VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Nem lehet nem szeretni a felfújható SUP-ot

Nyitólap   »   Blog   »   Nem lehet nem szeretni a felfújható SUP-ot
2021. Május 26.

Nem lehet nem szeretni a felfújható SUP-ot

A felfújható SUP nem más, mint a merev szörfdeszka teljesen újragondolt változata. Az állva evezés és a SUP jóga elengedhetetlen kelléke. Ezek a vízi sportok hazánkban is egyre népszerűbbé válnak és ez lényegében a felfújható koncepciónak köszönhető, illetve az ebből származó előnyökből.

Miben rejlik a felfújható SUP különlegessége?

Aki próbált már felállni a vízen valamilyen felfújható úszóalkalmatosságon, az megtapasztalhatta, hogy ez egy lehetetlen művelet. Ha nem egyenletes a súlyelosztás a gumimatracon, akkor összecsuklik és lecsúszunk róla. A felfújható SUP-ot elsősorban a merevsége különbözteti meg egy átlagos matractól. Ebben is levegő van, amitől nagyjából 1 bar nyomás keletkezik a „deszka" belsejében. Ez már elegendő ahhoz, hogy elbírja egy felnőtt ember súlyát. A „deszka" alsó és felső részét belülről vékony szálak kötik össze, ennek köszönhetően megtartja az alakját és nem lesz felfújt állapotban hordó formája.

Felfújható SUP a profik ajánlásával

Azt hihetnénk, hogy a profi szörfösök rá sem néznek a felfújható SUP-ra, pedig ez egyáltalán nem igaz, mert bizonyos szempontból előnyösebb a használata, mint a hagyományos merev szörfdeszkáknak. Például az állóevezés szempontjából sokkal praktikusabb egy ilyet beszerezni. Tanuláshoz is ideális, mivel ezekkel könnyebb megtenni az első néhány evezőcsapást.

A felfújható SUP előnyeiről néhány szóban

Sokkal könnyebb szállítani, hiszen egy hagyományos, merev szörfdeszka nem fér el egy személyautó csomagtartójában. Ilyenkor tetőcsomagtartóra van szükség és az sem kizárt, hogy a szállítás során megsérül. Ezzel szemben, a felfújható SUP leengedett állapotban nagyon kevés helyet foglal, ami miatt elfér egy átlagos autó csomagartójában. Sőt, még repülőgépen is szállítható, hogyha az édesvíz helyett, a tenger hullámain szeretnénk ringatózni.

Ebből következik, hogy utazáshoz ideális. Bárhová magunkkal vihetjük. Nem kell azon töprengeni, hogy vajon megéri egy napra leugrani a Velencei tóhoz, mivel egy merev deszka ez esetben dilemmát okozhat a macerás szállítás miatt.

Puhább a felülete és ez nem a talpunk kényeztetése miatt fontos, hanem inkább akkor, amikor elesünk. Mert nem mindegy, hogy nagyot koppan az állunk vagy sérülés nélkül megússzuk. Így a gyermekekkel is könnyebb megszerettetni ezt a vízisportot, hiszen nem fognak attól rettegni, hogy beütik magukat egy esés alkalmával, ami nagyobb önbizalmat eredményez evezés közben.

Sokkal stabilabbak, ez pedig főleg erősebb hullámzás esetén mutatkozik meg. Ebből következik, hogy a stabilabb felület miatt a tanulás is könnyebb. Kibírja az extrém terhelést is. Akár egy autóval is áthajthatunk rajta, persze ez senkinek sem ajánlott, de néhány gyártó így reklámozza és teszteli a termékét. Ha mégis kilyukadna, akkor a hibát a javítókészlettel orvosolhatjuk.

A felfújható SUP hátrányai

Szerencsére ebből kevesebb van, mint az előnyökből, de azért ezekkel is számolnia kell, hogyha felfújható SUP vásárlása előtt áll.

Megfelelő nyomás esetén kellően merevnek számítanak, de mégsem annyira, mint az üvegszálas vagy karbon változatok. Minden evezés előtt fontos ellenőrizni a nyomást, mert ha az egy kicsivel is kevesebb, mint 1 bar, akkor hajlani fog, amint ráállunk. Valamivel lassabban lehet haladni a felfújható változatokkal, mivel a merev modellek jobban fekszenek a vízen, ezért ezekkel könnyebb manőverezni.



Megosztás másokkal: