VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Hogyan épül fel és működik egy házi vízmű?

2022. Február 23.

Hogyan épül fel és működik egy házi vízmű?

A házi vízmű segítségével nemcsak kisebb nyaralók, hanem családi házak teljes vízellátását is megoldhatjuk. Olyan területeken, ahol nincs kiépítve vízhálózat, kézenfekvő megoldást jelent, hiszen segítségével egy fúrt vagy ásott kútból is tudunk vizet nyerni. Azonban vízhálózat mellett is jó megoldás lehet a havi költségek csökkentésére, ha például a kert öntözését vagy a medence feltöltését oldanánk meg ilyen módon. Nézzük meg, mire lesz szükségünk a rendszer kiépítéséhez!

Mi a házi vízmű, hogyan épül fel, milyen részei vannak?

A házi vízmű általában egy önfelszívó szivattyúból, hidrofor tartályból és egy vezérlő egységből épül fel. Sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. Nemcsak háztartások vagy nyaralók vízellátására használhatjuk, hanem a kerti locsolást vagy egy öntözőrendszer működtetését, vízellátását is megoldhatjuk.

Hidrofor tartály

A hidrofor tartály csökkenti a szivattyú beindításakor fellépő nyomást, aminek köszönhetően gondoskodik a nyomóoldali rendszer védelméről. Emellett költségcsökkentő szerepe is van, hiszen eltárolja a vizet. Ha csak kisebb mennyiségre, például csak egy pohár vízre van szükségünk, akkor nem kell beindítani a szivattyút, hiszen a vízigény a tartályban raktározott mennyiségből is megoldható. Emellett pedig a szivattyú élettartamát is képes meghosszabbítani, hiszen nem kell minden vízvételnél beindulnia.

Házi vízmű szivattyú

A házi vízellátó rendszer működtetéséhez felszíni szivattyúkat célszerű választani. Ezek nem a vízbe merítve, hanem a szállítandó víz szintje fölött helyezkednek el. A szivattyúházat használat előtt vízzel kell feltölteni, hogy megakadályozzuk a szárazonfutást. A szívócső végére pedig egy úgynevezett lábszelepet kell elhelyezni, ami megszűri a szennyeződéseket és nem engedi, hogy a szivattyú elejtse a vizet a szívó oldalon. 

Szivattyú vezérlő

A szivattyú vezérlését a nyomáskapcsoló látja el. Ennek használatával automatizálható a szivattyú be- és kikapcsolása. Amennyiben vizet veszünk a tartályból és ennek következtében a nyomás egy adott szint alá csökken, a nyomáskapcsoló bekapcsolja a szivattyút. Amikor a nyomás elér egy megadott értéket, akkor a szivattyú vezérlő kikapcsolja a készüléket. Ezek a szintek a legtöbb esetben gyárilag előre beállítottak és megfelelőek lesznek az átlagos felhasználást tekintve, de léteznek állítható indítási nyomással rendelkező típusok is.

Mire használható a házi vízmű?

Általa nemcsak egy ingatlan, hanem a kert vagy a medence vízellátását is könnyedén lehet biztosítani. Fúrt vagy ásott kutak mellett, a vizet vételezhetjük esővíz tárolóból vagy akár a talajból is, minden esetben a kívánt felhasználási terület dönti el, hogy melyik lesz a megfelelő és alkalmazható megoldás. Egyesek ugyanis fogyasztásra nem alkalmasak, de ilyenkor is használhatóak például öntözésre, WC öblítésre vagy az autó lemosására.

Hogyan alakulnak a házi vízmű árak?

Tulajdonképpen attól függenek, hogy milyen célra és adottságok mellett kívánjuk használni. Vásárlás előtt pontosan fel kell mérni egyfelől a saját igényeinket, hogy pontosan vagy legalább megközelíthetően mekkora nyomásra és vízmennyiségre van szükségünk. Emellett számítanak a víznyerő hely tulajdonságai is, ugyanis nem mindegy, hogy tartályból vagy kútból kell a vizet kinyerni. Adott esetben azt is tudni kell, hogy milyen mélyről kell a vizet a felszínre hozni.

A tartály árát elsősorban annak űrtartalma befolyásolja, értelemszerűen minél nagyobb, annál többet kell fizetni érte. A szivattyú tekintetében pedig azt kell mérlegelni, hogy várhatóan mekkora vízhozamra lesz szükség, valamint milyen mélyről kell a vizet vételezni. Ezeket a paramétereket a készülék maximális vízhozama és emelési magassága mutatja meg.

Létezik tartály nélküli házi vízmű is?

Amennyiben hidrofor tartály nélkül szeretnénk a rendszert üzemeltetni, akkor egy felszíni szivattyúra és egy áramlásvezérlőre lesz szükség. A tartály nélküli házi vízmű elsősorban akkor jelenthet működőképes alternatívát, ha nem fogjuk naponta többször, adott esetben csak kisebb mennyiségű folyadék vételezésére használni a rendszert.

A tartály nélküli változat előnye az olcsóbb ár, hiszen ennek költségével nem kell számolni a kiépítéskor. Emellett helytakarékossági szempontok is indokolhatják ennek a megoldásnak az alkalmazását. Hogy a rendszert például öntözésre használnánk, amikor csak bizonyos időpontokban van szükség egyszerre nagyobb mennyiségű víz szivattyúzására, akkor nem feltétlenül szükséges, hogy a tartály is ennek részét képezze.

Mi a teendő meghibásodás esetén, például amikor a házi vízmű nem kapcsol ki?

A házi vízmű rendszerint megbízható és alacsony karbantartási igénnyel rendelkezik, azonban természetesen ezek is képesek lehetnek meghibásodni. Ez érinti a berendezés valamennyi részét, vagyis magát a szivattyút is, de a tartály vagy a vezérlő esetében szintén felléphetnek ilyen nem várt zavarok.

Előfordulhat, hogy a csapágyház és a tömítés között lép fel szivárgás, mert nem megfelelő a tömítés. Ez a jelenség idő előtti rozsdásodáshoz vezethet, ami további problémákat okozhat a készülék bizonyos részein. Bár a legtöbb alkatrész rozsdamentes anyagból készül, azonban a csavarok könnyen beszorulhatnak, megnehezítve vagy lehetetlenné téve azok lazítását.

Ezeknél látványosabb meghibásodás, amikor a szivattyú nem kap vizet, valamiért a szívó oldalon elejti a folyadékot. Ez több okra vezethető vissza: lehet csökkent a vízszint jelentős mértékben, de csőrepedés is állhat a háttérben, vagy egyszerűen csak a nyomáskapcsolón elállították a kikapcsolási értéket. Ekkor a házi vízmű nem kapcsol ki, akkor sem, amikor a nyomás egy adott szint alá süllyed. A szárazonfutás pedig kifejezetten veszélyes a szivattyú élettartamára nézve, könnyen vezethet idő előtti meghibásodáshoz.

Bármi is legyen a meghibásodás oka, a szükséges szakértelem hiányában nem érdemes magunktól nekilátni a javításához. Lehet, hogy csak tovább rontunk a helyzeten és még nagyobb gondot okozunk, mint amit szerettünk volna elhárítani. Ha pedig magunk nyúlunk bele a rendszer működésébe, azt is kockáztathatjuk, hogy a nem megfelelő szerelés miatt elveszítjük a készülékekre vonatkozó garanciát.Megosztás másokkal: