VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A térfogat-kiszorításos szivattyú

Nyitólap   »   Blog   »   A térfogat-kiszorításos szivattyú
2015. Június 5.

A térfogat-kiszorításos szivattyú

A térfogat-kiszorítási elven működő szivattyúk az egyik legnépszerűbb eszköznek számítanak a különböző szivattyúváltozatok között, és ennek  a hagyományos gépezetnek többfajta típusa is elérhető a piacon.
Legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy a folyadék nagyobb mennyiségben és nagyobb energia befektetése nélkül viszonylag egyszerű körülmények között szállítható. A volumetrikus szivattyúnak is nevezett változat épp ezért számít olyan keresett terméknek.

Milyen típusai vannak a térfogat-kiszorításos szivattyúknak?

A volumetrikus szivattyúkból a piacon többfajta típus is elérhető, így például vásárolhatunk dugattyús szivattyút, csavarszivattyút, szárnylapátos szivattyút, vízgyűrűs szivattyút vagy fogaskerék-szivattyút.
Ezek a változatok eltérő tulajdonságokkal, ezáltal speciális felhasználási lehetőségekkel, valamint előnyökkel és hátrányokkal bírnak, és a vásárló maga döntheti el, hogy egy-egy feladathoz melyiket érzi a legmegfelelőbbnek.
A dugattyús szivattyú alkalmazása azért lehet például előnyös, mert annak folyadékszállítása független az ellennyomástól; hátránya viszont az, hogy ez a folyadékszállítás egyenetlen.

Így működik a térfogat-kiszorításos szivattyú

A mozgatni kívánt folyadékot a térfogat-kiszorításos szivattyú esetében a tartály térfogatának csökkentésével és növelésével juttatják el egyik helyről a másikra.
A tartály térfogatának növelésével ugyanis a kiáramlást biztosító csövön keresztül a folyadékot egyszerűen, nagy munkabefektetés nélkül juttathatjuk a munkatérbe. A helyzet ugyanez, ha a folyamatot megfordítjuk: a térfogat csökkentésével a munkatérből kiüríthető a folyadék.
A térfogat változtatását egy kiszorítóelemmel érhetjük el, amelyek legalább olyan sokfélék lehetnek, mint a volumetrikus szivattyúk. A legtöbbször a hengeres formát alkalmazzák, azonban a tartály kialakításától függően a szivattyú dolgozhat más típusú kiszorítóelemmel is.


Megosztás másokkal:

Hozzászólások