VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A fúrt kút téliesítése

Nyitólap   »   Blog   »   A fúrt kút téliesítése
2015. December 8.

A fúrt kút téliesítése

 

A csatornázást megelőzően a kerti kutak voltak a vízszerzés praktikus módszerei, ezeket használták öntözésre és a kert gondozására. A közművesítés hatására azonban ez a remek gyakorlat folyamatosan kiveszett a mindennapokból. Egyre kevesebb kutat ástak, a korábban elkészülteket pedig használaton kívül helyezték.

Egészen mostanáig

A kerti kutak újra egyre elterjedtebbek. Ez nem is meglepő, hiszen nemcsak takarékosak, hanem tiszták és környezetbarátok is. A nagyobb kertek tulajdonosai hamar belátták, hogy a kútásás igen remek befektetés, hiszen a költségek rövid időn belül megtérülnek. Így lényegében nem is kérdéses, hogy elődeink eme „találmánya” a mai korban is megállja-e a helyet.

Amennyiben gondoskodunk a működéséről

A tél közeledtével a hőmérséklet is hűvösebb, a hőmérő higanyszála egyre többet marad majd nulla fok alatt. A fagy azonban olyan károkat okozhat, amelynek hatására a kutak tulajdonosainak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk – a víz befagyásának következtében a telepített eszközök súlyos károkat szenvedhetnek. A téliesítésre pont azért van szükség, hogy mindezektől megóvjuk a kerti kutakat, a medencéket és a kerti tavakat.

Mikor és hogyan?

A téliesítést érdemes már az őszi munkálatok befejezése után elkezdeni, de természetesen ez nem feltétlenül szükséges. A legfontosabb, hogy a kerti tó, a kút illetve a medence a fagy beálltakor már felkészülten várja a „megpróbáltatásokat”.

A felkészítést a csapok elzárásával kezdjük, a kutak esetében pedig feltétlenül gondoskodjunk a szivattyú üzemen kívül helyezéséről is. Ez ugyanis nem szívleli a fagyos környezetet, éppen ezért mindenképp helyezzük biztonságba és távolítsuk el belőle a vizet (még a szívócsőből is).

Mert különben komoly problémákra számíthatunk

A szivattyúk téliesítésére feltétlenül ügyelnünk kell, hiszen ha víz marad a szerkezetben, akkor komoly gondokkal kell majd szembenéznünk. Ez ugyan nem teszi tönkre teljesen az eszközt, de könnyen előfordulhat, hogy kizárólag a víz felmelegedése után tudjuk csak használni – ez pedig igen komoly kiesést jelent.

A kerti kút rendkívül praktikus kiegészítője az otthonoknak, hiszen gazdaságos, tiszta és környezetbarát megoldás. Ha sokáig szeretnénk élvezni az előnyeit, akkor a hideg közeledtével mindenképp téliesítenünk kell, amelynek során a szivattyúkra is különös figyelmet kell fordítanunk.

 Megosztás másokkal:

Hozzászólások