VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A jól működő szivattyú titka

Nyitólap   »   Blog   »   A jól működő szivattyú titka
2016. Augusztus 30.

A jól működő szivattyú titka

A szivattyúk a háztartások nélkülözhetetlen kellékei, de feladatukat csak hibátlan működés esetében képesek ellátni. A különböző problémák azonosítását és javítását minden esetben érdemes szakemberre bízni, azonban nem árt, ha bizonyos szinten mi magunk is járatosak vagyunk ebben. Korábbi írásunkban már bemutattunk néhány jellemző gondot – mostani cikkünkben folytatjuk a hibalehetőségek ismertetését.

1. Az O-gyűrűk

Az ipari szivattyúk működésének fontos eleme az ún. O-gyűrű, amelynek nem megfelelő viszkozitása komoly hibaforrása a rendszernek. A szivattyúk nedves környezetben működnek jól, azonban a víz lemossa a kenőanyagot, aminek következtében a gyűrűk tönkremehetnek és a kapcsolódó járókerekek kopása is előfordulhat.

A megfelelő rugalmasság és a zökkenőmentes működés megőrzése érdekében ajánlott olyan szilikonzsírral bekenni az egyes alkatrészeket, amely megfelelően tömít, ugyanakkor megelőzi a letapadást és a komolyabb hibaforrásokat.

2. A tájolócsapok

A tájolócsapok esetében a leggyakrabban előforduló probléma a korrózió és a berágódás, amelyek hatására a javítási költségek igen nagyra nőhetnek. Ráadásul a szivattyúk ezen alkatrészeinek működését nagyban befolyásolják a környezeti hatások, éppen ezért a védelmük rendkívül hangsúlyos.

A rozsda és a berágódás nemcsak a tájolócsapokat, hanem a szivattyúk egyéb részeit is veszélyeztetik. Különösen ügyelni kell

-      a tömszelence anyákra,

-      a közgyűrű-tőre és egyéb csavarokra,

-      a rögzítő elemekre,

-      a csapágyakra,

-      a csatlakozókra (például a tömszelence öblítőcsatlakozójára), valamint

-      minden olyan, nem korrózióvédett és nem rozsdamentes anyagból készített felületre, ahol fém a fémmel rendszeresen érintkezik.

A komolyabb gondok elkerülése végett érdemes fokozottan ügyelni, és a megfelelő kezelőanyagokkal megelőzni a bajt.

3. A járókerék a tengely összerágódása

Gondot jelenthet a szivattyúk esetében, ha két egymáson mozgó fémfelület a folyamatos mozgás és terhelés következtében elkopik, csiszolódik vagy összetapad. Ha mindez két érintkező felületen és nem egy süllyesztett menetben történik, akkor a csavarok és rögzítőelemek berágódásáról beszélhetünk. Ennek kockázatát a magas pára- és nedvességtartalom fokozza, éppen ezért érdemes folyamatosan ügyelni az ideális körülmények kialakítására.

Az összerágódás ellen a rögzítés előtt, a megfelelő kenőanyaggal gondoskodhatunk. Ehhez érdemes tengeri minősítésű, fémmentes és mosódás-álló anyagot használni, hiszen ez a legbiztosabb módja, hogy a szivattyúnk hosszú éveken keresztül megbízhatóan működhessen.Megosztás másokkal: