VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A lehetőségek tárháza - Milyen szivattyút válasszunk a kerti kúthoz?

Nyitólap   »   Blog   »   A lehetőségek tárháza - Milyen szivattyút válasszunk a kerti kúthoz?
2015. Május 15.

A lehetőségek tárháza - Milyen szivattyút válasszunk a kerti kúthoz?

Ma már egyre több területen számít népszerű megoldásnak a kerti kút használata, hiszen más lehetőségekkel ellentétben ez igen költséghatékony módja az öntözésnek. A kerti csapból történő locsolás például hatalmas pénzösszegeket emészt fel, míg a kerti kút költségei már rövid távon is megtérülnek.

Azonban nem mindegy, hogy milyen szivattyút használunk

A mélybe vezető, és ott forrásokat találó kutak esetében ugyanis szivattyúra van szükség a víz kinyeréséhez. Közel sem mindegy azonban, hogy milyen típust választunk, hiszen rengeteg különbség fedezhető fel a berendezések között, éppen ezért gondosan kell megválasztanunk a rendszerbe tökéletesen illeszkedőt.

Mit vegyünk figyelembe a választáskor?

A döntés során a vízigény és az öntözés módja mellett az üzemi vízszinttel is számolni kell, ez a három tulajdonság ugyanis igen nagy mértékben befolyásolja az ideális választást. Kert- vagy birtoktulajdonosként tisztában kell lennünk azzal is, hogy mire szeretnénk használni a berendezést, hiszen csakis ebben az esetben találhatjuk meg a költséghatékony módszert.

A vásárlást megelőzően érdemes a szivattyúk emelési magasságát és a vízszállítási képességét is megvizsgálni. Ezek az információk ugyanis pontos képet nyújtanak az adott berendezés teljesítményéről, ami sokat segíthet az ideális megoldás megtalálásában.

A különböző lehetősége

            Az ásott kutak

Ebben az esetben érdemes kisebb teljesítményű szivattyút választani, hiszen az intenzív vízmozgás nagy mennyiségű homokot juttathat a vízbe, amitől a berendezés könnyen meghibásodhat. A csepegtető vagy árasztásos öntözés esetében szintén nincs szükség nagy nyomású szivattyúkra.

            A hat méternél nem mélyebb kutak

Azok a kutak, amelyek nem mélyebbek hat méternél, felszíni vagy szárazbeépítési szivattyúval kifogástalanul működnek. Ha azonban ennél mélyebb a kerti kút, akkor érdemes egyéb lehetőség után nézni, hiszen a teljesítménycsökkenés már jelentős szívási veszteséggel járna.

            Ha hat méternél mélyebb a kút

A hat és tíz méter közötti kutak esetében az önfelszívó és a merülő szivattyú a legjobb választás, mert ezek tökéletes eszközei az árasztásos vagy nyomásos öntözésnek.

Ha ennél mélyebb a kút, akkor érdemes elgondolkozni a magasnyomású búvárszivattyún, hiszen ekkor már komolyabb segítség kellhet az öntözés megoldásához.




Megosztás másokkal: