VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Nyomásfokozó szivattyú: mikor van szükség rá?

Nyitólap   »   Blog   »   Nyomásfokozó szivattyú: mikor van szükség rá?
2019. Április 10.

Nyomásfokozó szivattyú: mikor van szükség rá?

 

A nyomásfokozó szivattyú beépítését követően megszűnnek az addig tapasztalt kellemetlenségek a gyenge víznyomás kapcsán. A háztartásokban gyakran előfordul, hogy nem megfelelő a víznyomás. Kevés bosszantóbb dolog létezik, mintha egy fárasztó munkanap után nincs lehetőség egy jó tusolásra, vagy ha órákat kell várni arra, hogy a fürdőkádat feltöltse a rendszer. Mindez nem pusztán kényelmetlenség, hanem az életminőségre is rányomhatja a bélyegét. A túl alacsony víznyomás azonban orvosolható, méghozzá többfokozatú nyomásfokozó szivattyú használatával. Mert könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltató nem tudja garantálni a megfelelő komfortérzethez szükséges víznyomást.

A nyomásfokozó szivattyú működése

Egy- vagy többfokozatú készülék közül is választhatunk, ha kisebb teljesítményre van szükség, akkor a vízszintes tengelyű megoldás bizonyul ideálisnak. A kis mechanikus eszköz képes arra, hogy felismerje az aktuális nyomást és ennek megfelelően gondoskodik a növeléséről. Amennyiben használatba kerül például a csap vagy a zuhany és túl alacsonynak érzékeli a nyomást, akkor bekapcsol és gondoskodik a megfelelő nyomás biztosításáról.

A működés során a szivattyú a folyadékot a szivattyúba húzza a bemeneten keresztül, majd aktiválja a készüléket és a létrejövő centrifugális erő hatására a víz nyomása növekszik, majd a kimeneten távozik a készülékből. 0.7 bar belépési nyomás esetében például 2.2 bar lesz a kilépéskor tapasztalható nyomás, tehát jelentősen képes növelni a berendezés. A vásárlás során érdemes figyelembe venni az áramlási sebességet. Ez arról tanúskodik, hogy mi az a maximális vízmennyiség, ami képes elhagyni a szivattyút.

A nyomásfokozó szivattyú beépítése

A háztartási gépek és az otthoni vízellátó rendszer megfelelő működéséhez 3-4 bár jelenti az ideális víznyomást. A berendezés könnyen telepíthető az otthoni vízvezetékrendszerbe. Az így beépített készülék igény szerint növeli a nyomást, ezzel kényelmesebbé téve az otthonhoz tartozó rendszer használatát.

Fontos a nyomásfokozó szivattyú méretezése azért, hogy a beépítést követően ne érjen kellemetlen meglepetés. A mérések megkezdésével ajánlott először a belépő víz mennyiségét ellenőrizni. Ennek az oka egyszerű. Túlterhelhetjük a rendszert, hogyha például csak 50 l tud biztosítani percenként, de mi 100 l/perc teljesítményű nyomásfokozó szivattyút kötünk rá.

Nyomásfokozás tekintetében a több járókerekes változat ajánlott, illetve figyelnünk kell arra, hogy az adott modell még véletlenül se legyen önfelszívó típus.

Ha kútból történik a felszívás, akkor jól jön az önfelszívó mechanizmus. Viszont, ha már eleve van belépő nyomás a szivattyúba, akkor erre nincs szükség, mivel a váltószelep kiakadhat, amivel épp az ellenkezője érhető el. Nyomáscsökkenéshez vezet, ami jelentősen befolyásolhatja a nyomásfokozó szivattyú működését.

A beépítés során két lehetőség közül választhatunk, attól függően, hogy hol van szükség a nyomásfokozásra. A segítségével táplálhatjuk az egész vízhálózatot, vagy annak csak egy elágazó részét. Így megkímélhetjük a rendszer megfelelően működő részét a feleslegesen növelt nyomástól. Az első esetben csupán annyit kell tennünk, hogy a vízóra után szereljük fel a nyomásfokozó szivattyút.

Amennyiben csak a hálózat egy részében szeretnénk növelni a nyomást, akkor a nyomásfokozó szivattyú elágazó idommal, szakaszoló szeleppel és visszacsapó szeleppel építhető be a rendszerbe. Erre azért van szükség, hogy a már két hálózat között az áramlást csak egy irányba vezessük.

Ellenőrizze a víznyomást!

A nyomásnövelő szivattyú működőképességét és hatékonyságát a gyakorlatban is egyszerűen ellenőrizheti. Nincs más dolga, mint lemérni, hogy mennyi idő alatt telt meg korábban például egy kancsó vízzel és a beüzemelés után miként alakul ez. A vásárlás során egyébként az ismert márkák termékeit érdemes előnyben részesíteni, ezek ugyanis garantáltan a márkától megszokott minőséget adják. A tapasztalatok szerint, ezekhez egy esetleges meghibásodáskor könnyebben találni alkatrészt, ami korántsem elhanyagolható szempont a takarékosság apropóján.

A teljes rendszer védelme érdekében megoldást kell találni az egyenletes nyomás megteremtésére. Az egyenetlen nyomás ugyanis károsíthatja a berendezéseket, ami főként magas érték esetén fordul elő. Az alacsony nyomás pedig számos kellemetlenséget okozhat, a nem megfelelő vízhozam miatt.

Az egyenletes nyomás frekvenciaváltó segítségével oldható meg. Erre csak akkor van szükség, hogyha a nyomásfokozást búvárszivattyúval, esetleg felszíni szivattyúval szeretnénk megoldani. A kifejezetten ebből a célból készült nyomásfokozó szivattyúkban minden megtalálható, amivel garantálható a megfelelő víznyomás megteremtése.

Egy modern nyomásfokozó szivattyú esetében nem számít, hogy mekkora a beáramló víznyomás, nem kell aggódni a zaj miatt sem, ráadásul a telepítése is egyszerűen kivitelezhető. Ez elsősorban a felépítésüknek köszönhető, mivel bizonyos modellek, minden szükséges alkatrészt magukba foglalnak, a hidrofor tartálytól kezdve, az áramláskapcsolón át, egészen a frekvenciaváltóig.

A másik nagy előnyük, hogy a beszerelés kapcsán nem feltétlenül kell szakemberhez fordulni segítségért. Némi érzéket igényel ugyan, de valószínűleg a legtöbben képesek megbirkózni a beépítésével.

Napjainkban nagyon sokféle változat közül válogathatunk. Ha nem vagyunk biztos benne, hogy melyik számít megfelelőnek az adott hálózathoz, akkor bátran kérjük egy hozzáértő épületgépész segítségét!

Nyomásfokozó szivattyút keres? 

Nézzen körül a kínálatunkban! Magyarország legnagyobb készletével rendelkezünk, köztük számos többfokozatú nyomásfokozó szivattyúval is.



Megosztás másokkal: