VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.huhttps://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Ásott vs. fúrt - A különböző kutak jellemzői

2016. Március 26.

Ásott vs. fúrt - A különböző kutak jellemzői

Van, akinek autóból, telefonból, vagy robotgépből van több féle kütyüje. Akadnak azonban, akiknek kerti kútból van különböző típus – és bizony ezek hatékonyságához eltérő szivattyúkra van szükség. Az ásott és fúrt kutak paraméterei teljesen eltérőek, éppen ezért más és más berendezés szükséges a hibátlan működésükhöz.

Hogy mi a különbség az ásott- és fúrt kutak között?

Az ásott kutak „találmányát” elődeink hagyták ránk, bár nem mondhatni éppen korszerű víznyerési technikának, sokan előszeretettel használják. És jól is teszik, hiszen a megfelelő vízhozam esetében és a szakértői tanácsokat követve jól működő és egészséges vízforrássá alakítható a kút. Bár mivel ezek mélysége maximálisan 20-30 méter lehet, ezért általában inkább csak öntözésre javasolják a használatukat.

Ezzel ellentétben a fúrt kutak nagyságrendekkel mélyebbre képesek hatolni, így a mélyebben fekvő vízréteget is elérik. Ha megfelelő helyen végzik a munkálatokat, akár 120 méter mélyre is le lehet fúrni, ahol már garantáltan ívóvíz tisztaságú víz található. Ezeknek általában a vízhozama is jóval nagyobb, mint az ásott társaiké.

További különbség a szükséges szivattyú típusa

Az ásott- és fúrt kutak eltérő paraméterei miatt természetesen nem használhatunk ugyanolyan berendezést a víznyeréshez.

Az ásott kutak mélysége és homokos környezeti mivolta miatt alapvetően a felszíni telepítésű önfelszívó szivattyú használata javasolt. Ha azonban az átlagosnál nagyobb vízhozam jellemzi a kutunkat, akkor érdemes lehet más típusú berendezés mellett dönteni.

A fúrt kutak esetében nem biztos, hogy jó választás az önfelszívó szivattyút, hiszen a sajátos tulajdonságai miatt nem ez a berendezés a legjobb választás. A furatból kinyerhető víz felszínre hozásához érdemesebbbúvárszivattyút alkalmazni, ami garantáltan zökkenőmentes segítség lesz a víznyerésben.

Kút tulajdonosként fontos ügyelnünk a megfelelő szivattyú kiválasztására, hiszen csakis ebben az esetben fog zavartalanul működni a víznyerés ezen formája. Ehhez pedig ajánlott szakember segítségét kérni, hogy biztosan a legmegfelelőbb berendezés mellett dönthessünk.Megosztás másokkal: