VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Merülő szivattyú

 termék/oldal

A szennyezett víz vagy tiszta víz szivattyúzásához használhatunk úgynevezett merülő szivattyúkat is, amik között van olyan, ami teljesen víz alatt működik, így oldva meg a motor hűtését, de van olyan is, amibe eleve hűtőfolyadékot terveztek, így a nem kell állandóan vízbe merülnie. Az alábbiakban megnézzük, hogy mire használhatók ezek a szivattyúk, és hogyan lehet kiválasztani a céljainknak leginkább megfelelőt.

Mi az a merülő szivattyú?

A merülő szivattyúnál az a különlegesség, hogy az elektromos motor felül kap helyet benne, míg a lapátok alul helyezkednek el. Leginkább szennyezett víz, de nem szennyvíz szivattyúzására találták ki őket. 

A szennyvízben lehetnek olyan nagyobb szennyeződések, amikkel nem minden merülőszivattyú képes elbánni. Gondoljunk csak arra, hogy a különböző törlőkendőktől kezdve az ételmaradékokon át mennyi minden végezheti a szennyvízben. A szennyvízszivattyúk védelmének érdekében arra is figyelni kellene, hogy ne öntsünk mindent a WC-be. Minél nagyobb darabok kerülnek bele, annál inkább borítékolható a dugulás, aminek elhárítása nem kis költség. 

 A merülő szivattyúk alkatrészeinek anyaga többféle is lehet, ám a járókerék anyaga általában rozsdamentes acél. A 10 mm-es résmérettel rendelkező nyitott járókerék biztosítja azt, hogy a merülő szennyezettvíz szivattyút biztonságosan lehessen használni talajvíz, felszíni víz és esővíz szivattyúzására is. Vannak azonban olyan merülő szivattyúk is, amik már 30 mm-es szemcsemérettel is elbánnak.

A merülő szivattyúk járókereke és szivattyúháza is általában rozsdamentes acélból készül. A szállított folyadék hőmérséklete akár 50 fokos is lehet, de a legtöbb darab 30-35 fokig üzemképes. A szállítandó közeg enyhén savas vagy lúgos lehet, de szennyvíz nem. Az emelőmagasság akár 7,5 méter is lehet, míg a maximum merülési mélység 7 méter. A tengelytömítésük legtöbbször szimering. Folyadékszállításuk 6-180 liter/perc tartományon belül mozog, bár ez típusonként eltérő lehet.

Milyen feladatokhoz érdemes merülő szivattyút használni?

Merülő szivattyúkat használhatunk elázott épületrészek víztelenítésére, vagy háztartási szennyezett vizek (pl.: mosogatólé), de nem szennyvizek elvezetésére. Mindkettőre nagy szükség lehet, főleg manapság, amikor a hirtelen esőzések száma egyre nagyobb.

A jövőben egyre többször fogunk olyan helyzettel találkozni, amikor a hirtelen lezúduló esővizet a csatornarendszer nem tudja elvezetni. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tesz egy Grundfos merülő szennyezettvíz szivattyú.

Merülő szivattyúk kaphatók ipari és háztartási használatra is, természetesen nem ugyanolyan méretű, teljesítményű és áramigényű a két területre szánt szivattyú. Az ipar szinte minden területén szükség lehet a merülő szivattyúra, hiszen a különböző gyártási folyamatok közben keletkezik szennyezett víz többek között az élelmiszeriparban, gyógyszeriparban, sőt a mezőgazdaságban is, ahol a földekről is szükség lehet néha arra, hogy eltávolítsuk a belvizet. A jelenlegi klímafolyamatok riasztó tendenciái miatt nemcsak a víz eltávolítására, de tartályokba szivattyúzására is egyre többször szükség lehet. Hiszen az összegyűlt esővíz még használható öntözésre, esetleg állatok itatására a megfelelő tisztítás után.

A merülő szivattyúk jól használhatók árasztásos öntözési rendszerekben, szökőkutak vizének keringetésére, tartályok, medencék vizének mozgatására. Néhány típus úszókapcsolós kivitelben is kapható. A medencék vizének tisztántartása kiemelt feladat nyáron, hiszen egy teljesen feltöltött medencében sok száz liter vízről kell gondoskodni. 

Merülő szivattyú vs. búvárszivattyú: mi a különbség?

A merülő szivattyú és a búvár szivattyú alapvetően a felépítésükben, szerkezetükben térnek el egymástól. Míg a merülő szivattyúnál alul helyezkednek el a lapátok, addig ez rész a búvárszivattyúnál a szerkezet tetején helyezkedik el. Egyébként mind a kettő alkalmas a vizes közegben való működésre. 

A merülő szivattyúk előnyei

A merülő szivattyúk nagyon sokoldalúan használhatók a ház körül és ipari területen egyaránt. Ha sikerül egy igazán minőségi darabot beszerezni, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy jó időre megoldottuk a szennyezett víz elvezetését vagy akár a fenntartható öntözést.

Motortejlesítményüket tekintve is igen nagy a szórás az egyes darabok között, hiszen már 450 W-tól találhatunk merülő szivattyúkat, egészen 800 W-ig.

A szökőkutaktól kezdve a medencékig bárhol bevethetők a kertben, ahol vizes közegben kell dolgozni. Nem kell tehát minden kerti feladatra külön szivattyút beszerezni, elég egy olyan, ami a legtöbb feladatot el tudja látni.

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a legmegfelelőbb merülő szivattyút?

A legjobb merülőszivattyút akkor fogjuk tudni kiválasztani, ha teljesen pontosan körvonalazzuk azt, hogy mire szeretnénk majd használni. A csak tiszta vízhez készült merülő szivattyút például nem tudjuk szennyezett víz esetén használni, erre más típust kell választanunk.

Márka tekintetében a Grundfos neve ismerősen csenghet sokak számára, még úgy is, hogy nem vagyunk szivattyúszakértők. Egy Grundfos merülő szivattyúval nem lehet mellélőni. Ugyanagy feltétlenül megbízhatunk az Elpumps szennyezettvíz merülő szivattyúkban

Ezek a márkák arra is garanciák, hogy nem fog tönkremenni a szivattyúnk az első használat után. A szennyezett víz megfelelő elvezetése nagyon fontos nemcsak ipari területen, de a háztartásokban is, ezért elengedhetetlen, hogy ha szükség van a merülő szivattyúra, akkor az jól működjön. 

Minden vízzel kapcsolatos tevékenység a legnagyobb odafigyelést követeli meg, hiszen lassan értékesebb anyag lesz a Földön, mint bármi más. Minden olyan eszköz, ami garantálni tudja a leghatékonyabb vízgazdálkodást, akár úgy, hogy a megfelelő szűrős szivattyún átengedett szennyezettvíz még használható valamire, akár locsolásra, akkor az minden pénzt megér.

A jövőbe fektetünk be hosszú távon, ha egy minőségi merülő szivattyút vásárolunk. Az ilyen komoly eszközökön nem szabad spórolni, mert később csak bosszúságot okoz a nem megfelelő működés.