VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Ha túl sok a feszültség

Nyitólap   »   Blog   »   Ha túl sok a feszültség
2016. Augusztus 4.

Ha túl sok a feszültség

Mindenki más módon vezeti le a felgyülemlett feszültséget és stresszt. Rengetegen indulnak neki a nagyvilágnak, hódítanak meg hegyeket vagy futnak több-kevesebb kilométert. Akadnak, akik vásárlással oldják meg a problémát, és van, aki inkább a kedvenc könyvével tölt ilyenkor több időt.

És mit tesznek a folyadékok?

Zárt rendszerekben, mint például a szivattyúk esetében, a hirtelen kialakuló túlnyomás esetén vízütés figyelhető meg. Ez a jelenség rendkívül komoly károkat okozhat a hidrofor rendszerekben, illetve magában a szivattyúban is.

Mi történik ekkor tulajdonképpen?

Ha a folyadékok áramlása hirtelen megváltozik vagy leáll, akkor vízütés alakulhat ki. Ezt könnyen felismerhetjük a hangjáról, ami nagyjából úgy hangzik, mintha egy tisztességes méretű kalapáccsal ráütnénk a rendszerre – ez még a fémzenét kedvelők körében sem arat osztatlan sikert.
Az ütést követően a rendszer jellegzetes módon beremeg. Ekkor a lehető leggyorsabban meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket, hiszen csakis így kerülhetőek el a további károk. Tehát ekkor gyorsan és szakszerűen le kell állítani a rendszert, és azonnal karbantartót vagy szerelőt hívni.

Hogyan alakulhat ki vízütés?

A jelenség kulcsa a hirtelen bekövetkező változás. Ez a leggyakrabban egy szelep váratlan elzárását, vagy a szivattyú leállítását jelenti. Ekkor az áramló folyadék és zagy elveszti a mozgás energiáját, a mögötte folyó rész a tehetetlenség törvényei miatt azonban előre lendül, ezért lényegében egy hatalmas „ostorcsapás” alakul ki. Ennek hatására a folyadék az áramlás irányával ellentétesen kezd áramolni, majd ismét megfordul – ez az oda-vissza játék pedig mindaddig folytatódik, míg a hatalmas energiát a csőrendszer le nem csillapítja.

Mi a teendő?

A vízütés ellen a legjobb módszer a megelőzés. Az erre a célra kifejlesztett speciális tartályokkal a kellemetlenség kiküszöbölhető, és így a rendszer tartósabb működése és hosszabb élettartalma könnyen biztosítható. Amennyiben azonban észleljük a vízütés jelenségét, azonnal értesítsünk egy szakembert, aki pontosan elmagyarázza majd a teendőket és segít a megoldásban is.Megosztás másokkal: