VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A sugárszivattyú működése és előnyei

Nyitólap   »   Blog   »   A sugárszivattyú működése és előnyei
2015. Június 26.

A sugárszivattyú működése és előnyei

Aki egy kicsit is jártas a szivattyúk témájában, az ismeri Bernoulli törvényét, amely kimondja, hogy ha egy közeg sebességét annak áramlása közben növeljük, akkor ennek a közegnek csökkenni fog a nyomása.

A szóban forgó közeg nemcsak gáz, hanem folyadék is lehet, ezért az ezt a törvényt használó berendezések kiválóan alkalmasak arra, hogy folyadékot szállítsanak.

Hogy működik a sugárszivattyú?

A sugárszivattyú úgy használja Bernoulli törvényét, hogy a folyadékot vagy a gázt egy szűk fúvókába vezetik, ahol egyrészt az felgyorsul, másrészt épp emiatt lecsökken a nyomása.

Amikor a lecsökkent nyomású közeg keveredik a szállítandó anyaggal, akkor azt a nyomáscsökkenés miatt magával együtt kiszívja, vagyis eljuttatja egyik pontból a másikba.

A sugárszivattyúk esetében a szállító gáznak vagy folyadéknak a primer közeg, a szállítandónak pedig a szekunder nevet adták. A primer és a szekunder anyag a keverőtérben találkozik, ahonnan együtt távoznak egy másik tartályba. A működéshez szükséges még egy kompresszor, amely mozgatja a primer közeget.

Mire használhatók a sugárszivattyúk?

A sugárszivattyú esetében nem alapfeltétel, hogy a primer és a szekunder közeg azonos legyen, viszont attól függően, hogy az eszköz milyen anyagokat szállít, megkülönböztethetünk vízsugárszivattyút, gőzsugárszivattyút, illetve légsugárszivattyút is.

Az eltérő közeggel működő sugárszivattyúkat többfajta munkára is használhatjuk. A berendezést nemcsak akkor használható, amikor tiszta vizet akarunk mozgatni vele, hanem akkor is, amikor szennyvizet, vagy nagyobb szemcséket és részecskéket tartalmazó közeget kell eljuttatnunk egyik pontból a másikba.

Kiválóan használható ezért bányákban a zagy felszínre juttatásakor, de megállja a helyét kertészkedés során, a kutakból történő víz kinyerése esetén, valamint egyéb általános vízellátási feladatok során.Megosztás másokkal:

Hozzászólások