VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Hibák és megoldások

2016. Augusztus 26.

Hibák és megoldások

A szivattyúk értékes és nélkülözhetetlen eszközei a háztartásoknak, hiszen biztosítják a folyadékok szállítását – pont, ahogy azt egy jól működő otthon megkívánja. Előfordul azonban, hogy hiba kerül a rendszerbe, a diagnosztika és a javítás pedig szinte kivétel nélkül a szakemberek hatáskörébe tartozik.

Hogy mégis miért?

A műszaki berendezések javítása általában bonyolult és komoly hozzáértést kíván meg, sőt, ha „belekontárkodunk” a rendszerbe, könnyen elveszíthetjük a garancia lehetőségét is. Ráadásul könnyen előfordulhat, hogy még több bosszúságot okozunk, vagy akár kisebb-nagyobb baleseteket idézünk elő.

Persze egy kis jártasság nem árt

Ha van egy kis rálátásunk a hibalehetőségekre és azok lehetséges megoldásaira, akkor kevesebb meglepetés érhet minket. Könnyebben szót érthetünk a szakemberekkel és kiszűrhetjük az „alkalmatlan mestereket” is. További előnye annak, ha valamelyest értünk a rendszerhez, hogy könnyebben kikalkulálhatjuk a reális javítási költségeket.

Lássuk tehát most a jellemző gondokat

1. Szivárgás a csapágyház és a tömítés között

Minden sajtolóillesztésnél előfordulnak hézagok a csapágyház és a tömítés között. Ez azonban a rozsdásodás elindulását, adott esetben pedig a folyamat gyorsulását is előidézheti. Ennek megoldása a rések kitöltése, amihez a megfelelő csavarrögzítő adalékra lesz szükség.

2. Rozsdásodás, berágódás a rögzítő csavaron

Bármilyen fém alkatrészen megindulhat a rozsdásodás folyamata, és bármilyen rögzített fémcsatlakozási ponton képződhet berágódás – ez alól csupán az előre rozsdamentesített, vagy rozsdamentes anyagból készített felületek kivételek. A probléma hatására a csavarok beszorulnak, lazításuk nehézkessé válik és roncsolódás nélkül szinte lehetetlen. Ennek megelőzéseként érdemes egy speciális rozsdásodás- és berágódásgátló folyadékkal, kenőanyaggal kezelni a szivattyúk érintett területeit.

3. Olajszivárgás a menetes alkatrészeknél

A folyamatos nyomásváltozás a különböző menetes alkatrészek esetében olajfolyást eredményezhet, ráadásul a levegős területeken az olaj könnyen elszivárog. Ez szerencsére a megfelelő tömítőanyagok segítségével könnyen orvosolható probléma.

4. Csapágyak csúszása és károsodása

A szivattyú tengelyén és csapágyházában egyaránt előfordulhat, hogy a csapágyak megcsúsznak és kiesnek a megszokott menetből. Ezzel azonban komoly működési hiba alakul ki, és komoly sérülés is bekövetkezhet – és ez bizony bármilyen (laza-sajtoló vagy zsugor) tömítés esetében előfordulhat. Ha a csapágy külső- és belső futógyűrűjén ügyelünk a rögzítőfolyadék kenésére, akkor megelőzhetjük a gondot.

A szivattyú nélkülözhetetlen alkotóeleme a háztartásoknak, éppen ezért a megóvása, a hibák felismerése és adott esetben azok bizonyos szintű megoldása, rendkívül fontos.Megosztás másokkal: