VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Kavitáció: ezért kell elkerülni

Nyitólap   »   Blog   »   Kavitáció: ezért kell elkerülni
2015. Július 22.

Kavitáció: ezért kell elkerülni
A kavitáció elkerülése érdekében, lényeges a megfelelő szivattyú kiválasztása az adott vízhálózathoz. Volt egy ember, akinek volt egy szivattyúja. Megvette és beszereltette, minden rendben ment. A berendezés kifogástalanul működött, a tulajdonos heteken keresztül rá sem nézett. Tudta, hogy megbízhat ebben a szerkezetben, hiszen hosszú mérlegelés után az ideális megoldás mellett döntött. Egy nap azonban a szivattyú elromlott és mint utólag kiderült, a probléma megelőzhető lett volna.

Hogy mi ebből a tanulság?

Az üzemeltetőnek nem csupán a szivattyú teljesítményének növelésére kell odafigyelnie, hanem a hatékonyságot befolyásoló tényezőket is érdemes szemmel tartania. Ugyanis, ha a szivattyút rendszeresen ellenőrizzük, akkor nem érhet minket váratlan meglepetés és felfedezhetjük az esetleges működési problémákat is, amivel felesleges kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat. Például a kavitációt.

Tulajdonképpen mi az a kavitáció?

A kavitáció egy fizikai jelenség, ami a folyadékok mozgásakor figyelhető meg. Ilyenkor a drasztikus gyorsulás és a nyomáscsökkenés miatt, a folyadék néhány pillanat alatt gáz halmazállapotúvá válik. Az ilyenkor keletkező vákuum buborékok hihetetlen gyorsasággal töltik ki a rendelkezésre álló teret, azonban pillanatok alatt összeomlanak, amivel komoly károkat okoznak a szivattyúban. Ez azért történik, mivel vákuumban megváltozik a folyadékok forráspontja. A víz forrni kezd, a vákuumbuborékok pedig a forrás hatására összeesnek. Mindez egy szempillantás tört része alatt megy végbe. Ezért a levegőnek nincs ideje kitölteni az ilyenkor keletkezett lyukakat és ez okozza a vákuumot.

Hogy miért is veszélyes a kavitáció?

Szinte elképzelhetetlen, hogy az egyébként szállított folyadék mikre lehet képes – a kavitáció hatására a fémet is szétzúzza, ezáltal hihetetlen mértékben roncsolja a berendezést. Miből származik ez a hatalmas energia? Egészen érdekes jelenség figyelhető meg a szivattyúlapátok környezetében, amikor szivattyú kavitáció történik. A buborékok összeesésekor egy csattanó hang figyelhető meg. Közelebbről nézve apró, kékes felvillanások is láthatóak és bármilyen hihetetlen, még rádioaktivitás is mérhető ezeknek a nyomában. Természetesen erre is létezik tudományos magyarázat. Az összeeső buborékok teljes mértékben megsemmisítik a közelükben található tárgyak protonjait, elektronjait és neutronjait. Ez okozza a felvillanásokat, mert abban a pillanatban, ahogy a kavitáció végbemegy, ezek különböző frekvenciákon szétsugározódnak. Ezért lehetséges az, hogy a házi vízmű vagy a keringető szivattyú belsejében nem maradnak törmelékek, mivel az anyagok abszolút megsemmisülnek, lebomlanak.A probléma szinte kivétel nélkül a lapátok környezetében keletkezik, hiszen itt fordulhat elő olyan nyomáscsökkenés, ami beindíthatja a folyamatot. A kavitáció azonban nemcsak erre a területre, hanem az egész áramlási keresztmetszetre kihathat. Ilyenkor bizony a gép súlyos károsodása megakadályozhatatlan. Tehát ebből már magától értetődik, hogy mennyire fontos a rendszer megfelelő kiépítése, a megfelelő teljesítményű szivattyú kiválasztásától kezdődően, a csővezetékek belső átmérőjén át, egészen a különféle szerelvényekig.

Mik a kavitáció jelei?

Csak a fülünkre kell hagyatkoznunk, hiszen a kavitáció csattogó, pattogó hangok kíséretében történik. Komolyabb esetben a szivattyú vibrálni kezd, ami törést okozhat. A teljesítménye egyértelműen csökkenni kezd a kedvezőtlen hidraulikai jellemzők miatt. A folyadékszállítás hatásfoka szintén elmarad az elvárttól. Szemmel látható jelei is vannak a kavitációnak, ami főként a járókerék szívóoldalán figyelhető meg. Kezdetben apró, majd egyre nagyobb részecskék kiszakadásában nyilvánul meg, majd egyre nagyobb darabok kiszakadását eredményezi. Ránézésre szivacsra emlékeztető felület keletkezik.

Mi a megoldás?

Az egyetlen járható út a megelőzés. A mi feladatunk, hogy ügyeljünk a nyomásváltozásra és megakadályozzuk, hogy ez kisebb legyen, mint a közeg hőmérsékletéhez tartozó telítési nyomás. Így a folyadék nem válhat gáz halmazállapotúvá, tehát nem alakulhat ki a kavitációt beindító változás.Emellett érdemes különböző eszközökkel folyamatos méréseket végezni, hogy időben észlelhessük a gondot. Lényeges a rendszer megfelelő módon történő kivitelezése, mert az alulméretezés is okozhat kavitációt. Nyomásveszteség származhat továbbá a szerelvények okozta fojtásból, ellenállásából. Ez előfordulhat egy szelep vagy egy csap hibájából fakadóan is.Érdemes ellenőrizni a kútban a vízszintet, mert ha ez a szívómélység alá süllyed, akkor szintén kavitációról beszélhetünk. Ebben az esetben megszakad a szívócsőben a vízoszlop, ami a szállított vízmennyiség csökkenéséhez vezet. Ekkor a szivattyú zajosan kezd működni, ami elég egyértelmű jele a problémának. Gyakran tévedésként „gázos" kútként szokták emlegetni ezt a jelenséget, pedig a legtöbb esetben ilyenről szó sincs. Csupán annyi történik, hogy az adott kút egyszerűen túlterhelt. Ezért a rendszer kiépítésekor fontos megállapítani a kút vízhozamát, azaz, hogy mennyi idő szükséges a víz visszatermelődéséhez, ameddig eléri a megfelelő szintet.Felszíni vízvételezés esetén az is előfordulhat, hogy a szívócső rosszul lett méretezve. A szívókosár is eltömődhet, ami szintén gyakori okozója szokott lenni a kavitációnak.Kellő odafigyelés nélkül csupán egy ideig-óráig működő szivattyú büszke tulajdonosai lehetünk. Ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, akkor megakadályozhatjuk a komolyabb károkat és élvezhetjük a berendezés kifogástalan és megbízható működését.Megosztás másokkal: