VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Csőkút: mi fán terem és hogyan működik?

Nyitólap   »   Blog   »   Csőkút: mi fán terem és hogyan működik?
2016. Október 11.

Csőkút: mi fán terem és hogyan működik?

A fúrt kutaknak több fajtája ismert, attól függően választanak a tulajdonosok és a szakemberek a különböző méretű és mélységű kutak közül, hogy milyen mélyre kell lefúrni a talajban, hogy jó minőségű vizet találjanak. A fúrt kutak technológiáját általában nagyobb mélységben található vízlelőhely esetén alkalmazzák, de nem kizárt kisebb mélységű fúrt kút kialakítása sem. Egy fúrt kút mélyéről többféle eljárással hozható fel a víz. A fúrt kút kizárólag azokon a helyeken telepíthető, ahol a vízadó réteg jó áteresztőképessége biztosított. Ekkor szolgáltat a kút elegendő vízhozamot, azonban bizonyos mértékben a vízáteresztő-képesség növelhető. Nagyobb vízigény esetén ezekben az esetekben a szűrözött csőszakaszt kavicsköpennyel veszik körbe. Ezzel növelhető a kút hatékony átmérője, aminek következtében a kitermelhető vízhozam is exponenciálisan megnövekedik.

A fúrt kút készítése

A fúrt kút a legtöbb esetben egyrétegű béléscsővel készül, és attól függően nevezhetjük máshogy, hogy milyen mélységben éri el a vízréteget. Van a fúrt kutaknak egy speciális fajtája, ami úgynevezett száraz fúrási eljárással készül.Száraz fúrási eljárás során úgynevezett szakaszos fúrási módszert alkalmaznak a szakemberek. Ez egy öblítés nélküli eljárás, amely során a fúrás következtében keletkezett furadékot iszapolóval, továbbá csiga-, mag-, vagy kanálfúróval hozzuk fel a felszínre. Ilyen eljárást használnak a kutatófúrások alkalmával, valamint a kavicsteraszokra telepített kutak esetében is.Ezzel az eljárással készülnek a csőkutak is, amely megnevezés alatt a 30 méternél kisebb mélységű kutakat értjük.

A csőkutak

A csőkútban tározott vízmennyiség nem számottevő, ezért csak abban az esetben indokolt a telepítése, ha a vízadó réteg folyamatosan biztosítani tudja a legnagyobb vízigénynek megfelelő vízmennyiséget. Ezért telepítik általában a felszínhez közelebb eső, durva szemcséjű (kavics, homok tartalmú) vízadó rétegbe, ezek ugyanis rendszerint jó vízadó képességű közegek. Az ilyen rétegekben több irányból történik a vízpótlás, ezért nincs szükség különösebb mennyiségű tározott vízre. Irány- és szűrőcsövet építenek be a csőkút készítésekor, előbbire azért van szükség, hogy a felszíni csapadék, valamint a különböző szennyező anyagok ne juthassanak a kútba. A néhány méter mélyre lefúrt iránycső elhelyezését követően - amely nevét onnan kapta, hogy a kút irányát, vagyis függőlegességét is biztosítja – egy kisebb átmérőjű fúróval folytatódik a fúrás.A béléscső gondoskodik arról, hogy a furat nehogy beomoljon, ez gyakorlatilag egy ideiglenes védőcsőként funkcionál. A béléscső egészen addig fontos, amíg nem kerül a furatba az úgynevezett szűrőcső, ezután a béléscsövet visszahúzzák. A szűrőcső egy perforált cső, amelynek perforált szakaszát – a talajviszonyok függvényében – szitaszövet borítással is elláthatják. Amennyiben finomabb szemcséjű a vízadó réteg, úgy a béléscső visszahúzása során a szűrőcső, illetve a béléscső közé gyakran helyeznek úgynevezett szűrőkavicsot. A furat mélyén legalább 5 méter mélyen helyezkedik el az iszapzsák nevű csőszakasz, ez a kútba kerülő homokszemcsék ülepítésére szolgál.

Speciális csőkútszivattyúk

A harmincas éveiket taposók és persze az ennél idősebbek még bizonyára jól emlékeznek a vidéken és a kertvárosi övezetben régen egyeduralkodó nyomós kutakra. Biciklizés, vagy focizás után „életmentő” volt az ilyen kutak jelenléte – hivatalos nevükön közkifolyók -, ma már sajnos azonban szinte csak elvétve találkozunk ezekkel az utcadísznek sem utolsó berendezésekkel. 

Az ilyen karos, nyomós kék kutak sok helyen csőkutak tetején „ültek”, innen nyerte a vizet az utca szomjas népe. Ezek a kutak nemcsak az utcán, hanem a kertekben is népszerűek voltak, sokan azonban ma már azért nem használják ezeket, mert a kutak elavultak, rozsdásak lettek. Kicserélni ezeket az öntöttvas szerkezeteket nem olcsó, és egyesek szerint nem is kifizetődő mulatság, de van megoldás a régen kifúrt csőkutak megmentésére, gazdaságos hasznosítására. A Szivattyú Webáruház kínálatában többféle Pedrollo csőkútszivattyút ajánlunk kedves vásárlóink figyelmébe attól függően, hogy milyen mélységű és természetesen milyen vízhozamú csőkútról van szó.Ezeknek a szivattyúknak minimálisa a karbantartási-igényük, hiszen zord körülmények közé, a magas homoktartalmú víz (max. 150g/m3) szállítására tervezték. Ideális háztartási célokra, öntözésre, de ipari felhasználásra is alkalmazható.Megosztás másokkal: