VL SZIVATTYÚJAVÍTÓ BT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.hu https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.png VL Szivattyújavító Bt. +36-29-320-150 info@vlbt.hu customer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Alkategóriák

Egyfokozatú centrifugál szivattyú

A centrifugál szivattyúk az örvényszivattyúk csoportjába tartoznak. A szivattyúk centrifugál járókerékkel rendelkeznek, ezért is nevezik őket más néven centrifugál szivattyúnak. A működésük nagyon egyszerű. Maga a járókerék vagy lapátkerék egy két tárcsa között elhelyezkedő egyenes vagy ívelt bordákból álló alkatrész, mely a forgás vagy perdületváltozásból adódóan a folyadék tengelyirányban (axiális) áramlik a járókerékbe a szivattyú szívócsonkján keresztül és a bordák között általában a szivattyú nyomócsonkján keresztül radiális irányban távozik. A szivattyúház úgy van kialakítva, hogy egy folyamatosan, az átemelő szivattyú nyomócsonkjának az irányában szélesedő csatorna is ki van alakítva, hogy az áramlást elősegítse. A centrifugál szivattyú folyamatos működése esetén a folyadékáramlás folytonos, nem változó mint pl. a dugattyús szivattyúk esetén. A centrifugál szivattyúk sokféle kialakításúak lehetnek de többnyire egyfokozatú (egy járókerék van benne), monoblokk vagy alapkeretre szerelve tengelykapcsolóval, villanymotorral kerülnek kialakításra alacsony fordulattal (1440 f/perc) vagy magas fordulattal (2900 f/perc). A felhasznált anyagok a szállítandó folyadék függvényében változhatnak. Centrifugál szivattyúk alapesetben öntöttvasból készülnek, de létezik réz/bronz anyagból, savak vagy lúgok szállítása esetén készülhetnek rozsdamentes acélból vagy műanyagból is. A centrifugál szivattyúk az egyszerű kialakításuknál és a felhasznált minőségi anyagoknál fogva igen széles körben alkalmazhatóak, működésük megbízható.

A centrifugál szivattyú felhasználási területei

Egy ilyen szivattyú tökéletesen alkalmas tartályokban és medencékben található víz mozgatásához és elosztásához. A belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszerekben is gyakran használnak centrifugál szivattyúkat. Ipari területen hűtő- és tápszivattyúként alkalmazható. A mezőgazdaságban főként öntözőrendszerekbe építik be. Háztartási felhasználásra is javasolt, de más változatok jobban elterjedtek pl. önfelszívó szivattyú erre az alkalmazásra. A réz járókerékkel szerelt modellekkel a melegvíz-szállítás is megoldható.