VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Milyen szivattyút vegyek? Tippek!

Nyitólap   »   Blog   »   Milyen szivattyút vegyek? Tippek!
2015. December 8.

Milyen szivattyút vegyek? Tippek!
A tökéletes szivattyú nélkül a fűtési rendszer mit sem ér, hiszen nem tudjuk maradéktalanul élvezni annak előnyeit. Hiába találunk rá a megfelelő megoldásra, a minden szempontból ideális kiegészítő nélkül az nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy körültekintően tájékozódjunk, és a kiválasztott rendszerhez illeszkedő szivattyúra találjunk rá.

De mire ügyeljünk a választáskor?

A keringető szivattyúk

Ez az egyik legnépszerűbb fűtési rendszer manapság, ami nem is véletlen, tekintve megannyi előnyét. Az alkalmas szivattyú kiválasztásakor azonban több dolgot is érdemes figyelembe venni.

Alacsony térfogatáram esetén kis teljesítményű szivattyú szükséges, mert ellenkező esetben a rendszer túlságosan zajos lesz – és így nem érvényesül az egyik legfőbb pozitívum, a csendes működés.

Ezen felül az alábbi kérdésekkel is érdemes foglalkozni a kiválasztáskor.

-       Milyen felújítás zajlott korábban a házban?

-       Vannak új nyílászárók?

-       A külső falak szigetelve vannak?

-       Van a házban új termosztatikus szelep?

A Grundfos termékek tökéletesen illeszkednek bármelyik rendszerhez, így nem kell aggódnunk a túlméretezett szivattyúk miatt. Ajánlott termékek: Magna1 és Magna3 fűtési keringető szivattyúk.

A padlófűtés

Ebben az esetben a szivattyú méretének meghatározását a leghosszabb (maximum 120 méter hosszú) körben mérhető nyomásveszteség befolyásolja. Általánosan elmondható, hogy jó, ha a kiválasztott szivattyú nagyobb teljesítményre képes, mint az ugyanakkora méretű épülethez használt hagyományos radiátorok esetében. Ennek gyakorlati oka a nagy nyomásveszteségben és az alacsony hőmérsékletkülönbségben keresendő.

Ajánlott termékek: Grundfos Alpha2 vagy Alpha2L fűtési keringető szivattyú, ami fordulatszám-szabályozóval is rendelkezik.

Alternatív megoldások

A kazánok esetében lehetőség nyílik az alternatív tüzelőanyagok használatára (pl. fa, szalma), amelyek azonban jóval magasabb hőmérsékletet biztosítanak. Ezt az előírt átáramló minimális térfogatáram mellett mindenképp figyelembe kell venni a szivattyú kiválasztásakor. A söntszivattyú sok szempontból előnyös választás az alternatív rendszerekhez, hiszen csökkenti a hőmérsékletkülönbségeket a kazán felső és alsó részei között, valamint hatékonyan biztosítja a minimális térfogatáramot is.

Az alternatív megoldások egy másik típusa a napkollektoros fűtés. Természetesen ebben az esetben sem szabad gondolkozás nélkül befektetni, a szivattyú kiválasztásakor figyelembe kell venni a magas közeghőmérsékletet, a jelentős hőmérsékletingadozást és a közegben lévő fagyálló adalékot. Ehhez javasolt az UPS Solar szivattyú, ami tökéletes kiegészítője a rendszernek.

 A különböző fűtési rendszerek esetében eltérő szempontokat kell figyelembe venni a szivattyú kiválasztásakor. A Grundfos termékek között minden típushoz találhatunk megfelelő kiegészítőt, de a választást minden esetben alapos átgondolásnak kell megelőznie, hogy a lehető legjobbat választhassuk.Megosztás másokkal: