VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Alkategóriák

Egyfokozatú rozsdamentes centrifugál szivattyú

Amikor a szivattyúzásról gondolkodunk, akkor azok, akik eddig nem foglalkoztak ezzel a témával, hajlamosak valamilyen rendkívül bonyolult, elvont folyamatnak hinni azt. Pedig bármelyik szivattyú, akár ez az egyfokozatú rozsdamentes centrifugál szivattyú, akár másik készülék is legyen, alapvetően egy nagyon egyszerű és praktikus eszköz. Ha az egyfokozatú rozsdamentes centrifugál szivattyút választjuk, rengeteg dologban könnyítheti meg az életünket. Hiszen azoknak a szerencséseknek, akiknek saját kertjük vagy udvaruk van, egy fúrt kút, kerti tó, esővízgyűjtő vagy ciszterna kiváló lehetőség arra, hogy gyakorlatilag ingyen jussunk az éltető vízhez, csak egy szivattyú kell hozzá! Nyilván ez a víz általában öntözésre, locsolásra, esetleg autómosásra alkalmas, de akár a mellékhelyiséget is leöblíthetjük vele, illetve szűréssel akár háztartási célokra is használhatjuk. Láthatjuk tehát, hogy az egyfokozatú centrifugál szivattyú egy nagyon hasznos eszköz, mely nem csak megkönnyíti a mindennapjainkat, de a spórolásra és a környezet védelmére is lehetőséget biztosít. Akár az egyfokozatú rozsdamentes centrifugál szivattyú, akár más szivattyú mellett döntünk, boldogabbak lesznek a mindennapjaink!
Lowara CEAM rozsdamentes centrifugál szivattyú 230V

Lowara CEAM rozsdamentes centrifugál szivattyú 230V

A rozsdamentes centrifugál szivattyú egy méltán közkedvelt megoldás háztartási szivattyúzásra. Nem véletlenül a leginkább elterjedt szivattyúk a rozsdamentes centrifugál szivattyúk. Az emberi élet, a természet, az ökoszisztéma, mind-mind körforgásban van. De még a Naprendszerben, illetve a Tejútrendszerben is hasonló, önmagukba visszatérő alakzatot mintáz például a bolygók pályája a csillagok körül. A kör, illetve a gömb tehát kicsiben és nagyban is a tökéletesség, egység, az önmagába visszatérő harmónia, a jó értelemben vett megszokás, ismétlődés és rutin jelképe. Nem véletlen, hogy ezt a körkörös, tökéletes mozgást használják a centrifugál szivattyúk is. A kör alapú pályán történő, centrifugális erőt kihasználó mozgás ugyanis nem csak arra alkalmas, hogy a szivattyúházban lévő járókerék segítségével a folyadékot a szívócsőből a nyomócsőbe továbbítsa, hanem fel is gyorsítja a mozgást, illetve némi fertőtlenítő hatása is lehet. Használja ki ön is a rozsdamentes centrifugál szivattyúk segítségével a körkörös, önmagába visszatérő mozgásnak, az Univerzum egyik legfontosabb rendező elvének az erejét! Nagyüzemi használatra pedig válassza az ipari szivattyúkat!

Lowara CEAM(V) rozsdamentes centrifugál szivattyú 230V

Lowara CEAM(V) rozsdamentes centrifugál szivattyú 230V

A centrifugál szivattyú optimális megoldás a háztartási szivattyúzási helyzetekre. A rozsdamentes centrifugál szivattyú, ahogyan a neve is mutatja, a centrifugális erőt használja fel a gyors és hatékony szivattyúzásra. Ha például a mosógép centrifugájának működésére gondolunk, könnyű elképzelni, hogyan működik a centrifugál szivattyú. Legfontosabb alkatrésze egy forgótárcsa, mely a centrifugális erő segítségével felgyorsítja a folyadék mozgását. Amennyiben rozsdamentes centrifugál szivattyút kívánunk vásárolni, fontos tudni, hogy az önfelszívó szivattyúkkal ellentétben, ez a szivattyú nem képes önállóan felszívni a folyadékot, így a használatuk megkezdése előtt ezeket a szivattyúkat fel kell tölteni folyadékkal! Amennyiben nem töltünk először folyadékot a centrifugál szivattyúba, az könnyen tönkremehet. Szintén hasznos tudnivaló, hogy a centrifugál szivattyúkhoz ugyanúgy szükséges, a többi szivattyúzási kiegészítőn túl a lábszelepet is megvásárolni. A lábszelepnek a centrifugál szivattyúk esetén az a szerepe, hogy a szivattyú kikapcsolása után megakadályozza a folyadék visszaáramlását a csövekbe.

Lowara CEA rozsdamentes centrifugál szivattyú 400V

Lowara CEA rozsdamentes centrifugál szivattyú 400V

A rozsdamentes, egyfokozatú centrifugál szivattyú működését úgy kell elképzelni, mintha egy csigaházról lenne szó. Pontosabban egy csigáról, hiszen a csiga és a csigaház együtt hasonlít leginkább erre a rozsdamentes centrifugál szivattyúra. A csiga teste lehetne a szivattyú szívócsöve, melyen keresztül a szivattyú magába szívja a továbbítani kívánt folyadékot. Ez után a felszívott folyadék tovább kerül a csigaház alakú szivattyú testbe. A szivattyú belseje pedig a centrifugális erőt, azaz a körkörösség gyorsító erejét kihasználva egyre gyorsabban átlapátolja a folyadékot a nyomócsőbe. A nyomócsőből eljut a folyadék az általunk kívánt helyre, és máris használhatjuk azt eredeti szándékunknak megfelelően. Öntözhetjük vele a kertet, feltölthetjük a kerti medencénket, vagy moshatjuk az autónkat, megitathatjuk az állatainkat. Ez az egyszerű, de nagyszerű rozsdamentes centrifugál szivattyú ugyanis tökéletesen alkalmas a mindennapos háztartási feladatokra. Ha pedig mégsem csak kisebb célokra szeretné a szivattyúját használni, érdemes lehet nagyobb teljesítményű, például periférikus szivattyút választani!

Lowara CEA(V) rozsdamentes centrifugál szivattyú 400V

Lowara CEA(V) rozsdamentes centrifugál szivattyú 400V

A víz működése nagyon érdekes. Ez a szinte láthatatlan, szagtalan és íztelen folyadék, mely szelíden csordogál a patakokban, hatalmas erőre képes. Gondoljunk csak a cunamikra, árvizekre, de igazából elég csak a rozsdamentes centrifugál szivattyúig elmenni. A centrifugál szivattyú képes arra, hogy a földfelszín alatt, azaz a talajban, kútban, ciszternában, tartályban összegyűjtött vizet kiszabadítsa a föld börtönéből, és segítsen neki felszínre törni. A centrifugális erő, a körkörös mozgást végző – szivattyúházban található – járókerék segítségével felszívja a vizet a kutakból, majd a nyomócső segítségével kinyomja, például a locsolócsőbe, mellyel persze nem csak locsolni lehet, hanem számos más feladatra is fel lehet használni. A rozsdamentes centrifugál szivattyú segítségével tehát kevesebb vezetékes vizet kell használnunk, illetve sokkal rövidebb úton, egyenesen a saját kertünkből nyerhetjük a vizet, mellyel nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük. Nem csak a rozsdamentes centrifugál szivattyú képes azonban ezt a nagyszerű feladatot ellátni, hanem az önfelszívó szivattyúk is, akár ékszíj-, kardán-, hidraulikus vagy kézi meghajtásúak is legyenek.

Lowara CEAM(N) rozsdamentes centrifugál szivattyú 230V

Lowara CEAM(N) rozsdamentes centrifugál szivattyú 230V

Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy egy rozsdamentes centrifugál szivattyú nem igazán izgalmas. Pedig a centrifugál szivattyú működése, illetve az azzal kapcsolatos mozgás értelmezése világunk mélyebb megértéséhez juttathat bennünket! Képzeljünk csak el egy gyönyörű, csinos hölgyet, vagy egy jóképű fiatalembert, amint művészi ügyességgel korcsolyázik a jégen! Perdül, fordul, mindezt hibátlanul, esés nélkül, pedig nagyon nehéz lehet! Vajon mi a titka? Lássuk csak: ahogyan a forgásra készül, kezét a testéhez szorítja, lábait pedig összeszorítja. De miért? Nos, a válasz a fizikában keresendő. Így csökken ugyanis a tehetetlenségi nyomatéka. A perdületmegmaradás elvét használja ki, azaz, mivel a szögsebessége nőni fog, a forgása felgyorsul. Ehhez hasonlóan, a perdületváltozás elvén működik a rozsdamentes centrifugál szivattyú is. A perdületváltozást okozó forgatónyomaték gyorsítja fel a körkörös mozgást végző szivattyút. Láthatjuk tehát, hogy a rozsdamentes centrifugál szivattyú működése milyen izgalmas. Ha szeretné, nálunk az önfelszívó ékszíj-, kardán-, hidraulikus vagy kézi meghajtású szivattyúk működéséről is hasznos, laikusok számára is érthető információk birtokába kerülhet!

Lowara CEA(N) rozsdamentes centrifugál szivattyú 400V

Lowara CEA(N) rozsdamentes centrifugál szivattyú 400V

Egy egyfokozatú rozsdamentes centrifugál szivattyú legfontosabb két alkotórésze a járókerék és a szivattyúház. Ezt a két alkotórészt együtt pedig szokás hidraulikának is nevezni. A hidraulika szó pedig sokaknak lehet ismerős, sokak kapcsolhatnak hozzá kellemes élményeket, vagy esetleg kellemetlen emlékeket a középiskolai, esetleg általános iskolai fizika órákról, gyakorlatokról, kísérletekről, számonkérésekről. Pedig a hidraulika önmagában egy egyáltalán nem egy bonyolult és elvont fogalom, csak annyit takar, hogy így nevezik összefoglaló néven a vízzel kapcsolatos tudományt, vagy tudományágat. Ez a tudományág pedig főként erőgépekkel vagy erőátviteli rendszerekkel foglalkozik, ezért mintegy szinonimaként hívjuk a vízzel kapcsolatos „motorokat”, azaz olyan erőgépeket vagy erőátviteli rendszereket, melyet a centrifugál szivattyú is használ, hidraulikának. A járókereket és a szivattyúházat alkotó erőgépen, azaz a hidraulikán túl, az egyfokozatú rozsdamentes centrifugál szivattyú más alkatrészei például a csúszógyűrű tartó, a csúszógyűrű tömítés vagy a rozsdamentes acélból készült tengely.