VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Alkategóriák

Horganyzott fém idom

Általánosan elfogadott alapigazság, hogy amennyiben megtehetjük, mindenből érdemes jó minőségűt vásárolni. Való igaz, hogy egy tartósabb, remélhetőleg jóval inkább megbízható és strapabíró eszköz megvásárlása általában sokkal nagyobb beruházást is jelent. Mégis ezt szoktuk ajánlani egymásnak, hiszen hosszabb távon kevesebb javítást igényelnek ezek az eszközök, és később kell őket cserélni is: így nem csak az idegeinket kímélik meg, de végső soron a pénztárcánkba is kevesebbszer kell nyúlnunk. A horganyzott fém idomok, csövek, hagyományos és golyóscsapok, szerelvények és bilincsek esetében azonban ez az alapigazság hatványozottan érvényesül. A horganyzott fém idomok és szerelvények ugyanis olyan apró kiegészítők, melyek esetén már anyagilag sem jelent túl nagy beruházást az, hogy a legjobb minőséget válasszuk. A horganyzott fém idomok és szerelvények ugyanis ellenállnak a rozsdának, rendkívül hosszú élettartamúak, már-már „örök életűnek” mondhatóak. Azt pedig ugyan ki ne szeretné, hogy soha többé ne kelljen, egyetlen kis kiegészítő megrongálódása miatt, bonyolult és költséges javítási-szerelési munkálatokat végeztetnie az egész öntözőrendszerén? Ugye, hogy önnek sem éri meg?
Szivattyú csavarzat, csatlakozó

Horganyzott fém szivattyú csavarzat, csatlakozó

Napjainkban virágkorát éli és nagyon népszerű a lakásokban a professzionális, kényelmi szempontokat előtérbe helyező padlófűtés alkalmazása, mely működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges a kazán mellett egy jól működő keringető szivattyú igénybevétele. A fűtési keringető szivattyúk csőhálózatba történő csatlakoztatásához elsősorban alkalmazott tartozék a minőségi szabványoknak megfelelő szivattyú csavarzat, csatlakozó, mely egyszerűségéből adódóan könnyen használható, pillanatok alatt a fűtési csőrendszerbe kapcsolható vele a fűtési rendszert támogató keringető szivattyú. Amennyiben a megengedett hőmérséklet és nyomástartományon belül alkalmazzák a szivattyú csavarzat, csatlakozót, abban az esetben nemcsak víz, hanem sűrített levegő, éghető gázok esetén is optimálisan használható. Természetesen egyelőre még mindig a vízalapú fűtési rendszerek az elterjedtebbek, de a technika fejlődése az újabb megoldásokat is felveti. A gumitömítéssel is ellátott szivattyú csavarzat, csatlakozó mellett a szerelés során alkalmazni kell közcsavar KK-t, szűkítő KB-t és akár T-idom-szűkített tartozékot is.
Közcsavar KK (horganyzott)

Horganyzott fém közcsavar

Sokan azt gondolhatják, a legkisebb láncszem, a közcsavar, egyben a legkevésbé fontos tagja is egy bonyolult szivattyú berendezésnek. Pedig a közcsavar olyan, mint a legkisebbként számon tartott, mégis az egyetlen szorgalmas közlegény: Nemecsek Ernő. A gépezet ügyes üzemeltetői, a szivattyúk vérprofi és tapasztalt gazdái és szerelői azonban tudják, mennyire fontos a közcsavarok szerepe. Tudják, hogy a közcsavar ereje, szívóssága, teherbírása, kitartása és szorgalma nélkül szétesik az egész rendszer. Ha nem engedi át a vizet, beragad az áramlás folyamata, ha pedig nem tart túl erősen, a hatalmas nyomású víz elárasztja a szivattyút, mely mindkét esetben tönkremehet. Tudják, hogy a közcsavar mekkora munkát végez folyamatosan, olyat, amelyet más nem vállal, és hogy ezt az egyszerűnek látszó feladatot teljesíteni mekkora alázattal jár. Kérjük, becsülje meg a kis közcsavart! Hiszen ő egész testét, szívét-lelkét, alázatos és szorgalmas munkáját áldozza minden nap az ön szivattyújáért! Ő a teljes kis testével tartja a gátat nap, mint nap azért, hogy tökéletesen működjön az egész szivattyúzási rendszerünk!
Szűkítő KB (horganyzott)

Horganyzott fém szűkítő KB

Az életben sokan szeretnék, ha sok mindenhez létezne egy szűkítő. A legtöbb hölgy például boldogabb lenne, ha létezne egy olyan szűkítő, amelynek segítségével minden ruhában vékonyabbnak látszanának. De nem csak a hölgyek, hanem az urak között is vannak például olyanok, akik időnként megbánják, hogy például túl sokat költöttek, esetleg túl sokat beszéltek, ilyenkor pedig milyen jó lenne, ha létezne, ha csak képletesen is, egy pénzköltés, vagy egy beszéd-szűkítő. Nos, ezek az, akár virtuálisan is elképzelhető szűkítők egyelőre még várnak arra, hogy egy ügyes tudós vagy feltaláló elkészítse és szabadalmaztassa őket. Jó hír azonban, hogy a szivattyúkhoz már hosszú ideje léteznek ilyen nagyszerű alkatrészek. A szűkítők kiválóan alkalmasak arra, hogy egy vastagabb csövet vagy csapot egy vékonyabbhoz tudjunk könnyedén csatlakoztatni. A fém idomszűkítő segítségével tehát olyan csövek, csapok vagy szerelvények is egymásba illeszthetőek, amelyeknek erre egyébként nem volna lehetőségük. A csöveinket, illetve azt, ami a csövön kifér, már lehetséges szűkíteni. Ehhez pedig sem sokat költeni, sem sokat beszélni nem kell.
T-idom-egál (horganyzott)

Horganyzott fém egál T-idom

Sokszor vagyunk úgy az életben, hogy nehéz döntéseket kell meghoznunk. Jobbra vagy balra kellene fordulnunk, de a szívünk inkább mégis azt súgja, haladjunk tovább azon az egyenes úton, amin eddig is tettük. Bizonyára a szivattyúk csövében folyó víz is gyakran kerül ehhez hasonló helyzetbe. Azonban, a T-idom-egál segítségével sokkal könnyebb lesz a helyzete. A T-idom-egál esetében ugyanis a víz, illetve az idom anyagával kompatibilis egyéb folyadék, vagy akár sűrített levegő, éghető gáz, esetleg szénhidrogén – hiszen ezeknek a továbbítására szintén használható ez a praktikus kis idom – bármelyik irányba haladhat. A T-idom-egál ugyanis három különböző ponton ér véget, így biztosítva a folyadékok ideális áramlását. A horganyzott, temperöntvényből készült T-idom-egál minősége pedig a legszigorúbb szabványnak is megfelel. A T-idom-egál mellé szükségünk lehet szivattyú csavarzatra, csatlakozóra, egyenes, könyök vagy ív formájú hollandira, karmantyúra és záródugóra. Esetükben szintén szigorúan érdemes értelmezni a minőség fogalmát, a szivattyúnk és az idegrendszerünk egészségének érdekében.
T-idom-szűkített (horganyzott)

Horganyzott fém szűkített T-idom

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mitől lesz a T-idom szűkített? Nos, a válasz abban rejlik ebben az esetben, hogy a T-idomunk egyik elágazása sokkal kisebb átmérőjű, mint a másik kettő. Amennyiben nem egyforma méretű csövekhez, csapokhoz, szerelvényekhez vagy bilincsekhez van szükség összeköttetésre, úgy a szűkített T-idom lesz az ideális megoldás. A szűkített T-idom nagyon jó minőségű, ellenálló, a legszigorúbb szabványoknak is megfelelő, strapabíró anyagból készül, így biztosan tökéletesen fogja egymáshoz kapcsolni a szükséges elemeket. A szűkített T-idom megfelelő lehet továbbá olyan speciális csövekhez is, amelyeknek egyébként egy hagyományos, egyenes idom nem tudna segíteni az összeillesztésében. Viszont, az is lehetséges, hogy az ön szivattyú szívó- vagy nyomócsöveinek egymáshoz rendeléséhez mégsem a szűkített T-idom lesz a tökéletes módszer. Természetesen, ebben a helyzetben sem kell aggódnia, hiszen a számtalan másik - egyenes, hajlított, szűkített, toldó-javító vagy akár dugó-végzáró - idom közül is ugyanilyen könnyedén kiválaszthatja a legalkalmasabbat a feladatra.
Hollandi, egyenes BB (horganyzott)

Horganyzott fém hollandi, egyenes BB

A szivattyúzásban jártas, profi és tapasztalt szakembereknek bizonyára semmilyen gondot nem okoz már megérteni, mint jelent az, hogy egy egyenes csavar: hollandi. Azonban a témában nem jártas háztulajdonosoknak is érdemes legalább egy szivattyút üzemben tartaniuk az otthoni vízellátás zavartalanságának érdekében. Ők pedig valóban dilemma előtt állhatnak ez ügyben. Természetes vagy sem, nem árt tudni, hogy az egyenes hollandinak sem a bolygó hollandi rémisztő tengerészlegendájához, sem Heine kapcsolódó regényéhez, sem Wagner operájához nincsen köze. De még a hollandi mártás sincsen semmilyen összefüggésben az egyenes hollandi csavarral. Legnagyobb valószínűséggel a hollandi elnevezése az egyenes hollandi csavaroknak egyszerűen a holland nemzetiség nevének különlegesen, mondhatni archaikusan képzett alakjából ered. Az egyenes hollandi erősebb, ügyesebb csavar a hagyományos csavaroknál. Gyakran használják akár tömítésre is, míg a normál csavar csupán rögzítésre alkalmas. Viszont, bármire is használjuk az egyenes hollandi csavarjainkat vagy csavar-anyáinkat, remekül fognak illeszkedni a szivattyúink illetve tartályaink egyéb alkatrészeihez.
Hollandi, egyenes KB (horganyzott)

Horganyzott fém hollandi, egyenes KB

Fűtés- és vízvezeték-szerelésben, épületgépészeti feladatokban oldható kötésként gyakran használt idom a horganyzott egyenes hollandi. Kiváló, szűkítés nélküli csatlakozást biztosít a gáz- vagy vízvezeték részei között, mely más idomokkal, különböző csapokkal, golyóscsapokkal, bilincsekkel, szerelvényekkel kiegészülve teljes rendszert alkot. Az egyenes hollandi felhasználható ipari létesítményeknél és lakóépületeknél egyaránt, akár új vezetékrendszer kiépítésénél, akár háztartásokban gyors javításokhoz, karbantartáshoz. Tartós megoldást jelent, horganyzott kivitelének köszönhetően gyakorlatilag nem rozsdásodik, cseréjére hosszú ideig nincs szükség. Tömítéssel zárt, csepegésmentes vezetést biztosít. Egyszerűen szerelhető, könnyen beépíthető és bontható, a menetképzés irányától függetlenül. Az egyenes hollandi jó összekötő elem lehet fűtési rendszereknél, legyen szó hagyományos kazános, radiátoros fűtésről vagy napkollektoros rendszerről; de fürdőszobai, konyhai vízvezetékeknél, kerti csapoknál, öntözőrendszereknél is praktikus kiegészítő.
Hollandi, könyök BB (horganyzott)

Hollandi, könyök BB (horganyzott)

Bár a bolygó hollandi egy életen át nagy nyomásnak van kitéve, mind a Jóreménység fokánál, mind pedig a nyílt tengeren, ez a mi könyökünket egy cseppet sem érinti! Igaz, a horganyzott könyök hollandi hasonlóan nagy nyomásnak van kitéve, mint az évszázadokig bolyongó szellemhajók, de azért a mi történetünkben nincsenek kísértetek! A horganyzott könyök hollandi BB horganyzott idom egy valóban tartós termék, amely ellenáll az idő megpróbáltatásainak, valamint a nagy nyomásnak. Olyannyira, hogy víz, sűrített levegő és még éghető gázok szállítására is alkalmas!A masszív temperöntvényből készült Hollandi könyök BB, azaz belső-belső menetes idom csatlakozása kívülről is megerősíthető egy plusz külső menetcsatlakozóval, ami tovább növeli az idom és a hozzá erősített vezeték strapabíróságát. Ezzel a dupla, kívül-belül menetes Hollandi könyök olyan időtálló, hogy talán még a kísértethajók több száz éves korát is túléli! Az 1912-ben elsüllyedt legendás Titanic fedélzetén például biztos, hogy volt hasonló túlélő idom, ami talán még most is végezné a dolgát, ha a hajó nem ütközött volna jéghegynek...
Hollandi, könyök KB (horganyzott)

Hollandi, könyök KB (horganyzott)

Jó tudni, hogy nemcsak hollandi mártás, hanem hollandi csavarzat és szerelési idom is létezik, sőt ezekből egyenes és könyök alakú változat is. A horganyzott könyök hollandi KB kivitelben egyik végén szűkebb nyílású. Általában kiperemezett végű csövek végére szokták ráhúzni. Működési elvének lényege, hogy a cső kiperemezett végénél a hollandi nem tud lejönni, így rá lehet szorítani különböző méretű menetes csonkokra is, tömítés alkalmazásának segítségével. Mindkét vége menetes, csak az egyik általában külső, a másik pedig belső menettel rendelkezik. A horganyzott könyök hollandi KB, más néven fitting nemcsak víz, hanem sűrített levegő és éghető gázok szállítására alkalmas vezetékeknél is használható, természetesen csak az előírások betartásával, melyek a hőmérsékletre és a nyomásfokozatra vonatkoznak. Természetesen, ha csőszerelésre kerül sor, akkor a hollandi könyök KB mellett többek között szükség lehet szivattyú csavarzatra, csatlakozóra, közcsavar KK-ra (horganyzott), T-idom-egálra (horganyzott), de akár hollandi, egyenes BB-re (horganyzott).
Könyök BB (horganyzott)

Könyök BB (horganyzott)

Könyökből nagyon sokféle létezik, mert nagyon sok területen vesszük hasznát. A különbség általában a könyökök anyagában, vastagságában és méretében rejlik. A horganyzott könyök BB idom például egy vas (termperöntvény) termék, amit korrózióálló anyaga miatt a vízszerelésben használnak, de léteznek műanyag és réz anyagból készült könyökök is. A könyököt a csavarokhoz hasonlóan menettel látják el. Ha a termék neve mellett BB (belső-belső) jelölés látható, akkor a termék mindkét végén belül található a menet. Egy horganyzott könyök esetében például ez így néz ki: könyök BB. A horganyzott könyökök szerepe egyébként minden esetben valaminek a közvetítése. A kis könyökök csakúgy, mint a telefonkagylók és a köztük lévő nagyon komoly távközlési hálózatok, fontos szerepet töltenek be a közművek és egyéb hálózatok működésében! A könyök BB (horganyzott kivitelben) elsősorban a vízhálózatok működésében segít minket, de könyököt használnak a fürdőkádhoz, a mosdóhoz, a kéményhez, a csatornához és még sorolhatnánk! Minden szakmának megvan a maga "könyöke”, a szabók pedig még a könyök foltozáshoz is értenek!
Könyök KB (horganyzott)

Könyök KB (horganyzott)

Aprócska könyökök. Na, nem manóké, hanem a különböző nagy hálózatoké, amik akár több tízezer, vagy akár százezer ember különböző igényeinek tesznek eleget. Csak néhány centisek, de erős könyökök ezek, akár a Terminátoroké! A horganyzott könyök KB külső-belső menetes (és horganyzott), ami azt jelenti, hogy korrózióálló idomról beszélünk! Ezek a kicsi, de kemény könyököcskék mindannyian közvetítő feladatokat látnak el, akár a nagyok! Olyan jelentősek , mint például az álmainkat megvalósító utazási irodák, az életünket védelmező biztosítók, vagy épp a világsztárok menedzserei. Csak közülük némelyik a vízellátásban jeleskedik, más pedig a gázszállítást segíti elő. A horganyzott könyök KB verziója például egy kifejezetten huncut forgalomirányító rendőrre hasonlít, hiszen végein az egyik menet belső, a másik pedig "kacéran” külső, akár egy csinos rendőrnő az egyenruhában, aki megmutatja, merre menjünk. Persze az is lehet, hogy ezeken a hálózatokon manócskák is rendetlenkednek, hiszen a karbantartóknak valamiért mindig akad dolguk, de a Könyök KB biztos, hogy a karbantartók jobb kezei, hiszen amilyen picik, olyan óriási segítséget jelentenek mindannyiunknak!
Ív BB (horganyzott)

Ív BB (horganyzott)

Ha azt a szót halljuk, hogy ív, eszünkbe jut például a boltív, így talán egyszerűen elképzelhető egy ív, ami csőből van és a belseje átjárható, hiszen azért cső. Az ív BB (horganyzott) pontosan így néz ki. Azokban az esetekben használják, amikor nem lehet vagy nem érdemes könyök idomot beszerelni a rendszerbe. Az ív BB (horganyzott) anyagából adódóan kiválóan alkalmas nemcsak víz, hanem sűrített levegő és éghető gázok szállítására alkalmas csőrendszerekben történő beépítésre is. Az ív BB (horganyzott) mindkét végén belső menetes kiképzés található. Tömítőanyaggal hosszútávon lehet számítani az ív BB (horganyzott) tartósságára, hiszen anyagából adódóan hosszútávon ellenáll a korróziónak, a tömítőanyag pedig megakadályozza a vezetékrendszerben szállított anyag szivárgását. Arról viszont semmiképpen nem szabad elfelejtkezni, hogy a csővezetékhez nemcsak ív BB (horganyzott) kell, hanem szükség lehet szivattyú csavarzatra, csatlakozóra, hollandi könyök BB-re (horganyzott), karmantyú BB-re (horganyzott), de akár záródugóra (horganyzott) is.
Ív KB (horganyzott)

Ív KB (horganyzott)

Akár kis ívben, akár nagy ívben kell kanyarodnia a folyadéknak a szivattyúnk csöveiben, és akármelyik csőnek is lesz elsőbbsége a „kereszteződésekben”, a horganyzott KB ív segítségével vizünk biztosan célba talál majd! A horganyzott, esetünkben külső-belső menetes ív tehát akkor lesz igazán hasznos, ha a szivattyúnk által szállítandó közegnek ív alakban szükséges továbbhaladnia. Ez a szállítandó közeg többnyire nyilvánvalóan folyadék, de a jó minőségű temperöntvényből készült idomok esetén akár sűrített levegő, éghető gáz, szénhidrogén vagy más közeg is lehet. A horganyzott KB ív idom segítségével többé nem lesz gond tehát a szivattyúnk csövei számára a kanyargós területeken való áthaladás, a többi cső, alkatrész és egyéb akadály közötti szlalomozás. Ha pedig mégsem szükséges bonyolult, kanyargós utakon haladnia az általunk szállítani vágyott közegnek, akkor az egyenes, szűkített vagy flexibilis idomok, csövek, csapok, golyóscsapok, szerelvények és bilincsek is segíthetnek szivattyúzási feladataink megoldásában. Ezek pedig kemény polietilénből, PVC-ből, rézből vagy rozsdamentes anyagból készülhetnek.
Karmantyú BB (horganyzott)

Karmantyú BB (horganyzott)

Hogy mi az a karmantyú? Régi szóhasználatban egy kézmelegítő, karvédő kiegészítő ruhadarab volt, ilyet viseltek a régi hivatalnokok is. Azt viszont csak a hozzáértők tudják, hogy a horganyzott karmantyú a neve a csövek végén levő kiszélesedésnek is. A karmantyú segítségével összeilleszthető csövek egyik végén levő kiszélesedő rész, amelybe a másik cső keskenyebb végét beillesztik. Ahhoz, hogy a karmantyú jól tartsa a beleillesztett csövet, mindenképpen ragasztóval rá kell segíteni a rögzítésre. A karmantyúba menetet szoktak vágni, hogy a részek összecsavarozhatóak legyenek. A karmantyúk háztartási és ipari célra is jól alkalmazhatóak. Természetesen egy csőrendszerhez, melyben nemcsak vizet, hanem éghető gázokat is lehet szállítani, mindenképpen szükséges egyéb tartozékok alkalmazása is. A karmantyú mellett jó szolgálatot tehet egy hollandi, könyök BB (horganyzott), egy ív BB (horganyzott), vagy esetleg T-idom-szűkített (horganyzott) és T-idom-egál (horganyzott), és persze a záródugóról (horganyzott) sem szabad megfeledkezni.
Karmantyú, szűkített BB (horganyzott)

Karmantyú BB (horganyzott)

Amikor a szűkített, horganyzott karmantyúról olvasunk, sokaknak megfordulhat a fejében, hogy vajon mit jelenthetett eredetileg ez a szép, régi – mondhatni, archaikusan hangzó – szavunk, és honnan kerülhetett át a műszaki szaknyelvbe? Nos, a karmantyú – amely esetünkben nem csak szűkített, de horganyzott is – valóban sokunknak lehet, sok helyről ismerős. Hiszen, már a régi lovagöltözeteken is használtak karmantyúkat: ez volt ugyanis a lovagi páncél karjainak a fémlemezből készített, védő takarója. De a melegen bélelt, prémes ruhadarab, a kesztyű egyik előfutára is ismerős lehet, mely szintén henger alakú, és a karjainkat volt hivatott védeni a hideg elől. Bizonyára tehát a henger alakú, üreges, kissé szűkített végű forma elnevezéséből alakult ki, vagy inkább maradt meg a szivattyú csöveken is használatos kis idomra használt szavunk: a horganyzott, szűkített karmantyú. A horganyzott és szűkített, esetünkben temperöntvényből készült karmantyúkra pedig többféle kivitelben is szükség lehet. A belső-belső menetes kialakítás mellett a külső-belső menetes elrendezés is rengeteg szivattyúzási feladat esetében jelent jól bevált megoldást.
Záródugó (horganyzott)

Záródugó (horganyzott)

Sokszor érezhetjük nehéznek azt, hogy bizonyos dolgokat lezárjunk, avagy pontot tegyünk a végükre. Milyen jó is lenne, ha ilyenkor nem csak a szánkon, de a szívünkön is lehetne egy horganyzott záródugó, hogy ne csak „eldugulni” tudjunk, de ne is tudjunk tovább sem gondolkozni, sem szomorkodni a problémákon. Nos, a konfliktusok lezárásán egyelőre még nem tud segíteni ez a horganyzott záródugó, azonban számos, szivattyúzással kapcsolatos, folyamatnak segíthet pontot tenni a végére. A horganyzott záródugó ugyanis a legszigorúbb szabványoknak megfelelően, csúcsminőségű, tartós, biztonságos anyagból készül, ezáltal pedig hajszálpontos érintkezést biztosít. Ha odafigyelünk rá, és betartjuk a – szállítandó közegre, hőmérsékletre és nyomásfokozati értékekre vonatkozó – előírásokat, a horganyzott temperöntvényből készült záródugó egész életünkre hű segítőtársunk maradhat a szivattyúzásban! Milyen jó is az, hogy a szivattyúzással kapcsolatos dédelgetett álmainkat legalább nem kell elengednünk, hiszen számos kiváló szivattyú és szivattyúzási kiegészítő – idom, cső, csap, szerelvény, bilincs – segít bennünket abban, hogy elérhessük ezeket!