VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Ha túl sok a feszültség

2016. Augusztus 4.

Ha túl sok a feszültség

Mindenki más módon vezeti le a felgyülemlett feszültséget és stresszt. Rengetegen indulnak neki a nagyvilágnak, hódítanak meg hegyeket vagy futnak több-kevesebb kilométert. Akadnak, akik vásárlással oldják meg a problémát, és van, aki inkább a kedvenc könyvével tölt ilyenkor több időt.

És mit tesznek a folyadékok?

Zárt rendszerekben, mint például a szivattyúk esetében, a hirtelen kialakuló túlnyomás esetén vízütés figyelhető meg. Ez a jelenség rendkívül komoly károkat okozhat a hidrofor rendszerekben, illetve magában a szivattyúban is.

Mi történik ekkor tulajdonképpen?

Ha a folyadékok áramlása hirtelen megváltozik vagy leáll, akkor vízütés alakulhat ki. Ezt könnyen felismerhetjük a hangjáról, ami nagyjából úgy hangzik, mintha egy tisztességes méretű kalapáccsal ráütnénk a rendszerre – ez még a fémzenét kedvelők körében sem arat osztatlan sikert.
Az ütést követően a rendszer jellegzetes módon beremeg. Ekkor a lehető leggyorsabban meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket, hiszen csakis így kerülhetőek el a további károk. Tehát ekkor gyorsan és szakszerűen le kell állítani a rendszert, és azonnal karbantartót vagy szerelőt hívni.

Hogyan alakulhat ki vízütés?

A jelenség kulcsa a hirtelen bekövetkező változás. Ez a leggyakrabban egy szelep váratlan elzárását, vagy a szivattyú leállítását jelenti. Ekkor az áramló folyadék és zagy elveszti a mozgás energiáját, a mögötte folyó rész a tehetetlenség törvényei miatt azonban előre lendül, ezért lényegében egy hatalmas „ostorcsapás” alakul ki. Ennek hatására a folyadék az áramlás irányával ellentétesen kezd áramolni, majd ismét megfordul – ez az oda-vissza játék pedig mindaddig folytatódik, míg a hatalmas energiát a csőrendszer le nem csillapítja.

Mi a teendő?

A vízütés ellen a legjobb módszer a megelőzés. Az erre a célra kifejlesztett speciális tartályokkal a kellemetlenség kiküszöbölhető, és így a rendszer tartósabb működése és hosszabb élettartalma könnyen biztosítható. Amennyiben azonban észleljük a vízütés jelenségét, azonnal értesítsünk egy szakembert, aki pontosan elmagyarázza majd a teendőket és segít a megoldásban is.Megosztás másokkal: