VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Milyen teljesítményű házi vízművet vásároljak?

2022. Október 3.

Milyen teljesítményű házi vízművet vásároljak?

Egy háztartás vízellátáshoz elegendő egy kb. 40 és 80 liter/perc teljesítményű házi vízmű. Ilyen célra felesleges 90-140 liter/perc teljesítményű házi vízellátót választania, mert azok már jóval nagyobb teljesítményű motorokkal vannak szerelve, így csak feleslegesen vesz fel nagyobb teljesítményt, amit a ház vízellátásához nem tudunk kihasználni. Viszont ilyen célra érdemes nagyobb méretű hidrofor tartállyal szerelt típust választani (50-100-200L), mert így a szivattyú lényegesen kevesebbet fog ki- és bekapcsolni.

Azonban a szívómélységet is figyelembe kell venni. Többnyire a házi vízművön lévő szivattyúk már önfelszívó szivattyúval vannak szerelve, amik képesek 9m-es szívómélységből is felszívni a vizet, de sok olyan típus van ami csak 7m-ről. Fontos még, hogy a szívócső anyaga olyan anyag legyen, amit a szivattyú nem képes összeszívni, ellenáll az vákuumnak. A mérete legalább a szivattyún lévő csatlakozó mérettel egyező legyen, de jobb ha attól nagyobb méretű.

Milyen emelő magassággal kell, hogy rendelkezzen a kiválasztott vízmű?

Általában maximum 5-6 bar nyomás előállítására képes szivattyúval összeépített házi vízművet válasszon, vagyis 40-60 méteres emelőmagassággal rendelkezőt. (1bar 10 méter emelőmagasságnak felel meg és a szivattyúk adattábláján a nyomás értéket többnyire méterben adják meg)

Miért ne válasszon kisebb teljesítményűt?

A nagyáruházakban vagy barkácsáruházakban gyakran látott kedvező árú házi vízműveknek nagyon kevés az emelő magasságuk pl.: 35 méter ami azt jelenti, hogy 3,5 bar. Elméletileg ez is elegendő lenne, de a gyakorlatban sokan nem számolnak csőrendszer és egyéb szerelvények nyomásveszteségével, ami csökkenti a házi vízellátó valós teljesítményét.

Házi vízműveknél a nyomáskapcsoló többnyire gyárilag úgy van beállítva, hogy 1,4 bar-on bekapcsol és 2,8 bar-on pedig kikapcsol, vagyis itt állítja le a szivattyút.

Amennyiben a ház emeletes vagy távolabb van a víznyerő helytől pl. kút, ennél nagyobb nyomásra is szükségünk lehet. Ilyenkor jöhet jól, hogy nagyobb nyomású házi vízművet választottuk, hiszen elegendő tartalék nyomásunk van, a nyomáskapcsolón állítva már elegendő nyomásunk lesz a házban. Ökölszabályként számolhatunk 100m-en 1 bar nyomás csökkenésével acélcsövek esetén, de pl. KPE csövek esetén ez kevesebb. A nyomásveszteséget a cső anyaga, hossza és keresztmetszete alapján tudjuk megállapítani.

Fontos még megemlíteni, hogy a házi vízműveket óvni kell a szárazon futás ellen, melynek a feladatát egy külön kapcsoló látja el, amit a szivattyúra vagy a csővezetékre kell beépíteni és összekötni a motorral. Vagy választhatjuk az olyan házi vízműveket is, amik úgynevezett digitális nyomáskapcsolóval vannak szerelve, melyek ezt a funkciót is ellátják, illetve beállításuk is sokkal egyszerűbb, mint a mechanikus nyomáskapcsolóknak.Megosztás másokkal: