VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A hidrofor tartály szerepe

Nyitólap   »   Blog   »   A hidrofor tartály szerepe
2022. Október 9.

A hidrofor tartály szerepe

A hidrofor tartály a házi vízmű egyik fontos eleme. A hidrofor tartályok szerepe kettős. Egyfelől csökkentik a vízütést (nyomásütést) a szivattyú nyomóoldalán elhelyezkedő rendszerre, amely szivattyú elindulásakor vagy leállásakor jön létre. Természetesen léteznek olyan szivattyúk és/vagy vezérlések (pl. lágyindító vagy frekvenciaváltó), amelyek egy lassan emelkedő meredekségű görbe vonalán növelik vagy csökkentik a motor, és ezáltal a szivattyú fordulatszámát, mely hatással van a szivattyú teljesítményére és ezáltal a szivattyú által előállított vízszállításra és nyomásra, de még ezek alkalmazása esetén is szükség van hidrofor tartályra, igaz jóval kisebb méretben.

Másfelől ideiglenes tároló szerepet lát el a hidrofor tartály. Ez az átmeneti víztárolás például házi vízellátáskor szükséges, ugyanis, ha nincs ideiglenes tározó kapacitásunk, már nagyon kis mennyiségben elvett víz esetén is bekapcsolná a nyomáskapcsoló a szivattyút. Ez a gyakori ki- és bekapcsolás (ha nem vesszük figyelembe a vízütést, ami miatt akár le sem tud állni a szivattyú, mert a rendszerben „ide-oda csapódik” a víz) káros a rendszer összes elemére, mivel a nyomás ilyenkor a többszöröse is lehet egy adott pillanatban mint amennyit a szivattyú előállított.  Ennek az az oka, hogy a víz (folyadék) összenyomhatatlan, emiatt a rendszerben található levegő összenyomódása (ami a jelen esetünkben a hidrofor tartályban van) az, ami miatt kis mértékben még egy zárt rendszerben is lehet egy adott pontig növelni és ezáltal tárolni kevés nyomást. Az érem másik oldala az, hogy amennyiben egészen kis mennyiségű folyadék is távozik a rendszerből, azzal együtt a meglévő nyomás is csökken. Ennek az ellentétje is igaz, tehát kevés mennyiségű vízzel is lehet növelni a rendszer nyomását. Mint látjuk, a hidrofor tartály elengedhetetlen része egy vízellátó rendszernek, hogy a víz komfortosan, biztonságosan és nem utolsósorban a rendszerünk megbízható működését szolgálja.

A hidrofor tartály működése

A vaslemez (hagyományos) hidrofor tartályok azon az elven működnek, hogy egy zárt tartályba nyomták alulról be a vizet, így összenyomva a tartály felső részében a levegőt. Azonban sajnos az esetek bizonyos részében (főként, ha nem volt megfelelően méretezve a hidrofor tartály) az a hibajelenség lépett fel, hogy a bezárt levegő lassan eltávozott az elhasznált vízzel együtt, amit ha nem vettek észre, a szivattyú túl gyakori be- és kikapcsolását okozta. Manapság már inkább gumimembrános hidrofor tartályokat alkalmazunk, melyeknél a vizet és levegőt egy gumimembrán (nevezhetjük gumizsáknak is) választja el teljesen egymástól. A gumimembrán képes tágulni és összehúzódni, így és a tartályban lévő levegő utánpótlására is kevesebbszer van szükség. De időközönként szükséges pótolni, illetve a gumimembrános hidrofor tartály alkalmazása esetén is fontos a tartály űrtartalmának helyes kiválasztása.

A gumimembrános hidrofor tartály működése egyszerű. Amikor a szivattyú üzemel, a víz a csőhálózaton keresztül a tartály gumizsákjába kerül. Ilyenkor a levegő összepréselődik a tartályban. A víz beáramlása megszűnik szivattyú leállásakor. A rendszeren lévő csapon keresztül a víz kifolyik, a nyomását a hidrofor tartályban összenyomott levegő látja el. Amint a víz nyomása a nyomáskapcsolón beállított bekapcsolási érték alá csökken, a kapcsoló bekapcsolja a szivattyút.

A fentiekből átható, hogy a hidrofor tartály alkalmazása nélkül, például már egy pohár víz elvétele esetén is elindulna a szivattyú. De ha alkalmazunk egy hidrofor tartályt, akkor az, hogy a szivattyú mikor kapcsol be és ki, kizárólag attól függ, hogy a hidrofor tartály hasznos űrtartalma mekkora.

A szivattyuwebaruhaz.hu készéggel áll a rendelkezésére, amennyiben hidrofor tartályra van szüksége! A hidrofor tartály kiválasztásában is segítséget nyújtunk, illetve hatalmas, valós raktárkészletünkből rövid határidővel szállítani is tudjuk, többféle kivitelben, kedvező áron!



Megosztás másokkal: