VL SZIVATTYÚJAVÍTÓ BT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.hu https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.png VL Szivattyújavító Bt. +36-29-320-150 info@vlbt.hu customer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Alkategóriák

Többfokozatú centrifugál szivattyú

A többfokozatú centrifugál szivattyúk ( vagy más néven nyomásfokozó szivattyú) felépítése szinte ugyan az mint az egyfokozatú centrifugál szivattyúknál, csak annyi a különbség, hogy itt több járókerék van egymás mögé építve, ezáltal nagy emelőmagasságok érhetőek el. A vízmennyiség mindig az első fokozattól függ, a többi fokozat ezt a vízmennyiséget növeli csak. A szívóoldalon belépő víz itt nem távozik a nyomóoldalon azonnal, hanem a következő fokozatba kerül, és a legutolsó fokozatnál távozik a nyomóoldalon. A szükséges folyadékáramlást az úgynevezett diffuzór biztosítja, mely a járókerék körül található. A diffuzór egy kör gyűrű, melyen ívelt bordák találhatóak. Ez valamikor egyben készül a fokozatházzal van, hogy különálló alkatrész. A többfokozatú centrifugál szivattyúk nem önfelszívóak, szívási mélységük max. 7m (lábszelep használatával). Ugyanúgy készülnek magas fordulatszámmal (2900 f/perc) és alacsony fordulatszámmal (1400 f/perc). Az alacsony fordulatszámú többfokozatú centrifugál szivattyúknak jobb a felszívási képessége mint a magas fordulatú típusoknak. A többfokozatú centrifugál szivattyúk fekvő és álló kivitelben is elérhetőek. Az álló szivattyúk közül az egyik legnépszerűbb kialakítású változat az úgynevezett in-line kivitel. Itt a szívóoldal csatlakozása szemben van a szivattyú másik oldalán található nyomóoldali csatlakozással, ezáltal ezeknek a szivattyúknak a telepítése jóval egyszerűbb és gyorsabb. Anyagát tekintve igen széles a választék, a kedvező árú kivitelek öntöttvasból a magasabb árú modellek rozsdamentes anyagból készülnek. Ezek a rozsdamentes többfokozatú centrifugál szivattyúk akár az élelmiszeripar által támasztott higiénikus követelményeknek is megfelelnek.

A többfokozatú centrifugál szivattyú alkalmazási területe

A többfokozatú centrifugál szivattyúk felhasználási területe igen széleskörű. Otthoni használata olyan helyeken jellemző, ahol a bejövő víznyomás alacsony és szükséges a nyomás növelése (pl. az emeleten nem elegendő a víz nyomása). Ezáltal a többfokozatú centrifugál szivattyúkat nyomásfokozó szivattyúnak is nevezik. Háztartási használatra önfelszívó kivitelben is elérhető. Ipari alkalmazásra a nagyobb típusokat válasszuk. Ilyen szivattyúk találhatóak pl. vízműveknél, automata tűzoltó hálózatokban (tűzívíz szivattyú), gyártócsarnokokban technológiai szivattyúként, stb. Mezőgazdasági vonalon főként öntözőberendezéseknél találkozhatunk ilyen szivattyúkkal. A megfelelő kivitelű típusok meleg víz, illetve különféle enyhén savas, lúgos oldatok szállítására is alkalmazhatóak.

Pentax CB többfokozatú centrifugál szivattyú
Pentax MB többfokozatú centrifugál szivattyú
Pentax MSV többfokozatú nyomásfokozó (álló) centrifugál szivattyú
Pentax MSH többfokozatú nyomásfokozó (fekvő) centrifugál szivattyú
Pentax ULTRA többfokozatú (fekvő) centrifugál szivattyú 230V
Pentax ULTRA többfokozatú (fekvő) centrifugál szivattyú 400V
Pentax ULTRA V többfokozatú (álló) centrifugál szivattyú 230V
Pentax ULTRA V többfokozatú (álló) centrifugál szivattyú 400V
Pentax ULTRA L in-line nyomásfokozó (álló) szivattyú 230V
Pentax ULTRA L in-line nyomásfokozó (álló) szivattyú 400V