VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Miért érdemes az esővizet gyűjteni és felhasználni?

Nyitólap   »   Blog   »   Miért érdemes az esővizet gyűjteni és felhasználni?
2018. November 10.

Miért érdemes az esővizet gyűjteni és felhasználni?

A bolygó legértékesebb kincseként a vizet nevezhetnénk meg. Bár egészében a Föld közel háromnegyede vízzel borított, de ezt sem ivásra, sem egyéb célokra nem lehet felhasználni. A ténylegesen értékelhető vízmennyiség pedig folyamatosan csökken, sőt, bizonyos területeken már ma sem áll rendelkezésre elegendő tiszta víz. Nagyon fontos tehát, hogy csökkentsük a vízpazarlást, és amikor csak lehet, újrahasznosított forrásból jussunk például öntözővízhez.

Esővízgyűjtő rendszerek a kertben

Az esővíz felhasználása egyre inkább elterjedt. Esetében nem másról van szó, mint a tetőkről lefolyó víz összegyűjtéséről, általában többszintű hordós rendszerekkel. Az így összegyűjtött víz felhasználható öntözésre, ami kétségkívül fenntartható megoldásnak bizonyul, s mellette gazdaságos és biztonságos is. Érdemes tudni, hogy egy ilyen rendszer kiépítésének költségei tulajdonképpen minimálisak, ám hasznuk felbecsülhetetlen. A kertes házzal rendelkezőknek mindenképpen érdemes ilyen módszert választani az öntözésre akár csak kiegészítő jelleggel is. Az esővíz nem szennyező, és kiválóan alkalmas a növények számára a nedvesség biztosítására.

Cél a fenntartható fejlődés

Az esővíz gyűjtése egyébként nem csak speciálisan kialakított, hordós rendszerekben lehetséges, hanem tulajdonképpen bármilyen, tárolásra alkalmas eszköz segítségével. Nagy esőzések esetén akár az árvízkárok csökkentésében is szerep juthat a víz ilyen módon történő felfogásának. A lehulló csapadék gyűjtése egyébként nem új keletű dolog, hiszen a történelem során számos kultúra alkalmazta azt. Napjainkban azonban minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bír, hiszen bolygónk erőforrásai kimerülőben vannak. A tiszta víz érték, és érdemes rajta spórolni, ha az öntözést más módon sikerül megoldani. Akár korszerű berendezést is igénybe vehetünk annak érdekében, hogy minél több lehullott esővizet sikerüljön összegyűjteni. Az esővíz is betakarítható szivattyúk segítségével, melyek a háztartásokban és ipari méretekben egyaránt hasznosításra kerülnek.

A hétköznapokban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a csapból folyó víz mekkora érték. Gondoskodjunk tehát arról, hogy amikor csak tehetjük, akkor újrahasznosított megoldást válasszunk például a kert öntözésére, vagy a gyep életben tartására.



Megosztás másokkal: