VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Melyiket válasszam? Önfelszívó szivattyú, vagy búvárszivattyú legyen?

Nyitólap   »   Blog   »   Melyiket válasszam? Önfelszívó szivattyú, vagy búvárszivattyú legyen?
2016. Július 22.

Melyiket válasszam? Önfelszívó szivattyú, vagy búvárszivattyú legyen?

Fontos kérdés a vásárlás előtt – szempontok, tények és tévhitek a különböző típusok felhasználásáról 

Amikor szivattyú vásárlásán gondolkodunk, gyakran felmerül a kérdés, melyik típust válasszuk, melyik lenne nekünk az előnyösebb? Cikkünkben ehhez szeretnénk támpontokat adni Önnek.

 

A felhasználás helyétől, módjától függően lehet előnyösebb egyik, vagy másik technológia.

 

Fúrt kutak esetén a legolcsóbb megoldás az önfelszívó szivattyúk telepítése, 3” alatti átmérőnél egyértelműen ez a technológia a hatékonyabb és a célravezetőbb. Ennél nagyobb átmérő esetén már más szempontot kell figyelembe vennünk, az üzemi vízszint felszíntől mért távolságát.

Amennyiben ez kevesebb mint 7 méter, úgy célszerűbb az önfelszívő szivattyú, vagy önfelszívó házi vízmű alkalmazása. Amennyiben az átmérő és az üzemi vízszint is ennél nagyobb, akkor már a búvárszivattyú lesz az ideális megoldás számunkra.

  

Ásott kutak esetén szintén az üzemi vízszint lesz a mérce, amennyiben 7 méternél mélyebb, akkor csak merülőmotoros búvárszivattyút (ásottkút szivattyút)tudunk csak alkalmazni. Ennél a kúttípusnál felmerülhet egy olyan probléma, hogy ha a kútba szerelt fogadókonzolon helyezzük el a szivattyút, kockáztatjuk bizonyos  érintésvédelmi hibák lehetőségét, és az élettartama is rövidebb lehet a berendezésünknek, ezért érdemesebb más megoldást keresnünk (külön aknában helyezzük el a szivattyút).

 

Természetesen a szivattyú kiválasztásánál nem a fenti az egyetlen figyelembe veendő szempontunk. Amennyiben például nagy vízmennyiséget kell kinyernünk a berendezéssel, nagy térfogatú szivattyú szükséges, ebben az esetben egyértelműen a búvárszivattyú a célravezető technológia az önfelszívó szivattyú helyett. Amennyiben a gépházat folyamatosan felügyelni tudjuk, alkalmazhatunk önfelszívó eszközt is, de általánosságban inkább a búvárszivattyút tudjuk javasolni.

 

Általánosságban elmondható, hogy a búvárszivattyú a nagyobb távolságok áthidalása, nagyobb teljesítmény-elvárás esetén alkalmazandó típus. Nagyobb nyomás előállítására képes általában, így például ha a kinyert víz felhasználási területe messze esik a kinyerési ponttól, a szállításhoz szükséges nagyobb nyomás általában csak búvárszivattyú felhasználásával oldható meg célszerűen.

 

Ami még az önfelszívó szivattyú ellen felhozható érv, hogy csak a kúttól távolabb van lehetőség üzembe állítani, a fent vázolt esetben azonban ilyenkor a szívó-oldal hossza túlzottan megnőne, ami egy felesleges korlátozása lenne a készüléknek.

 

Szakembereink szívesen segítenek Önnek a felmerülő további kérdések megválaszolásban, a megfelelő szivattyútípus kiválasztásában, helyszíni felmérés igénybe vételével is – ha Ön szivattyú vásárlásán gondolkodik, keressen Bennünket bizalommal, szakértőink segítségével garantált, hogy a legjobb döntést fogja meghozni!Megosztás másokkal: