VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A házi vízmű lehetséges meghibásodásai

Nyitólap   »   Blog   »   A házi vízmű lehetséges meghibásodásai
2022. December 6.

A házi vízmű lehetséges meghibásodásai

Az egyik legtöbbször előforduló probléma, hogy a házi vízmű nagyon gyakran kapcsol ki- és be

Ennek az az oka, hogy elfogyott a hidrofor tartályból a levegő, mert a pumpaszelep elengedte, vagy gumimembrános hidrofor tartályok esetén a gumimembrán elszakadt. Az alábbi cikkünk ebben nyújt segítséget, hogy milyen gyakran és milyen előfeszítési nyomást állítsunk be, hogy ezt a hibát el tudjuk kerülni:

Hogyan kell beállítani a hidrofor tartály előfeszítési nyomását és gyakran szükséges ellenőrizni?

Továbbá fontos a megfelelő hidrofor tartály kiválasztása is, ebben az alábbi blogcikkünkből kaphat segítséget:

Milyen teljesítményű házi vízművet vásároljak?

A házi vízmű nem kapcsol ki vagy be.

A meghibásodás egyik oka lehet, hogy a gyakori ki- és bekapcsolások miatt a hidrofor nyomáskapcsoló meghibásodott, de olyan is előfordulhat, hogy a nyomáskapcsoló mechanikája már elkopott, digitális nyomáskapcsoló esetén előfordulhat az elektronika meghibásodása. Az alábbi cikkben segítséget kapunk a nyomáskapcsoló beállításához:

Hidrofor nyomáskapcsoló beállítása

A szivattyún túl hangos lesz

Valószínűleg a csapágyak hibásodtak meg, ami lehet a természetes elhasználódásból, kopásból származó hiba, de az is lehet, hogy víz jutott a csapágyakhoz. Ez lehet attól is, hogy túl párás környezetben üzemel a házi vízmű, de lehet, hogy a szivattyú felől, a tengelytömítés meghibásodása, kopása miatt került víz a csapágyakhoz, és ezáltal akár a motorba is. Mivel a házi vízművek többnyire csak IP44-es védettséggel vannak ellátva, ezért fontos a megfelelő környezetben történő üzemeltetés, hogy a szivattyú hosszú ideig problémamentesen üzemeljen.

A házi vízmű egyáltalán nem indul el, pedig áram alatt van

Ez a hiba lehet egy megszorulás miatt is, például, ha hosszabb ideig nem működött. De sajnos utalhat a szivattyú hidraulika meghibásodására is, ami lehet természetes elhasználódás, de lehet mechanikai szennyeződés (pl. homok) okozta hiba is, illetve a villanymotor is meghibásodhatott. A mechanikai szennyeződés ellen részben vízszűrővel védekezhetünk, az alábbi cikkünk ebben nyújt segítséget:

Vízszűrő házi vízműhöz vagy szivattyúhoz

Ezen kívül természetesen még számos meghibásodás lehetséges a házi vízművel, olykor egyszerű és meglepő okok miatt. Például találkoztunk olyan esettel, amikor a házi vízművet egy nyaralóban leszerelték és szakszerűen eltárolták, mivel a téli időszakban nem tartózkodtak ott, majd a tavaszi felszerelést követően a szivattyú igaz elindult, de nem szívta fel a vizet, akármit is próbált meg a tulajdonos. Elhozták a szivattyú szervizünkbe és a szivattyút szétbontva egy egeret találtunk a szivattyúba (természetesen nem élőt már), és ez akadályozta meg, hogy a házi vízmű működni tudjon.



Megosztás másokkal: