VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Mi az a merülő szivattyú?

Nyitólap   »   Blog   »   Mi az a merülő szivattyú?
2022. Október 15.

Mi az a merülő szivattyú?

A merülő szivattyú vagy merülő búvárszivattyú két fő részből áll. Az egyik villanymotor rész (elektromotor) a másik rész a szivattyú. De miért merülő búvárszivattyú? Azért, mert minden szivattyút búvárszivattyúnak nevezünk amit víz alá merítünk (ásottkút búvárszivattyú, szennyvíz búvárszivattyú, csőbúvár szivattyú, stb.). A merülő szivattyú abban tér el pl. egy csőbúvár szivattyútól, hogy itt fordított a felépítés, a motor felül a szivattyú alul helyezkedik el.

Milyen feladatra lehet alkalmazni a merülő szivattyú és milyen kivitelek léteznek?

A leg egyszerűbb típusok a tisztavíz merülő szivattyúk, amelyeket tiszta hideg vízre és vele megegyező folyadékokra lehet alkalmazni. Ezekből a kedvezőbb árú típusok általában műanyagból készülnek egyszerű ajakos tömítéssel, úszókapcsolóval vagy anélkül és általában egy centrifugál járókerékkel. Teljesítményüket tekintve max. 10-15m-es emelési magassággal és max. 150-300 liter/perc teljesítménnyel rendelkeznek, mint például a Pentax DP sorozatú merülő búvárszivattyú.

Az ásottkút búvárszivattyú vagy ciszterna szivattyút is sorolhatjuk ide a merülő szivattyúk közé, mivel e felépítése hasonló a tisztavíz merülő szivattyúhoz, de itt már több centrifugál járókerék helyezkedik el egymás alatt, ezért jóval nagyobb emelőmagasságra képes (max. 40-100m) de folyadékszállítása kevesebb (max. 80-200 liter/perc) típustól függően. A nevéből adódóan ezeket a merülő szivattyúkat ásottkútba, vízgyűjtőbe vagy ciszternába alkalmazzák. A ciszterna merülő szivattyú lehet egyszerű, műanyagból készült felépítéssel ajakos tömítéssel, de kiviteltől függően akár rozsdamenetes acélból is készülhet egyszeres vagy kétszeres tengelytömítéssel, amit akár egy olajkamra is elválaszthat, vagy az egyik tengelytömítés olajfürdőbe fut. Néhány típusnál a motor is olajban fut a jobb hűtés érdekében. Viszont mindegyik típus esetében megegyezik, hogy úgynevezett köppenyhűtéses merülő szivattyúkról beszélünk, amit egyszerűen úgy lehet leírni, hogy a külső burkolat alatt minden kisebb méretű, hogy a szállított folyadék (többnyire víz) tudja hűteni a villanymotort. Ezért nem érdekes, ha a szivattyú felső része nincs víz alatt, mert ez nem okoz gondot a működésében, mint például az Umbra Acuatec ásottkút szivattyú. Még részletesebb leírást az ásottkút búvárszivattyúról a következő cikkünkben talál:

Ásottkút merülő szivattyú

A következő csoport a szennyezettvíz merülő szivattyú, melyet már enyhén szennyezett vízre is alkalmazhatunk, de szennyvízre még nem! Mindenben megegyezik a tisztavíz merülő szivattyúval, de a járókereke többnyire félig nyitott centrifugál járókerék, mely vortex típusú is lehet, így kisebb, jellemzően max. 10-20mm-es szuszpendált szennyeződések szállítására is alkalmas. Az egyszerűbb típusok készülhetnek műanyagból mint a Pentax DPV sorozatú merülő szivattyú, vagy rozsdamentes/öntöttvas kombinációban is, olajhűtésű motorral és kopásálló tengelytömítéssel, mint a Pentax DH sorozatú merülő búvárszivattyú. Kiviteltől függően a szivattyúra épített úszókapcsolóval is elérhetőek ezek a szivattyúk. 

Szennyezettvíz merülő szivattyú

A merülő szivattyú talán legelterjedtebb és legismertebb változata a merülő szennyvíz szivattyú vagy búvárszivattyú. A szivattyú felépítése a szokásos (felül a motor és alul a szivattyú rész) viszont, ezek a szivattyúk már inkább rozsdamentes/öntöttvas anyagokból készülnek, hogy ellenálljanak a szennyvíznek. A merülő szennyvízszivattyú kialakítástól függően már jóval nagyobb szuszpendált szennyeződések szállítására is alkalmas, a vágókéses szennyvíz szivattyú pedig nagy emelési magassággal rendelkezik. A merülő szennyvíz szivattyúról részletesebb információt és hogy milyen változatok léteznek az alábbi blogposztban talál:

Szennyvíz búvárszivattyú

Elakadt a merülő szivattyú kiválasztása kapcsán? Elveszett a rengeteg a számos gyártó rengeteg típusa között? Ne keseredjen el! Vegye fel a kapcsolatot a szivattyuwebaruhaz.hu szakképzett ügyfélszolgálatával és segítünk a merülő szivattyú választása kapcsán!



Megosztás másokkal: