VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Kerti szivattyú

 termék/oldal

Kerti szivattyút keres? A legjobb helyen jár!

Egy szép és gondozott kert nemcsak jól mutat a ház körül, de kiváló teret is nyújt ahhoz, hogy minél többet legyünk szabad levegőn. Ez testnek és léleknek is jót tesz. Ahhoz, hogy a kertünkből a lehető legtöbbet tudjuk kihozni, a megfelelő öntözés elengedhetetlen, de az sem mindegy, hogy ez mennyire terheli meg a pénztárcákat. Egy minőségi kerti szivattyúval sokat tehetünk azért, hogy optimálisan működjön az öntözőberendezés. 

Kerti szivattyúk típusai és működésük

A kerti szivattyúk az úgynevezett felszíni szivattyúk családjába tartoznak, ami azt jelenti, hogy szárazon használhatók, szemben a búvárszivattyúkkal, amik csak vizes közegben funkcionálnak. Másik nevük az önfelszívó szivattyú.

A kerti szivattyúk a locsolás eredményessé tételén kívül felhasználhatók a ház vízellátásának korszerűsítésében is, sőt a gázos vizű kutaknál is bevethetők. Kerti szivattyút 9 méteres mélységig lehet használni. Jöjjenek most a főbb típusok!

Mint majdnem minden szivattyútípusból, ebből is létezik háztartási és ipari. Az ipari nagyobb teljesítménnyel operál,. Mindkét fajta kiegészíthető úgynevezett hidrofor tartállyal és vezérlővel, ami az automatikus működés alapja.

A Lowara önfelszívó szivattyúk között teljesítmény alapján is válogathatunk a 0,37 kW-tól kezdve 0,75-ig. 

Az Ebara Jex önfelszívó szivattyúk is mind jó választások a kerti öntözőrendszerek kialakításához, de ásottkutaknál is jó szolgálatot tehetnek. Általában 8 méteres szívómélységig üzemelnek megfelelően.

Az Ebara japán cég további precízen és tartósan jól működő szivattyúi az Ebara Jesx kerti önfelszívó szivattyú és az Ebara Jes típusú. Mindkét sorozat rozsdamentes szivattyúházzal és Noryl járókerékkel készül. Folyadékszállításuk 5-45 L/perc.

Az Ebara JE kerti önfelszívó szivattyúknál már a járókerék is rozsdamentes acélból készül, és 20-70 L/ perc a folyadékszállításuk. 

A Foras PC önfelszívó szivattyúk öntöttvas szivattyúházához, réz járókerék társul. Teljesítményük a 0.59 kW és 0.74 között változik. Szintén 5-45 L/perc a folyadékszállításuk. Fontos, hogy nem reagens, szennyeződések nélküli folyadékok szivattyúzására alkalmas. Fúrt kutakhoz, öntözőrendszerekhez, fóliasátrakhoz kitűnő választás. 0⁰C alatti folyadékokhoz nem használható.

A Foras JXF kerti önfelszívó szivattyúk rozsdamentes acél szivattyúházzal, Noryl (műanyag) járókerékkel készülnek. Szökőkutakhoz és fúrt kutakhoz is használhatók, ám csak tiszta víz szivattyúzására alkalmasak. 10-63 L/perc folyadékszállításra is képesek. Maximális szívómélységük 9 méter.

A Foras JA önfelszívó szivattyúk öntöttvas szivattyúházzal és Noryl járókerékkel rendelkeznek. Terméktől függően 20-90 vagy 20-140 L/perc folyadékszállítást is képesek produkálni. Az öntözőrendszerek, gázos kutak kiszolgálásán kívül társasházak és üzemek vízellátását is megoldhatjuk a segítségével.

A kerti szivattyú karbantartása: tippek és trükkök

Néhány egyszerű használati és tisztítási szabály betartásával megnövelhető a kerti szivattyú működési ideje, valamint kiküszöbölhető egy sor meghibásodás is.

A kerti szivattyúval tiszta vizet tudunk szivattyúzni, ám mivel az öntözésre sokszor esővizet, ciszternák, kutak vizét használjuk, óhatatlanul is kerülnek szennyeződések a szerkezetbe. Ezek legtöbbször a beépített szűrőnél rakódnak le, ezért ezt az alkatrészt rendszeresen tisztítani kell, ami vizes átöblítést jelent. Ha esetleg olyan készülékünk van, ami nem rendelkezik beépített szűrővel, akkor egy előszűrőt is beszerezhetünk, megelőzve ezzel a szennyeződések okozta eltömődést.

A szűrőn kívül a csövek is ki vannak téve a szennyeződéseknek és a vízkőnek is. Ezek eltávolításához használhatunk bolti tisztítószereket, de a régi jól bevált hígított ecetet is, ami a vízkő kiváló ellenszere.

A légtelenítést is fontos időről időre elvégezni, ha ugyanis nem megfelelő vízszint mellett működik a szivattyú, akkor levegő kerülhet bele, ez pedig rontja a teljesítményét.

Használat közben a kerti szivattyút szilárd talajra érdemes állítani, tehát nem a fűre. Ha a kert közepén szeretnénk használni, ahol nincs épp beton vagy aszfalt felület, akkor tegyünk a szivattyú alá valami egyenes és kemény alátétet, hogy biztosan állhasson.

Télen a kerti szivattyút egy olyan helyiségben kell tárolni, ahol nem megy 0⁰C alá a hőmérséklet, ugyanis a fagynak nem áll ellen. Mielőtt elpakolnánk a kerti szivattyút, meg kell győződni róla, hogy sehol nem maradt-e benne véletlenül pangó víz. A tömlőket alaposan rázzuk és szárítsuk ki. 

Mivel a kerti szivattyú felszíni, tehát szárazon használható, arra is figyelni kell, hogy a telelés helye is lehetőleg száraz legyen. Már csak azért is, hogy az alkatrészeket ne kezdje ki a nyirkos, hideg levegő. Mindenfajta tisztítás előtt természetesen mindig áramtalanítani kell a készüléket.

A fentiek betartásával sokat tehetünk azért, hogy a kerti szivattyú sokáig problémamentesen működhessen.

Kerti öntözőrendszerek telepítése kerti szivattyúval

Mivel a víz gazdaságos és fenntartható elosztása egyre nagyobb probléma, nem mellékes, hogy a kertben milyen öntözőrendszer működik, ehhez milyen eszközöket szerzünk be.

Az esős napok számának csökkenése és a csapadékeloszlás hektikussá válása miatt remek lehetőség az esővízgyűjtő tartályok beszerzése. Ezekben eltárolható a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz, és felhasználható később az aszályos napokon. 

A tartályokból szivattyúk segítségével könnyen eljuttatható a víz a kert legtávolabbi pontjára is. 

A csepegtető vagy árasztásos öntözőrendszerek ugyanígy rácsatlakoztathatók tartályokra vagy fúrt kutakra is. Ezekhez mind találhatunk a kerti szivattyúk között olyat, ami megoldja a víz optimális elosztását.

Hogyan válaszd ki a legmegfelelőbb kerti szivattyút?

Minden attól függ, hogy mire szeretnéd használni. Teljesen másfajta kerti szivattyúra lesz szükséged, ha a kútból szeretnél vizet szivattyúzni, és más akkor, ha a kerti tó vagy az öntözőrendszer működtetéséhez kell. Érdemes szakemberekkel egyeztetni a vásárlás előtt úgy, hogy már kész tervek vannak a fejedben.