VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Így dolgozik értünk: a centrifugál-szivattyú!

2016. Március 4.

Így dolgozik értünk: a centrifugál-szivattyú!

A korábban bemutatott csavarszivattyú és fogaskerék-szivattyú után jöjjön egy másik népszerű típus: a centrifugál szivattyú, amelyet a perdületváltozás elvén működő típusok közül az egyik legtöbbet alkalmazott változatnak tartanak. A centrifugál-szivattyú népszerűsége annak köszönhető, hogy a perdületváltozás egyszerűen hasznosítható elvével hatékonyan növelhető meg az áramoltatni kívánt folyadék mozgási energiája.

A centrifugál-szivattyú helye a többi szivattyú között

A szivattyúkról mindannyian tudjuk, hogy a folyadék szállítása (vagy épp emelése) a legfontosabb feladatuk, de a különböző típusok eltérő elvek alapján működnek. A térfogat-kiszorításos szivattyúk a tartály térfogatának változtatásával érik el céljukat (ilyen például a már bemutatott fogaskerék-szivattyú és csavarszivattyú); a sugárszivattyú Bernoulli-törvényét, az elektromágneses szivattyú pedig az elektromosságot; aztán ott van a lényomásos vízemelő, vagyis a Mammut-szivattyú. Az, hogy melyik típust alkalmazzuk, nagyban meghatározza a felhasználási terület; mindegyiknek megvan az előnye, nekünk pedig csak azt kell tudnunk, hogy az adott tevékenységet melyik kialakítás szolgálja ki a legjobban. Címszereplőnk, a centrifugális szivattyú a térfogat-kiszorítás elvét használja, és másik gyakori neve az örvényszivattyú. Ha tovább boncolgatjuk, beszélhetünk egyfokozatú és többlépcsős kialakításról; utóbbi esetben a felhasználónak lehetősége van arra, hogy fokozza a nyomást is.

Mi kell tudni a centrifugál-szivattyúról?

A centrifugál-szivattyú a szerkezetben lévő és forgó járókerék által keltett mesterséges örvényt használja fel. A járókerék széleinél kilépő folyadék nagyobb mozgási energiával rendelkezik, mint a belépő, ezért a közeg felgyorsul, és az örvény az áramoltatni kívánt folyadékot arra készteti, hogy távolodjon el a tengelytől. A centrifugál-szivattyú tehát a forgómozgást használja működése során, és a benne lévő járókerék, valamint az azt meghajtó motor jelenti a legfontosabb alkatrészeket.Megosztás másokkal: