VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Milyen típusú szennyvíz szivattyúk léteznek?

Nyitólap   »   Blog   »   Milyen típusú szennyvíz szivattyúk léteznek?
2022. Október 10.

Milyen típusú szennyvíz szivattyúk léteznek?

Sokféle típusú szennyvíz szivattyú létezik, most leginkább a járatosabb kialakításokat fogjuk szemügyre venni.

Vortex járókerék

Az egyik legelterjedtebb, az úgynevezett Vortex kialakítású szennyvíz szivattyú. Ez a típusú kialakítás, az úgynevezett szabad átömléses szennyvíz szivattyú. Gyakorlatilag a szivattyúházban a félig nyitott járókerék hátra van tolva és a szivattyúház alsó fele és a járókerék közötti részen szabadon tud átömleni a szennyvíz. A szivattyúházon lévő beömlő nyílás méretétől függően elég nagyméretű (30-40mm vagy nagyobb) szuszpendált szennyeződések szállítására is alkalmas. Jellemzően közepes szállítási mennyiségek és közepes emelőmagasságok érhetőek el ezzel a kialakítással, pl. a Pentax DG sorozatú szennyvíz szivattyú.

Egy- vagy kétcsatornás járókerék

Az egy- vagy kétcsatornás járókerekű szennyvíz szivattyúk hasonló kialakításúak, de itt a járókerék beömlő csonkjának mérete (mely lehet zárt de nyitott is) adja meg a szállítható szennyeződések nagyságát, mely már nagyobb (50-70mm) méretű szuszpendált szennyeződések szállítására is alkalmas. Az egy- vagy két csatornát nagyjából úgy kell elképzelni mint egy C betűt (egycsatonás járókerék esetén) és egy S betűt kétcsatornás járókerék esetén. Ezeknél a típusú szivattyúknál már nagy szállítási kapacitással rendelkeznek (akár több ezer liter/perc) és nagy emelőmagaságokra is képesek, pl. a Pentax DM sorozatú szennyvíz szivattyú.

Egy mondat erejéig még térjünk vissza a Vortex járókerékre is. Ezt a járókereket úgy is alkalmazzák, hogy a fentebb említett módon nem hátra van tolva a szivattyúházban, hanem le van engedve egészen közel hozzá. Ez a megoldás nagyon kisméretű szennyeződések szállítására alkalmas (max. 5-10mm), viszont nagy emelőmagasságok érhetőek el vele, például a Pentax DV típusú szennyezettvíz szivattyú.

Vágókéses járókerék

A mási elterjedt típus a darálós vagy darabolókéses szennyvíz szivattyú. Ezeknél kétféle kialakítást különböztetünk meg. Ez egyik amikor a darabolást és a szennyvíz szállítását egy azon járókerék végzi (ez a kedvező árúbb megoldás, pl. Elpumps BT darabolós szennyvíz szivattyú), a másik, amikor a darabolást külön vágókés és vágótárcsa végzi, majd a szennyvizet egy külön járókerék továbbítja, például a Pentax DTR darálós szennyvíz szivattyú. Ez a tartósabb és jobb megoldás.

Ezen kívül még jópár megoldás létezik a szennyvíz szállítására, pl. csigadugattyús szennyvíz szivattyú, de ezek a bonyolultságuk és magas áruk miatt nem elterjedt megoldások.

Fontos, hogy egyik szennyvíz szivattyú sem alkalmas szilárd szennyeződések szállítására (vagy nagyon gyorsan meghibásodnak), arra vannak speciális típusok bizonyos keretek között, pl. iszapszivattyú.



Megosztás másokkal: