VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
 termék/oldal
Szállítási határidő:Raktárról
Csatlakozás:3/4" BM
126 720 Ft (áfával)
db
Részletek
Raktárról
Akció
Kovo szárnyszivattyú: Szárnyszivattyú A5 (6/4
1
Szállítási határidő:Raktárról
Csatlakozás:1.1/2" (6/4") BM
165 000 Ft (áfával)
140 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Raktárról
Akció
Kovo szárnyszivattyú: Szárnyszivattyú A7 (2
1
Szállítási határidő:Raktárról
Csatlakozás:2" BM
219 460 Ft (áfával)
180 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Raktárról
Akció
vlbt: VL Norton kút 5/4
1
Szállítási határidő:Raktárról
Csatlakozás:1.1/4" (5/4") BM
70 000 Ft (áfával)
50 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
Méret:480-950 mm
50 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
Méret:480-950 mm
40 000 Ft (áfával)
db
Részletek

Kézi szivattyú kedvező áron

A mai, gépesített világban hozzá vagyunk szokva, hogy egyre kevesebbszer van szükség emberi erőre, hiszen a gépek gyorsabban és hatékonyabban végzik el ugyanazt a munkát. Így van ez a szivattyúk esetében is. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az összes elektromos és benzinmotoros szivattyú elődje a kézi szivattyú volt. És, habár elavultnak tűnhet, még ma is találkozunk olyan helyzetekkel, ahol nagy hasznát veszik a kézi szivattyúnak.

Miért jó a kézi szivattyú?

Sokan gondolják úgy, hogy ma már semmit nem érnek az emberi erővel működtetett szerkezetek, így a kézi szivattyúk sem. Ez azonban nem igaz. Modern világunkban is számtalanszor szükség lehet ezekre a kézi meghajtású gépekre. A tűzoltók meglehetősen sokáig használtak kézi szivattyút, de mi is gyakran találkozhatunk hasonló elven működő eszközökkel. Szivattyú (vagy dugattyú) elven működik a fecskendő, a tortadíszítő és a biciklipumpa is.

A hagyományos kézi szivattyú egyik legnagyobb előnye, hogy a használatához nincs szükség elektromos áramra, így szinte bármilyen környezetben alkalmazható. Ez persze nem csak rugalmasságot biztosít, de egyben gazdaságosabbá is teszi a munkát. A kézi szivattyú nincs helyhez kötve, így könnyen mozgathatjuk oda, ahol éppen szükség van rá. Végül pedig arról se feledkezzünk meg, hogy egy retro kinézetű kézi szivattyú (például egy Norton kút) azonnal visszarepít az időben és igazi nosztalgikus hangulatot varázsol.

A kézi szivattyú fajtái

A kézi szivattyúkat a többi szivattyúhoz hasonlóan megkülönböztethetjük működésük szerint. Ez alapján találhatunk dugattyús, membrános, tekerős, és szárnyszivattyút. A dugattyús szivattyúk közé tartozik a hagyományos Norton kút, ami elsősorban fúrt vagy ásott kutaknál alkalmaznak, tiszta víz kinyerésére.

A szárnyszivattyú abban különbözik a dugattyús szivattyúktól, hogy a belsejében dugattyú helyett egy fémből készült szárny található. A szárnyszivattyú képes olaj, gázolaj, hideg és melegvíz szivattyúzására, de emellett beépíthetők egy centrifugál szivattyú szívó csőrendszerébe. Ilyenkor vákuum szivattyúként funkcionálnak. Egy dologra kell nagyon odafigyelni, mégpedig arra, hogy a szárnyszivattyú kizárólag tiszta, mechanikailag nem szennyezett vizet tud csak szállítani.

A kézi szivattyú működése

A dugattyús kézi szivattyú (ígya Norton kút is) működése rendkívül egyszerű. Az öntöttvasból készült hengeres testben egy dugattyú van elhelyezve, melyet akkor tudunk működésbe hozni, ha a nyomókart fel és le mozgatjuk. A pumpálás elindítja a kútban a dugattyút, ezáltal a kút testében alacsonyabb nyomás alakul ki. Ennek következtében a kút lezárt alsó része elkezd nyitódni és záródni. Itt a legtöbb esetben egy rézgolyó vagy egy pillangószelep található. A szelep tehát nem a kar mozgatása miatt nyílik, hanem a pumpálás következtében kialakult nyomáskülönbség miatt. Amikor kinyílik a szelep, a víz beáramlik a kútba. Itt akkora lesz a nyomás, hogy a víz kénytelen a kivezető csövön keresztül távozni.

Milyen anyagoknál használhatunk kézi szivattyút?

A kézi szivattyú sokoldalú felhasználását nem csak az teszi lehetővé, hogy független az elektromos és benzines energiától, hanem az is, hogy igen sokféle anyag szállítására alkalmas. Kézi pumpát használhatunk ha vizet, könnyű olajokat, savakat, benzint, kerozint, vagy egyéb vegyi anyagokat szeretnénk eljuttatni egyik helyről a másikra. Mindez annak köszönhető, hogy minőségi, strapabíró anyagból készül. A legtöbb esetben azonban nem szabad elfelejteni, hogy csakis mechanikailag tiszta folyadék szállítására használható.

A kézi szivattyú felhasználása

Ahogy fent is említettük, a kézi szivattyú igen sokféle anyag szállítására képes. Ennek köszönhetően otthoni és ipari környezetben is előszeretettel alkalmazzák. Talán az egyik leggyakoribb otthoni szerepe az öntözésben van, főleg akkor, ha nem túl nagy területről van szó. Ilyen célból a temetőben is gyakran találkozhatunk vele. Szintén kapóra jöhet, ha a kertből, vagy pincéből el kell távolítani a talajvizet.

Olyan háztartásokban, vagy gazdaságokban, ahol sok motoros gép van, kézi szivattyút használnak a gázolaj szivattyúzására.

Az iparban is nagy hasznát veszik a kézi szivattyúnak. Igen elterjedt a borászatban, ahol kézi szivattyúval emelik át a bort az egyik hordóból a másikba. Az is gyakran előfordul, hogy kézi szivattyú segítségével adagolják a különböző szörpöket és gyümölcsleveket palackozás során. Ha ilyen felhasználásra keresünk szivattyút, elővigyázatosnak kell lenni az eszköz kiválasztása során. Fontos, hogy a szerkezet és az alapanyag is alkalmas legyen tisztításra, és a savas környezet semmilyen szennyező anyagot ne oldjon ki belőle.

Más, speciális esetben is használhatunk kézi szivattyút, például a hajófenékben, a beszivárgó víz eltávolítására.

Nézz szét nálunk!

Mint láthatjuk, a legtöbb háztartásban elkél egy kézi szivattyú. Ha neked még nincs, de úgy érzed, hogy szükséged lenne rá, bátran nézd meg a kézi szivattyú kínálatunk. Termékeink között találsz jó minőségű alapanyagokból készült szárnyszivattyút, VL Norton kutat, és hordószivattyút is. A megrendelt terméket raktárról szállítjuk! Ha pedig bizonytalan vagy a választást illetően, bátran fordulj kollégáinkhoz, akik szakértői tanácsokkal segítenek megtalálni a számodra megfelelő kézi szivattyút.