VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hogyan kell beállítani a hidrofor tartály előfeszítési nyomását és milyen gyakran szükséges ellenőrizni?

Nyitólap   »   Blog   »   Hogyan kell beállítani a hidrofor tartály előfeszítési nyomását és milyen gyakran szükséges ellenőrizni?
2022. Október 22.

Hogyan kell beállítani a hidrofor tartály előfeszítési nyomását és milyen gyakran szükséges ellenőrizni?

A gumimembrános hidrofor tartály előfeszítési nyomására gondosan oda kell figyelni, mert nagyban ettől függ a házi vízmű élettartama. Az ellenőrzéshez elegendő egy autós keréknyomásmérő, a feltöltéshez viszont már szükségünk lesz lábpumpára vagy egy kompresszora.

A házi vízellátókhoz alkalmazott hidrofor tartályok, már gyárilag fel vannak töltve kb. 1,5-2 bar nyomásra (a pontos értéket a gyártó feltünteti az tartály adattábláján), azonban ez az érték nem mindig megfelelő számunkra.

Miért nem megfelelő számunkra a gyári érték?

Annál az egyszerű oknál fogva, hogy ha csökkentjük a hidrofor tartály előfeszítési nyomását, akkor több víz fér a tartályba és ezáltal a szivattyú ritkábban fog bekapcsolni. Viszont nem szabad túlságosan lecsökkenteni a gumimebrános hidrofor tartály előfeszítési nyomását, mert az a tartályban lévő gumimembrán meghibásodásához vezet. Az alsó érték, soha ne legyen 1bar-nál kevesebb a tartály üres állapotában mérve!

Hogyan kell ellenőrizni az előfeszítési nyomást?

Az ellenőrzéshez keressük meg a tartályon lévő pumpaszelepet (ugyan olyan szelep mint ami az autó kerekében van), általában egy műanyag kupak alatt találjuk a hidrofor tartály vízcsatlakozásával ellentétes oldalon.

A beállítás lépései a következőek:

Áramtalanítsuk a szivattyút (házi vízművet) majd nyissunk meg egy csapot, ahol a rendszerben lévő, nyomás alatt lévő víz távozni tud, ezt a csapot hagyjuk is nyitva.

Amennyiben az előfeszítési nyomás nagy, akkor a pumpa szelep tüskéjét, óvatosan benyomva egy kis csavarhúzó segítségével tudunk leengedni az előfeszítési nyomásból, időként ellenőrizve a keréknyomásmérő segítségével az előfeszítési nyomást.

Amennyiben az előfeszítési nyomás alacsony, akkor a lábpumpa vagy a kompresszor segítségével tudjuk feltölteni a kívánt értékre. Ilyenkor a nyitva hagyott csapon keresztül víz távozik.

Ellenőrizzük, hogy a pumpaszelep jól zár-e, nem szökik-e a levegő.

Miután végeztünk, a csapot zárjuk el és helyezzük a szivattyút, házi vízművet áram alá.

Általában 3-6 havonta érdemes ellenőrizni a gumimembrános hidrofor tartály előfeszítési nyomását, de az átlagostól eltérő használat során sűrűbben is tegyük meg, illetve a tartály minél nagyobb űrtartalmú, ezt annál kevesebbszer kell megismételni.

Mi történik, ha nem ellenőrzöm az előfeszítési nyomást?

Ebben az esetben minden egyes szivattyú indításnál és leállításnál a gumimembrán összemegy és kitágul. Az egyik lehetőség az, hogy a membránon keresztül a levegő diffundál és a vízzel együtt távozik. A másik lehetőség, hogy az áramló víz kis mértékben nekiütődik a gumimembrán falának és egy visszaáramlásnál, nagyon kis mértékben, gyakorlatilag vákuumot hoz létre a levegő oldalon és egy nagyon rövid időre (a másodperc tört része) kinyitja a pumpaszelepet, ahol elszökik a levegő. Tapasztalataink alapján, ez a jelenség ritkábban fordul elő ha a szivattyúhoz megfelelően van méretezve a hidrofor tartály, ezáltal az ellenőrzés is ritkább lehet.

A másik lehetőség, amikor a gumimembrános hidrofor tartályban túl sok a levegő. Ez sem jó, mert a gumimembrán extrém módon össze van préselődve a tartály belsejében. Ez nagyon gyorsan a membrán anyagának az elfáradásához vezet, mely így hamarabb kilyukad.

A hagyományos hidrofor tartályoknál is ugyanígy kell beállítani az előfeszítési nyomást?

Nem. A hagyományos vaslemez hidrofor tartályok esetében, a szivattyú fogja a levegő előfeszítési nyomását beállítani, ott nincs szükség a levegő utántöltésére. Amennyiben azt vesszük észre, hogy a szivattyú a megszokottól sokkal hamarabb kapcsol be, akkor valószínűleg már kevés a levegő a tartályban. Ebben az esetben áramtalanítsuk a szivattyút vagy a házi vízellátót majd egy csapon keresztül engedjük le a nyomást. Ezután a tartály alján lévő csap kinyitásával vagy a leeresztő dugó kicsavarásával teljesen engedjük le a tartályban lévő vizet. Ezután zárjuk el a leeresztő csapot vagy tekerjük vissza a leeresztő dugót, zárjuk el az előzőekben nyitva hagyott csapot ahol a nyomást leengedtük, majd indítsuk be a szivattyút vagy a házi vízellátót. Ezután a szivattyú beállítja a megfelelő levegő nyomást a hidrofor tartályban. Indítás előtt még ellenőrizzük a pumpaszelepet, hogy nem szökik-e ott a levegő, illetve ha van a tartály tetején egyéb csatlakozás (pl. nyomáskapcsoló és/vagy feszmérő van még felszerelve) akkor azok tömítettségét is.

A megfelelő hagyományos vaslemez hidrofor tartály vagy a modernebb gumimembrános hidrofor tartály kiválasztásában, méretezésében szakképzett kollégáink állnak rendelkezésére a szivattyuwebaruhaz.hu ügyfélszolgálatán!

További hasznos cikkek:

A házi vízellátó jó öntözéshez?

A hidrofor tartály szerepe.

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?


Milyen teljesítményű házi vízművet vásároljak?



Megosztás másokkal: