Alumínium
Tengely:Flexibilis
Fordulatszám:3600 f/perc
492 800 Ft (áfával)
db
Részletek

Az iszapszivattyú egy különleges berendezés, mivel az átlagos szivattyúval ellentétben, képes piszkos, szilárd szennyeződéseket tartalmazó, iszapos víz szállítására. Ennek a tulajdonságának köszönhetően számtalan területen használják, mind az iparban, mind otthoni környezetben. Az ideális iszapszivattyú kiválasztása azonban csak akkor lehetséges, ha pontosan tudjuk, hogy mire és milyen gyakran szeretnénk használni. Fedezd fel iszapszivattyú kínálatunkat, és találd meg a legideálisabbat!

Az iszapszivattyú típusai

Az iszapszivattyúkat telepítési helyük alapján két csoportba oszthatjuk: a felszíni iszapszivattyúk, és a merülő iszapszivattyúk csoportjába.

Felszíni iszapszivattyúk

A felszíni iszapszivattyút, mint ahogy a neve is mutatja, a szivattyúzandó folyadék felszíne felett, száraz helyre telepítik. Ügyeljünk arra, hogy ne érje nedvesség a szivattyúházat, mert károsíthatja a berendezést. A szivattyú innen szívja fel szennyezett vizet és továbbítja a szükséges pontra.

A felszíni iszapszivattyúk nagy előnye, hogy kedvező árban kaphatók, ráadásul széles körben elérhetők. Ezt a típust könnyebb telepíteni és a későbbiekben karbantartani, mi több, nem igényelnek külön hűtést működés közben.

Ami a felszíni iszapszivattyú ellen szólhat, az a meglehetősen kicsi szívómélység (7-8 méter), valamint a zajos üzemelés. A legtöbb felszíni iszapszivattyú nem képes megbirkózni a nagyobb szilárd szennyeződéseket tartalmazó folyadékkal sem.

Merülő iszapszivattyúk

A merülő iszapszivattyúról elmondhatjuk, hogy ami a felszíni változatnál hiányzik, ennél a típusnál megtalálható. Vagyis, a merülő iszapszivattyú akár 40 méteres mélységből is képes kipumpálni az iszapos vizet.

A merülő iszapszivattyúnak nem okoznak gondot a nagy méretű szilárd szennyeződések sem, különösen akkor nem, ha az adott szivattyú daraboló késsel van felszerelve. Ellentétben a felszíni szivattyúkkal, a merülő iszapszivattyú sokkal csendesebb.

Tisztán látszik, hogy a merülő iszapszivattyú jóval komolyabb munkák elvégzésére is képes, ezért az ára is magasabb. Ami a telepítést illeti, a merülő szivattyút nehéz beszerelni, és a karbantartása sem olyan könnyű. Ezenfelül extra hűtésre is szükség lesz.

Az iszapszivattyú teljesítménye

Amikor iszapszivattyú vásárlásán gondolkodunk, érdemes előre kitalálni, hogy mire szeretnénk majd használni, és milyen gyakorisággal. Nem túl gazdaságos egy nagy teljesítményű, meglehetősen drága szivattyút beszerezni, ha évente csak egyszer-kétszer lesz rá szükség, ráadásul akkor is valamilyen kisebb munkához. Mint ahogy az sem lenne túl bölcs dolog, ha valami olcsó, silány minőségű szerkezetet használnánk rendszeresen.

Az igényeinknek megfelelő iszapszivattyú kiválasztásához figyelembe kell venni a szerkezet nyomómagasságát, átfolyási sebességét, és a szilárd részecske áteresztő képességét. Ezek az adatok tisztább képet adnak arról, hogy valóban megfelel-e az adott iszapszivattyú az igényeinknek.

Nyomómagasság

Az iszapszivattyú nyomómagassága azt a távolságot jelöli, amilyen magasságba a szivattyú képes kinyomni a szivattyúzott folyadékot. Az iszapszivattyúk nyomómagassága általában alacsonyabb, mint a hagyományos vízszivattyúké, hiszen az iszap és a szilárd szennyeződések miatt a szivattyúzott folyadék sűrűbb, emiatt pedig nagyobb a súrlódása és az ellenállása.

A nyomómagasság értékét szintén befolyásolja a csövek hossza, átmérője és anyaga, valamint a szivattyú teljesítménye. A szivattyú típusa sem mellékes, hiszen egy merülő szivattyú nagyobb nyomómagassággal rendelkezik, mint egy felszíni szivattyú.

Víz/iszap átfolyás

Az iszapszivattyú másik fontos paramétere a víz/iszap átfolyás. Ez a szám azt mutatja meg, hogy egységnyi idő alatt mennyi folyadékot képes szállítani a szivattyú. A különböző típusoknál ez az adat is eltérő: míg a felszíni iszapszivattyúk 50-500 l/perc teljesítményre képesek, a merülő iszapszivattyúk ennek a kétszeresére.

Szilárd részecske áteresztő képesség

A szilárd részecske áteresztő képesség azt mutatja, hogy milyen méretű szilárd szennyeződéseket képes szállítani az iszapszivattyú anélkül, hogy eltömődne. Szilárd szennyeződésnek számít a homok, a kavics, az iszapos üledék, és egyéb növényi szennyeződés.

Minden esetben győződjünk meg arról, hogy az iszapszivattyú szilárd részecske áteresztő képessége nagyobb, mint a szivattyúzandó közegben található legnagyobb szennyeződés. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes egy vágókéssel ellátott iszapszivattyút beszerezni.

A végleges vásárlás előtt pedig feltétlenül kérjük ki egy szakember véleményét. Kollégáink több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a szivattyúk terén, és minden kérdésre örömmel válaszolnak.

Az iszapszivattyú felhasználása

Az iszapszivattyúkat ipari, mezőgazdasági és háztartási környezetben is előszeretettel használják. Iszapszivattyúval szállítják el a gyártási folyamatok során keletkezett szennyvizet, és az árkok és alagutak ásásakor keletkezett sáros, iszapos vizet. 

Iszapszivattyút használnak az öntözőrendszerek feltöltéséhez, és az istállók és trágyatárolók tisztításához. Az iszapszivattyú otthoni felhasználási lehetőségei közül a leggyakoribb a kerti tavak tisztítása és a pincék víztelenítése.

Melyik a legjobb iszapszivattyú?

A legjobb iszapszivattyút akkor találod meg, ha tisztában vagy azzal, hogy mire van szükséged. Ehhez vedd figyelembe a fentebb felsorolt tulajdonságokat és paramétereket, kérdés esetén pedig fordulj bátran kollégáinkhoz. Több mint tíz éve foglalkozunk szivattyúkkal, így a te kérdésedre is megvan a válaszunk.

Készletünkön számos iszapszivattyút találsz, amelyek a legmagasabb minőséget képviselik. A legtöbb terméket raktárról szállítjuk, de ha valamilyen különleges darabot szeretnél, akkor rendelésre ritka, speciális iszapszivattyúkat is szállítunk.