VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A jól működő szivattyú titka

2016. Augusztus 30.

A jól működő szivattyú titka

A szivattyúk a háztartások nélkülözhetetlen kellékei, de feladatukat csak hibátlan működés esetében képesek ellátni. A különböző problémák azonosítását és javítását minden esetben érdemes szakemberre bízni, azonban nem árt, ha bizonyos szinten mi magunk is járatosak vagyunk ebben. Korábbi írásunkban már bemutattunk néhány jellemző gondot – mostani cikkünkben folytatjuk a hibalehetőségek ismertetését.

1. Az O-gyűrűk

Az ipari szivattyúk működésének fontos eleme az ún. O-gyűrű, amelynek nem megfelelő viszkozitása komoly hibaforrása a rendszernek. A szivattyúk nedves környezetben működnek jól, azonban a víz lemossa a kenőanyagot, aminek következtében a gyűrűk tönkremehetnek és a kapcsolódó járókerekek kopása is előfordulhat.

A megfelelő rugalmasság és a zökkenőmentes működés megőrzése érdekében ajánlott olyan szilikonzsírral bekenni az egyes alkatrészeket, amely megfelelően tömít, ugyanakkor megelőzi a letapadást és a komolyabb hibaforrásokat.

2. A tájolócsapok

A tájolócsapok esetében a leggyakrabban előforduló probléma a korrózió és a berágódás, amelyek hatására a javítási költségek igen nagyra nőhetnek. Ráadásul a szivattyúk ezen alkatrészeinek működését nagyban befolyásolják a környezeti hatások, éppen ezért a védelmük rendkívül hangsúlyos.

A rozsda és a berágódás nemcsak a tájolócsapokat, hanem a szivattyúk egyéb részeit is veszélyeztetik. Különösen ügyelni kell

-      a tömszelence anyákra,

-      a közgyűrű-tőre és egyéb csavarokra,

-      a rögzítő elemekre,

-      a csapágyakra,

-      a csatlakozókra (például a tömszelence öblítőcsatlakozójára), valamint

-      minden olyan, nem korrózióvédett és nem rozsdamentes anyagból készített felületre, ahol fém a fémmel rendszeresen érintkezik.

A komolyabb gondok elkerülése végett érdemes fokozottan ügyelni, és a megfelelő kezelőanyagokkal megelőzni a bajt.

3. A járókerék a tengely összerágódása

Gondot jelenthet a szivattyúk esetében, ha két egymáson mozgó fémfelület a folyamatos mozgás és terhelés következtében elkopik, csiszolódik vagy összetapad. Ha mindez két érintkező felületen és nem egy süllyesztett menetben történik, akkor a csavarok és rögzítőelemek berágódásáról beszélhetünk. Ennek kockázatát a magas pára- és nedvességtartalom fokozza, éppen ezért érdemes folyamatosan ügyelni az ideális körülmények kialakítására.

Az összerágódás ellen a rögzítés előtt, a megfelelő kenőanyaggal gondoskodhatunk. Ehhez érdemes tengeri minősítésű, fémmentes és mosódás-álló anyagot használni, hiszen ez a legbiztosabb módja, hogy a szivattyúnk hosszú éveken keresztül megbízhatóan működhessen.Megosztás másokkal: