VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Melyiket válasszam? Önfelszívó szivattyú, vagy búvárszivattyú legyen?

2016. Július 22.

Melyiket válasszam? Önfelszívó szivattyú, vagy búvárszivattyú legyen?

Fontos kérdés a vásárlás előtt – szempontok, tények és tévhitek a különböző típusok felhasználásáról 

Amikor szivattyú vásárlásán gondolkodunk, gyakran felmerül a kérdés, melyik típust válasszuk, melyik lenne nekünk az előnyösebb? Cikkünkben ehhez szeretnénk támpontokat adni Önnek.

 

A felhasználás helyétől, módjától függően lehet előnyösebb egyik, vagy másik technológia.

 

Fúrt kutak esetén a legolcsóbb megoldás az önfelszívó szivattyúk telepítése, 3” alatti átmérőnél egyértelműen ez a technológia a hatékonyabb és a célravezetőbb. Ennél nagyobb átmérő esetén már más szempontot kell figyelembe vennünk, az üzemi vízszint felszíntől mért távolságát.

Amennyiben ez kevesebb mint 7 méter, úgy célszerűbb az önfelszívő szivattyú, vagy önfelszívó házi vízmű alkalmazása. Amennyiben az átmérő és az üzemi vízszint is ennél nagyobb, akkor már a búvárszivattyú lesz az ideális megoldás számunkra.

  

Ásott kutak esetén szintén az üzemi vízszint lesz a mérce, amennyiben 7 méternél mélyebb, akkor csak merülőmotoros búvárszivattyút (ásottkút szivattyút)tudunk csak alkalmazni. Ennél a kúttípusnál felmerülhet egy olyan probléma, hogy ha a kútba szerelt fogadókonzolon helyezzük el a szivattyút, kockáztatjuk bizonyos  érintésvédelmi hibák lehetőségét, és az élettartama is rövidebb lehet a berendezésünknek, ezért érdemesebb más megoldást keresnünk (külön aknában helyezzük el a szivattyút).

 

Természetesen a szivattyú kiválasztásánál nem a fenti az egyetlen figyelembe veendő szempontunk. Amennyiben például nagy vízmennyiséget kell kinyernünk a berendezéssel, nagy térfogatú szivattyú szükséges, ebben az esetben egyértelműen a búvárszivattyú a célravezető technológia az önfelszívó szivattyú helyett. Amennyiben a gépházat folyamatosan felügyelni tudjuk, alkalmazhatunk önfelszívó eszközt is, de általánosságban inkább a búvárszivattyút tudjuk javasolni.

 

Általánosságban elmondható, hogy a búvárszivattyú a nagyobb távolságok áthidalása, nagyobb teljesítmény-elvárás esetén alkalmazandó típus. Nagyobb nyomás előállítására képes általában, így például ha a kinyert víz felhasználási területe messze esik a kinyerési ponttól, a szállításhoz szükséges nagyobb nyomás általában csak búvárszivattyú felhasználásával oldható meg célszerűen.

 

Ami még az önfelszívó szivattyú ellen felhozható érv, hogy csak a kúttól távolabb van lehetőség üzembe állítani, a fent vázolt esetben azonban ilyenkor a szívó-oldal hossza túlzottan megnőne, ami egy felesleges korlátozása lenne a készüléknek.

 

Szakembereink szívesen segítenek Önnek a felmerülő további kérdések megválaszolásban, a megfelelő szivattyútípus kiválasztásában, helyszíni felmérés igénybe vételével is – ha Ön szivattyú vásárlásán gondolkodik, keressen Bennünket bizalommal, szakértőink segítségével garantált, hogy a legjobb döntést fogja meghozni!Megosztás másokkal: