VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.hu https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.png VL Szivattyú Kft. +36-29-320-150 info@vlbt.hu customer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Ásott vs. fúrt - A különböző kutak jellemzői

2016. Március 26.

Ásott vs. fúrt - A különböző kutak jellemzői

Van, akinek autóból, telefonból, vagy robotgépből van több féle kütyüje. Akadnak azonban, akiknek kerti kútból van különböző típus – és bizony ezek hatékonyságához eltérő szivattyúkra van szükség. Az ásott és fúrt kutak paraméterei teljesen eltérőek, éppen ezért más és más berendezés szükséges a hibátlan működésükhöz.

Hogy mi a különbség az ásott- és fúrt kutak között?

Az ásott kutak „találmányát” elődeink hagyták ránk, bár nem mondhatni éppen korszerű víznyerési technikának, sokan előszeretettel használják. És jól is teszik, hiszen a megfelelő vízhozam esetében és a szakértői tanácsokat követve jól működő és egészséges vízforrássá alakítható a kút. Bár mivel ezek mélysége maximálisan 20-30 méter lehet, ezért általában inkább csak öntözésre javasolják a használatukat.

Ezzel ellentétben a fúrt kutak nagyságrendekkel mélyebbre képesek hatolni, így a mélyebben fekvő vízréteget is elérik. Ha megfelelő helyen végzik a munkálatokat, akár 120 méter mélyre is le lehet fúrni, ahol már garantáltan ívóvíz tisztaságú víz található. Ezeknek általában a vízhozama is jóval nagyobb, mint az ásott társaiké.

További különbség a szükséges szivattyú típusa

Az ásott- és fúrt kutak eltérő paraméterei miatt természetesen nem használhatunk ugyanolyan berendezést a víznyeréshez.

Az ásott kutak mélysége és homokos környezeti mivolta miatt alapvetően a felszíni telepítésű önfelszívó szivattyú használata javasolt. Ha azonban az átlagosnál nagyobb vízhozam jellemzi a kutunkat, akkor érdemes lehet más típusú berendezés mellett dönteni.

A fúrt kutak esetében semmiképp nem használhatunk önfelszívó szivattyút, hiszen a sajátos tulajdonságai miatt nem ez a berendezés a megfelelő választás. A furatból kinyerhető víz felszínre hozásához érdemesebb búvárszivattyút alkalmazni, ami garantáltan zökkenőmentes segítség lesz a víznyerésben.

 

Kúttulajdonsoként fontos ügyelnünk a megfelelő szivattyú kiválasztására, hiszen csakis ebben az esetben fog zavartalanul működni a víznyerés ezen formája. Ehhez pedig ajánlott szakember segítségét kérni, hogy biztosan a legmegfelelőbb berendezés mellett dönthessünk.
Megosztás másokkal:

Hozzászólások