VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Szennyvíz vs. szennyezett víz - A tulajdonságokhoz illeszkedő megoldás

Nyitólap   »   Blog   »   Szennyvíz vs. szennyezett víz - A tulajdonságokhoz illeszkedő megoldás
2015. Május 23.

Szennyvíz vs. szennyezett víz - A tulajdonságokhoz illeszkedő megoldás

Szennyvíz és szennyezett víz – ezek bár a nevükben igen hasonlóak, a valóságban rendkívül különbözőek. Többek között a tulajdonságaikban, a formájukban és az összetételükben is teljesen mások. És ez bizony azt jelenti, hogy az elszállításukhoz is más típusú berendezésre van szükség.

Olyanra, ami figyelembe veszi az egyedi sajátosságaikat

A szennyezett víz és a szennyvíz tulajdonságai

Egy környezetszennyező folyamat vagy tevékenység végeredményeként jöhet létre a szennyezett víz, ami a folyadék minőségének romlásával jár együtt. A szennyezést okozó anyagok kémiai, fizikai, de akár biológiai jellegűek is lehetnek. Ezek általános jellemzői, hogy kisebb szemcseméretűek és homogének, hasonlóan a homokhoz, a különféle vegyi anyagokhoz, illetve a mosó- és tisztítószerekhez.

Ezzel ellentétben a szennyvíz a háztartásokban, illetve az ipari termelés során jön létre. Ennek jellemzője, hogy a folyadék szilárd komponenst és lebegőanyagot tartalmaz, valamint elektromos vezetőképességgel rendelkezik.

Ezek a tulajdonságok meghatározzák, hogy a folyadékok szállításához milyen berendezésre van szükség.

Pontosabban, hogy milyen szivattyúra van szükség

A szennyezett víz átemelése általában kis emelőmagasságokban történik – mint ahogy ez például az esővíz és a talajvíz esetében is megfigyelhető. Ezek pincéből vagy árokból való elszállítása, hasonlóan az úszómedencék és ciszternák tisztításához, speciális eszközt igényel, amely igazodik a szennyezett víz tulajdonságaihoz.

Erre a munkára pedig a merülő szivattyú a legjobb választás

Ennek a teljesítményét két tényező határozza meg: a maximális szállítási magasság, illetve a legnagyobb szállítási mennyiség. A megfelelő típus kiválasztásához figyelembe kell vennünk továbbá az eszköz emelőmagasságát, valamint  a méretezését is. Ezekre mindenképp érdemes ügyelni, hiszen a nem megfelelő berendezésben komoly csőellenállás keletkezhet, amely jelentős veszteséget eredményezne.

És mi a helyzet a szennyvízszállítással?

A merülő szivattyút maximum 10-12 mm átmérőjű, szuszpendált szemcséket tartalmazó, negyven foknál nem melegebb folyadék esetében használhatunk. Ezek tehát kiváló munkát végeznek a szennyezett víz esetében, azonban a szennyvízkezelésre nem jelentenek megoldást.

 

A szennyvíz és a szennyezett víz tulajdonságai rendkívül eltérőek, ami különböző berendezések használatát teszi szükségessé. Míg a szennyvízkezelésben a szennyvízszivattyú, addig a szennyezet víz szállításában a merülő szivattyúk jeleskednek.
Megosztás másokkal: