VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hidrofor nyomáskapcsoló? Miért van rá szükségem?

Nyitólap   »   Blog   »   Hidrofor nyomáskapcsoló? Miért van rá szükségem?
2022. Október 23.

Hidrofor nyomáskapcsoló? Miért van rá szükségem?

A nyomáskapcsoló egy mechanikus kapcsoló, mely érzékeli a nyomás változását a rendszerben és ennek megfelelően vezérli a szivattyú vagy kompresszor működését, tehát teljesen automatikus működést biztosít pl. házi vízmű esetén, nekünk csak a csapot kell nyitni és zárni. Működéséhez elengedhetetlenül szükség van egy megfelelően méretezett tartályra (szivattyú esetén hidrofor tartályra, kompresszor esetén légtartályra). A hidrofor nyomáskapcsoló nem biztosít szárazon futás elleni védelmet, ahhoz még egy plusz kapcsolót kell beépíteni pl. Italtecnica LP3 és elektromosan sorbakötni a nyomáskapcsolóval.

A hidrofor nyomáskapcsoló beállítása:

A hidrofor nyomáskapcsolók általában két rugóval ellátott állító csavarral készülnek. A nagyobb rugó a be- és kikapcsolási nyomást állítja (ha befelé tekerjük, azaz erősítjük a rugó nyomását akkor a be- és kikapcsolási érték is nőni fog, ellenkező irányban pedig mind a két érték csökkeni. A kis rugóval a be- és kikapcsolási nyomás közötti értéket tudjuk állítani, más néven a hiszterézist. Tehát a két rugó működése összefügg, nem pedig a nagy rugóval a kikapcsolási nyomást a kis rugóval pedig a bekapcsolási nyomást állítjuk! Általában azt szoktuk javasolni, hogy a gyárilag beállított hiszterézis az esetek 99%-ban megfelelő, csak a nagy rugó befele tekerésével állítsanak a nyomáson, mert nagyon könnyű elállítani a nyomáskapcsolót, és akkor nem azokon a nyomásokon fog működni, amit mi szeretnénk elérni.

A gyári beállítások többnyire az alábbiak:  1,4 bar bekapcsolási nyomás és 2,8 bar kikapcsolási, így  1,4 bar differencia (hiszterézis) van a két érték között.

Kezdje el befelé tekerni a nagy rugó állító csavarját. Ilyenkor a bekapcsolási érték elkezd növekedni, mondjuk 2,5 bar-ig. Ilyenkor a kikapcsolási nyomás is elkezd növekedni 3,9 bar-ig. A két érték közti különbség megmarad 1,4 bar-on.

A be- és kikapcsolási nyomás közti különbséget, a kis rugóval ellátott csavarral tudja beállítani. Ez a legnagyobb távolság a be- és kikapcsolási érték között, így csak csökkenteni lehetséges a rugó feszítésével. Tehát ha a kis rugót erősíti, akkor például a gyári 1,4 bar érték csökkeni fog, és a be- és kikapcsolási nyomás a következő képen alakulhat: 1,4 bar bekapcsolás és 2,4 bar kikapcsolás. Vagyis a gyári 1,4 bar-t lecsökkentette 1 bar-ra.

Fontos, hogy a művelet elvégzése után ellenőrizze a szivattyú működését, hogy a beállított értékeket el tudja-e érni a szivattyú, ellenkező esetben könnyen a szivattyú meghibásodásához vezethet, ha nem jól állítjuk be a nyomáskapcsolót!

A hidrofor nyomáskapcsolók alapvetően egy jó és megbízható szerkezetek, de van néhány hátrányuk. A mechanika idővel meghibásodik, nehézkes a beállításuk és nem is mindig működnek pontosan, illetve nem tolerálják a nedves, párás környezetet, viszont cserébe nagyon kedvező az áruk. A jelen már mindenképp a digitális nyomáskapcsolóké, beállítása jóval egyszerűbb, működési pontossága magasan veri a hagyományos nyomáskapcsolót és az általa kínált plusz funkciók pl. beépített szárazon futás elleni védelem bőven megérik a magasabb árat.

A szivattyuwebaruhaz.hu kínálatában megtalálja a hagyományos, mechanikus hidrofor nyomáskapcsolókat és szárazon futás elleni védelmeket, illetve a digitális nyomáskapcsolókat is, kedvező áron, raktárkészletről, gyors szállítással!

A témához kapcsolódó további cikkek:

 A házi vízellátó jó öntözéshez?

A hidrofor tartály szerepe.

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?

Milyen teljesítményű házi vízművet vásároljak?

Mi az az áramláskapcsoló?



Megosztás másokkal: