VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A centrifugál szivattyú működése

Nyitólap   »   Blog   »   A centrifugál szivattyú működése
2015. Június 11.

A centrifugál szivattyú működése

 

A CENTRIFUGÁL SZIVATTYÚ MŰKÖDÉSE ÉS TULAJDONSÁGAI

A centrifugál szivattyú is egy a sok közül, viszont a felépítéséből fakadóan, vitathatatlan a létjogosultsága. Ahány feladat, annyi szivattyú – mondhatnánk, hiszen a folyadék szállításáról gondoskodó eszköz több száz, sőt, több ezer éves történelme során már számtalan változat készült, hogy a pillanatnyi problémákat és a hosszú ideje fennálló igényeket ki lehessen elégíteni. A különböző típusoknak megvan a maguk előnye és hátránya, ezáltal a megfelelő alkalmazási területük is, így a felhasználó az ár, a speciális tulajdonságok és képességek alapján könnyedén ki tudja választani a leginkább testhez álló változatot. Mire van szükségünk? Vízellátásra, kútból történő vízkinyerésre, keringetésre vagy a szennyvíz mozgatására? Temérdek feladat, temérdek lehetőség.

Mi rejtőzik a név mögött?
Az egyik népszerű változat a centrifugál szivattyú, amit a szakma egyszerűen csak örvényszivattyúknak nevez, mutatva, hogy milyen működési elv alapján dolgozik az eszköz. A gépben dolgozó motor egy forgómozgás segítségével szállítja a folyadékot egyik helyről a másikra és működése során a perdület változás elvét hasznosítja. Mindez kiváló megoldást jelent abban az esetben, ha szeretnénk megnövelni a szállított folyadék mozgási energiáját.

Hogy működik a centrifugál szivattyú?
centrifugál szivattyú működése egyszerű és könnyedén megérthető, hiszen az eszköz olyan elv alapján dolgozik, amit mindenki látott már a hétköznapi életben, de más területen is. A szivattyú a benne lévő járókerék forgásával mesterséges örvényt kelt, ami a belépő folyadékot a lapátok ívének segítségével távolodó mozgásra kényszeríti. A fokozatosan felgyorsuló folyadék a járókerék széleinél lép ki, mivel ott a mozgási energia nagyobb, mint a szívócsonk belépési pontján. Az örvény energiáját felhasználó eszköz lényegében ilyen könnyedén és gyorsan mozgatja és juttatja el a folyadékot annak rendeltetési helyére. A centrifugál szivattyúkból elérhető egyfokozatú és többlépcsős kivitel is. Utóbbinál lehetőség van arra, hogy a lépcsőzetes kialakítással fokozni lehessen a nyomást, így az tetszőlegesen növelhető lesz.

Az egyfokozatú centrifugál szivattyú előnyeiről néhány szóban

Az egyfokozatú centrifugál szivattyú előnyei közé sorolható, hogy sokféle területen alkalmazhatóak. A medencékben és tartályokban található víz mozgatásához is teljes mértékben megfelelőnek számít. Ezen kívül, a mezőgazdasági területek árasztásos módon történő öntözéséhez is ideális. Tavakból vagy folyókból is megvalósítható, a vízkinyerés a centrifugál szivattyú kialakításának köszönhetően. A kiemelkedő teljesítményének köszönhetően, vízellátó rendszerekben nyomásfokozó szivattyúként is alkalmazható. Az egyszerű konstrukció miatt számít annyira hatékonynak, ráadásul ebből fakadóan nem igényel rendszeres karbantartást. Alapesetben öntöttvasból készülnek, de savas vagy lúgos anyagok szállítása esetén a bronzból, illetve rézből készült változatok is beszerezhetőek. Az iparban történő felhasználása során hűtő- és tápszivattyúként is használható. Bár a háztartásokban főként az önfelszívó szivattyúk az elterjedtebbek, ettől függetlenül a centrifugál szivattyú is használható, például a meleg víz szállításakor. Ehhez azonban réz járókerékkel szerelt centrifugál szivattyú szükséges.

A centrifugál szivattyú indítása szemben az önfelszívós típusokkal

A dugattyús szivattyúkkal ellentétben, a centrifugál szivattyú nem önfelszívó. Ez azt jelenti, hogy a centrifugál szivattyú házát minden indítás előtt fel kell tölteni folyadékkal. Előfordulhatnak olyan esetek, hogy az adott körülmények miatt a szivattyúra ráfolyik a folyadék. Tehát a szivattyú az elhelyezkedéséhez képest azonos magasságból vagy magasabb helyről szállítja a folyadékot. Ebben az esetben nem kell indítás előtt feltöltetni a szivattyúházat.

Leállás után viszont kiürül, mivel a folyadék a szivattyúból és a vezetékekből visszaáramlik az alsó térbe. Ebből következik, hogy a következő indítás előtt ismét szükséges a feltöltés. Azért, hogy ezt ne kelljen minden alkalommal megismételni, felszerelhető egy lábszelep a szívócső végére. Ez megakadályozza a folyadék visszaáramlását, a szivattyú kiürülését a kikapcsolást követően.

Centrifugál szivattyú karbantartása

Bár az egyszerű felépítéséből és működési alapelvéből fakadóan elég igénytelen szerkezetnek számít, de amint tudjuk, az idő vasfoga nem kímél semmit és ez alól a szivattyúk sem kivételek. A megfelelő időközönként történő ellenőrzéssel és karbantartással jelentősen meghosszabbítható az élettartam. Egy egyszerű alkatrészcsere a legtöbb esetben segíteni szokott, hacsak nem a motor komolyabb meghibásodásával állunk szemben. A centrifugál szivattyú motorja viszont nem szokott csak úgy a semmitől elromlani, leégni. Fel kell fedezni a meghibásodás okát és mihamarabb ki kell javítani. A szoruló szivattyúcsapágyak vagy egy rossz tömítés elég nagy galibát tud okozni. Hogyha huzamosabb időn keresztül magas áramfelvétellel kénytelen dolgozni a szivattyú, akkor előbb-utóbb leég. Ezért a karbantartás mellett az is lényeges, hogy mindig a rendeltetésének megfelelően használjuk a gépezetet. Amennyiben nem vagyunk jártasok a szivattyúk működésében és felépítésében, a javítást és az alkatrészcserét bízzuk egy hozzáértő személyre!

 Megosztás másokkal:

Hozzászólások