VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Néhány fontos dolog a szivattyúk jelleggörbéjéről

2015. Szeptember 27.

Néhány fontos dolog a szivattyúk jelleggörbéjéről

Szivattyúvásárláskor az első és legfontosabb, hogy tudjuk mire szeretnénk használni a berendezés – melegvíz keringetésre, medence tisztításra vagy éppen a kerti kút hasznosítására. Fontos kérdés, hogy szennyvizet vagy tiszta vizet akarunk-e kinyerni vele, nem mindegy, hogy mi a tervünk vele. Szintén fontos tisztázni, hogy milyen üzemi vízszintben gondolkozunk.

És természetesen a teljesítmény sem elhanyagolható

Egy berendezés megvásárlásakor rendkívül hangsúlyos az ár-érték arány, ami a szivattyúk esetében az ár-teljesítmény arányt jelenti. Ennek megállapításához ismernünk kell a legfontosabb paramétereket – mindenekelőtt a jelleggörbét.

Hogy mi az a jelleggörbe?

Ennek definiálásához először is tisztáznunk kell néhány fontos dolgot.

Egyrészt egy általános szivattyú esetében megkülönböztethetünk egy szívó és egy nyomó oldalt – a szállított folyadék a berendezés egyik feléből jön és a másik fele felé tart. Másrészt az eszköz teljesítménye korlátozott, hiszen nem képes a végtelen magasságba emelni a folyadékot.

A jelleggörbe nem más, mint a szállítómagasság vagy a nyomáskülönbség, illetve a térfogatáram közötti kapcsolat. Szakavatott szem rengeteg információt ki tud olvasni ebből az adatból, nem véletlenül ez az egyik legfontosabb paraméter. A jelleggörbe tökéletesen le tudja írni egy szivattyú hidraulikai teljesítményét.

Hogy ez miért fontos?

Ez az adat a szivattyú nyomásképességének és a folyadékszállító kapacitásának kapcsolatát mutatja be, ezért könnyedén kiolvasható belőle a tényleges teljesítmény. Tehát ez a letesztelt és megbízható paraméter mutatja meg, hogy az adott szivattyú milyen magasra tud egy adott folyadékmennyiséget elszállítani. A hosszú távú működés szempontjából az ideális görbe középen helyezkedik el.

De minden szivattyúnak eltérő a jelleggörbéje

Éppen ezért fontos, hogy a vásárlás előtt pontosan tisztában legyünk azzal, hogy milyen feladat elvégzésére szánjuk a berendezést. Hiszen máshogy ideális a „görbülete” a melegvíz keringető- és máshogy a vízforgató szivattyúknak.

 

 Megosztás másokkal:

Hozzászólások