VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Mi az az úszókapcsoló?

2022. Október 15.

Mi az az úszókapcsoló?

Az úszókapcsoló egy egyszerű elektromos kapcsoló, mely a víz felszínén lebeg vagy úszik, és egy elektromos kábellel csatlakozik a szivattyúhoz vagy a vezérlő szekrényhez.

Hogyan a működik az úszókapcsoló?

Az úszókapcsoló egy alsó és felső folyadékszint között kapcsolja ki és be a szivattyút. Működése nagyon egyszerű, általában egy fém golyó van elhelyezve egy műanyag házban. A golyó a házban kialakított csatornában mozog, melynek az egyik végén található egy mikrokapcsoló egy kis karral. A golyó helyzetétől függően - melyet befolyásol a folyadékszint – tud a kapcsoló ki és bekapcsolni. Többnyire a felső pozícióban bekapcsol az alsó pozícióban pedig kikapcsol, de ez a működés megfordítható az elektromos bekötés változtatásával.

Léteznek és egyre elterjedtebbek a függőleges működésű úszókapcsolók. Nagy előnyük a hagyományos úszókapcsolókkal szemben, hogy működésükhöz jóval kisebb helyre van szükség, és üzembiztosabbak, továbbá a folyadékszintek beállítása is egyszerűbb az alkalmazásukkal. Működésük nem bonyolult, egy függőleges száron - melyből több méret létezik – van elhelyezve két úszótest, mely a száron csavar segítségével állítható, így tudjuk beállítani a kapcsolási szinteket. A szár csatlakozik egy műanyag házban lévő mikrokapcsolóhoz. Működése a felhajtóerőre épül, amikor a folyadékszint emelkedik és eléri a felső úszótestet akkor fog bekapcsolni, amikor csökken a folyadékszint és eléri az alsó úszótestet akkor fog kikapcsolni. Tehát nem az úszótestek mozognak a száron, hanem az úszótestek mozgatják a szárat és ezáltal az mozdul el függőleges irányba lefelé vagy felfelé. Ennél a típusnál is megváltoztathatjuk a kapcsolás irányát az elektromos bekötés változtatásával.

Hogyan építik be az úszókapcsolót?

Az úszókapcsolók többnyire a szivattyúra vannak szerelve (merülő vagy búvárszivattyúk esetén), de önállóan, vezérlésbe kötve is alkalmazhatóak. Külön kapható konzollal rögzíthetjük csőre vagy akár az akna oldalfalára is. A kapcsolási szintek szabályozásához alkalmazhatunk még úgynevezett úszókapcsoló ellensúlyt is, melyet az úszókapcsoló kábelére kell rögzíteni.

Milyen feladatokra alkalmazható az úszókapcsoló?

Felhasználási területe széles, de nézzünk néhány példát:

-         Merülő vagy búvárszivattyúk vezérlésére

-         Szennyvíz szivattyúk vezérlésére

-         Ásottkút szivattyúk vezérlésére

-         Folyadékszintek kapcsolására tartályokban, ciszternákban, esővíz gyűjtőkben, szennyvíz tartályokban, aknákban

-         Szárazon futás elleni védelemként

Milyen folyadékokban alkalmazható az úszókapcsoló?

Kiviteltől és a felhasznált anyagoktól függően víz, szennyvíz, olajos víz, sűrűbb folyadékok, nagy átmérőjű szuszpendált szennyeződéseket tartalmazó szennyvíz, melegvíz, savas vagy lúgos folyadékok. Minden esetben győződjünk meg, hogy az úszókapcsoló kompatibilis-e az általunk alkalmazott folyadékhoz.

Milyen működése lehetséges az úszókapcsolónak?

Az úszókapcsoló alkalmazható töltésre vagy ürítésre is. Ennek a működését a bekötés megváltoztatásával érhetjük el. Ez azért fontos, mert bizonyos vezérlések feszültségmentes és nyitott kontaktust várnak el a vezérlő elemtől vagy elemektől. A úszókapcsolóban a mikrokapcsoló egy úgynevezett váltó kapcsoló, melynek a kontaktusai az állásától függően zárva vagy nyitva vannak (NO, NC). Az úszókapcsoló vezetéke 3 eres, melyből az egyik ér az állandó, a másik két ér pedig a bekötéstől függően zárt vagy nyitott kontaktust ad.

Milyen kábellel szerelik az úszókapcsolót?

Manapság már csak HO5 és HO7 típusú gumikábellel (neoprén, ami szintetikus gumi) kaphatóak a speciális típusok szilikon kábellel. Régebben a PVC kábel is elterjed volt az úszókapcsolók körében, de mivel minden szempontból sokkal jobb a gumi kábel (gyűrődés, csavarodás, törés, stb.) így már csak ezek a típusok érhetőek el.

Milyen egyéb vezérlések érhetőek el?

Amennyiben egyik úszókapcsoló – hagyományos vagy függőleges - sem felel meg az adott feladatra, választhatunk még szintvezérlést vagyfolyadék érzékelőt is.Megosztás másokkal: