VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.huhttps://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Fontos Információ!

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.

Blog

Szennyvíz vs. szennyezett víz - A tulajdonságokhoz illeszkedő megoldás

2015. Május 23.

Szennyvíz vs. szennyezett víz - A tulajdonságokhoz illeszkedő megoldás

Szennyvíz és szennyezett víz – ezek bár a nevükben igen hasonlóak, a valóságban rendkívül különbözőek. Többek között a tulajdonságaikban, a formájukban és az összetételükben is teljesen mások. És ez bizony azt jelenti, hogy az elszállításukhoz is más típusú berendezésre van szükség.

Olyanra, ami figyelembe veszi az egyedi sajátosságaikat

A szennyezett víz és a szennyvíz tulajdonságai

Egy környezetszennyező folyamat vagy tevékenység végeredményeként jöhet létre a szennyezett víz, ami a folyadék minőségének romlásával jár együtt. A szennyezést okozó anyagok kémiai, fizikai, de akár biológiai jellegűek is lehetnek. Ezek általános jellemzői, hogy kisebb szemcseméretűek és homogének, hasonlóan a homokhoz, a különféle vegyi anyagokhoz, illetve a mosó- és tisztítószerekhez.

Ezzel ellentétben a szennyvíz a háztartásokban, illetve az ipari termelés során jön létre. Ennek jellemzője, hogy a folyadék szilárd komponenst és lebegőanyagot tartalmaz, valamint elektromos vezetőképességgel rendelkezik.

Ezek a tulajdonságok meghatározzák, hogy a folyadékok szállításához milyen berendezésre van szükség.

Pontosabban, hogy milyen szivattyúra van szükség

A szennyezett víz átemelése általában kis emelőmagasságokban történik – mint ahogy ez például az esővíz és a talajvíz esetében is megfigyelhető. Ezek pincéből vagy árokból való elszállítása, hasonlóan az úszómedencék és ciszternák tisztításához, speciális eszközt igényel, amely igazodik a szennyezett víz tulajdonságaihoz.

Erre a munkára pedig a merülő szivattyú a legjobb választás

Ennek a teljesítményét két tényező határozza meg: a maximális szállítási magasság, illetve a legnagyobb szállítási mennyiség. A megfelelő típus kiválasztásához figyelembe kell vennünk továbbá az eszköz emelőmagasságát, valamint  a méretezését is. Ezekre mindenképp érdemes ügyelni, hiszen a nem megfelelő berendezésben komoly csőellenállás keletkezhet, amely jelentős veszteséget eredményezne.

És mi a helyzet a szennyvízszállítással?

A merülő szivattyút maximum 10-12 mm átmérőjű, szuszpendált szemcséket tartalmazó, negyven foknál nem melegebb folyadék esetében használhatunk. Ezek tehát kiváló munkát végeznek a szennyezett víz esetében, azonban a szennyvízkezelésre nem jelentenek megoldást.

 

A szennyvíz és a szennyezett víz tulajdonságai rendkívül eltérőek, ami különböző berendezések használatát teszi szükségessé. Míg a szennyvízkezelésben a szennyvízszivattyú, addig a szennyezet víz szállításában a merülő szivattyúk jeleskednek.
Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

A szivattyúk megfelelő karbantartása

2015. Május 23.

A szivattyúk megfelelő karbantartása

Minden használati eszköz esetében fontos a rendszeres és a szakszerű karbantartás. Ennek köszönhetően ugyanis jó néhány évvel megnövelhető az eszközök élettartama, az apróbb hibák időben tetten érhetőek és a működésre sem lesz panasz. A megfelelően karbantartott berendezések költséghatékonyak és az üzemidejük is megfelelő.

Ezért fontos a szivattyúk szervizelése is

Ezek az eszközök, akárcsak a többi háztartási kiegészítő vagy elektronikus kütyü, bizonyos időközönként szakszerű ellenőrzésre szorulnak. Ha időről időre alaposan átvizsgáljuk, garantáltan sokáig élvezhetjük majd a problémamentes működését.

De milyen gyakran van szükség a karbantartásra?

Ennek ideje függ a szivattyú igénybevételétől, a „tevékenységétől”, az üzemidőtől, valamint a berendezés életkorától egyaránt. Ezeket figyelembe véve kell megállapítani a szervizelés gyakoriságát, ami a legtöbb esetben szezononként ideális. Előfordul azonban, hogy a gyártó írja elő a szervizelés időtartamát – ezt természetesen mindenképp ajánlott betartani.

Mi a teendő az ellenőrzéskor?

  1. A motoros szivattyúk esetében minden tízedik munkaóra után célszerű benzinnel megtisztítani az acélhálós légszűrőt. A textil vagy szivacs légszűrők esetében elég, ha sűrített levegővel átfújjuk az alkatrészt. Mind a két esetben fontos azonban, hogy amennyiben csak egy kis sérülést is találunk, mindenképpen cseréljük ki az alkatrészt, - így megakadályozhatjuk ugyanis a komolyabb problémát.
  2. Az üzemanyagszűrő rendszeres ellenőrzése szintén lényeges teendő. A tartályos karburátoros szivattyúk esetében ezt simán benzinnel kell tisztítani, míg a membrános típusok esetében azonnal cserélni kell a szennyezett kiegészítőt.
  3. Továbbá a gyertyák tisztítása, az olajszint (50 munkaóra után) és a szikraköz ellenőrzése sem hanyagolható el.
  4. A nagynyomású motoros szivattyúk esetében érdemes az elszívó szűrőt időről időre ellenőrizni és tisztítani. Emellett az olajszintre, a rögzítő csavarokra, a tömlőnyomásra is ügyelni kell, valamint az egyéb műszaki paramétereket is ajánlott ellenőrizni.

 

 

Ha sokáig szeretnénk élvezni a kifogástalanul működő szivattyút, akkor időről időre ellenőrizni és tisztítani kell a berendezést. Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

A lehetőségek tárháza - Milyen szivattyút válasszunk a kerti kúthoz?

2015. Május 15.

A lehetőségek tárháza - Milyen szivattyút válasszunk a kerti kúthoz?

Ma már egyre több területen számít népszerű megoldásnak a kerti kút használata, hiszen más lehetőségekkel ellentétben ez igen költséghatékony módja az öntözésnek. A kerti csapból történő locsolás például hatalmas pénzösszegeket emészt fel, míg a kerti kút költségei már rövid távon is megtérülnek.

Azonban nem mindegy, hogy milyen szivattyút használunk

A mélybe vezető, és ott forrásokat találó kutak esetében ugyanis szivattyúra van szükség a víz kinyeréséhez. Közel sem mindegy azonban, hogy milyen típust választunk, hiszen rengeteg különbség fedezhető fel a berendezések között, éppen ezért gondosan kell megválasztanunk a rendszerbe tökéletesen illeszkedőt.

Mit vegyünk figyelembe a választáskor?

A döntés során a vízigény és az öntözés módja mellett az üzemi vízszinttel is számolni kell, ez a három tulajdonság ugyanis igen nagy mértékben befolyásolja az ideális választást. Kert- vagy birtoktulajdonosként tisztában kell lennünk azzal is, hogy mire szeretnénk használni a berendezést, hiszen csakis ebben az esetben találhatjuk meg a költséghatékony módszert.

A vásárlást megelőzően érdemes a szivattyúk emelési magasságát és a vízszállítási képességét is megvizsgálni. Ezek az információk ugyanis pontos képet nyújtanak az adott berendezés teljesítményéről, ami sokat segíthet az ideális megoldás megtalálásában.

A különböző lehetősége

            Az ásott kutak

Ebben az esetben érdemes kisebb teljesítményű szivattyút választani, hiszen az intenzív vízmozgás nagy mennyiségű homokot juttathat a vízbe, amitől a berendezés könnyen meghibásodhat. A csepegtető vagy árasztásos öntözés esetében szintén nincs szükség nagy nyomású szivattyúkra.

            A hat méternél nem mélyebb kutak

Azok a kutak, amelyek nem mélyebbek hat méternél, felszíni vagy szárazbeépítési szivattyúval kifogástalanul működnek. Ha azonban ennél mélyebb a kerti kút, akkor érdemes egyéb lehetőség után nézni, hiszen a teljesítménycsökkenés már jelentős szívási veszteséggel járna.

            Ha hat méternél mélyebb a kút

A hat és tíz méter közötti kutak esetében az önfelszívó és a merülő szivattyú a legjobb választás, mert ezek tökéletes eszközei az árasztásos vagy nyomásos öntözésnek.

Ha ennél mélyebb a kút, akkor érdemes elgondolkozni a magasnyomású búvárszivattyún, hiszen ekkor már komolyabb segítség kellhet az öntözés megoldásához.
Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás

A szivattyú és fajtái

2015. Május 15.

A szivattyú és fajtái

Az otthonok és az ipari területek nélkülözhetetlen kiegészítői a szivattyúk, amelyek mechanikai munka során, az áramlástani elvek alapján folyadékot szállítanak. Ide sorolhatóak a régebben használt gémeskutak és vízkerékkel hajtott megoldások, azonban ma már elsősorban a gépesített szivattyúknak van szerepe.

Milyen típusai léteznek a berendezésnek?

A legalapvetőbb fajták az emberi erővel működő merítőművek, pl. a gémeskút. Ezek mellett megkülönböztetünk (1) térfogat-kiszorítási elven működő szivattyút, (2) örvényszivattyút, (3) mamut-szivattyút, (4) sugárszivattyút, (5) torlónyomás-szivattyút, (6) vízemelő kost és (7) arkhimédészi csavart. Mindezeken felül léteznek még nem mechanikai elven működő berendezések, amelyeket azonban csak ritka esetben szerelnek be.

Az első két helyezett

Természetesen mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek alapján mindenki eldöntheti, hogy számára melyik az ideális választás. Van azonban kettő, ami a legtöbbször szerepel a bevásárlási listán – a szivattyúk első két helyezettje az örvény- és a térfogat-kiszorítási elven működő típus.

Előbbi a folyadékot egy járókerék segítségével mozgatják a csövekben. A szívócsonkon keresztül beszivárgott anyag áthalad a kerék lapátjai között, amelyek megadják a szükséges nyomatékot a folyadékáramnak. Ennek következtében megnő az össznyomás, így a folyadék távozni tud egy csövön keresztül.

Ha egy tartály térfogatát megváltoztatjuk, akkor a folyadék kiáramlik a nyíláson és a csővezetéken keresztül – ezen elv alapján működik a térfogad-kiszorítási szivattyú. Ebbe a csoportba sorolhatjuk a dugattyús-, a fogaskerék-, a szárnylapátos-, a vízgyűrűs- és a csavarszivattyút.

És a „többiek”?

A vízemelő kos a víz nagyobb magasságra történő szivattyúzásában jelent hatalmas segítséget; a mamut-szivattyú nagynyomású levegő vagy más gáz alkalmazásával mozgatja a folyadékot; a sugár-szivattyú pedig egy szűkülő fúvókával működik. Az arkhimédészi csavar története egészen az ókorig nyúlik vissza, akkor írta le ugyanis Arkhimédész a működésének elvét. Eszerint a berendezés maga egy csőből áll, amelynek egyik felét vízbe illesztik, a két végén található csavarfelületnek köszönhetően pedig képes a vizet szállítani.

A szivattyúk „családja” igen népes, tagjainak mind megvan a sajátos működési elve. Ezeket megismerve könnyebben találhat rá az ideális megoldásra, de kérdésével bátran forduljon munkatársunkhoz. Részletek »Hozzászólás 0 hozzászólás