VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Alkategóriák

Műanyag idom

Számos olyan tartozékot kell használni a víz- és szennyvízvezeték, valamint a fűtésszerelés során, amelyek csak egy-egy apró alkatrészként funkcionálnak. Önállóan csak egy műanyagdarab az ember kezében, viszont bizonyos esetekben elengedhetetlenül szükséges tartozék lehet. A különböző idomok széles választéka áll az épületgépészeti szerelési munkálatokat végző szakemberek rendelkezésére. Ezek lehetnek közcsavarok, karmantyúk, könyökidomok, T-idomok, menetes szűkítő és bővítő tartozékok, végdugók és akár menetes csősapkák is. A különböző anyagokból gyártott idomok csövek szerelésére, elágaztatására, összekötésére, toldására, lezárására vagy akár szórófejek rákötésére is alkalmasak. Az illesztő idomok általában tíz bár nyomásra vannak szavatolva. A műanyag idomok azért is tökéletesek, mert olyan helyekre is beépíthetőek, ahol fém alkatrészek nem használhatóak. Az idomok mellett számos szelep, szívó- és bekötőcső, hidrofor tartály csatlakozó, bilincs és egyéb rögzítéstechnikai tartozék segíti a szerelők munkáját.
SAB 160 Műanyag idom közcsavar

SAB 160 Műanyag idom, közcsavar

Ő itt a legkisebb szivattyú alkatrész: a műanyag közcsavar. Nem mérik drágán, mindössze egy nagyobb zsömle, vagy egy joghurt árába kerül. De vajon igaz-e, hogy nem is tud túl sokat: hiszen csak egy egyszerű műanyag csavar? Ő egy, azaz két fél idom, amely segít összeilleszteni két, szinte bármilyen másik idomot, csövet, csapot, vagy szerelvényt. Két rész, mely egymásba csavarodik, két kis fekete, kemény polietilén, gyűrű alakú darabka, mely csendesen meghúzódik a hatalmas alkatrészek tömegében, és csak arra vár, hogy feladatot kaphasson. Nem nagy tehát ő, mégis nagyon boldog, hiszen sikerült megtalálnia a másik felét. Így együtt mindenre képesek. Aki pedig lehajol hozzájuk és észreveszi őket, láthatja, hogy sokszor pont rájuk van szükség. Például, ha elszámoltuk a cső méretét, és túl keveset vettünk, akkor nem kell eldobnunk az eredetit. Elég csak a különbözetet megvenni némi ráhagyással, és mindkét csőhöz hozzácsavarozni ezt a két kedves kis csavart, és boldogan csordogálhat a víz, hogy megöntözze szeretett növényeinket! A műanyag idom közcsavar a legjobb barátunk lehet, ha észrevesszük, hogy pont a kicsinységében rejlik a nagyszerűsége!
SAB 162 Műanyag idom szűkített közcsavar

SAB 162 Műanyag idom szűkített közcsavar

A műanyag idom szűkített közcsavar sokoldalúan használható kötőeleme az épületgépészeti munkafázisoknak, akár egy egyszerű háztartásban, akár ipari méretű szerelvényeknél történik az alkalmazás. Vannak olyan esetek, amikor kizárólag műanyag alkatrészek jönnek számításba, például agresszív közeg, savas vagy lúgos folyadék vezetékes szállításánál. A műanyag idom szűkítő közcsavarok egyszerű menetes csatlakozású idomok. Funkciójuk az, hogy a belső meneteket külső menetté alakítsák, vagy pedig két belső menetet összekössenek. Fontos arra odafigyelni, hogy szerelésüknél tömítőanyagokat kell használni, például teflonszalagot vagy menettömítő zsinórt. A műanyag idom szűkítő közcsavarokat gyorskötő idomokként is definiálják, hiszen használatuk gyors és hatékony, megfelelő tömítőanyagok alkalmazása mellett pedig szivárgásmentes csatlakozást tudnak biztosítani. A SAB márkanév alatt nemcsak közcsavarokat, hanem karmantyúkat, szűkítőket, számos T-idomot, külső és belső menetes könyököket , tömlővégeket, tömlőösszekötőket találhatnak a hozzáértő szakemberek.
SAB 164 Műanyag idom karmantyú

SAB 164 Műanyag idom karmantyú

Az élet egy kertes házban maga a romantika, a gyönyörűség, álmaink netovábbja. Hiszen nincs is szebb annál, mint egy falusi vagy kisvárosi idill, ahol a gazdagon öntözött, zöldellő kertünkben minden ízletes zöldség és gyümölcs megterem, nyílnak a színesebbnél színesebb virágok, és a családi – baráti összejöveteleken az árnyat adó pompázatos lugas alatt ücsöröghetünk. Ehhez azonban nagyon sokat kell locsolni, és minden területet el kell érni, különben szomjazni fog a szeretett kertünk. Ebben segít nekünk a műanyag idom karmantyú. Ez a műanyag idom karmantyú ugyanis arra hivatott, hogy összekössön két csövet, akkor is, ha nem árulnak már olyan hosszút belőle, hogy a százholdas pagonyunk legtávolabbi sarkában is meg tudjuk öntözni a sövényünket vagy a veteményesünket. Akkor is hasznos lehet, hogyha a csap vagy valamilyen más szerelvény nem tökéletesen illeszkedik a csőhöz, ekkor segíthet javítani az illeszkedésen. A műanyag idom karmantyú egy nagyon egyszerű, könnyen kezelhető, rendkívül olcsó, és mégis tartós, sokféleképpen felhasználható hálás kis alkatrész, mely rendeltetésszerű használat mellett nagyon sokáig hasznos kis segítségünk lehet szeretett kertünk gondozásában.
SAB 165 Műanyag idom szűkített karmantyú

SAB 165 Műanyag idom szűkített karmantyú

Van az úgy az életünkben, hogy nem sikerül olyan könnyen kapcsolatot teremteni a másikkal. Hiszen mindannyian különbözünk: egyikünk teltebb, másikunk vékonyabb. Néha nagyobb, néha kisebb a területigényünk. Így van ez a csövekkel is. Mindegyik nagyszerű feladatot végez külön-külön, de adódhat olyan helyzet, hogy kapcsolódniuk kell egymáshoz. Ez pedig nem mindig megy zökkenőmentesen, leginkább a méretkülönbségek miatt. Ilyenkor pedig a gördülékeny egymásbasimuláshoz szükség van egy közvetítő alkatrészre, mint amilyen például ez a szűkített karmantyú elnevezésű műanyag idom. A szűkített karmantyú elnevezésű műanyag idom feladata tehát az, hogy segítsen összekapcsolni két csövet, illetve egy csövet a csappal vagy a szerelvénnyel, amennyiben ez a folyamat nem megy végbe a segítsége nélkül. A szűkített karmantyú műanyag idom további fontos tulajdonsága, mely még a nevében rejlik: a szűkítettsége. Ez egyrészt abban segít nekünk, hogy az illesztés minél pontosabb lehessen, másrészt azt segít elkerülni, hogy egyéb módon kelljen kiegészíteni a tömítést. Rendeltetésszerű használat mellett továbbá egy nehezen kopó, erős alkatrészről van szó.
SAB 166 Műanyag KB menetes szűkítő karmantyú

SAB 166 Műanyag KB menetes szűkítő karmantyú

Mikor van szükségünk egy műanyag KB menetes szűkítő karmantyúra? Sok esetben előfordul, hogy a telkünk adottságai egy hosszabb úton igényelnék a vízelvezetést, mint amilyen méretben lehetséges a csöveket megvásárolni. Illetve szükség lehet a segítségére akkor is, amikor például a vízcsapot vagy valamilyen szerelvényt szeretnénk a csőhöz egészen pontosan illeszteni. Esetlegesen kellhet még tömítés is ehhez az alkatrészhez, azonban a műanyag KB menetes szűkítő karmantyú előnyét kihasználva lehetséges, hogy ezt sikerül elkerülni: hiszen a szűkítettség erre hivatott. Ha elérjük a legjobb csavarhelyzetet, akkor ráadásul sokkal később fog elkopni az alkatrész, hiszen kisebb lesz a karmantyúk szétnyílása, ezáltal kevésbé csökken a tömítettség! Tehát a műanyag KB menetes szűkítő karmantyú olyan esetekben használatos, amikor két csövet szeretnénk összeilleszteni, illetve amikor valami mást – például a csapot, szerelvényt, vagy egy másik csőidomot – szeretnénk hozzáilleszteni a csőhöz. A karmantyú tulajdonképpen az az összeilleszthető csövek egyik végén lévő kiszélesedést idézi elő, melyekbe lehetséges lesz majd a másik csövet beilleszteni.
SAB 167 Műanyag KB szűkítő

SAB 167 Műanyag KB szűkítő

Sokan gondolják úgy a nagyvárosi panellakásban ücsörögve, hogy az életük szinte minden problémájára megoldást jelenthet az, ha kiköltöznek vidékre. Aki merészebb, akár arról is álmodozhat, hogy egyszer önellátó lesz, azaz mindent megtermel majd magának a saját kertjében és háztáji gazdaságában, így nem kell többé dolgozni járni, és búcsút inthetünk a főnökünknek és a kollégáknak is. Igen ám, de hamar eljön a felismerés, hogy a falusi életnek is meg van a maga csínja-bínja, ide bizony nem a nagyvárosi, menő öltönyre vagy kosztümre van szükség. Amikor belecsöppenünk a valóságba, nagyon sok, szinte már lehetetlen akadály tárul elénk. Ha sikerült is elvetni valamit, azt bizony rendszeresen öntözni kell, amit egy locsolókannával világfájdalom tud lenni egy nagy kertben. Bizony a locsolócsövet meg kell venni, ami nem olcsó. Amikor pedig hazavisszük, látjuk, hogy nem illeszkedik a csaphoz sem, és nem is elég hosszú. Kellene egy műanyag KB menetes szűkítő, azt mondja a szomszéd bácsi. Kb menetes szűkítő? Mire kibetűzzük, már el is felejtjük. De sebaj, tudjuk mi az az internet, beírjuk, és hozza is már a futár a jól megérdemelt kb menetes szűkítőnket, és locsolhatunk is tovább!
SAB 168 Műanyag KB menetes szűkítő közcsavar

SAB 168 Műanyag KB menetes szűkítő közcsavar

Ezen az órán a műanyag kb menetes szűkítő közcsavarról lesz szó... Ha egy tanárnéni vagy tanárbácsi szájából hangzana el ez a mondat, a gyerekek bizonyára azt gondolnák, hogy unalmas tananyag fog következni. Pedig érdemes figyelni, hiszen a műanyag kb menetes szűkítő közcsavar nagyon érdekes. Lássuk, milyen kérdéseket lehetne feltenni, ha érdeklődő diákok lennénk: (Zárójelben puska, megoldásokkal.) – Miért műanyag egy csavar, miért nem fém? (– Mert olcsóbb és modernebb, illetve erősen savas vagy lúgos anyagok vezetékes szállítására is alkalmas.) – Mitől kb? (– Azért, mert külső-belső menetes. Általában egy belső menetet köt össze egy külső menettel.) – Mire jó a menetesség? (– Állítható, könnyen cserélhető, könnyű lazítani vagy szorítani rajta.) – Mitől szűkítő? (– Attól, hogy a kisebb csövet vagy csapot is össze tudja illeszteni egy nagyobbal. A szivárgásmentességhez esetleg tömítőanyag is kellhet.) – Mitől köz? (– Mert nem léptették elő. Na jó, félre a tréfát, azért "köz", mert két alkatrész között helyezkedik el.) Ugye, milyen izgalmas a műanyag kb menetes szűkítő közcsavar? Akkor ezen túl minden órán dolgozat lesz. Témája az összes szelep, cső, csap, csatlakozó, idom, csavar, szerelvény, bilincs! Puska nincs!
SAB 169 Műanyag külsőmenetes T-idom

SAB 169 Műanyag külsőmenetes T-idom

Víz és szennyvíz szállítására többségében műanyag csöveket szoktak használni, melyek illesztéséhez különböző idomok szükségesek. Az idomok közül a legismertebb a könyök formájú (L alakú) és a "T” formájú. Az "L” alakú idom a vezetékben szállítandó folyadék irányának változtatására való, a ”T” alakú, műanyag külső menetes t-idom pedig a folyadék irányváltoztatására és osztására is alkalmas. A műanyag külső menetes t-idom végei lehetnek külső, illetve belső menetesek, ezt gyakran a megfelelő kezdőbetűvel jelölik. Mivel a műanyag külső menetes t-idom három ágú, így annak három menete van, ezért három betűvel jelölik a menetek típusát. Ezen kívül a t-idomok méretükben, azaz átmérőjükben is különböznek, hiszen számos méretben gyártanak vízcsöveket, amiket toldani, hosszabbítani kell. A mindössze néhány centiméteres műanyag külső menetes t-idom ha kell, tengernyi víztömeget mozgat egyik végéből a másikba, pontosan úgy, mint a műanyag belső menetes t-idom, vagy épp a műanyag könyök. A t-idomokra ugyanakkor igénytől függően műanyag dugó, műanyag kupak és különböző csőtoldó idomok is szerelhetőek. Mert bizony ha a gyerekeknek lehet építőkockája, akkor a felnőtteknek is!
SAB 180 Műanyag idom T-idom

SAB 180 Műanyag idom T-idom

Sokszor vagyunk úgy az életben, hogy akár két, látszólag összeillő és hasonló ember között is nehezen megy a kapcsolatteremtés. Érezzük ugyan, hogy összetartoznak, és boldogok lennének együtt, de mégis valahogy mintha az egyik erre menne, a másik arra. Pedig, ha egy irányba haladnának, sokkal többre lennének képesek, és hamarabb elérhetnék a céljukat. Hiszen ketten többre mennek, mint egyedül. Sőt, a magányukkal sem kell közben megküzdeni. Így vannak ezzel a csövek, illetve a műanyag idomok is. Sokszor egy különleges közvetítőre, mondhatni tolmácsra van szükségük, aki ért a nyelvükön, és segít összehangolni a munkájukat. A műanyag csövek és idomok közti közvetítő szerepet pedig a műanyag T-idom tölti be. Speciális T-alakjának köszönhetően olyankor is képes kapcsolatot teremteni, amikor mások nem, ha az egyik cső erre menne, a másik arra. Ha pedig mégsem erre gondoltunk, akkor sem kell aggódnunk, hiszen szinte végtelen mennyiségű műanyag idom közül tudjuk kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő méretűt, alakút és anyagút. Természetesen csöveket, csapokat, szerelvényeket és bilincseket, mi több: szivattyúkat is forgalmazunk!
SAB 181 Műanyag külsőmenetes könyök

SAB 181 Műanyag külső menetes könyök

Szeretnénk két egyenes csövet összekapcsolni, de nem akárhogyan, hanem kilencven fokos szögben? Ezt sajnos simán nem tehetjük meg, mindenképpen kell hozzá egy olyan szerelőidom, más néven fitting, amely ki tudja küszöbölni ezt az illesztési problémát. Erre a legalkalmasabb tartozék KPE szerelvények esetén a műanyag külsőmenetes könyök. Nevéből is adódik, hogy olyan alakú, mint egy kilencven fokban behajlított könyök. A könyök idomok lehetnek külső- vagy belsőmenetes, vagy akár külső-belső menetes kivitelezésűek. A műanyag külsőmenetes könyök kiválóan alkalmas két belsőmenetes idom (PVC idom, cső) összekötésére, de ha kombinált csővel találkozunk, akkor menet-átalakításra is nagyszerűen használható. Amennyiben műanyag külső menetes könyököt nem tudunk alkalmazni a szerelvényezés során, akkor az idom, szerelvény kategóriában réz, fém, horganyzott és rozsdamentes termékek közül lehet válogatni. De akár szóba jöhet az ipari szerelvény és a Fischer rögzítés-technika is a szivattyú szívócső és a hidrofor tartály csatlakoztatásánál.
SAB 182 Műanyag KB menetes könyök

SAB 182 Műanyag KB menetes könyök

A műanyag KB menetes könyök nevezetű idom különlegessége éppen abban rejlik, hogy sok más alkatrésszel, kiegészítővel és műszaki cikkel ellentétben, a neve éppen azt jelenti, amire elsőre is gondolnánk, vagyis, amire logikusan következtetnénk belőle. A műanyag KB menetes könyök ugyanis ténylegesen úgy néz ki, mintha egy behajlított emberi könyök lenne, ezért bizonyára innen is kapta az elnevezését. Ha tehát a műanyag idom bemenete és kimenete közötti részt egy-egy egyenes vonallal összekötnénk, akkor egy „L” betűt, vagy másképpen, egy derékszögű háromszög két átfogóját kapnánk meg. Sok esetben pedig ilyen alakú illesztésre van szükség, ilyenkor pedig nagyon hasznos lehet egy ilyen műanyag KB menetes könyök. Amennyiben mégsem „L” alakú illesztésre, hanem inkább másfajtára lenne szükségünk, akkor a műanyag KB menetes könyök mellett számos más cső, csap, csavar, idom, dugó, kupak, tömlővég, kapcsoló, szelep, szerelvény, bilincs, valamint egyéb apró alkatrész és kiegészítő közül választhatunk. Természetesen a rengeteg szivattyú, tartály, illetve egyéb ipari vagy háztartási berendezés, hajtás-, szűrés- és vezérléstechnikai eszköz mellett.
SAB 183 Műanyag belsőmenetes könyök

SAB 183 Műanyag belsőmenetes könyök

Ha vízszerelésről van szó, akkor elsőként a vízcsövek, a vízhálózat jut eszünkbe és a szerelők. Ha azonban otthonunk építése, avagy felújítása végett beleássuk magunkat a vízszerelés rejtelmeibe és belemerülünk a részletekbe, akkor többek között olyan kifejezésekre bukkanunk, mint például a műanyag belsőmenetes könyök. Mi az a belsőmenetes könyök és mire jó? A belsőmenetes könyök a vízhálózatok kiépítésekor használatos idom, amely lehetővé teszi, hogy a kiépítés alatt álló csővezeték iránya idomuljon a belső, illetve külső terekhez, ahová a vezetéket tervezték. Ezeket az idomokat általában víz, szennyvíz, vagy savas folyadékok szállítására gyártják, ezért masszív, ellenálló anyagból készülnek. Beszerelésükkel a csőben áramló folyadék iránya az addigival merőleges irányba megváltoztatható. Mivel a belsőmenetes könyöknek állnia kell a nyomást, az esetleges savasságot és a folyadék irányváltoztatását is, rögzítését belső menet teszi még biztonságosabbá, strapabíróbbá. Mert ahogy a szkanderben, a vízvezetékben sem mozdulhat el a könyök!
SAB 184 Műanyag dugó

SAB 184 Műanyag dugó

A műanyag dugó éppoly pici, mint egy egér és pont olyan fürgén tud eltűnni is, ha kiejtjük a kezünkből. Mégis a jelentéktelennek tűnő aprócska műanyag idom vízhálózatokban betöltött szerepe legalább olyan fontos, mint az, hogy ne legyen egér a házban! Az egér okozta károkat mindenki ismeri, de a dugó fontosságáról aligha lehet olvasni bárhol! Pedig a vízvezetékeken is előfordulhat, hogy egy lyukat, azaz "leágazást” meg kell szüntetni, amit a direkt erre a célra kialakított műanyag dugó nélkül aligha lehet cseppmentesen megoldani! Ki ne emlékezne Hofi Géza és Koós János híres Macska duett c. nótájára, amiben a macskák egeret próbálnak fogni?! A dal tökéletesen bemutatja a dugó fontosságát, hiszen ahogy a dalszövegben is van, "Hát ilyen lukas lakásban nem lehet egeret fogni”. Ugyanez a helyzet a csövekkel is! A cső lyukak összekötéséből jön létre. Előfordul azonban, hogy a csövön több lyuk is található, mint ahol folyadékot szeretnénk átengedni, erre való a műanyag dugó, aminek szerelését külső (vagy belső) menet teszi lehetővé! Akár egérlyukról van tehát szó, akár a vízcső elágazásokról, a dugó a megoldás!
SAB 186 Műanyag kupak

SAB 186 Műanyag kupak

Egy élet is kevés lenne felsorolni, mi mindenre jó egy műanyag kupak! Először talán az ásványvíz és az üdítő ugrik be nekünk, de kupakja van az írószereknek, a kozmetikai termékeknek, a kávéfőzőnek, de még a csővezetékeknek is! A műanyag kupak elzárja a dolgok útját, többek között a víz áramlását is. Segítségével a víz nem folyik ki olyan csőelágazásokon és csővégeken, ahol azok nincsenek meghosszabbítva. Ezzel a műanyag kupak nem csak a víz elfolyását, azaz pazarlását előzi meg, de alkalmazásával a vízkő kialakulását és a cső rongálódását is elkerülhetjük! A műanyag kupaknak a megfelelő higiéniát biztosító feladata is van! Gyakran óvja a kozmetikai krémeket, a tejszínhabot, és egyéb anyagokat a szennyeződésektől, ezeknek a termékeknek épp úgy szükségük van a jól záródó, belső menetes műanyag kupakra, mint amilyen a csővezetékekhez használt műanyag kupakok. A kopolimer polipropilénből készült kupak egy műanyag idom, ami védőpajzsként szolgál a kereskedelmi forgalomban lévő számos termékhez. A műanyag kupak a tető a házon, kabát a gyermeken, függöny az ablakon, korlát az erkélyen, zebra az úton és még sorolhatnánk... A műanyag kupak legnagyobb hasznát a folyékony halmazállapotú termékek vásárlásakor élvezhetjük, csakúgy, mint a csővezetékekhez használt kupakok esetében!
SAB 190 Műanyag idom bordás csőtoldó

SAB 190 Műanyag idom bordás csőtoldó

Hiába mondják, vagy írják le a szakemberek többször is, újra és újra, hogy vásárlás előtt ellenőrizzük a szükséges méretet – mind a hosszúságot, mind a szélességet – a csövekből, hogy tökéletesen illeszkedjen az általunk kívánt helyre, mégis nagyon gyakran, főleg a kezdő, de igazából a rutinosabb felhasználók is hajlamosak arra, hogy elhanyagolják, avagy félvállról vegyék ezt a problémát. Ebben az esetben igazán hasznos lehet egy műanyag, bordás csepegtető cső idom. A bordás csőtoldó egy kicsi, könnyű, fekete színű aprócska kis műanyag csődarab, mely arra hivatott, hogy kiküszöbölje az elméretezett, azaz a gyakorlatban a túl kis hosszúságú cső vásárlásának a problémáját. A bordás csepegtető cső idom segítségével könnyedén egymásba illeszthető kettő darab műanyag cső, ezzel megnövelve a csöveink méretét, és lehetővé téve távolabbi területek elérését is. A műanyag bordás csőtoldó egy zsemle vagy egy kifli árából megmenti az életünket, azaz a kertünket, vagy a nyaralásunkat a kerti medencével. A műanyag bordás csőtoldó idom egyike annak a rengeteg apró kis alkatrésznek, melyek nélkül nem létezhet szivattyúzás vagy öntözés.
SAB 190R Műanyag idom bordás szűkített csőtoldó

SAB 190R Műanyag idom bordás szűkített csőtoldó

Háztartásunkban alkalmanként és ipari tevékenység során nemkülönben szükség van arra, hogy egy vastagabb és egy vékonyabb csövet összekapcsoljunk. Ahhoz, hogy a leghatékonyabban és csöpögés-mentesen tudjon ez az összekapcsolás történni, elengedhetetlen tartozék lehet egy szűkített csőtoldó. A bordázott menetnek köszönhetően kiválóan összeilleszthető az össze passzintásra kerülő két cső. Kialakításának köszönhetően a szűkített csőtoldó ellenáll a nyomásnak, korróziónak, élettartama miatt nagyon megéri beszerezni, ugyanis sokáig nem lesz szükség ennek az apró tartozéknak a cseréjére. Az egyetlen dolog, amire oda kell figyelni, hogy mekkora a szűkített csőtoldó hőállósága, ezeknek az apró tartozékoknak körülbelül 0 és 30 Celsius fok közé van behatárolva a hőtűrő képessége. Természetesen, ha a szűkített csőtoldó helyett más módot szeretnénk alkalmazni a rögzítésre, akkor jó szolgálatot tehetnek a különböző idomok, szerelvények, golyóscsapok vagy akár alkalmazhatunk kompenzátort vagy Norma Bilincset is.
SAB 191 Műanyag idom bordás T-idom

SAB 191 Műanyag idom bordás T-idom

Víz nélkül nincs élet, ezzel mind tisztában vagyunk. De vajon elgondolkodunk-e azon, hogy milyen úton jut el a víz a forrásától a rendeltetési helyéig? Ma már szinte minden szabályozott rendszereken keresztül történik, így a vízellátás sem kivétel: gondosan megépített csőrendszerek hozzák a tiszta vizet és szállítják el a szennyezettet. Ezeknek a rendszereknek egyik igen fontos eleme a bordás T-idom, hiszen enélkül nem lehetne sem elosztani, sem egybegyűjteni a csövekben áramló vizet. A bordás T-idom teszi lehetővé a fő vezeték leágaztatását, a különböző alrendszerek összekapcsolását, vagy éppen az elvezetendő víz egybegyűjtését. Igazi csapatjátékos, más idomokkal, könyökökkel, szűkítőkkel, közcsavarokkal, összekötő elemekkel, csövekkel együttműködve segít kialakítani a saját igényeinkhez tökéletesen illeszkedő szállítórendszert. A bordás T-idom speciális kialakításának köszönhetően stabilabban illeszthető a csövekhez vagy tömlőkhöz, így bármilyen rendszerben megbízható összekötő elemmé válhat.
SAB 191R Műanyag idom bordás szűkített T-idom

SAB 191R Műanyag idom bordás szűkített T-idom

Elosztó és gyűjtő csatornák, leágazások, betorkollások – mind-mind olyan alkalmazás, ahol kiemelkedően fontos szerepet játszik az összekötő elem. Ezekben a helyzetekben nem csupán arra kell odafigyelni, hogy legyen meg a csatlakozás, hanem az alkalmasan megválasztott keresztmetszetekre is, hiszen ahol két ág összefut vagy szétválik, ott a nyomásváltozásra is gondolni kell. Speciálisan ilyen helyzetekre lett kialakítva a szűkített T-idom, amely mind elosztó, mind gyűjtő változatban elérhető, és speciális bordázott kialakítása megakadályozza az illesztések szétcsúszását. A szűkített T-idom ipari és háztartási rendszerekben is alkalmazható, felhasználható öntözőrendszerek és egyéb vízszállító rendszerek kiépítésében, de anyaga ivóvíz szállítására is alkalmassá teszi. A szűkített T-idom és a különböző csövek, könyökök, csőtoldók, közcsavarok, karmantyúk segítségével bármilyen igény kielégítésére alkalmas cső- vagy tömlőrendszer kiépíthető, vagy a meglévő rendszer könnyedén, igény szerint bővíthető.
SAB 192 Műanyag idom bordás menetes T-idom

SAB 192 Műanyag idom bordás menetes T-idom

Egy menetes T-idom nagyon sok mindenre képes, amire nem is gondolnánk. Ez az aprócska kis fekete műanyag csődarab, mely valóban egy T-alakot formáz, képes arra, hogy megfelelő irányba terelje a tiszta, esetleg enyhén szennyezett víz áramlását. Egy bordás műanyag menetes T-idom segítségével a víz nem csak egyenes úton haladhat, de akár oldalirányba el is ágazhat. Speciális esetekben lehet erre szükség: leggyakrabban akkor, amikor két, nem teljesen egyforma csövet, csapot vagy szerelvényt szeretnénk egymáshoz csatlakoztatni, illetve amikor esetleg a csövet a csaphoz, vagy a szerelvényhez, vagy a csapot a szerelvényhez illesztenénk. A bordázottság segíti a könnyebb összeköttetést, illetve abban is megkönnyíti a helyzetünket, ha még esetleg néhány centiméternyi csőre lenne szükségünk: hiszen ebben az esetben akár csőtoldó idomként is funkcionálhat a menetes T-idomunk, mivel nem feltétlenül szükséges teljesen egymáshoz szorítani a csatlakoztatni kívánt elemeket. Amennyiben nem szükséges mégsem a menetes T-idom elágazása, számtalan más idom közül is lehetséges választani, melyek szintén mindenféle szivattyúra, csőre, csapra, szerelvényre vagy bilincsre csatlakoztathatóak!
SAB 193 Műanyag idom bordás könyök

SAB 193 Műanyag idom bordás könyök

Az élet gyakran hozza úgy, hogy valamilyen okból irányt kell váltani – éppen ezért nem meglepő, hogy az ember által épített rendszerekben is az irányváltásra való képesség az egyik alapkövetelmény. Főleg, ha olyan jelentős korlátok között kell a rendszert felépíteni, mint pl. telek- vagy épülethatár. A vízszállító csőrendszerekben a bordás könyök az egyik leghasznosabb irányváltó eszköz, ez teszi lehetővé, hogy a határok közt tarthassuk és a megfelelő irányba terelhessük az életet adó, vagy éppen a használt, szennyezett vizet. A műanyag bordás könyök ipari és háztartási felhasználásra egyaránt alkalmas, speciális kialakítása jobb illeszkedést biztosít a rendszer többi eleméhez. Társaival, a különböző idomokkal, szűkítőkkel, csőtoldókkal, tömlővégekkel, karmantyúkkal, bilincsekkel sokoldalú kiegészítői a szállítócsöveknek vagy tömlőknek, segítségükkel a bonyolult rendszerek is játszi könnyedséggel megépíthetők. Apró mérete ellenére a bordás könyök szerepe óriási a kanyarokkal tarkított csőrendszerekben.
SAB 194 Műanyag idom bordás könyökös tömlővég

SAB 194 Műanyag idom bordás könyökös tömlővég

A falból kiálló vagy bármely vízszintesen haladó csőre általában nem közvetlenül csatlakoztatjuk a locsolótömlőt, hanem egy elágazó csatlakozóelem segítségével alakítjuk ki a csapszerkezetet. Kerti csapoknál, esetenként folyadékot tartalmazó tartályoknál erre a feladatra legalkalmasabb a könyökös tömlővég. A nevéből is látszik, hogy ez L-alakú, azaz olyan formájú idom, mint egy behajlított könyök, ezért is kapta ezt a szépen hangzó nevet: könyökös tömlővég. Ebből a formából adódóan a tömlőt függőlegesen, alulról felfelé lehet a bordás kiképzésű könyökös tömlővéghez csatlakoztatni. Az ipari vagy háztartásban használt könyökös tömlővégek készülhetnek acélból vagy műanyagból. Utóbbi műanyag idom bordás könyökös tömlővégnél fontos figyelembe venni a víz-hőmérsékletet, az ajánlott hőfok maximum 30 Celsius fok. A különböző külső vizes szerelvényeknél a könyökös tömlővégen kívül jó szolgálatot tehet egy lábszelep vagy egy visszacsapó szelep, de jól használhatóak a közcsavarok, T-idomok, csőtoldó idomok, szerelvények is. A bordás könyökös idom jól használható csepegtető csövekhez is.
SAB 195 Műanyag idom Bordás tömlővég

SAB 195 Műanyag idom Bordás tömlővég

Az öntözéshez, a saját vízrendszer kiépítéséhez sok picurka idomot és szerelvényt kell beszereznie az embernek. Amikor már a legutolsó métere is megvan a csöveknek, mindent hazahordtunk, hogy elkezdődhessenek a munkálatok (például egy kútfúráshoz), akkor is marad még egy-egy fránya kiegészítő, vagy szerelvény, amit végül elfelejtünk beszerezni. Ilyen többek között a bordás tömlővég, ami egy csővezetékhez használatos idom. A bordás tömlővég mind műanyag, mind fém csővezetékekhez kapható idom. Anyagát attól függően kell megválasztanunk, hogy miből van a csövünk. A műanyag bordás tömlővég például műanyag csövekhez alkalmazható, de léteznek rézből készült bordás tömlővégek is, amelyek értelemszerűen más célt szolgálnak. A rézből készült tömlővégeket más anyagok szállítására, nagyobb nyomású rendszerekhez tervezték, míg a kedvezőbb árú, de szintén strapabíró műanyag bordás tömlővég ugyanazt a célt szolgálja. A cél pedig nem más, mint a csövek egymásba illeszthetősége és átalakítása kisebb-nagyobb méretű csövekké.
Tömlővég, piros (menetes vég, műanyag)

Tömlővég, piros (menetes vég, műanyag)

Elszabadult tömlő, nagy sugárban szanaszét ömlő, mindent beterítő víztenger? Egy megfelelő tömlővég mellett ilyen baleset soha nem fordulhat elő! Egy alkalmasan megválasztott menetes vég megfelelően erős illesztést és stabil rögzítést biztosít, így nem kell attól tartani, hogy a nagy nyomás alatt szétcsúsznak az illesztések. Ezen az aprócska elemen nagyon sok múlik, hiszen a tömlővégnek köszönhetően csatlakoztathatjuk a tömlőt akár szivattyúhoz, akár a kerti csapra, de a tömlő másik végén is a menetes vég teszi lehetővé a különböző idomok, elemek, feltétek, fejek felcsavarozását, vagy a tömlők toldását. Bárhol használjuk is a tömlővéget, biztos, hogy nem magában használjuk, hanem egy összetett rendszer elemeként. És egy rendszer akkor lesz jó, ha a legapróbb, leglényegtelenebbnek tűnő kiegészítő elem kiválasztásánál is pontosan olyan gondosan járunk el, mint a fő tartozékok esetében. A megfelelő menetes vég kiválasztása azért is lényeges, mert ezen múlik, hogy milyen elemek és hogyan kapcsolhatók még a rendszerbe.
Tömlővég, piros (menetes hollandi) műanyag

Tömlővég, piros (menetes hollandi) műanyag

Locsolótömlő, kerti tömlő, slag. Hányszor hallotta az ember ezt a kifejezést gyermekkorában, mikor nagyszülei locsolták a gyönyörű virágokat és a konyhakertet. Akkoriban olyan egyszerűnek tűnt minden, csak ki kellett nyitni a csapot, és már jött is a víz. Bár minden ilyen egyszerű lenne a felnőttek világában is. Közben rájött az ember, hogy bizony a kerti locsoláshoz sok mindenre szükség van, többek közt: locsolótömlőre, tömlővégre, tömlő összekötőre, tömlőcsatlakozóra és szórófejre. Ma már nem is kell sokáig keresgélni üzletet, ha valamelyik kiegészítő tönkremegy, legyen az a tömlővég, vagy akár az összekötő, hiszen könnyedén pótolhatjuk mindegyiket, akár a menetes hollandit is. Rengeteg méretben kaphatóak, és mind ipari, mind háztartási célokra alkalmazhatóak. A termékek ráadásul kiváló minőségűek, így attól sem kell tartani, hogy nem bírják a strapát és idő előtt tönkremennek. Ha az ember gyermekként szeretett szerelni, akkor most sem lesz nehéz dolga, hiszen könnyen összerakhatóak a kiegészítők és máris locsolhatja mindenki nem csak nagyszülei, hanem a saját kertjét is.
Tömlőösszekötő, piros (műanyag)

Tömlőösszekötő, piros (műanyag)

Az emberek többségének vágya, hogy saját kertjét, kiskertjét gondozhassa, benne a saját maga ültette növényekkel. Ahhoz, hogy a kertünk tökéletes színekben tudjon pompázni, a megtermelt zöldségek és gyümölcsök ne menjenek tönkre, elengedhetetlen, hogy csapadékmentes időszakban meglocsoljuk a haszon- és dísznövényeket, valamint a zöld területeket és a pázsitot. Ehhez a tevékenységhez szükségszerűen nem elégséges egy locsolókanna, hanem általában locsolótömlő segítségével tudjuk végrehajtani ezt az időigényes kertgondozási feladatot, egyenletesen elteríteni a szükséges vízmennyiséget. Ahogy a locsoló tömlőknek is többfajta változata van, úgy ezeknek a tömlőknek az összekapcsolására is számos típusú tömlőösszekötő alkatrész létezik. A tömlőösszekötő két tömlőfél összekötésére alkalmazható, csőbilincs, illetve menetesen bontható funkció alkalmazásával. Az összeszerelés során jó szolgálatot tehetnek még a különböző idom és szűkítő karmantyúk, közcsavarok, csőtoldalékok és tömlővégek, valamint a műanyag kupakok és dugók is.
Tömlőcsatlakozó Elpumps

Tömlőcsatlakozó Elpumps

Az ördög a részletekben rejlik, tartja a mondás. És milyen igaz! Egy megfelelően működő rendszer sok apró elemből áll össze, amelyeknek nemcsak önmagukban kell jónak lenniük, hanem az összes többi elemmel is megfelelően tudniuk kell együttműködni. Mit ér önmagában egy jó szivattyú a megfelelő tömlő nélkül? És ha mindkettő megvan, közéjük még kell egy alkalmas tömlőcsatlakozó is, hiszen bármilyen aprócska elemnek tűnik is, ezen múlik, hogy tudjuk-e őket együtt használni. A tökéletes rendszer az igényesen összeválogatott idomokból, csövekből, csapokból, szűkítőkből, összekötőkből és megannyi apró elemből építhető fel, amelyekre, valljuk be, sokszor nem fektetünk elég hangsúlyt. A megfelelő tömlőcsatlakozó elengedhetetlen kelléke a szivattyúknak, hiszen ez a kapocs a tömlő és a szivattyú között mind a bemeneti, mind a kimeneti oldalon. Egy jó tömlőcsatlakozó tökéletesen illeszkedik a szivattyú és a tömlővég felé is, megfelelő tömítéssel, megakadályozva a szivárgást, a folyadék elfolyását és a teljesítményvesztést.