VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Mi az az úszókapcsoló?

Nyitólap   »   Blog   »   Mi az az úszókapcsoló?
2022. Október 15.

Mi az az úszókapcsoló?

Az úszókapcsoló egy egyszerű elektromos kapcsoló, mely a víz felszínén lebeg vagy úszik, és egy elektromos kábellel csatlakozik a szivattyúhoz vagy a vezérlő szekrényhez.

Hogyan a működik az úszókapcsoló?

Az úszókapcsoló egy alsó és felső folyadékszint között kapcsolja ki és be a szivattyút. Működése nagyon egyszerű, általában egy fém golyó van elhelyezve egy műanyag házban. A golyó a házban kialakított csatornában mozog, melynek az egyik végén található egy mikrokapcsoló egy kis karral. A golyó helyzetétől függően - melyet befolyásol a folyadékszint – tud a kapcsoló ki és bekapcsolni. Többnyire a felső pozícióban bekapcsol az alsó pozícióban pedig kikapcsol, de ez a működés megfordítható az elektromos bekötés változtatásával.

Léteznek és egyre elterjedtebbek a függőleges működésű úszókapcsolók. Nagy előnyük a hagyományos úszókapcsolókkal szemben, hogy működésükhöz jóval kisebb helyre van szükség, és üzembiztosabbak, továbbá a folyadékszintek beállítása is egyszerűbb az alkalmazásukkal. Működésük nem bonyolult, egy függőleges száron - melyből több méret létezik – van elhelyezve két úszótest, mely a száron csavar segítségével állítható, így tudjuk beállítani a kapcsolási szinteket. A szár csatlakozik egy műanyag házban lévő mikrokapcsolóhoz. Működése a felhajtóerőre épül, amikor a folyadékszint emelkedik és eléri a felső úszótestet akkor fog bekapcsolni, amikor csökken a folyadékszint és eléri az alsó úszótestet akkor fog kikapcsolni. Tehát nem az úszótestek mozognak a száron, hanem az úszótestek mozgatják a szárat és ezáltal az mozdul el függőleges irányba lefelé vagy felfelé. Ennél a típusnál is megváltoztathatjuk a kapcsolás irányát az elektromos bekötés változtatásával.

Hogyan építik be az úszókapcsolót?

Az úszókapcsolók többnyire a szivattyúra vannak szerelve (merülő vagy búvárszivattyúk esetén), de önállóan, vezérlésbe kötve is alkalmazhatóak. Külön kapható konzollal rögzíthetjük csőre vagy akár az akna oldalfalára is. A kapcsolási szintek szabályozásához alkalmazhatunk még úgynevezett úszókapcsoló ellensúlyt is, melyet az úszókapcsoló kábelére kell rögzíteni.

Milyen feladatokra alkalmazható az úszókapcsoló?

Felhasználási területe széles, de nézzünk néhány példát:

-         Merülő vagy búvárszivattyúk vezérlésére

-         Szennyvíz szivattyúk vezérlésére

-         Ásottkút szivattyúk vezérlésére

-         Folyadékszintek kapcsolására tartályokban, ciszternákban, esővíz gyűjtőkben, szennyvíz tartályokban, aknákban

-         Szárazon futás elleni védelemként

Milyen folyadékokban alkalmazható az úszókapcsoló?

Kiviteltől és a felhasznált anyagoktól függően víz, szennyvíz, olajos víz, sűrűbb folyadékok, nagy átmérőjű szuszpendált szennyeződéseket tartalmazó szennyvíz, melegvíz, savas vagy lúgos folyadékok. Minden esetben győződjünk meg, hogy az úszókapcsoló kompatibilis-e az általunk alkalmazott folyadékhoz.

Milyen működése lehetséges az úszókapcsolónak?

Az úszókapcsoló alkalmazható töltésre vagy ürítésre is. Ennek a működését a bekötés megváltoztatásával érhetjük el. Ez azért fontos, mert bizonyos vezérlések feszültségmentes és nyitott kontaktust várnak el a vezérlő elemtől vagy elemektől. A úszókapcsolóban a mikrokapcsoló egy úgynevezett váltó kapcsoló, melynek a kontaktusai az állásától függően zárva vagy nyitva vannak (NO, NC). Az úszókapcsoló vezetéke 3 eres, melyből az egyik ér az állandó, a másik két ér pedig a bekötéstől függően zárt vagy nyitott kontaktust ad.

Milyen kábellel szerelik az úszókapcsolót?

Manapság már csak HO5 és HO7 típusú gumikábellel (neoprén, ami szintetikus gumi) kaphatóak a speciális típusok szilikon kábellel. Régebben a PVC kábel is elterjed volt az úszókapcsolók körében, de mivel minden szempontból sokkal jobb a gumi kábel (gyűrődés, csavarodás, törés, stb.) így már csak ezek a típusok érhetőek el.

Milyen egyéb vezérlések érhetőek el?

Amennyiben egyik úszókapcsoló – hagyományos vagy függőleges - sem felel meg az adott feladatra, választhatunk még szintvezérlést vagyfolyadék érzékelőt is.



Megosztás másokkal: