VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A mammut szivattyú működése

Nyitólap   »   Blog   »   A mammut szivattyú működése
2015. Június 23.

A mammut szivattyú működése

Az emberiség történelme során mindig is kiemelt figyelmet kapott az öntözés, valamint az ehhez szükséges vízmozgatás.

Már a történelmi időkben, évezredekkel ezelőtt sem volt mindegy, hogy egy kevésbé csapadékos területre miképp juttatnak el az akkori emberek nagy mennyiségű vizet. Ismerjük a példákat Egyiptomból, Mezopotámiából és a távoli Kelet vidékeiről.

Természetes volt tehát, hogy a leleményesség egy sor ötletes variációt szült, amelyek aztán vagy működtek vagy nem. A régi, még csak a természet erőit használó eszközök egyszerű megoldások voltak, és a Mammut-szivattyúként is nevezett légnyomásos vízemelő is ebbe a kategóriába tartozik.

Nézzük hát, hogy a szivattyú ezen típusa miképp működik, valamint milyen előnyei és hátrányai vannak.

Hogy néz ki a légnyomásos vízemelő?

A Mammut-szivattyú kevés alkatrészből áll, és rendkívül egyszerű a működése, ezért nemcsak takarékos, de hosszú éveken át képes kiszolgálni tulajdonosát. Karbantartása egyszerű, hiszen nincsenek például forgó alkatrészek, viszont az eszköz hatásfoka nem a legjobb, hiszen még ideális esetben sem tudunk 35-40 százaléknál többet kihozni belőle.

Cserébe a légnyomásos vízemelő képes arra, hogy nagy víztömeget mozgasson meg, amit speciális felépítésének köszönheti. Az alapot egy nagy átmérővel rendelkező függőleges csővezeték adja, amibe felülről csatlakozik a nyomóvezeték.

Hogy ez miért jó? Egyszerű fizika!

Így dolgozik értünk a légnyomásos vízemelő

A kompresszorból alulról érkező levegő miatt a légnyomásos vízemelő ugyanis ki tudja használni a fizika egyik törvényét. A nyomócsőbe érkező levegő könnyebb fajsúlyú a víznél, ezért amikor keverednek, akkor megváltozik a folyadék sűrűsége.

A buborékokkal felhígult víz ezért elindul felfelé a nyomócsövön keresztül. Ez a felhajtóerő az, ami működteti a Mammut-szivattyút.

A hatásfokát két tényező határozza meg: egyrészt az, hogy a cső víz alatti része milyen hosszú a a szállítómagassághoz viszonyítva, másrészt a folyadékon áthaladó gáz és a felfelé haladó keverék sebességei közötti különbség.

A Mammut-szivattyút fúrt vagy ásott kutak mellett kútfúrásoknál is használhatjuk próbaszivattyúzásra.Megosztás másokkal: