VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.huhttps://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!
Jelenleg a rendeléstől számítva a csomagok kézhezvétele több nap is lehet a nagy számú megrendelés miatt!

Ásott vs. fúrt - A különböző kutak jellemzői

2016. Március 26.

Ásott vs. fúrt - A különböző kutak jellemzői

Van, akinek autóból, telefonból, vagy robotgépből van több féle kütyüje. Akadnak azonban, akiknek kerti kútból van különböző típus – és bizony ezek hatékonyságához eltérő szivattyúkra van szükség. Az ásott és fúrt kutak paraméterei teljesen eltérőek, éppen ezért más és más berendezés szükséges a hibátlan működésükhöz.

Hogy mi a különbség az ásott- és fúrt kutak között?

Az ásott kutak „találmányát” elődeink hagyták ránk, bár nem mondhatni éppen korszerű víznyerési technikának, sokan előszeretettel használják. És jól is teszik, hiszen a megfelelő vízhozam esetében és a szakértői tanácsokat követve jól működő és egészséges vízforrássá alakítható a kút. Bár mivel ezek mélysége maximálisan 20-30 méter lehet, ezért általában inkább csak öntözésre javasolják a használatukat.

Ezzel ellentétben a fúrt kutak nagyságrendekkel mélyebbre képesek hatolni, így a mélyebben fekvő vízréteget is elérik. Ha megfelelő helyen végzik a munkálatokat, akár 120 méter mélyre is le lehet fúrni, ahol már garantáltan ívóvíz tisztaságú víz található. Ezeknek általában a vízhozama is jóval nagyobb, mint az ásott társaiké.

További különbség a szükséges szivattyú típusa

Az ásott- és fúrt kutak eltérő paraméterei miatt természetesen nem használhatunk ugyanolyan berendezést a víznyeréshez.

Az ásott kutak mélysége és homokos környezeti mivolta miatt alapvetően a felszíni telepítésű önfelszívó szivattyú használata javasolt. Ha azonban az átlagosnál nagyobb vízhozam jellemzi a kutunkat, akkor érdemes lehet más típusú berendezés mellett dönteni.

A fúrt kutak esetében nem biztos, hogy jó választás az önfelszívó szivattyút, hiszen a sajátos tulajdonságai miatt nem ez a berendezés a legjobb választás. A furatból kinyerhető víz felszínre hozásához érdemesebbbúvárszivattyút alkalmazni, ami garantáltan zökkenőmentes segítség lesz a víznyerésben.

Kút tulajdonosként fontos ügyelnünk a megfelelő szivattyú kiválasztására, hiszen csakis ebben az esetben fog zavartalanul működni a víznyerés ezen formája. Ehhez pedig ajánlott szakember segítségét kérni, hogy biztosan a legmegfelelőbb berendezés mellett dönthessünk.Megosztás másokkal: