VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
 termék/oldal
Szállítási határidő:Raktárról
Garancia:12 hó
Csatlakozás:3" (B75)
Szivattyúház:Alumínium
Tengely:Flexibilis
Fordulatszám:3600 f/perc
477 600 Ft (áfával)
db
Részletek
Szállítási határidő:Raktárról
Csatlakozás:3" (B75)
Szivattyúház:Alumínium
Tengely:Flexibilis
Fordulatszám:3600 f/perc
492 800 Ft (áfával)
db
Részletek

Zagyszivattyú magas minőségben

A zagyszivattyú olyan szivattyú, amely képes elszállítani a szilárd szennyeződéseket tartalmazó folyadékokat. Ezt elsősorban a robosztus felépítése és a kiemelkedően nagy teljesítménye teszi lehetővé. Az építkezéseken, a bányászatban, és az ipar számos másik területén is zagyszivattyút használnak a víztelenítéshez.

A készletünkön megtalálható ipari zagyszivattyúk nehéz munkakörülmények között is hosszú élettartamot biztosítanak. Az általunk forgalmazott termékekre 12 hónap garanciát vállalunk! Rendelésedet raktárról szállítjuk.

Mire jó a zagyszivattyú?

A zagyszivattyút arra tervezték, hogy alkalmas legyen mindenféle zagy szállítására. De mi az a zagy? A zagy olyan szennyvíz, amely szilárd szennyeződéseket (pl. homok, iszap, kavics, stb.) tartalmaz.

Egy hagyományos kerti szivattyú nem tudná elvégezni a zagy szivattyúzását, ugyanis nem elég ellenálló az anyaga, vagyis a szilárd szemcsék hamar elkoptatnák. Ezzel szemben a zagyszivattyúk olyan kopásálló anyagból készülnek, amik ellenállnak a szilárd anyagok súrlódásának és ütközésének.

A zagyszivattyú erőteljes felépítése egy nagy teljesítményű motorral egészül ki. A motor akkora nyomást biztosít, hogy nagyobb mennyiségű zagy elszállítása sem jelent problémát. A megbízható teljesítménynek köszönhetően a szállítási távolság is jelentősen megnő a zagyszivattyú esetében.

Ha tehát nagyobb méretű, szilárd szennyeződéseket szeretnénk továbbítani nagy mennyiségben, a zagyszivattyú jelenti az ideális megoldást. Tartós anyaga ellenáll a korróziónak és a kopásnak, így durvább környezetben is hosszú élettartamra számíthatunk. A nagy teljesítményű motorral pedig hosszabb távolságba is szállíthatjuk a szennyezett folyadékot.

A zagyszivattyú felhasználása

A zagyszivattyú felhasználása meglehetősen változatos, hiszen számos olyan szituációban találkozhatunk vele, ahol szennyezett vizet vagy szilárd anyagokat is tartalmazó folyadékot kell eltávolítani.

Nélkülözhetetlen szerepe van az építőiparban. Az építkezési helyszíneken gyakran előfordul talajvíz, amit kizárólag zagyszivattyú segítségével távolíthatunk el az alapokról és az árkokból. Ugyanígy, a felhalmozódott csapadéktól, és a kiásott földből keletkezett iszaptól is segít megszabadulni. A hatékony víztelenítés révén a zagyszivattyú jelentősen megkönnyíti az építkezési munkálatokat.

Az építőipar mellett a bányászatban is előszeretettel alkalmaznak zagyszivattyút. A kitermelés során folyamatosan iszap és törmelék keletkezik. A zagyszivattyúk segítenek ezeket a szennyeződéseket a hatékonyan eltávolítani, ezzel pedig megkönnyítik a munkavégzést, és a biztonságosabb környezetet teremtenek.

A mezőgazdaságban is gyakran használnak zagyszivattyút, ha az öntözővíz forrása nem tiszta víz, hanem például egy folyó vagy tó vize, amely szilárd anyagokat is tartalmazhat. Szintén zagyszivattyúval oldják meg az istállókban keletkező trágya és iszap elszállítását.

Természetesen egyéb más területeken is szükség van zagyszivattyúra, így többek között a szennyvíz tisztításban, az árvíz védelemben, vagy a víztározók ürítésében.

A zagyszivattyú típusai

A zagyszivattyúkat a telepítésük alapján két csoportba oszthatjuk: merülő, és száraz telepítésű szivattyúk.

A merülő zagyszivattyúkat közvetlenül a zagyba merítik, ahonnan egy széles szívó nyílás segítségével távolítják el a szennyezett folyadékot. Ez a típus ideális ideiglenes szivattyúzási feladatok ellátására, amelyet a kompakt, hordozható kialakítása tesz lehetővé. Az elektromos motor azonban kisebb teljesítményt eredményez, mint amire a száraz telepítésű szivattyúk képesek.

A száraz telepítésű zagyszivattyúk nagy teljesítményének köszönhetően hosszabb távolságra szállíthatjuk a zagyot. A robusztus felépítés miatt ellenállóbbak a durva szennyeződésekkel szemben is, így az élettartamuk is meglehetősen hosszú. Ami hátrányt jelenthet, az a túlságosan zajos működés.

A zagyszivattyú működése

Működésük alapján kétféle zagyszivattyút különböztetünk meg: vannak a centrifugális zagyszivattyúk és a membrános zagyszivattyúk.

A zagyszivattyúk leggyakrabban centrifugális elven működnek. Ennél a kialakításnál a motor tengelyére egy járókerék van felszerelve, amit lapátokkal láttak el. A járókerék forgása centrifugális erőt hoz létre, és ezzel biztosítja a zagy szállítását. A folyadék áramlását egy spirál alakú ház, a diffúzor irányítja, mígnem a zagy a nyomócsövön keresztül távozik.

A membrános zagyszivattyúk kíméletesebbek a szilárd anyagokkal szemben, mint a centrifugális szivattyúk. Ebben az esetben a membrán pulzáló mozgása szivattyúzza a zagyot.

A membrán előre mozgása során megnő a szivattyú térfogata, ezáltal csökken a nyomás, és a zagy a szívószelepen keresztül beáramlik a szivattyúba. Amikor a membrán hátrafelé mozog, a szivattyú térfogat csökken, a nyomás megnő, és a zagy a nyomószelepen keresztül távozik a szivattyúból.

A membrános zagyszivattyúk általában kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a centrifugális zagyszivattyúk, de emiatt alkalmasabbak olyan zagyok szivattyúzására, ahol a szilárd részek nem sérülhetnek (pl. élelmiszeriparban, gyógyszeriparban).

Mi alapján válasszunk zagyszivattyút?

A megfelelő zagyszivattyú kiválasztásának első lépése, hogy meghatározzuk a szállítandó közeget. A szilárd anyagok mérete és mennyisége jelentősen befolyásolják azt, hogy milyen típusú zagyszivattyúra lesz szükségünk.

Ugyancsak fontos tényező a szállítandó folyadék mennyisége, és a kívánt szállíŧási távolság. Érdemes ezt is előre meghatározni, és az alapján kiválasztani a zagyszivattyút. Fontos, hogy kellő teljesítménnyel rendelkezzen a választott darab.

Ha biztosra szeretnél menni, kérdd egy szakember segítségét. Webáruházunk kollégái örömmel válaszolnak minden felmerülő kérdésre.