VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Amit a vízszűrő berendezések kapcsán tudni érdemes

2022. Október 3.

Amit a vízszűrő berendezések kapcsán tudni érdemes

Amit a vízszűrő berendezések kapcsán tudni érdemes

Napjainkban az ország jelentős területén közel sem tekinthető tökéletesnek a hálózati víz minősége, így egy megfelelő minőségű vízszűrő szerepe egyre jobban felértékelődik.

Ezek a berendezések képesek eltávolítani az olyan mikroszkopikus méretű szennyeződéseket, amelyek lassan, de biztosan tehetik tönkre a háztartási berendezéseinket. Emellett természetesen a saját egészségünk védelme sem elhanyagolható. Ha emberi fogyasztásra szánt vízről van szó, annak tisztítására is találhatunk alkalmas megoldásokat. Nézzük is meg a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel érdemes tisztában lenni, amikor hasonló megoldást keresünk!

Mi a vízszűrő szerepe?

A lakossági vízellátás bonyolult és költséges feladat. A vízszolgáltatónak kötelessége annak biztosítása, hogy emberi fogyasztásra alkalmas vízhez jussunk az ingatlan valamennyi pontján, legyen szó a fürdőszobáról, a konyháról vagy egy kerti csapról. A víz nagy utat tesz meg, mire lakossági felhasználásra kerül. Megfelelő eljárásokkal kezelni és tisztítani kell, gondoskodni kell a tárolásáról, illetve el kell juttatni a polgári felhasználókhoz. Ehhez pedig sok esetben régi, mai szemmel nézve korszerűtlen technológiával készült vízvezeték-rendszeren kell a folyadéknak végig haladnia. Ez pedig tökéletes alkalom arra, hogy különböző mechanikus szennyeződések, például rozsda vagy vízkődarabkák kerüljenek a közegbe.

Akkor nem beszéltünk még a tisztításhoz használt klórról. Ezen vegyszer nélkül elképzelhetetlen lenne több milliós városok megfelelő színvonalú vízellátását biztosítani. Ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy az emberi egészségre káros hatásai is lehetnek ennek az anyagnak. Biztosan mindannyian megfigyeltük már, ahogy egy frissen kitöltött kancsó csapvíz miként változik fehéres/tejfölös színből tiszta és átlátszó folyadékká, ahogy a klór távozik belőle.

A háztartási víz sok esetben terhelt különböző oldott (pl. klór) és oldatlan (pl. vízkődarabkák) szennyeződésekkel. A vízszűrő szerepe pedig nem más, mint ezeknek a szennyeződéseknek a kiszűrése, a folyadék megtisztítása a káros vegyületektől, anyagoktól.

Hogy működik a vízszűrő? Milyen típusai vannak?

A vízszűrők legegyszerűbb típusa a szűrőkancsó, amivel az abba kitöltött csapvizet tisztíthatjuk meg a szennyeződésektől. Ennek is különböző típusai vannak, az ionos szűrő például, a magasabb ára mellett, több víz tisztítására képes, mint az egyszerűbb darabok. Ha azt szeretnénk, hogy az ingatlanban lévő valamennyi csapból tisztított vizet kapjunk, akkor a legjobb megoldást egy hálózati vízszűrő jelenti.

Mire használható a hálózati vízszűrő?

A hálózati vízszűrőt azon a ponton kell beépíteni az adott ingatlan vízvezeték hálózatbába, ahol a vezetékes víz belép az épületbe, például közvetlenül a vízóra után. Innentől kezdve pedig valamennyi hálózati ivóvíz áthalad ennek szűrőjén, ami remekül megszabadítja a benne lévő úgynevezett lebegő szennyeződések nagy részétől, ezáltal pedig nemcsak az emberi felhasználásra szánt víz minősége javul, hanem a háztartási berendezések is ezt fogják használni, növelve ezáltal a hasznos élettartamukat és csökkentve az idő előtti meghibásodás kockázatát.

Fontos szerep jut a vízszűrő betétnek is

A vízszűrő váza maga a szűrőház, amiből szintén különböző típusok léteznek, a fő különbséget elsősorban méretük, illetve csatlakozásuk adja. Méretüket tekintve beszélhetünk 5" vagy 10" típusokról, csatlakozásuk pedig 1", illetve 5/4" lehet. Ehhez az alkatrészhez lehet csatlakoztatni a vízszűrő betéteket, amelyek a tényleges tisztítási feladatokat végzik.

Maga a vízszűrő betét is sokféle lehet, közöttük az anyaguk és hálójuk szerint tudunk különbséget tenni, ami különböző felhasználási területeken teszi alkalmassá a vízszűrő használatát. A teljesség igénye nélkül, léteznek műanyag vagy fémhálós típusok, amint fonaltekercses, aktív szenes vagy polifoszfát kristályos darabok is.

Annak alapján, hogy mekkora méretű szennyeződések akadnak fenn rajta, elsősorban 20 és 80 mikronos vízszűrő betétek között tehetünk különbséget. A döntés azon áll, hogy milyen feladat ellátására szánjuk a kiválasztott típust. Ivóvíz mellé például tilos polifoszfátot használni, ideálisabb megoldás az aktív szenes betét, ami nemcsak a kisebb szennyeződéseket képes kiszűrni, de a használatával a kellemetlen szagoknak is búcsút inthetünk. Ha pedig kútvizet szeretnénk tisztítani, a finom szűrésre kifejezetten alkalmas fonaltekercses típus lehet az ideális választás.

Bestway medence szűrő kertes családi házakba

A megfelelő minőségű víz nemcsak fogyasztáskor fontos, de takarítási vagy tisztálkodási szempontból szintén előnyösebb, kiváltképpen egy kerti medencében, ahol mi is több időt tölthetünk a vízbe elmerülve, hűsölve; gyermekeink pedig akár egész álló nap képesek kedvüket lelni benne a vakáció során.

Ahhoz, hogy képesek legyünk fenntartani a medence vizének minőségét, a megfelelő szivattyú kiválasztásán túl, fontos szerep jut a vízszűrőknek is. A Bestway medence szűrő az egyik legjobb a saját kategóriájában. Megbízhatóan és hatékonyan üzemel, tökéletesen képes ellátni egy átlagos családi ház kerti medencéjének tisztítási feladatait.

Mi a medence szűrőhomok jelentősége?

Az úgynevezett homokszűrős vízforgató tűnik a legjobb választásnak, különösen, ha egy nagyobb medence vizének tisztítását kell ellátni. A papírszűrős vízforgató korlátozottabb lehetőségeket biztosít ezen a téren. A berendezés szűrőközege pedig kvarchomok vagy szűrőüveg egyaránt lehet.

A homokszűrős vízforgató nagy előnye a tartóssága, hiszen akár 5 évig is képes ellátni egy nagyobb méretű medence tisztítását. Ráadásul kifejezetten hatékony, így ha sikerül megfelelően beállítani, sokkal kevesebb vegyszerre lesz szükségünk, így a gazdaságosság szempontját is felírhatjuk az előnyei közé. A medence szűrőhomok is fontos szerepet játszik a tisztítási folyamatokban, viszont körülbelül 1-3 évente (igénybevételtől függően) érdemes elvégezni ennek cseréjét. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb a szemcseméret, annál jobban szűri az apróbb szennyeződéseket. Viszont figyelni kell arra, hogy ne terhelje túl a szivattyút, ezért érdemes mindig szakértő segítséget kérni a vásárlás előtt.Megosztás másokkal: