VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Az arkhimédészi csavar működése

Nyitólap   »   Blog   »   Az arkhimédészi csavar működése
2015. Június 8.

Az arkhimédészi csavar működése

A szivattyú ősi találmány, amelyet a jelenkor képes volt és képes most is folyamatosan tökéletesíteni. Azonban vannak olyan változatok, amelyeket az évszázadok, sőt, az évezredek sem koptattak meg, és még ma is használhatunk, ha a szükség úgy hozza.Ilyen történelmi szivattyúfajta az arkhimédészi csavar, amelynek első leírását a híres ókori görög természettudós, Arkhimédész adta. A jövő nemzedékei pedig végtelenül hálásak neki ezért.

Honnan ered és hogyan működik?

A csavarszivattyúnak is hívott típus talán az egyik legrégebbi szivattyú, hiszen bár 2300 éve vetette papírra működését a Szicíliában született görög polihisztor, azt már valószínűleg előtte is aktívan használták.A szivattyút Szemiramisz függőkertjénél is alkalmazhatták, és feladata az öntözés feladatainak leegyszerűsítése volt. A hatékony és gyorsabb munkavégzést biztosító arkhimédészi csavarral ugyanis már a régi, nem gépesített időkben is meg tudták oldani, hogy a víz nagyobb mennyiségben jusson el a magasabban fekvő területekre.Persze használták azóta bányák és állóvizek lecsapolására, valamint hajók víztelenítésére is, hiszen az eszköznek nemcsak a működése, hanem a felépítése is rendkívül egyszerű.
A csavarházból és az abban található csavarból álló gép az utóbbi forgatásával dolgozik. A vizet egy cső segítségével mozgatják, és a folyadék a tengely megfelelő irányba történő mozgatása miatt áramlik.

Milyen altípusai vannak az arkhimédészi csavarnak?

A módszer egyszerű gépet rejt, amelynél a csavar valójában a lejtő egy formája, és az ezzel a kialakítással biztosítja a folyadék mozgatását.
Az pedig már csak természetes, hogy az arkhimédészi csavar is elkészíthető alternatív kialakítással. A kétféle végeredménynél a legnagyobb különbséget a csavar eltérő rögzítése adja. Az állandó kísérletezés, módosítás és javítás egyik oka, hogy a gépet az élet legkülönbözőbb területein alkalmazhatjuk.
Az arkhimédészi csavar fő adata a víz kiemelése és az öntözés, azonban a csavarszivattyú kiválóan hasznosítható a szennyvíztisztításában és a halgazdálkodásban.Megosztás másokkal:

Hozzászólások