VL SZIVATTYÚJAVÍTÓ BT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.hu

Alkategóriák

Tószivattyúk és szűrőberendezések

Kerti tó létesítése során igen nagy munkát fektetünk az elkészítésébe. Senki nem örül neki ha kis idő elteltével a víz zavaros és büdös lesz, a halak és növények kipusztulnak. A tószivattyúk, szűrőberendezések és vegyszer erre kínál megoldást, hogy sokáig tudjuk élvezni az elkészült kerti tavunkat. A tószivattyúk gondoskodnak a tó és szűrőberendezés között a megfelelő vízáramlásról, hogy a tó vize mindig megfelelő tisztaságú legyen. Némelyik típus ezen funkcióján kívül tetszetős és dekoratív vízi játékkal is szolgál számunkra melynek további haszna, hogy a tóvízbe oxigént is juttat (de dönthetünk úgy is, hogy az egyik funkciót az egyik a másik funkciót a másik szivattyúra bízzuk). Ezek szivattyúk kisebb szökőkutak víz forgatásához is megfelelőek. AZ UV lámpás és/vagy szivacsos tószűrő berendezések garantálják a tó tisztaságát és a nem megfelelő algák, baktériumok elpusztítását melyek károsak a tó számára. Kifejezetten a KOI pontyok tartásához ajánljuk a biogolyós szűrőberendezésünket. A "tisztató" vegyszer használatával a kerti tavunk hosszú ideig megfelelő egyensúlyban marad és nem szaporodnak el a káros mikroorganizmusok.
Easy Pump tószivattyú és szökőkútszivattyú

Easy Pump tószivattyú és szökőkútszivattyú

Amennyiben kerti tavunkhoz vagy házi szökőkutunkhoz szivattyúra van szükségünk, nagyszerű választás lehet a műgyantával beöntött motorral rendelkező Easypump tószivattyú és szökőkútszivattyú. A szabadtéri felhasználás mellett a szökőkútszivattyú akár zárt helyen is használható, ha esetleg a lakásunkba vagy akár irodánkba szeretnénk egy szökőkutat. A tószivattyú kiválóan alkalmazható a tószűrő berendezés vízellátó szivattyújaként is. Ha a szökőkútszivattyúval többfajta vízjátékot szeretnénk megvalósítani, erre is van lehetőség, mindez csak a csatlakoztatott szórófej kialakításának függvénye. A készülékhez akár négyféle szórófejet is beszerezhetünk. Az Easypump tószivattyú és szökőkútszivattyú teleszkópos hosszabbító szabályozó csappal rendelkezik, így nem kell minden alkalommal a víz alá merülni, ha állítani akarunk a készüléken. A kerti tavunk tisztán tartása érdekében a tószivattyú és szökőkútszivattyú mellett igénybe vehetünk még UV lámpás, szivacsos és biogolyós tószűrőt, vagy akár kerti tó vegyszert is használhatunk.
Shott UV lámpa UVC-CC sorozat

Shott UV lámpa UVC-CC sorozat

Ahhoz, hogy a kerti tavunk vize tiszta legyen, mindenképpen szükségünk lesz egy hatékony eszközre. Ha nem szeretnénk, hogy zöld nyálka úszkáljon a víz felszínén, és azt sem akarjuk, hogy zöldre színezze a csobogót az elszaporodó algatömeg, akkor az UV lámpa a legjobb megoldás. Az UV lámpa által kibocsátott UV-C fényt a víz állagának visszaállítására használják. Az UV lámpa ultraibolya fénye elpusztítja a vízből a rossz baktériumokat, megöli a fotoszintetizáló algákat, áttetszővé varázsolja a vizet. Mindezt úgy teszi, hogy nem szennyezi a vizet vegyi anyagokkal, nem károsítja a víz flóráját, a hasznos baktériumokra nem ártalmas. Természetesen az UV lámpa magában nem elég, üzemeltetéséhez elengedhetetlen egy külső tószűrő, vagy akváriumpumpa, vagy tószivattyú. Az UV lámpa fénye által elpusztított baktériumok a tószűrőbe kerülnek, ahol teljesen szétbomlanak, a szűrőből pedig tiszta víz távozik. Ahhoz, hogy egész nyáron algamentes legyen a kerti tavunk, ajánlatos a kerti tó szezon teljes időszakában működtetni az UV lámpát.
Shott tószűrő POWERBEAD sorozat (biogolyós)

Shott tószűrő POWERBEAD sorozat (biogolyós)

A természetes tavak öntisztulóak, de a mesterségesen létrehozott tavaknál nem történik meg automatikusan ez az eljárás, így az embernek be kell segítenie a folyamatba. Kerti tavunk tisztaságának megőrzéséhez létszükséglet egy szűrőberendezés megléte. A Shott tószűrők elsősorban a tó vizének tisztaságáért és az oxigénszint növeléséért felelnek. A tó vizének összetétele befolyásolja a vízinövények növekedését, a mikroorganizmusok fejlődését. Ahhoz, hogy a vízben élő halak, élőlények természetes közegét biztosítani tudjuk, semmiképpen nem szabad vegyi anyagokat használni. Hiszen a víz összetevőinek egyensúlyban kell lenniük a megfelelő biológiai és kémiai művelethez. Ezek kiváltására kiválóan alkalmas a Powerbead technológia, amikor a Shott tószűrőben alkalmazott műanyag biogolyók a nitrifikáló baktériumokat megkötik. A Shott tószűrő berendezés mellett mindenképpen alkalmaznunk kell tószivattyút és UV-lámpát is. Hiszen ezeknek a berendezéseknek az együttes alkalmazása tudja biztosítani a kerti tavunk megfelelő flóráját.
Kerti tó vegyszer

Kerti tó vegyszer

Kevés kellemesebb érzés van egy fárasztó munkanap után, mint leheveredni otthon a zöld pázsiton és csodálni a kerti tavunkban úszkáló aranyhalakat. A víz átlátszóan tiszta, hiszen a Shott tószivattyú a Shott CYCLON sorozatú tószűrővel együtt folyamatosan dolgozik a tó tisztaságáért, emellett a kerti tavacska vize hetente kerti tó vegyszerrel kezelt. Ugyan mi köze lehet egymáshoz a kerti tónak és a vegyszernek? Ha első ránézésre úgy tűnne, hogy semmi, akkor máris tisztázzuk: egy kerti tó vizének is szüksége van tisztításra. Különösen akkor, ha vízforgatás nélküli mesterséges vagy természetes tóról van szó, és ez a tisztítás kerti tó vegyszerrel a leghatékonyabb. Szintén fontos a kerti tó vegyszer heti használata újonnan létesített tavak esetében, és akkor is, ha el akarjuk kerülni az algásodást, a víz bebarnulását, zöldülését. A kerti tó vegyszer nem csupán esztétikai célokat szolgál, hanem hogy aranyhalainknak, vízi növényeinknek kedvezőbb életteret tudjunk biztosítani a benne lévő mikroorganizmusok segítségével.