VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Mikor van szükség nyomásfokozó szivattyú használatára?

2019. Április 10.

Mikor van szükség nyomásfokozó szivattyú használatára?

A nyomásfokozó szivattyú beépítését követően megszűnnek az addig tapasztalt kellemetlenségek a gyenge víznyomás kapcsán. A háztartásokban gyakran előfordul, hogy nem megfelelő a víznyomás. Kevés bosszantóbb dolog létezik, mintha egy fárasztó munkanap után nincs lehetőség egy jó tusolásra, vagy ha órákat kell várni arra, hogy a fürdőkádat feltöltse a rendszer. Mindez nem pusztán kényelmetlenség, hanem az életminőségre is rányomhatja a bélyegét. A túl alacsony víznyomás azonban orvosolható, méghozzá nyomásfokozó szivattyú használatával. Mert könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltató nem tudja garantálni a megfelelő komfortérzethez szükséges víznyomást.

A nyomásfokozó szivattyú működése

Egy- vagy többfokozatú készülék közül is választhatunk, ha kisebb teljesítményre van szükség, akkor a vízszintes tengelyű megoldás bizonyul ideálisnak. A kis mechanikus eszköz képes arra, hogy felismerje az aktuális nyomást és ennek megfelelően gondoskodik a növeléséről. Amennyiben használatba kerül például a csap vagy a zuhany és túl alacsonynak érzékeli a nyomást, akkor bekapcsol és gondoskodik a megfelelő nyomás biztosításáról.

A működés során a szivattyú a folyadékot a szivattyúba húzza a bemeneten keresztül, majd aktiválja a készüléket és a létrejövő centrifugális erő hatására a víz nyomása növekszik, majd a kimeneten távozik a készülékből. 0.7 bar belépési nyomás esetében például 2.2 bar lesz a kilépéskor tapasztalható nyomás, tehát jelentősen képes növelni a berendezés. A vásárlás során érdemes figyelembe venni az áramlási sebességet. Ez arról tanúskodik, hogy mi az a maximális vízmennyiség, ami képes elhagyni a szivattyút.

A nyomásfokozó szivattyú beépítése

A háztartási gépek és az otthoni vízellátó rendszer megfelelő működéséhez 3-4 bár jelenti az ideális víznyomást. A berendezés könnyen telepíthető az otthoni vízvezetékrendszerbe. Az így beépített készülék igény szerint növeli a nyomást, ezzel kényelmesebbé téve az otthonhoz tartozó rendszer használatát.

Fontos a nyomásfokozó szivattyú méretezése azért, hogy a beépítést követően ne érjen kellemetlen meglepetés. A mérések megkezdésével ajánlott először a belépő víz mennyiségét ellenőrizni. Ennek az oka egyszerű. Túlterhelhetjük a rendszert, hogyha például csak 50 l tud biztosítani percenként, de mi 100 l/perc teljesítményű nyomásfokozó szivattyút kötünk rá.

Nyomásfokozás tekintetében a több járókerekes változat ajánlott, illetve figyelnünk kell arra, hogy az adott modell még véletlenül se legyen önfelszívó típus.

Ha kútból történik a felszívás, akkor jól jön az önfelszívó mechanizmus. Viszont, ha már eleve van belépő nyomás a szivattyúba, akkor erre nincs szükség, mivel a váltószelep kiakadhat, amivel épp az ellenkezője érhető el. Nyomáscsökkenéshez vezet, ami jelentősen befolyásolhatja a nyomásfokozó szivattyú működését.

A beépítés során két lehetőség közül választhatunk, attól függően, hogy hol van szükség a nyomásfokozásra. A segítségével táplálhatjuk az egész vízhálózatot, vagy annak csak egy elágazó részét. Így megkímélhetjük a rendszer megfelelően működő részét a feleslegesen növelt nyomástól. Az első esetben csupán annyit kell tennünk, hogy a vízóra után szereljük fel a nyomásfokozó szivattyút.

Amennyiben csak a hálózat egy részében szeretnénk növelni a nyomást, akkor a nyomásfokozó szivattyú elágazó idommal, szakaszoló szeleppel és visszacsapó szeleppel építhető be a rendszerbe. Erre azért van szükség, hogy a már két hálózat között az áramlást csak egy irányba vezessük.

Ellenőrizze a víznyomást!

A nyomásnövelő szivattyú működőképességét és hatékonyságát a gyakorlatban is egyszerűen ellenőrizheti. Nincs más dolga, mint lemérni, hogy mennyi idő alatt telt meg korábban például egy kancsó vízzel és a beüzemelés után miként alakul ez. A vásárlás során egyébként az ismert márkák termékeit érdemes előnyben részesíteni, ezek ugyanis garantáltan a márkától megszokott minőséget adják. A tapasztalatok szerint, ezekhez egy esetleges meghibásodáskor könnyebben találni alkatrészt, ami korántsem elhanyagolható szempont a takarékosság apropóján.

A teljes rendszer védelme érdekében megoldást kell találni az egyenletes nyomás megteremtésére. Az egyenetlen nyomás ugyanis károsíthatja a berendezéseket, ami főként magas érték esetén fordul elő. Az alacsony nyomás pedig számos kellemetlenséget okozhat, a nem megfelelő vízhozam miatt.

Az egyenletes nyomás frekvenciaváltó segítségével oldható meg. Erre csak akkor van szükség, hogyha a nyomásfokozást búvárszivattyúval, esetleg felszíni szivattyúval szeretnénk megoldani. A kifejezetten ebből a célból készült nyomásfokozó szivattyúkban minden megtalálható, amivel garantálható a megfelelő víznyomás megteremtése.

Egy modern nyomásfokozó szivattyú esetében nem számít, hogy mekkora a beáramló víznyomás, nem kell aggódni a zaj miatt sem, ráadásul a telepítése is egyszerűen kivitelezhető. Ez elsősorban a felépítésüknek köszönhető, mivel bizonyos modellek, minden szükséges alkatrészt magukba foglalnak, a hidrofor tartálytól kezdve, az áramláskapcsolón át, egészen a frekvenciaváltóig.

A másik nagy előnyük, hogy a beszerelés kapcsán nem feltétlenül kell szakemberhez fordulni segítségért. Némi érzéket igényel ugyan, de valószínűleg a legtöbben képesek megbirkózni a beépítésével.

Napjainkban nagyon sokféle változat közül válogathatunk. Ha nem vagyunk biztos benne, hogy melyik számít megfelelőnek az adott hálózathoz, akkor bátran kérjük egy hozzáértő épületgépész segítségét!Megosztás másokkal: