VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A higiénia kezdete és története

2018. Október 23.

A higiénia kezdete és története

Napjainkban természetesnek véljük, hogy csak belépünk a fürdőszobába, és pár perc múlva már meleg, habos fürdő várja a kádban, hogy ellazítson. Nem mindig volt ez azonban így, és a történelem során sokszor még a tiszta víz is kuriózumnak számított. A higiéniára való odafigyelés napjaink elmaradhatatlan részét képezi és természetesen az életminőség fontos fokmérője is világszerte. De mégis milyen változáson ment keresztül a téma az évezredek alatt? Hogyan változott a higiénia története napjainkig? Cikkünkben erről szólunk.

A fürdőzés ókori gyökerei

Az ókori egyiptomi társadalom fejlettsége abban is megmutatkozott, hogy kiemelt hangsúlyt helyeztek a tisztálkodásra, ami azonban inkább az előkelő réteg sajátja volt. Ennek ellenére azonban igyekeztek a szolgák számára is biztosítani tiszta hideg vizet, méghozzá a személyi higiénia fenntartása érdekében.

Az ókori Rómában már egészen más volt a helyzet, s bár a mai értelemben vett szivattyúk természetesen még ekkor sem álltak rendelkezésre, de ez a társadalom már híres volt a vízvezetékek építéséről, valamint a fürdők kialakításáról. A császári fürdőkomplexumok mellett kisebb fürdők is megtalálhatóak voltak akkoriban. Jellemző volt a forró fürdő, a meleg helyiségek alkalmazása, valamint a hideg fürdő biztosítása is. Ezeken túl a komplexumok könyvtárat, valamint étkezésre alkalmas helyet is tartalmaztak. Kevesen tudják, de akkoriban a szappan használata luxusnak számított, és a római férfiak főként olajokat kentek a testükre a fürdőzés megkezdése előtt.

Középkori hanyatlás a higiéniában

A sötét középkor sajnos a higiénia területén is jelentős visszaeséseket eredményezett. Valamikor a késő középkorban a közfürdőket a bűn melegágyának tekintették, és a prostitúció virágzását is ezzel hozták összefüggésbe. Viszont a vászonruházat elterjedésével a mosás is egyszerűbbé vált, ezt ugyanis szinte ellehetetlenítette a korábban alkalmazott gyapjú alapanyag. A napi fürdés azonban még így is hiánycikk volt, és rendszerint csak arcukat, kezüket és nyakukat mosták az emberek. A ruha tisztaságát társadalmi státusszal azonosították, ám ez sajnos nem hozta magával a személyi higiéniát is egyúttal.

A szivattyúk megjelenése a tisztálkodásban

A 18-19. században megjelenő első zuhanyzók még kézi szivattyúk használatát követelték meg, majd idővel a beltéri vízvezetékek és a korszerű zuhanyzók elődjei is elterjedtek. A szappan tömeggyártásával lehetővé vált a fokozott higiénia megvalósítása.Megosztás másokkal: