VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A házi vízművek előnyei

Nyitólap   »   Blog   »   A házi vízművek előnyei
2018. Szeptember 3.

A házi vízművek előnyei

Egy családi ház esetében sok olyan vízkezelési feladattal találjuk szemben magunkat, amit a legjobb kezelni úgy tudunk, ha egy költséghatékony és energiatakarékos rendszert építünk ki erre a célra. A vízmozgatás, víztárolás, szivattyúzás céljából érdemes házi vízművet telepíteni, aminek megvan az az előnye is, hogy megkönnyíti az önellátást, hiszen vízforrást is elérhetővé tesz az esővíz összegyűjtésével, a ciszternák vízkezelésével, az artézi víz szivattyúzásával vagy a kútvíz kiemelésével.

A házi vízmű által biztosított vizet főként olyan célokra használhatjuk, ahol nincs szükség ivóvíz minőségű vízre, pl. öntözéshez, fürdéshez, wc-használathoz. A ház körül ingyen elérhető vízforrások kiaknázásával rengeteget spórolhatunk.

Automata öntözőrendszert köthetünk rá

A házi vízművet a leggyakrabban a ház vízellátásának biztosítására, valamint öntözéshez használják. Fixen elhelyezhető és automatikus működésű, így vizet sem pazarol, először pedig a víztartály tartalmát használja fel, tehát energiatakarékos. Ha öntözőrendszerrel kötjük össze, akkor módosítani kell a gyári beállításokon, mert az öntözőrendszer igénye többnyire kisebb, mint a szivattyú teljesítménye. Alapesetben a szivattyú feltölti a tartályt, majd kikapcsol, de a vízfogyasztás nem szűnik meg. Ezért a nyomás folyamatosan csökken, a szivattyú pedig újra működésbe lép. Ilyen üzemmód mellett a szivattyú előbb-utóbb károsodni fog. Képzeljük el ezt úgy, hogy egy autó araszol, és mindig megáll, majd újraindul, vagy képzeljünk el egy olyan autót, amelyik folyamatosan nagy sebességgel halad. Vajon melyik károsodik kevésbé? Nyilvánvalóan az utóbbi, amelyik nem fog túlmelegedni és a fogyasztása is kisebb lesz. A szivattyúkra ugyanez érvényes, nem szabad őket gyakran újraindítani. Egy hidrofor tartálynak egy ki- és bekapcsolás között általában a 30%-a nyerhető ki, ez egy átlagos, 24 literes tartálynál 7 litert jelent.

A gyári beállítás általában 1,4-2,8 bar, ami azt jelenti, hogy a szivattyú 1,4 baron kapcsol be, és 2,8 baron kapcsol ki. Ha a szivattyú 2,8 baron többet képes termelni, mint az öntözőrendszer igénye, akkor eléri a kikapcsolási nyomást és folyamatosan újra ki- és bekapcsol majd. A nyomáskapcsolót tehát olyan értékre kell átállítani, hogy a szivattyú azt ne tudja elérni az öntözőrendszer működése közben. De figyeljünk arra is, hogy amikor éppen nem használunk vizet, akkor a szivattyú el tudja érni a kikapcsolási értéket. Ha túl magasra állítjuk, akkor a szivattyú nem tud kikapcsolni, így élettartama megrövidül.

Egy többszintes családi ház felső szintjén sokszor kisebb a víznyomás, mint a földszinten. Aházi vízmű ebben az esetben is nagyon jól jön, hiszen nyomásnövelőként is használhatjuk.



Megosztás másokkal: