VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hidrofor szivattyú

 termék/oldal

A fenntartható és tudatos vízhasználat nemcsak ipari szinten fontos, hanem a háztartásokban is. A változó éghajlat, az egyre inkább kiszámíthatatlanná váló csapadék is azt sürgeti, hogy korszerű és megbízható vízellátást biztosítsunk magunk és környezetünk számára. Ebben segíthet a hidrofor szivattyú, no meg még sok más dologban is. Vegyük sorra őket!

Mi az a hidrofor szivattyú?

Induljunk ki a nevéből! A hidro- előtag egy görög szóból származik, mégpedig a hüdór, azaz víz szóból. Innen került minden vízzel kapcsolatos eszköz és folyamat elé. A fór utótag a szintén görög phoros ‘vivő’ szó származéka. Ezzel meg is kaptuk a fő funkcióját.

Érdekesség, hogy a hüdrophoros, azaz vízvivő, olyan papnőt jelölt az ókori görögöknél, aki legfőképp Démétér és Artemisz tiszteletéhez kapcsolódó rítusok alkalmával korsóban vizet hozott. Ezt számos kis szobor is megörökítette. 

Minden olyan szivattyút nevezhetünk hidrofor szivattyúnak, ami beépíthető egy hidrofor rendszerbe, szárazbeépítésű és legtöbbször centrifugális elven működik. Többek között a házi vízművek része is a hidrofor szivattyú, a hidrofor tartállyal együtt. Ez az egyik legelterjedtebb használati területe. 

A házi vízművek részeként komplett nyaralók vagy kisebb házak vízellátását is segít megoldani a hidrofor szivattyú, de nyomásfokozásra is kiváló. Ha egy fúrt kúttal tudjuk kombinálni a házi vízművet, akkor ez teljes egészében ki tudja váltani a vezetékes vizet. Ez olyan helyek létfontosságú, ahol a vezetékes víz csak korlátozottan vagy egyáltalán nem érhető el. Már azzal is sokat tehetünk a vízkészlet megóvásáért, ha a ház körül felmerülő egyes vizes feladatokat a házi vízműre bízunk.

A hidrofor szivattyúval tiszta, szennyeződésektől mentes vizet lehet szivattyúzni megadott hőmérsékleten. A 30 foknál melegebb víz szivattyúzására már speciálisabb szivattyút kell alkalmazni, nem is beszélve a fűtési keringető szivattyúról, ami kifejezetten a forró víz keringetésére használható.

A hidrofor szivattyút nem csak házi vízműveknél használják

A hidrofor szivattyú azért is hasznos, mert nemcsak házi vízművekben, hanem számos más helyen is használható a ház körül. Az úgynevezett JET rendszerű, kerti önfelszívó szivattyúkat is nevezhetjük hidrofor szivattyúknak, amik az öntözés korszerűsítésében és takarékossá tételében jelentenek segítséget. A kerti szivattyúk lehetnek több járókerekesek is. Ezek az öntözésen kívül szökőkutakban is helyet kaphatnak. Arra figyelni kell, hogy csak tiszta vizet lehet vele szivattyúzni. A kutak vizénél előfordulhatnak apróbb szennyeződések, ezek kivédésére érdemes egy szűrőt alkalmazni.

A hidrofor szivattyúk tehát több olyan feladatot is el tudnak látni, amikor nem robbanásveszélyes, nem maró, tiszta folyadékot kell szivattyúzni. Az elárasztott pincék és alagsorok kitisztítására tehát nem ezek a szivattyúk kellenek, oda már a szennyezett víz szivattyúk valók.

Mi alapján válassz hidrofor szivattyút?

Az előbbiekben felsorolt működési területek és közegek is eléggé eltérőek, de más szivattyúkkal összehasonlítva még inkább kitűnik ez az eltérés. Nem lehet egy hidrofor szivattyút a fűtési rendszerbe beépíteni, de egy fűtési keringető szivattyú se fog jól teljesíteni egy házi vízmű részeként.

Azt kell tehát elsőként eldönteni, hogy mire szeretnénk majd használni a hidrofor szivattyút. Ha ez megvan, akkor már könnyebb dolgunk van, sőt a webáruházak oldalain elérhető szakemberek is segítenek nekünk a választásban.

A hidrofor szivattyúknál is találunk különböző teljesítményű darabokat, emellett pedig azt is figyelembe kell venni kútból való szivattyúzás esetén, hogy milyen mélyről kell a vizet felhozni. Hidrofor szivattyúkat is gyártanak ipari és háztartási használatra is. Minden egyes szivattyú leírásánál megtalálhatjuk, hogy milyen területre szánták a gyártók. Ipari szivattyút felesleges háztartási használatra beszerezni, hiszen sokkal többet fogyaszt és nagyobb igénybevételre tervezték.

A minőség és a tartósság az egyik leglényegesebb szempont. Bár találhatunk műanyagból készült, olcsóbb szivattyúkat is, nem érdemes ezekkel próbálkozni. A profi Pedrollo, Grundfos, Elpumps szivattyúk öntött vasból és rozsdamentes acélból készülnek, így bírják a folyamatos igénybevételt.

Mennyit bírnak a hidrofor szivattyúk?

Ha rendeltetésének megfelelően használjuk és minőségi darabot szerzünk be, akkor több évre tervezhetünk velük. Érdemes olyan webáruháztól vásárolni, ahol szervizelési szolgáltatás is a rendelkezésünkre áll, hiszen használat közben előfordulhatnak olyan esetek, amikor sürgősen szükség van a javításra.

A több évig tartó zavartalan használatnak előfeltétele még az, hogy a bekötés, beszerelés szakszerűen történjen. Erre is mindenképp szakembert kérjünk meg. Vannak olyan szivattyúk, amiket használat előtt például fel kell tölteni vízzel, mert szárazon nem működhetnek. Ha ez mégis előfordul, akkor az hibásodáshoz vezethet. A legtöbb szivattyúban egyébként van már szárazon futás elleni védelem.

A szervizelésen és megfelelő használaton kívül biztosítja még a hosszú működést a garancia is. Egy minőségi szivattyú nem olcsó mulatság, de megéri a befektetést.