VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Ásott kút, fúrt kút: a különböző kutak jellemzői

Nyitólap   »   Blog   »   Ásott kút, fúrt kút: a különböző kutak jellemzői
2016. Március 26.

Ásott kút, fúrt kút: a különböző kutak jellemzői
Ahhoz, hogy egy háztartás, kis kert vagy gyümölcsös vízigényét kielégítsük nem feltétlenül kell a vezetékes vizet használni. Annál is inkább, mivel a klímaváltozás okozta aszálos és extrém meleg időszakokban vízkorlátozások is életbe léphetnek, amik bizonyos napszakokban tiltják a locsolást. Ilyet már sajnos Magyarországon is egyre többször tapasztalunk. Ezekben az esetekben és úgy általában a vízszámla csökkentésében is nagy segítséget nyújtanak az ásott és fúrt kutak. Járjuk körül, hogy mit takar egyik és másik, valamint mivel érdemes tisztában lenni, mielőtt kutat fúratunk a kertbe!

A kútásás szabályai ma Magyarországon

A kútásásra vonatkozó szabályok 2024-től könnyebben teljesíthetőkké váltak, ugyanis nem lesz bejelentés- és engedélyköteles a bizonyos kutak fúratása. Az új szabályozással lényegesen egyszerűbb lesz kutat létesíteni a kertben, ugyanis megspórolhatjuk a hivatali utánjárást, egyeztetéseket.  Nézzük, hogy is néz ki ez a kérdés pontosan:
A háztartási használatra szánt kutak mélysége nem lehet több, mint 50 méter, és nem érheti el az első vízzáró réteget. A vízfelhasználás nem haladhatja meg az évi 500 köbmétert. A célja csakis az ivóvízellátás vagy a háztartás vízigényének kielégítése, megsegítése lehet, gazdasági célú öntözés nem végezhető egy nem bejelentett kúttal.

Hogy mi a különbség az ásott és fúrt kút között?

Az ásott kút és a fúrt kút közötti különbség megértéséhez elegendő kiindulni magukból az elnevezésekből. Az ásott kútnál a vájat értelemszerűen ásással alakul ki, míg a fúrt kútnál fúrás segítségével.
Az ásott kút az ősibb fajta, hiszen már évezredek óta nyer ki az ember vizet mélyről. Először vödrök segítségével, emberi eővel húzták a felszínre az éltető vizet. Ma már természetesen egy ásott kút is automatizálható, ránk van bízva, hogy milyen mértékben szeretnénk élni a technika nyújtotta lehetőségekkel.
A fúrt kút sokkal mélyebb lehet, mint egy ásott kút. Utóbbi mindössze 20-30 méterig hatol a földbe, míg az előbbi akár 120 méteren is végződhet. Ebből következik a másik nagyon fontos különbség: Míg a fúrt kutak az elért mélységnek köszönhetően a rétegvizeket is eléri, sokkal tisztább vízhez jutunk általuk. Az ásott kutak ritkán érik el a rétegvizet, inkább a talajvíz az, amit a felszínre tudunk hozni belőlük. A talajvíz ivásra nem használható, inkább csak locsolásra és esetleg WC-öblítésre vethető be.
A kialakítás következménye, hogy az ásott kút sokkal szélesebb, mint a fúrt kút. Az ásott átmérője 70 és 90 cm körüli, míg a fúrté mindössze 125 mm. Ha a biztonságosság kérdésére térünk rá, akkor könnyen belátható, hogy eg ásott kút nagyobb veszélyeket rejt magában, még akkor is, ha megfelelően van letakarva. A fúrt kút keskeny volta miatt egyáltalán nem balesetveszélyes.
Olyan kertekben, ahol kisgyermekek, állatok is vannak mindenképp jobb választás lehet a fúrt kút. Elég belegondolni abba, hogy még a legbiztosabb letakarás is félrecsúszhat az ásott kutak tetejéről, és ha ez így van, hamar megtörténhet a baj.

Hogyan készül az ásott kút?

Az ásott kútnál értelemszerűen először ki kell ásni a megfelelő átmérőjű és mélységű vermet, majd ha ez megvan, akkor várni kell, hogy a kút fala kissé megszáradjon. Ez után következik a fal kirakása, ami történhet betongyűrűvel vagy téglával is. Ezek mind igen pénz- és energiaigényes munkálatok. Az ásott kút vízhozamát leginkább az eső szabályozza, hiszen a talajvízhez férünk csak hozzá a kút segítségével. Éppen nyáron, amikor a legnagyobb szükségünk lenne a kútra, elképzelhető, hogy jelentősen leapad a vize, extrém esetében ki is száradhat. 

Hogyan készül a fúrt kút?

A fúrt kút esetében egy fúró segítségével már eleve bélelt furatot készítenek, így nincs szükség arra, hogy utólag fedjék be valamivel a kút oldalát. Mivel mélyebbről hozza a vizet, nemcsak tisztább, hanem a vízhozam is nagyobb lehet.

További különbség a szükséges szivattyú típusa

Az ásott kútba kifejezetten ásottkút szivattyút kell vásárolni, aminél fontos felmérni előre, hogy mekkora teljesítményre lesz szükség. Ha kisebb a kút vízhozama, akkor felesleges a nagy teljesítmény, mert túl tudja szívni a kutat. Ugyanígy az sem jó, ha több a víz, mint amivel a szivattyú elbír. Mivel ezek a szivattyúk a nagy átmérőhöz lettek kialakítva, nemcsak kútban, hanem ciszternákban, víztárolókban is bevethetők. 
A fúrt kutak sokkal szűkebbek, teljesen más kivitel, ezekbe úgynevezett csőbúvár szivattyúkat kell helyezni. Ezek 3, 4 és 6 colos méretben is készülnek. A csőkutak így biztonságosan és gazdaságosan használhatók. Szinte nem is látszik, hogy egy kút rejtőzik a csap alatt.

Akkor milyen kutat válasszak?

Nem könnyű kérdés, hiszen bármennyivel is gazdaságosabb és biztonságosabb a fúrt kút, ha valaki a régi idők hangulatát szeretné a kertjébe varázsolni, akkor kétségkívül esztétikusabb egy ásott kút. 
Egy ásott kútnál gyönyörűen lehet díszíteni a kút káváját, fölé lehet emelni különböző tartóelemeket. Ha konkrét funkciója nem is lenne már a vödröknek, azokból is beszerezhetünk néhányat. Ha csak a locsolást szeretnénk egy kicsit megtámogatni, akkor dönthetünk emellett is.
A fúrt kutakat azoknak ajánljuk, akik nemcsak locsolnának, hanem más egyéb vízigényt is megoldanának a kút segítségével vagyis állandó mennyiségű, megbízható minőségű vízre van szükségük. Az ásott kút jóval kiszámíthatatlanabb. 

Gyakori kérdések

Milyen előnyökkel jár egy fúrt kút?

Mélyről, akár 120 méterről is fel lehet hozni a tiszta rétegvizet, amivel nemcsak a locsolást lehet megoldani a kertben, hanem ivóvízként is szolgálhat. Nem lesz egy széles vájat a kertben, ami így biztonságos használatot eredményez, sőt egészen láthatatlanná is tehető, szinte csak a csap mutatja a helyét.

Mi a legfontosabb jellemzője az ásott kútnak?

Az ásott kút nem tud olyan mélyről vizet felhozni, mint a fúrt kút, hiszen maximum 30 méterig lehet leásni. Ebből adódik, hogy a szennyezettebb talajvízhez fér csak hozzá a kút, így az emberi fogyasztásra nem alkalmas. A locsolást viszont eredményesen lehet végezni vele. Mivel az eső táplálja a talajvizet, elég kiszámíthatatlan a vízhozam.

Mit kell figyelembe venni egy kútásás során?

Először is azt, hogy csak háztartási célra lehet kutat létesíteni bejelentés nélkül. Gazdasági célú öntözésre nem használható az engedély nélküli kerti fúrt vagy ásott kút.
A háztartási célra kialakított kútnál szabályozva van a mélység, ami nem lehet több 50 méternél. A kútból kivett évi vízmennyiség is szabályozott, valamint nem lehet elérni az első vízzáró réteget. Ha mélyebb kutat szeretnénk, akkor ezt már egyeztetni kell a megfelelő hatóságokkal.
A fenti szabályok betartásával és a megfelelő szivattyúval felszerelt kúttal élvezhetjük a tiszta víz jelenlétét, ráadásul bőven megtérül a ráfordított pénz, hiszen segít lejjebb szorítani a vízszámlát.Megosztás másokkal: