VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hibák és megoldások

Nyitólap   »   Blog   »   Hibák és megoldások
2016. Augusztus 26.

Hibák és megoldások

A szivattyúk értékes és nélkülözhetetlen eszközei a háztartásoknak, hiszen biztosítják a folyadékok szállítását – pont, ahogy azt egy jól működő otthon megkívánja. Előfordul azonban, hogy hiba kerül a rendszerbe, a diagnosztika és a javítás pedig szinte kivétel nélkül a szakemberek hatáskörébe tartozik.

Hogy mégis miért?

A műszaki berendezések javítása általában bonyolult és komoly hozzáértést kíván meg, sőt, ha „belekontárkodunk” a rendszerbe, könnyen elveszíthetjük a garancia lehetőségét is. Ráadásul könnyen előfordulhat, hogy még több bosszúságot okozunk, vagy akár kisebb-nagyobb baleseteket idézünk elő.

Persze egy kis jártasság nem árt

Ha van egy kis rálátásunk a hibalehetőségekre és azok lehetséges megoldásaira, akkor kevesebb meglepetés érhet minket. Könnyebben szót érthetünk a szakemberekkel és kiszűrhetjük az „alkalmatlan mestereket” is. További előnye annak, ha valamelyest értünk a rendszerhez, hogy könnyebben kikalkulálhatjuk a reális javítási költségeket.

Lássuk tehát most a jellemző gondokat

1. Szivárgás a csapágyház és a tömítés között

Minden sajtolóillesztésnél előfordulnak hézagok a csapágyház és a tömítés között. Ez azonban a rozsdásodás elindulását, adott esetben pedig a folyamat gyorsulását is előidézheti. Ennek megoldása a rések kitöltése, amihez a megfelelő csavarrögzítő adalékra lesz szükség.

2. Rozsdásodás, berágódás a rögzítő csavaron

Bármilyen fém alkatrészen megindulhat a rozsdásodás folyamata, és bármilyen rögzített fémcsatlakozási ponton képződhet berágódás – ez alól csupán az előre rozsdamentesített, vagy rozsdamentes anyagból készített felületek kivételek. A probléma hatására a csavarok beszorulnak, lazításuk nehézkessé válik és roncsolódás nélkül szinte lehetetlen. Ennek megelőzéseként érdemes egy speciális rozsdásodás- és berágódásgátló folyadékkal, kenőanyaggal kezelni a szivattyúk érintett területeit.

3. Olajszivárgás a menetes alkatrészeknél

A folyamatos nyomásváltozás a különböző menetes alkatrészek esetében olajfolyást eredményezhet, ráadásul a levegős területeken az olaj könnyen elszivárog. Ez szerencsére a megfelelő tömítőanyagok segítségével könnyen orvosolható probléma.

4. Csapágyak csúszása és károsodása

A szivattyú tengelyén és csapágyházában egyaránt előfordulhat, hogy a csapágyak megcsúsznak és kiesnek a megszokott menetből. Ezzel azonban komoly működési hiba alakul ki, és komoly sérülés is bekövetkezhet – és ez bizony bármilyen (laza-sajtoló vagy zsugor) tömítés esetében előfordulhat. Ha a csapágy külső- és belső futógyűrűjén ügyelünk a rögzítőfolyadék kenésére, akkor megelőzhetjük a gondot.

A szivattyú nélkülözhetetlen alkotóeleme a háztartásoknak, éppen ezért a megóvása, a hibák felismerése és adott esetben azok bizonyos szintű megoldása, rendkívül fontos.Megosztás másokkal: