VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.huhttps://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A higiénia kezdete és története

2018. Október 23.

A higiénia kezdete és története

Napjainkban természetesnek véljük, hogy csak belépünk a fürdőszobába, és pár perc múlva már meleg, habos fürdő várja a kádban, hogy ellazítson. Nem mindig volt ez azonban így, és a történelem során sokszor még a tiszta víz is kuriózumnak számított. A higiéniára való odafigyelés napjaink elmaradhatatlan részét képezi és természetesen az életminőség fontos fokmérője is világszerte. De mégis milyen változáson ment keresztül a téma az évezredek alatt? Hogyan változott a higiénia története napjainkig? Cikkünkben erről szólunk.

A fürdőzés ókori gyökerei

Az ókori egyiptomi társadalom fejlettsége abban is megmutatkozott, hogy kiemelt hangsúlyt helyeztek a tisztálkodásra, ami azonban inkább az előkelő réteg sajátja volt. Ennek ellenére azonban igyekeztek a szolgák számára is biztosítani tiszta hideg vizet, méghozzá a személyi higiénia fenntartása érdekében.

Az ókori Rómában már egészen más volt a helyzet, s bár a mai értelemben vett szivattyúk természetesen még ekkor sem álltak rendelkezésre, de ez a társadalom már híres volt a vízvezetékek építéséről, valamint a fürdők kialakításáról. A császári fürdőkomplexumok mellett kisebb fürdők is megtalálhatóak voltak akkoriban. Jellemző volt a forró fürdő, a meleg helyiségek alkalmazása, valamint a hideg fürdő biztosítása is. Ezeken túl a komplexumok könyvtárat, valamint étkezésre alkalmas helyet is tartalmaztak. Kevesen tudják, de akkoriban a szappan használata luxusnak számított, és a római férfiak főként olajokat kentek a testükre a fürdőzés megkezdése előtt.

Középkori hanyatlás a higiéniában

A sötét középkor sajnos a higiénia területén is jelentős visszaeséseket eredményezett. Valamikor a késő középkorban a közfürdőket a bűn melegágyának tekintették, és a prostitúció virágzását is ezzel hozták összefüggésbe. Viszont a vászonruházat elterjedésével a mosás is egyszerűbbé vált, ezt ugyanis szinte ellehetetlenítette a korábban alkalmazott gyapjú alapanyag. A napi fürdés azonban még így is hiánycikk volt, és rendszerint csak arcukat, kezüket és nyakukat mosták az emberek. A ruha tisztaságát társadalmi státusszal azonosították, ám ez sajnos nem hozta magával a személyi higiéniát is egyúttal.

A szivattyúk megjelenése a tisztálkodásban

A 18-19. században megjelenő első zuhanyzók még kézi szivattyúk használatát követelték meg, majd idővel a beltéri vízvezetékek és a korszerű zuhanyzók elődjei is elterjedtek. A szappan tömeggyártásával lehetővé vált a fokozott higiénia megvalósítása.Megosztás másokkal: