VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Mélykúti szivattyú

 termék/oldal

A kutak még sosem voltak ilyen fontosak

Szerencsére Magyarország még olyan jó helyzetben van, hogy nyáron is csak nagyon extrém időjárásban kell vízkorlátozással vagy nyomáscsökkenéssel küzdenie. Ez azonban valószínűleg romlani fog az elkövetkező évtizedekben, feltéve, ha gyorsan nem lép valamit együtt az emberiség. A kutak, a talajban lévő víz, az esővíz még sosem voltak ilyen fontosak. Ezekhez kapcsolódóan pedig a különböző szivattyúk, például a mélykúti szivattyúk is a figyelem középpontjába kerültek. Nézzük, miért!

Mi az a mélykúti szivattyú, hol érdemes használni? 

Ahogy a nevéből is könnyen kiolvasható, a mélykúti szivattyú fúrt kutak vizének szivattyúzására, felszínre juttatására használható. Háztartásokban is jól alkalmazható az öntözőberendezésekben, házi vízellátó rendszereben.

A mélykúti szivattyúkkal a föld belsejében lévő ivóvizet is a felszínre hozhatjuk. Nem is kérdés, hogy nemcsak az öntözés válik egyre problémásabbá, hanem a megfelelő minőségű ivóvíz is. Ennek kinyerésében sokat segíthetnek a hatékony szűrővel ellátott szivattyúk.

Ahhoz, hogy ivásra alkalmas vizet nyerjünk ki a kútból mindenképp a rétegvizet kell elérni, ami mélyebben van, mint a talajvíz. A talajvíz öntözésre kiváló, emberi fogyasztásra viszont semmiképpen. A kút fúratásához és aztán a működtetéséhez is engedélyekre van szükség, ezt a lakóhelyünkön jelezni kell az illetékes hatóságoknak. 

Ha kút megvan, akkor már csak egy jó szivattyú kell hozzá, hogy a házba is bejutasson a víz. Ehhez általában többlépcsős csőszívattyúkat használnak, ami a málykúti szivattyúk egy fajtája. Erről még lentebb szót ejtünk. Ha az üzemi vízszint 6 méternél nincs mélyebben, akkor önfelszívó szivattyút is lehet használni.

A frissen fúrt kútban először egy tisztítószivattyúzást kell elvégezni, melynek során kideríthető az úgynevezett homoklási határ. Ez az, amit később sosem szabad elérni, különben szennyezett lesz a víz. Megállapítható a vízhozam is. 

Mélykúti szivattyúk típusai és jellemzőik

A mélykúti szivattyúknak különböző típusai vannak. Az egyik a már fentebb említett csőszivattyú.

Csőszivattyú

A csőszivattyúk a csőkutak és ásott kutak vizének szivattyúzására használható. Ez a szivattyútípus nagy mélységből is képes felszivattyúzni a vizet, ami így aztán öntözésre vagy ivóvízként is hasznosítható. A háztartásokban és az iparban is jól alkalmazható.

A kutakon kívül a csőszivattyúk egy úgynevezett köpenycsővel együtt medencék és tartályok vizének szivattyúzására vagy nyomásfokozásra is alkalmasak. 

A három colos csőszivattyúk 76 mm átmérőjűek. A szivattyúház legtöbbször rozsdamentes acélból készül, a szivattyúfej és motorcsatlakozó rézből, a járókerék és a diffúzor élelmiszeripari polikarbonátból. Ezekből az anyagokból is látható, hogy a csőszivattyúk a folyamatos vizes közeghez lettek optimalizálva, ott tudnak megfelelően működni.

Kutak vizénél valamennyi szemcsés homok jelenléte szinte elkerülhetetlen. Szerencsére a csőszivattyúk erre is fel vannak készülve, ám nem mindegy, hogy mekkora mennyiségben. 10 gr/m3 általában a maximális megengedett homoktartalom.

A víz hőmérséklete maximum 40 celsius lehet. Az Orlando csőszivattyúk akár a 230 V-os, akár a 400 V-os mind megbízható választások.

Vibrációs búvárszivattyú

A más néven membrános búvárszivattyúnak is nevezett szivattyú alacsony szállítási kapacitású, ám nagy teljesítményű és igen kedvező árú. Népszerű megoldás tehát a ház körül. Beépített szűrővel a szennyeződéseket is sikerrel ki tudja szűrni a vízből.

Nemcsak csőszerű, fúrt kutakból, hanem a hagyományosabb változatokból is felhozható a víz a mélykúti szivattyúkkal. Ilyenkor érdemes egy nagyobbat vagy akár egy centrifugál szivattyút választani.

Milyen szempontok alapján érdemes mélykúti szivattyút választani?

Mint minden szivattyú vásárlásánál itt is azt kell tisztázni, hogy milyen célra szeretnénk a mélykúti szivattyút. Milyen mélységből kell a vizet felhozni, azt pedig mire fogjuk használni. A talaj felső rétegeiben található talajvíz eléréséhez és mozgatásához teljesen más teljesítményű szivattyú kell, mint a rétegvíz kinyeréséhez. Mindkettő hasznosítható, csak máshogy.

A ház elektromos hálózata, a rendelkezésre álló fázisok is meghatározzák, hogy milyen mélykúti szivattyúk jöhetnek szóba. Az áramigény is eltérő minden egyes fajtánál. Háztartási felhasználásra nem kell ipari méret és teljesítmény.

Az anyagi szempontok sem mellékesek. Minél nagyobb teljesítményű egy szivattyú, annál drágább. A minőségen itt nem szabad spórolni, mindenképp a legmegbízhatóbb márkák közül (pl.: Pedrollo, Grundfos, Orlando) válasszunk, mert egy silányabb termék csak gondot fog okozni a jövőben. Egy megfelelően beszerelt és működtetett szivattyúhoz nem kell hozzányúlni, csak néha tisztítani.

A kút átmérője, a szivattyúzni kívánt víz vagy folyadék összetétele sem mindegy. A nagyobb szennyeződésektől néhány szivattyú könnyen tönkremehet. 

Ha a házba szeretnénk bevezetni a kút vizét, akkor a ház mérete, a vízvezetékek száma, elhelyezkedése, a ház vízigénye is fontos szempontok.

A vásárlás előtt érdemes szakembert kihívni, aki a helyszín felmérése után segíthet a megfelelő típus kiválasztásában. Az sem mindegy, hogy a kút milyen távolságban van a háztól, vagy ha épp most fúratnánk egyet, akkor hol a legoptimálisabb ezt megtenni.

Egy minőségi szivattyú jó befektetés, ezért adjuk meg az időt a körültekintő vásárlásnak.

Miért érdemes tőlünk vásárolni mélykúti szivattyút?

A szivattyúwebáruházban a legmegbízhatóbb márkák mélykúti szivattyúit találhatja meg, minden típusnál részletes leírással. Ez segít eligazodni az egyes termékek jellemzői között. Ha ezeken túl is felmerül Önben bármi kérdés, akkor munkatársaink állnak rendelkezésére. 1993 óta foglalkozunk szivattyúk javításával és értékesítésével. Teljes egészében magyar családi vállalkozásunk a forgalmazáson túl a szivattyúk beszerelésében, karbantartásában is profi segítséget tud nyújtani.

Kínálatunkban a számos szivattyún túl alkatrészek, kiegészítők is megtalálhatók. Nagy raktárkészletünk lehetővé teszi a legtöbb termék azonnali szállítását.