VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
 termék/oldal
Szállítási határidő:Raktárról
18 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Jelenleg nem kapható (beszerzés alatt)
30 000 Ft (áfával)
Részletek
Szállítási határidő:Jelenleg nem kapható (beszerzés alatt)
30 000 Ft (áfával)
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
36 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
40 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
50 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
60 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
26 500 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
39 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
50 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
150 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
30 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
80 000 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
14 000 Ft (áfával)
db
Részletek

Egy kerti tó kialakítása rengeteg időt, energiát és pénzt igényel. És hiába épült meg a saját tavunk, még mindig nem dőlhetünk hátra. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a mesterséges tavak nem képesek maguktól tisztulni. Ezért, ha nem szeretnénk, hogy a tavunk vize néhány hét után algás és büdös legyen, szükségünk lesz egy mesterséges szűrőberendezésre. Erre pedig a legjobb megoldást a kerti tó szivattyú jelenti.

Mikor hasznos egy kerti tó szivattyú?

A kerti tó szivattyú segítségével megakadályozhatjuk, hogy a tavunk vize zavaros és büdös legyen. A piszkos víz nem csak esztétikai szempontból hátrányos, de a tóban élő halak és növények kipusztulásához is vezethet. A kerti tó szivattyú környezetbarát megoldást jelent, hiszen vegyszermentesen távolítja el az oda nem illő algákat és baktériumokat, így a halaink nincsenek veszélyben.

Ma már egyre jobban figyelnek arra, hogy a kerti tó szivattyú megjelenése dizájnos legyen, hiszen miért is ne szolgálhatna dekorációként? Egyes típusok vízi játékokkal és UV lámpákkal vannak felszerelve. Ezek az extra funkciók nem csak látványosak, de működésük során oxigént is juttatnak a vízbe, ami elengedhetetlen a vízi élőlények számára.

Érdemes beszerezni kerti tó szivattyút akkor is, ha egy kisebb szökőkutat szeretnénk kialakítani otthonunkban, vagy az irodában. Szivattyúink beltéri használatra is megfelelőek. 

A kerti tó szivattyú fajtái

A kerti tó szivattyúkat működés és funkció alapján 3 csoportra oszthatjuk: szűrőtápláló szivattyúk, szökőkút szivattyúk, valamint vízesés és patak szivattyúk.

A tószűrő tápláló szivattyú feladata, hogy eljuttassa a tó vizét a kerti tó szűrőbe. Ennek a típusnak nincs szivacs a szívó része előtt, vagyis a szilárd szennyeződések nem akadnak fenn, hanem eljutnak a szűrőbe. A szivattyú a víz áramoltatásával biztosítja annak tisztaságát és minőségét. A tószűrő tápláló szivattyú szívó nyílása ideális esetben 6-8 mm, így nagy mennyiségű szennyeződést képes eljuttatni a szűrőbe. Fontos, hogy a szivattyú 1-2 óránként át tudja forgatni a tó teljes vízmennyiségét. A folyamatos működés növeli az energiafogyasztásunkat, ezért nem árt odafigyelni a megfelelő eszköz kiválasztására.

A szökőkút szivattyú célja, hogy működtesse a mesterséges tóban kialakított szökőkutat. Ennek a típusnak szűrőszivacs, vagy nagy felületű védőrács fedi a szívó részét. Ez a kialakítás megakadályozza, hogy szennyeződések jussanak a szökőkút szerkezetébe. Ebből kifolyólag azonban a szökőkút szivattyú nem alkalmas szűrők táplálására.

A vízesés és patak szivattyúk olyan tószűrő vagy szökőkút szivattyúk, melyek egy patakot, vagy vízesést táplálnak. Ezeknél a verzióknál figyelembe kell venni a szivattyú emelési magasságát, hogy fel tudja pumpálni a szűrőből kilépő vizet a kívánt magasságig. Ha patakot vagy vízesést szeretnénk létrehozni, érdemes nagyobb teljesítményű szivattyút választani, de érvényes az általános szabály is, hogy egy szivattyút csak egy funkcióra használunk.

Kerti tó szivattyú méretek

A megfelelő méretű kerti tó szivattyú kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni. Az első, és talán a legfontosabb, hogy mekkora a tószűrő maximális terhelhetősége. Ha túl nagy teljesítményű szivattyút csatlakoztatunk a szűrőre, károsítjuk a berendezést, ráadásul a tisztítás sem lesz már olyan hatékony.

Ezután vegyük figyelembe, hogy a szivattyú milyen messzire fogja szállítani a tó vizét. Azt talán mondani sem kell, hogy a vízpumpát a tó vizébe, míg a szűrőt a tavon kívül kell elhelyezni. Így aztán nem mindegy, hogy mekkora a kettő közötti távolság, hiszen minden egyes méterrel csökken a vízmennyiség, amit a szivattyú szállítani képes.

A kerti tó szivattyú funkciója is meghatározó jelentőségű. Amennyiben szökőkutat, esetleg vízesést szeretnénk üzemeltetni a kerti tó szivattyú segítségével, ajánlott a szükségesnél nagyobb teljesítményű eszközt választani, hiszen magasabbra kell eljuttatni a vizet. Egy gyakorlati példa, hogy egy 700 liter/órás vízpumpa mindössze egy kisebb vízköpő működéséhez elegendő. Ha már fél méterrel a felszín felé szeretnénk egy kis patakot, akkor legalább 2500 liter/óra teljesítményre van szükség.

A kerti tó szivattyú téliesítése

A kerti tó szivattyú megfelelő téliesítésével biztosíthatjuk, hogy a berendezés következő nyáron is hibátlanul működjön. Ennek első lépése, hogy ősszel vegyük ki a tóból. A szűrőszivacsot, valamint a rotort alaposan tisztítsuk meg. Amennyiben magas a víz mésztartalma, használjunk vízkőoldót. A letisztított szivattyút helyezzük egy vízzel teli tartályba. Ha ilyen módon tároljuk, megakadályozhatjuk a csapágyak kiszáradását. A tároló tartályt fagytól védett helyen őrizzük.

Kiegészítők kerti tó szivattyúhoz

A kerti tó szivattyú önmagában még nem elég a tó vizének tisztántartásához. Ehhez szükség van még egy tószűrőre is. A tószűrő lehet biogolyós, ami kifejezetten előnyös, ha KOI pontyok élnek a vízben.

A legkorszerűbb tószűrők UV lámpákkal vannak ellátva. Ezek a lámpák UV-C fényt bocsátanak ki, ami képes helyreállítani a víz állagát. Az ultraibolya fény elpusztítja a rossz baktériumokat és a nem megfelelő algákat. Ezáltal áttetsző lesz a tó vize. Az elpusztított baktériumok a szűrőbe kerülnek, innen pedig már csak a tiszta víz kerül vissza a tóba.