VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Néhány fontos dolog a szivattyúk jelleggörbéjéről

2015. Szeptember 27.

Néhány fontos dolog a szivattyúk jelleggörbéjéről

Szivattyúvásárláskor az első és legfontosabb, hogy tudjuk mire szeretnénk használni a berendezés – melegvíz keringetésre, medence tisztításra vagy éppen a kerti kút hasznosítására. Fontos kérdés, hogy szennyvizet vagy tiszta vizet akarunk-e kinyerni vele, nem mindegy, hogy mi a tervünk vele. Szintén fontos tisztázni, hogy milyen üzemi vízszintben gondolkozunk.

És természetesen a teljesítmény sem elhanyagolható

Egy berendezés megvásárlásakor rendkívül hangsúlyos az ár-érték arány, ami a szivattyúk esetében az ár-teljesítmény arányt jelenti. Ennek megállapításához ismernünk kell a legfontosabb paramétereket – mindenekelőtt a jelleggörbét.

Hogy mi az a jelleggörbe?

Ennek definiálásához először is tisztáznunk kell néhány fontos dolgot.

Egyrészt egy általános szivattyú esetében megkülönböztethetünk egy szívó és egy nyomó oldalt – a szállított folyadék a berendezés egyik feléből jön és a másik fele felé tart. Másrészt az eszköz teljesítménye korlátozott, hiszen nem képes a végtelen magasságba emelni a folyadékot.

A jelleggörbe nem más, mint a szállítómagasság vagy a nyomáskülönbség, illetve a térfogatáram közötti kapcsolat. Szakavatott szem rengeteg információt ki tud olvasni ebből az adatból, nem véletlenül ez az egyik legfontosabb paraméter. A jelleggörbe tökéletesen le tudja írni egy szivattyú hidraulikai teljesítményét.

Hogy ez miért fontos?

Ez az adat a szivattyú nyomásképességének és a folyadékszállító kapacitásának kapcsolatát mutatja be, ezért könnyedén kiolvasható belőle a tényleges teljesítmény. Tehát ez a letesztelt és megbízható paraméter mutatja meg, hogy az adott szivattyú milyen magasra tud egy adott folyadékmennyiséget elszállítani. A hosszú távú működés szempontjából az ideális görbe középen helyezkedik el.

De minden szivattyúnak eltérő a jelleggörbéje

Éppen ezért fontos, hogy a vásárlás előtt pontosan tisztában legyünk azzal, hogy milyen feladat elvégzésére szánjuk a berendezést. Hiszen máshogy ideális a „görbülete” a melegvíz keringető- és máshogy a vízforgató szivattyúknak.

 

 Megosztás másokkal:

Hozzászólások