VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Ásott vs. fúrt - A különböző kutak jellemzői

Nyitólap   »   Blog   »   Ásott vs. fúrt - A különböző kutak jellemzői
2016. Március 26.

Ásott vs. fúrt - A különböző kutak jellemzői

Egyre többen fedezik fel ismét a fúrt és ásott kút előnyeit. Van, akinek autóból, telefonból vagy robotgépből van többféle kütyüje. Akadnak azonban olyanok, akiknek kerti kútból van különböző típus – és bizony ezek hatékonyságához eltérő szivattyúkra van szükségük. Az ásott és fúrt kutak paraméterei teljesen eltérőek, éppen ezért más és más berendezés szükséges a hibátlan működésükhöz.

Hogy mi a különbség az ásott és fúrt kút között?

Az elnevezés elég egyértelmű válaszként szolgál arra, hogy pontosan mi a különbség az ásott és a fúrt kút között, de nem árt, hogyha egy kicsit jobban beleássuk magunkat ebbe a témába.

Az ásott kutak „találmányát” elődeink hagyták ránk, bár nem mondhatni éppen korszerű víznyerési technikának, ám sokan előszeretettel használják. Jól is teszik, hiszen a megfelelő vízhozam esetében és a szakértői tanácsokat követve, jól működő és egészséges vízforrássá alakítható a kút. Mivel ezek mélysége maximálisan 20-30 méter lehet, ezért általában inkább csak öntözésre javasolják a használatukat. Ezeknek az átmérője nagyjából 70 és 90 cm között mozog. Nagy gondot kell fordítani a tisztán tartására, mivel az ásott kút vize teljesen szabadon van. A földréteg, amiből táplálkozik, műtrágyával is szennyezett lehet. Gyakorlatilag bármilyen szennyeződés belekerülhet, ezért az ásott kút lefedése sem elhanyagolható feladat. Ezt követően figyeljünk a fedlap állapotára és az azon tárolandó dolgokra. Sokan szeretik itt elhelyezni a dísznővényeket, de a macskák is előszeretettel pihennek rajta. Sajnos ezek közül és ezeken kívül is sok minden végezte már az ásott kutak alján, a helytelen lefedésből fakadóan.

Az ásott kút tisztítása kompresszorral is történhet. Erre azért van szükség, mert a szűrőzött vízadó rétagében, illetve a kút „homokzsákjában" felhalmozódhatnak különféle szennyeződések, mint a vasiszap vagy egyéb olyan anyagok, amelyek rontják a víz minőségét és a vízhozamot.

A lengő kompresszorozás során eltávolíthatóak a felhalmozódott szilárd anyagok, ezáltal szabaddá válik az alján elhelyezkedő homokzsák. Az ásott kút paraméterei alapján határozható meg, hogy mennyi időre van szükség a kompresszoros tisztításra. Ez nemcsak a vízminőségen és hozamon javít, hanem megakadályozza a szilárd anyagok bejutását az ásott kút szivattyúba.

Hogyan készül az ásott kút?

Mondhatni, hogy ez egy elég munkaigényes folyamat, amit mindenképp fontos szakszerűen kivitelezni. Egyrészt az ásás is elég időigényes, továbbá a falának a kirakására is időt, energiát és természetesen pénzt kell fordítani. Ehhez általában betongyűrűket vagy téglát használnak. A vízszintet nagyban befolyásolja a lehulló csapadék, mivel elsősorban ebből táplálkozik. A száraz nyári időszakban elég lassú az utántöltődés, ami végső esetben kiszáradáshoz is vezethet. Ezért fontos pontosan felmérni az ásott kút vízhozamát, mielőtt ásott kút szivattyú vásárlására kerül a sor. Egy indokolatlanul nagyteljesítményű szivattyú túlszívhatja az ásott kutat, ami szintén kiapadást okozhat.

Hogyan készül a fúrt kút?

Ezzel ellentétben, a fúrt kutak nagyságrendekkel mélyebbre képesek hatolni, így a mélyebben fekvő vízréteget is elérik. Ha megfelelő helyen végzik a munkálatokat, akár 120 méter mélyre is le lehet fúrni, ahol már garantáltan ívóvíz tisztaságú víz található. Ezeknek általában a vízhozama is jóval nagyobb, mint az ásott társaiké. Nemcsak a mélysége, hanem az átmérője is számít. Háztartások esetében fúrt kútról akkor beszélhetünk, hogyha az átmérője nem nagyobb, mint 125 mm. Otthoni használat céljából csak elvétve találkozhatunk nagyobb átmérővel.

A fúrt kúr esetében egy fúró berendezés segítségével bélelt furatot készítenek. A már fent említett paraméterek alapján egyértelmű, hogy a mélysége jóval nagyobb az átmérőjéhez képest. Napi többszáz l víz mennyiségére is képes lehet a megfelelő körülmények függvényében. További előnye, hogy a kútfej zárt, ezért a felszínről nem kerülhet bele szennyeződés.

További különbség a szükséges szivattyú típusa

Az ásott és fúrt kutak eltérő paraméterei miatt, természetesen nem használhatunk ugyanolyan berendezést a víznyeréshez.

Az ásott kutak mélysége és homokos környezeti mivolta miatt, alapvetően a felszíni telepítésű önfelszívó szivattyú használata javasolt. Azonban, ha az átlagosnál nagyobb vízhozam jellemzi a kutat, akkor érdemes lehet másféle berendezés mellett dönteni. Elsősorban azt kell meghatároznunk, hogy mire szeretnénk használni a berendezést. Ha nem szennyezett a kút vize, akkor egy átlagos teljesítményű önfelszívó ásott kút szivattyúval megtölthetjük a medencét, a különféle tartályokat vagy a kerti tavat. Ha öntözni kívánunk a vizével, akkor fontos felmérni az öntözendő terület méreteit, mert ez is befolyásolhatja az ásott kút szivattyú hatékonyságát.

A fúrt kutak esetében nem biztos, hogy jó választás az önfelszívó szivattyút, hiszen a sajátos tulajdonságai miatt nem ez a berendezés a legjobb választás. A furatból kinyerhető víz felszínre hozásához érdemesebb búvárszivattyút alkalmazni, ami garantáltan zökkenőmentes segítség lesz a víznyerésben.

Kiemelten fontos ügyelnünk a megfelelő szivattyú kiválasztására, hiszen csak ebben az esetben fog zavartalanul működni a víznyerés ezen formája. Ehhez pedig ajánlott szakember segítségét kérni, hogy biztosan a legmegfelelőbb berendezés mellett dönthessünk.Megosztás másokkal: